Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Pronatalitetni dodatak od 500kn - velika prevara

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Pronatalitetni dodatak od 500kn - velika prevara

Oprostite mi što otvaram poseban topic makar se o ovom pitanju već pisalo na drugom mjestu, no potaknuta sam jednim posjetom danas.
    Mama je dobila 3. dijete i, kao pola Hrvatske, shvatila iz medija (i iz javnim istupa ministrice) da SVAKO 3. dijete dobiva 500 kn, budući da se dodatak naziva PRONATALITETNIM.
    Ljudi otplaćuju stambeni kredit, što im se uopće ne uzima u obzir pa im dohodovni cenzus prelazi prag za oko 4kn!!! Nemaju pravo ni na doplatak, ni na dodatak. Službene institucije šute, šalju ih od šaltera do šaltera....
    Zgrožena sam ovime jer se radi o vrhunskoj medijskoj patki uoči izbora, a da bi stvar bila gora, neki dan pričam s ljudima koji kažu da će svoj glas dati vladajućoj stranci baš ZBOG pronatalitetnog dodatka, tobože da ga neki drugi ne ukinu...
    Reagirala sam i poslala par mailova i telefonskih poziva u redakcije.
    Zlo mi je....

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam ta koja ove godine gubi doplatak zbog 20 kn viška i neću dobiti ni tih 500 kuna za treće dijete, a na što sam računala.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

i ja sam se nadala da se i moje treće broji u natalitet ali očito nije!

Oni i dalje na tv govore svako treće i četvrto dijete, a nikako da kažu povećanje dj. doplatka za 500kn za svako treće i četvrto dijete.

Zamislite ovu ekipu što ima 4kn veću plaću :? , gube 500 kn zbog 4 kn!!???? :shock:

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Pronatalitetni dodatak od 500kn - velika prevara

Citiraj klia prvotno napisa
    kao pola Hrvatske, shvatila iz medija (i iz javnim istupa ministrice) da SVAKO 3. dijete dobiva 500 kn, budući da se dodatak naziva PRONATALITETNIM.
    isto tako sam protumacila vijest. cula sam je, odnosno procitala, iz vise javnih medija, i u nijednom nije bilo naznaceno da ce se to odnositi samo na korisnike djecjeg doplatka . po toj logici bi se i sam djecji doplatak trebao nazivati pronatalitetnim djecjim doplatkom.
    i nas s troje djece su ovi dodaci zaobisli zbog nevelikog premasenja cenzusa.
    a jos jedna, meni apsurdna stvar u toj prici jest da se taj 'pronatalitetni' dodatak ne povecava za peto dijete i svu daljnju djecu :? a ni to se nije naglasavalo po medijima kad je vijest objavljena na sva zvona.
    klia, super sto si javila redakcijama, bas me zanima hoce li sad neke stvari biti malo bolje pojasnjene javnosti.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=173&Show=1391

Curke, pročitajte članak na portalu, gdje piše da se korisnicima DD daje još 500 kn za teće dijete.... nađite i druge novinske članke, ja sam svugdje pročitala isto!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Roda je dobro protumačila propise, ali radi se o tome, kao što kaže Klia, da predstavnici vlasti u svojim javnim istupima tumače da svako treće dijete ima pravo na taj dodatak. Moj muž zvao Kosoričino ministarstvo i pita jasno i glasno: rekli ste u medijima da sve obitelji s troje djece dobivaju taj dodatak. Odgovor je bio: da rekli smo, ali znate to ipak nije tako. Klia je u pravu - svjesno lažu i obmanjuju svekoliku javnost, računajući na to da na taj način dobivaju simpatije (i glasove) širokih narodnih masa, a obitelji s troje djece koje prelaze dohodovni cenzus za dječji doplatak ionako su malobrojne, pa ih kao glasače mogu žrtvovati. Mudro!!!

hrgovanv

Početno

I Vama je drage moje takvo nešto čudno, pa dolazi iz ministarstva na čijem čelu sjedi ONA. Što očekivati? Osim nadati se da će ovim svojim skandalima napokon napraviti političko samoubojstvo i natjerati "MACANA" da je makne iz svoje blizine jer ipak se bliže izbori.A ona mu svim tim svojim nezavidnim istupima ne pomaže.
    LAŽI I SAME LAŽI I OBMANE I TO NA RAČUN DJECE, u kakvoj li to državi živimo???????????

TONKICA PALONKICA FRRRRRR

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni je već stvarno zlo od svih tih praznih priča... Kad stavimo sve te mjere na hrpu nismo dobili ništa, to je sve samo predizborna obmana (zašto baš sad a ane prošle godine koja nije bila izborna?!?!). Malo mi je bilo krivo i kad je naša Renata neki dan na tv-u rekla da su te mjere DOBRE. Mjere jesu, ali iznosi i ono-pisano-sitnim-slovima nikako nisu!!!
    I mi bi sad svi trebali biti sretni i šutjeti...? Kao i obično...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A mene zanima da li za taj dodatak treba slati poseban zahtjev ili automatski dobivaš ako primaš dječji doplatak?Je li tko dobio ovaj mjesec?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj roko006 prvotno napisa
    Malo mi je bilo krivo i kad je naša Renata neki dan na tv-u rekla da su te mjere DOBRE.
    Meni je ovo isto zazvučalo čudno, moram priznati, ali pretpostavljam da je ona mislila bolje išta nego ništa.

Početno

ovaj mjesec nije nitko dobio, tek danas je stigao djecji.. mislim da to ide predajom novih zahtjeva...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj daphne prvotno napisa
    ovaj mjesec nije nitko dobio, tek danas je stigao djecji.. mislim da to ide predajom novih zahtjeva...
    Onda to nije od 1.1.2007.nego od 3.mjeseca

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Gemini prvotno napisa
    Citiraj roko006 prvotno napisa
    Malo mi je bilo krivo i kad je naša Renata neki dan na tv-u rekla da su te mjere DOBRE.
    Meni je ovo isto zazvučalo čudno, moram priznati, ali pretpostavljam da je ona mislila bolje išta nego ništa.
    Jadni smo mi ako budemo tako mislili! Ja sam uvijek za puno agresivnije mjere, i koliko god nam daju, nikad nije dosta i treba stalno grist za jos...

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako smo gledali isti prilog, ona je rekla da su dobre, ali nisu dovoljne, tj. one su tek početak pozitivnih pomaka...nije ona mislila ništa loše time što je to rekla, ustvari je rekla istinu - nešto se pokrenulo, ali to nije dovoljno.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj daphne prvotno napisa
    Koliko ja znam, dječji i siječnju je za prosinac, dakle ovaj dodatak će stići u veljači s dječjim za siječanj.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neki dan sam baš razgovarala s jednom budućom mamom blizanaca kojoj će blizanke biti 2. i 3. dijete, a taj doplatak od 500 kuna neće imati obadvije blizanke nego samo jedna.

Gdje je tu logika?

Čista diskriminacija djece i nepromišljenost zakonodavca.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kaže MM: dobro pa nisu rekli da se blizanci broje kao jedno dijete!!!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da,pa ni ja ne kužim zašto bi dobila dva puta po 500 kn,pa nisu treće i četvrto dijete nego drugo i treće.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Novosti: javila mi se novinarka iz lokalnog lista koja ce prokopati po toj temi (takodjer je shvatila da svako 3. dijete dobiva 500kn), a iz vecih redakcija mi nisu odgovorili jos nista.

Žene moje, svih ovih godina sam na komentare o orkestriranim medijima odmahivala rukom i proglašavala takve ideje paranoičnima... Međutim, sada sam prvi puta do kraja uvidjela kako stvari stoje na konkretnom primjeru.

Ne samo to - napravila sam jednu malu anketicu među ljudima različitih dobi iz svoje okoline - jedna jedina osoba mi je odgovorila da joj je jasno bilo o čemu se radi jer je pročitala zakon, a svi drugi, osobito oni kojih se ta vijest ne tiče izravno, čuli su onu famoznu riječ SVAKO DIJETE...

Imam ja i još ideja kome ću sve pisati...

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bravo klia, ti si zakon!!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

baš me mučilo pitanje imaju li pravo na tih 500 kn samo oni koji ostvaruju pravo na dd ili svi roditelji s više od dvoje djece.
    mogu se zakleti da sam pred godinu dana negdje pročitala da taj dodatak nema veze s dd već je dio pronatalitetne politike i svi na njega imaju pravo ukoliko imaju 3 ili više djece.
    sad sam se ubila tražeći taj podatak ali ga ne nađoh već se svugdje spominje da pravo na taj pronat. dodatak imaju samo oni koji ostvaruju pravo na dd.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage moje, nećete mi vjerovati, ali otkad sam prošle godine poslala to pitanje SVIM relevantnim uredništvima u Hr, ama baš NITKO, osim spomenute novinarke, nije reagirao. Čak mi se ni dotična više nije javila.
    A nisam ni čula da se negdje u medijima uopće o tome govorilo.
    Očito im priča nije bila dovoljno glamurozna

klara1

Početno

Očito se ipak sve ovo velika prevara!!!!!
    Ja sam bila i u HZZOu i u Vodnikovoj i nitko nema pojma.

Sjećam se i ja članka iz Jutarnjeg u kojem jasno i glasno piše da tih 500kn ne ovisi o primanjima roditelja! Link je
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=171&Show=2264

A sad sam malo i prosurfala po starnicama HZMO u kojem se taj dodatak spominje samo u kontekstu dječjeg doplatka.
    Znači po svemu ispada da SAMO ONAJ koji koristi dječji doplatak ima pravo i na dodatak od 500 kn za 3. i 4. dijete...
    http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=1522

Cure molim vas uvjerite me da ipak griješim...Šmrc...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a ti vjeruješ svemu kaj piše u Jutarnjem ili Večernjem?

i oni moraju prodati novine.

ja vjerujem samo onome kaj piše u službenim glasilima, ostalo sve podvrgavam jakoj provjeri

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisu Juroslave krivi mediji.
    Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Moj muž zvao Kosoričino ministarstvo i pita jasno i glasno: rekli ste u medijima da sve obitelji s troje djece dobivaju taj dodatak. Odgovor je bio: da rekli smo, ali znate to ipak nije tako.
    Evo citiram samu sebe da ne pišem ponovno. Samo mi nije jasno kako opet uspijevaju prevariti široke narodne mase. možda zato jer i nemamo neke alternative kaod je izbor vlasti u pitanju...nijedna do sada nije išla na ruku rodiljama i majčinstvu. Lijepe su si mirovine naši sabornici izglasali...samo ne znam tko će im te mirovine jednog dana zaraditi.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

koliki je taj limit za dječiji doplatak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1663 kn mjesečno po članu obitelji

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Članak 4.

Članak 18. mijenja se i glasi:
    »Korisniku uz utvrđeni iznos doplatka za djecu pripada i dodatak u iznosu po 500,00 kuna za treće i četvrto dijete.«

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Samo se subvencioniraju 3 i 4 dijete ako imaš špravo na dd šta znači da je pušiona ako imaš i više klinaca od četvero.
    Ne da je muljaža nego turbo i svaka im čast za to

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sama radim. MM nema nikakvih prihoda i prelazimo cenzus za 20 kn po osobi
    Tako da moje dijete nema pravo ni na onaj najmanji DD, a kamo li što drugo. I sad ti rađaj!
    Baš im je pronatalitetna politika. pih:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E sada mene zanima jel moji roditelji imaju isto pravo na tih 500,00 kn.

Imaju dvoje punoljetne djece (ja i moj brat koji isto ne živi sa njima) i maloga od 9 god. za kojega dobivaju DD.

Logično bi bilo da imaju pravo jer im je to 3. dijete bez obzira što smo mi veliki,a jel stvarno tako?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

e ovo je vrlo zanimljiva situacija, logično zvuči da trebaju imati pravo!

Ali znajući njih ne bi se čudila da opet nekako "izmigolje", ili skuže da to nisu uzeli u obzir u pravilniku pa počnu zavlačiti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa

Imaju dvoje punoljetne djece (ja i moj brat koji isto ne živi sa njima) i maloga od 9 god. za kojega dobivaju DD.

Logično bi bilo da imaju pravo jer im je to 3. dijete bez obzira što smo mi veliki,a jel stvarno tako?
    Ne , nažalost nemaju pravo
    moraju imati troje djece koja primaju DD
    da bi to ostvarili

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da bi to ostvarili

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

takvo je njihovo tumačenje zakona, a zakon ne veli to izričito, tj. dvosmislen je.
    Stoga ću se ja žaliti a onda i tužiti 8)

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa

da bi to ostvarili
    :shock: ma jel moguće?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moguće i jako točno,moj muž ima dvoje djece iz prvog braka i treće samnom,dakle on ima troje djece,međutim,ni u poreznoj kartici se naša kći njemu ne računa kao treće dijete,već ima na nju odbitak kao da je prva i jedina,a objašnjenje je bilo da je to zato jer su dvoje starije djece-punoljetni.Ista priča je onda i sa dječjim doplatkom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je to totalna glupost jer ako je to pronatalitetna politika, kakve veze ima koliko su djeca stara. Bit je u tome da se rodi čim više djece pa tako za treće dijete bi trebali imati pravo na tih 500,00 kn.

Budući da u zakonu nigdje ne piše starost djece, neka probaju tražiti.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno, Pliska, o tome se i radi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo taj zakon
    naravno , oni ga tumače kako njima paše , iako se samo navodi termin
    treće i četvrto dijete , a ne broj djece za koje se prima doplatak....
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/3115.htm

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Točno,ali kome da se čovjek žali?Kako dokazati da u zakonu ne piše nikakav uvjet,već samo piše treće i četvrto dijete,mada,sad se ja pitam,a što je sa petim,šestim....djetetom,jer ima i takvih slučajeva :?
    Ja mogu samo navesti moj slučaj;prije dvije godine sam kao tehnološki višak nako 15 godina ostala bez posla i ja predajem papire za doplatak i velim službenici da ja sad ne radim,a ona meni;da to nema veze,jer se gleda prosjek od lani(po tom prosjeku ja ne bi dobila doplatak)Pošto me to jako pogodilo,lijepo sam napisala mail u sve dnevne novine i odmah mi se javila novinarka iz Večernjaka koja mi je rekla da je kontaktirala mirovinsko i provjerila moju priču koju su oni potvrdili i molila me da javno istupim u novinama sa tom nepravdom.Međutim isti taj dan zovu me iz mirovinskog da im se hitno javim sa rješenjem od zavoda za zapošljavanje :? iako su me prije glatko odbili,a da rješenje nisu ni pogledali :? Ja sam im to dostavila,a novinarku zamolila da pričekamo kako će se to završit.Uglavnom,ja sam u roku od par dana :shock: dobila na kućnu adresu rukom pisano i potpisano rješenje o pravu na najveći doplatak od 300kn za dijete,jer je utvrđeno da ja od primanja momentalno imam samo naknadu za nezaposlene,bez obzira na lanjski prosjek.Nazvala sam novinarku i zahvalila joj se,jer očito je ona tu odigrala glavnu ulogu,da je netko uzeo te moje papire u ruke,proučio ih i napisao to rješenje.Eto ja sam to postigla,ali vidite na kakav način,sama to sigurno nikad ne bi uspjela.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zna li za ovo dječja pravobraniteljica? :? Pa tu su ugrožena dječja prava.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma ovo je grozno

Pa zar se za svaku sitnicu moramo boriti i prijetiti izjavom u medije :shock: .

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Problem je kod nas što su zakoni nedorečeni,pa se tumače svakako,odnosno onako kako "njima" paše,a ne nama.Jedini način je borba,pa i preko medija ako treba.
    Što se tiče dječje pravobraniteljice,mislim da ovo nije slučaj za nju,jer sam korisnik doplatka ja,a ne dijete,pa se uvijek mogu na tu foru,pretpostavljam, izvući.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •