Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Pomozite mojoj sestri!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Pomozite mojoj sestri!

Ja sam studentica 1. godine ekonomije i imam dvije sestre, jednu 6godisnjakinju i jednu bebacu od godinu i 9 mj. Ova malo starija je djete istog oca kao i ja, a druga je zaceta vanbracno. Naime, majka je za vrijema braka s mojim ocem ostala u drugom stanju. Roditelji su se razveli, no kako je zaceta za vrijeme braka, nosi prezime mog oca. Prezime nije problem, vec to sto je moj otac sudski dokazao da mala nije njegova, a njezin je otac ne zeli priznat. Sud je zakazao 3 rocista i pravi se otac nije pojavio. Na kraju je sudkinja rekla da ce se napravit dnk test i ako se on opet ne pojavi da ce presudit u maminu korist. Mama je s makom otisla na dnk testiranje, ali doticni gospodin se nije ponovno pojavio. Pa je sud ponovno zakazao saslusanje i imam osjecaj da ce na tome i ostat jos niz godina.
    Da bi stvar bila bolja, njezin otac ima jos dvije kceri mojih godina koje su ga natjerale da svo imanje prepise na njih kako malena nebi dobila nista. Moja majka trenutno zivi s mojim ocem jer nema svog doma, tj nema gdje drugdje otici. Moj je stari bio dovoljno ok i dopustio je da stanujemo svi zajedno iako su razvedeni. On placa rezije jer je mama nezaposlena i zivi samo od naknade i privremenih poslova.
    Trenutno radi honorarno u jednom ducanu i ja poslijepodne cuvam klinke, pa se tako snalazimo.
    Otac malene u prosijeku ima placu 8 000 kn, ali je u dugovima i placu ne dobiva u potpunosti. Ako se sud udostoji presuditi i odobri alimentaciju, sumnjam da ce ju uopce dobivati.

Zanima me, da li se mogu nekome obratiti, jer mala ima svoja prava i na dio njegove ostavstine, iako su njegova djeca pokvareno sve prisvojila da ona ne dobije nista,

Moze li se sudski proces ikako ubrzati da se vise rijesi problem ocinstva

i hoce li na kraju mala dobivati kakav novac od alimentacije s obzirom na to da njemu sjedaju banke na placu zbog silnih kredita?

Molim vas za pomoc, odgovorite mi jer sam premalo upucena i neznam sto dalje!

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da sam u nekoj našoj štampi čitala o slučaju kad se otac djeteta nije htio odazvati pozivima na DNA analizu, i nakon nekoliko neodazivanja dijete je i službeno proglašeno njegovim, dakle ima pravo na alimentaciju i dio imovine. Nisam pravnik, pa ne mogu stajati iza ovoga, javit će ti se valjda netko tko se u to bolje razumije.
    Mislim da iako je otac svoju imovinu prepisao drugoj djeci, tvoja sestra ih ima pravo tužiti da joj daju nužni dio.

Znači (opet ja kao laik to mislim) kad se jednog dana ustanovi očinstvo, tvoja sestra će imati pravo i na alimentaciju i na dio imovine... samo je problem što ostvarenje nekog prava kod nas tako dugo traje i košta - i živaca i novaca.

Puno sreće njoj i svima vama želim !

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dok netko ne smisli nešto, probaj postaviti pitanje i ovdje:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...?forum=21&2729

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Kocka prvotno napisa
    Da bi stvar bila bolja, njezin otac ima jos dvije kceri mojih godina koje su ga natjerale da svo imanje prepise na njih kako malena nebi dobila nista. ...
    jer mala ima svoja prava i na dio njegove ostavstine, iako su njegova djeca pokvareno sve prisvojila da ona ne dobije nista
    žao mi je malene. i zbog citiranog i još više zbog tate koji je ne želi.

nisam ni ja pravnik, ali koliko sam imala doticaja sa sličnim događajem u obitelji, na žalost (ili na sreću) što poslovno sposobna osoba DARUJE za svog života ikome (pa i pojedinim svojim odabranim potomcima) se NE može osporiti, ne može se tražiti nekakav nužni dio od darovanog.

Nužni dio se može tražiti nakon nečije smrti, po ostavinskoj raspravi ako npr. oporukom pokojnik ostavlja nasljedstvo samo nekim nasljednicima, a druge iz nekog (valjanog ili ne, dokumentiranog ili ne) razloga isključuje...

Nadam se da ce ovaj lik uskoro imat barem alimentaciju za plaćat

greta

Početno

Rastuzilo me je tvoje pismo jer koliko god je tesko tvojoj sestri, zamisljam kako je tebi. Lijepo je sto se brines za sestru i za mamu i ne zelim nikoga osudjivati /tko sam ja da imam na to pravo?/. No,
    molim Te, brini se i za sebe i nemoj sebe zanemariti. Uci, uci, zavrsi faks i osamostali se. Tako ces najbolje moci pomoci i sestri i mami. I sebi, naravno.

Posve je nepravedna situacija u kojoj ste se svi nasli, no, treba krociti i dalje i biti pri tome hrabar i ponosan sto nije lako.

A doticnog "gospodina" treba prijaviti Centru za socijalnu skrb, potraziti savjet pravnika koji ce vas uputiti na svojevrsnu tuzbu jer se ne moze oglusiti na pozive zbog vlastitog djeteta.

Drzi se i javi nam ima li kakvih pomaka.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja također nisam pravne struke, vjerujem da će tvoja sestra na kraju dobiti očevo prezime, samo što će vas to koštati vremena i sigurno živaca, nažalost, sudeći po ovome što iznosiš.

Ja sam jednom pročitala mišljenje pravnika kojim se može osporavati darovano, ali to je u slučaju kad npr. roditelj daruje djetetu, pa ovo to rasipava, ne brine o tome itd., tada roditelj može tražiti da se pobije darovni ugovor i to uspijeva, rijetko se kod nas dešava, ali opet, tebi to u ovom slučaju ne pomaže. No, za mene je to darivanje s nakanom prijevare u ovom slučaju, možda bi neki dobar pravnik uspio nešto izvuć na tu foru, ali vjerojatno bi trajalo godinama.

Nadam se da će zaživiti ovo što se sad priča da će svi imati pravo na cjelokupnu alimentaciju, bez obzira kad su podnijeli zahtjev i želi li netko plaćat, da će im se ovrhom skidat ta lova, nadam se da ta priča koja je bila prije koji tjedan po medijima nije samo predizborni trik, jedino što će nažalost proći još neko vrijeme dok tvoja sestra ne ostvari to pravo.

Držite se, posebno ti se ne daj pokolebati da te ti životni problemi uspore u nakani da završiš faks, danas ti je to bitno u životu. A pravda je nekad spora, ali ja vjerujem da ipak na kraju svakog sustigne..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

No, za mene je to darivanje s nakanom prijevare u ovom slučaju, možda bi neki dobar pravnik uspio nešto izvuć na tu foru, ali vjerojatno bi trajalo godinama.
    ja znam za bas vrlo slican slucaj, covjek darovao svojoj zeni kako izvanbracni sin ne bi nista dobio, no nije uspjelo

a nije pravnik bio nis posebno dobar 8)

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Hvala!

Hvala vam svima na podrsci, savjetima i lijepim zeljama!
    Hvala i Čokoladi na linku! Registrirala sam se i dobila sam dosta odgovora s pravne strane, samo to sto kazete: trebat ce puno i vremena i truda da mala dobije sto joj pripada.

Neopisivo me razveselio odaziv svih koji su mi odgovorili i jos jednom iz srca zahvaljujem!

Ako jos netko ima ikakvu ideju, neka napise!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno jupiiiiii!!!!

Evo, da vas izvjestim o odluci suda...
    Nakon puuuuno rocista, 3 dnk analize na kojima se gospodin otac nije pojavio, sud je odlucio u korist malene!
    Hvala Bogu, na vrijeme jer su nam bili potrebni papiri za vrtic, a malena nije imala dokumente kako treba.
    Alimentaciju ce pocet dobivat, ali tek cemo saznati koliku. Meni novac ni nije toliki problem koliko mi je stalo do toga da dijete ima oca(makar ovaj ije dika i ponos). Hvala na savjetima jos jednom...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma koja si ti super cura, svaka čast što se tako brineš za sestricu!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sad sam tek vidjela ovaj topic. Drago mi je da je sud odlučio u korist tvoje seke :D i nadam se da će naši zakonodavci napraviti nešto kako bi se one koji ne plaćaju alimentaciju natjeralo da prestanu krasti od vlastite djece (jer neplaćanje alimentacije je upravo to).
    Ti si prava dobra sestra i vjerujem da će uz tebe mala sekica rasti u ljubavi. A takav biološki otac kakav je njezin zaista joj ne treba.
    Samo bih još citirala Gibonnija - za tvoju mamu (ako izuzmemo pitanje alimentacije):
    "Šta on ima s diteton u tebi,
    šta ti vridi da ga prizna
    kad zavolio ga ne bi..."

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sto se Gibonnija tice: Zalosno je to da sam vidjela na Legalisu kako dosta muskaraca ZELI dokazati ocinstvo kako bi imali roditeljsko pravo nad djetetom koje im (nevjerojatno ali istinito) majka djeteta osporava. Kuda ovaj svijet ide???
    Sada malo razmisljam, alimentacija ce svakako dobro doci, ali moju sestru nikada pred vrticem nece docekati njezin otac, nikada je nece odvesti na sladoled... A ja bih se i alimentacije skroz odrekla da joj to zeli priustiti. Sta joj vrijedi novac kad ce drugu djecu gledat u sretnim obiteljima, a ja joj neke stvari nikada necu moci nadoknaditi.
    Hvala Bogu, jos je beba(zlocesta beba) i nije svjesna puno stvari i sretna je. Nadam se da ce sretna i ostati bez obzira na katastrofu od obitelji.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kocka, daj svojoj seki puno ljubavi. svi joj dajte puno ljubavi. i vaša obitelj može biti sretna, neovisno o tom (ne)ocu.

obitelj vam je takva kakva je. svi smo ljudi, svi griješimo. kad se preuzme odgovornost za greške - može se naprijed. ne vidim razlog da svoju obitelj nazivaš "katastrofom od obitelji".

sreća tvoje seke ovisi i o načinu na koji ćete joj predočiti njenog oca.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nužni nasljednici

Članak 69.

(1) Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug.

..

Članak 70.

(1) Pravo na nužni dio jest nasljedno pravo, a dio koji pripada pojedinom nužnom nasljedniku naziva se nužni dio.

(2) Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su.

..

Povreda vrijednosti nužnog dijela

Članak 77.

(1) Nužni je dio povrijeđen kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom i/ili vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnoga dijela (članak 70. stavak 5.).

(2) Pri utvrđivanju ukupne vrijednosti oporučnih raspolaganja i darova uzimaju se u račun i oni darovi i raspolaganja oporukom za koja je ostavitelj naredio da se ne uračunaju nužnom nasljedniku u njegov nasljedni dio.

Red umanjenja i vraćanja

Članak 78.

Kad je povrijeđen nužni dio, raspolaganja oporukom umanjit će se, a darovi će se vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio. Prvo se umanjuju raspolaganja oporukom, pa ako nužni dio time ne bi bio podmiren, vraćaju se darovi.
    sto hocu reci... moze on prepisivati na drugu djecu koliko hoce, sve se da osporiti tj. pobiti pred sudom. a ja kakav sam inatlija, ja bih isla na sud

vidis kako je pokusao i ocinstvo osporiti i opstruirati postupak, pa mu nije puno pomoglo. samo hrabro dalje. tvoja sekica je sretna sto ima tebe.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

bravo sud :D
    Kocka...svaka čast

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •