Čitam vas i potvrđuje mi se jedna nelogičnost o kojoj sam davno razmišljala.
Kako je moguće da se ljudi koji upisuju pedagoške škole i fakultete ( a i sama sam završila filozofski ), smjerove koji završavaju titulom učitelja ili profesora ( dakle, podrazumijeva se da će osoba kruh svagdašnji potražiti u učionici, među iznimno osjetljivom populacijom - dječjom i srednjoškolskom ) NE TESTIRAJU PSIHO-TESTOVIMA?
Na mom sveučilištu jedino budući psiholozi prolaze ovu selekciju odmah na prijemnom. Svi ostali ( a ima tu i puno ljudi liječenih od duševnih bolesti ) upisuju se samo na osnovi ocjena iz srednje škole i uspjeha na prijemnom. Nemojte me krivo shvatiti, nisam protiv zapošljavanja liječenih psihičkih bolesnika, dapače, ali mislim da bi društvo moralo imati nadzor nad time. Npr. znam jedan slučaj talentiranog slikara koji nije uspio upisati Akademiju, pa je završio studij engleskog i njemačkog jezika. Liječeni je shizofrenik, radi u školi. Nitko to ne zna. Je li se toj osobi moglo dati dodatne bodove ( na račun bolesti ) da završi Akademiju koju je preferirao ( ne nastavnički smjer ) nego da bude tempirana bomba među djecom?
Isto tako - na primanju na posao, nekim ravnateljima često bude važnija nacionalnost učitelja, nego psihički status osobe koju prima. Zašto se ovdje ne može uvesti neki vid testiranja?
Držim da se sva ta zlostavljanja djece dogode kad nastavnici izgube kompas. Iz raznoraznih razloga. Ne zaboravimo da u školama ne postoje ni adekvatne psihološke službe, kako za učenike, tako i za nastavnike.
Ljudi rade taj posao, a ni ne poznaju se međusobno. Tek kad se dogodi skandal, isplivaju neke činjenice i društvo se par dana zgraža, osuđuje ovoga i onoga i... to je sve!
Mislim da velika većina nas ima šokantna iskustva još od vrtića pa do kraja školovanja. Nas se, npr. tuklo snopom radnih bilježnica veličine A4 po glavama, povlačilo nas se za kosu, nazivalo pogrdnim imenima, bilo je i lijepljenja žvaka, da ne spominjem pipanje nekih muških nastavnika djevojčica koje su prve "propupale"...
I sad mi recite da su to bili normalni ljudi.....