Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Trebamo vise mlijeka, ili?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Trebamo vise mlijeka, ili?

Citam teme ovdje na brzinu, nadam se da cete i meni nekako pomoci
    Prva mi je beba. U trudnoci sam citala tekstove ovdje, gledala slike. Znala sam da moram na carski, otisla rodit u drugi grad jer ima rooming in i za carske. Plan je bio beba na sisu drugi dan, nista flasica.
    Eh, covjek snuje, a Bog odredjuje...
    V. je zbog sitnijih poteskoca (sad je sve ok, zdrava je i normalna beba ) zavrsio na inteznivnoj i nisam ga ni vidjela 3 dana. I sve je poslo krivo, a o tome nisam nista citala jer to nisam ocekivala.
    Sad sam mu dala bocicu i spava, a ja trazim rjesenje za nas problem.

V. je rodjen 15.12. s 3900g i 54cm carskim. 4 dana su ga hranili isljucivo bocicom, a jos 7 sam ja dolazila dojit ga, 6 puta dnevno. Nije bilo dosta, pa su mu davali jos i bocicu na to.
    Meni mlijeko nije islo, zbog carskog, neudobne stolice, neznanja, napetosti, vaganja prije i poslije podoja. Ubili su me u pojam (samo 30 grama!, pa dajte mu bocicu da se najede!, sve on posisa u 10 minuta, ostalo je mazenje, nemate vi mlijeka!). Cak nisam ni htjela pred njima malog na sisu, jedino mi je u glavi bilo da nekako odrzim proizvodnju. Izdajala sam se u sobi, ali ja se ne mogu izdajat - (kršitelj koda)ova izdajalica je jos nekako radila u bolnici, al doma vise ne. Rucno ide nekako, al samo ak je mali na drugoj sisi.
    Kad smo dosli doma, svekrva mi je rekla - samo malog na sisu, divna je bila. I tako je bilo, ona je sve radila, a nas dvoje u krevet, dojenje kad god je pozelio. Prvo je bilo par bocica dnevno, sad smo na jednoj.
    Vidim da nema znakove gladi, aktivna je beba, voli se nosati, al isto mislim da ne dobiva skroz koliko bi trebao, onako da je napola sit.
    Pokakanih pelena 2-3 dnevno, popiskenih ne znam koliko, ali svaka bude teza neg prazna, pa bi rekla jedno 8 najmanje.
    Let down nekad ide, nekad ne. Ujutro je curilo iz druge sise dok sam ga dojila kao ludo Kako popodne odmice, ja sam sve umornija, sise sve praznije, a V. bi najvise jeo oko 8 navecer. Onda mu dam bocicu od oko 80ml.
    S mjesec dana je dobio 5 cm i 700g, otad je desetak dana i nismo ga vagali. Po odjeci vidim da je narastao, ali mi izgleda mrsaviji.
    U petak moramo pedijatru na prvi pregled, a mene je strah da ce zahtijevati da predjem na bocicu

Citala sam o polozaju, mali vuce dobro, muz cuje gutanje, ali samo ako je sisa puna. Za oko 5-10 min se isprazni. Beba nekad zaspi zadovoljno na sisi, a nekad kmecka pa mu dam i drugu sisu.
    On zeli oko 8-10 obroka dnevno, od kojih su meni u najvise 4 pune sise. Kad ih totalno ispraznim dojenjem i izdajanjem, treba im oko 4 sata da se ful napune. A beba u medjuvremenu barem 2 puta zeli jesti, i onda vuce cini mi se lose, po obliku bradavice kad ju izvadim iz njegovih usta, nekako je spljostena a ne dugacka.
    Po tome i crvenilu jedino i znam kako vuce, jer su mi bradavice skroz neosjetljive.

Navecer nekad dobijem kvrge, mali to sve posise, al ujutro su sise opet mekane i opet problem s vucenjem. Mlijeko nikad ne strca samo, neg moram dosta stisnut.

Inace spava jako malo, osim nocu kad prespava po 3h u komadu, po danu najvise pola sata. Skoro stalno je na sisi, nepravilno. Nekad svakih 2h, nekad svakih pola sata. Kad mu dam bocicu, odspava najmanje 2, a nekad i 4h.

Pitanja:
    - stetim li mu time sto je stalno napola sit?
    - kako da povecam proizvodnju mlijeka i postignem pune sise?
    - kako da se opustim pa da bude cesci let down? pit ne smijem

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

draga Blažena, po ovome što pišeš meni se čini da vam skroz dobro ide. Preporučam ti da nazoveš SOS telefon za dojenje, tamo će ti cure brzo i stručno odgovoriti na tvoja pitanja pa ćeš biti mirnija i sigurnija.
    Normalno je da je tako mala bebica praktički non-stop na sisi, normalno je da još niste sasvim uspostavili ponudu i potražnju.

Samo tako naprijed

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

meni se čini da vama ide jako dobro!

odlično si uspjela vratiti malca na dojenje kad ste došli iz bolnice, to je velika stvar!
    njegov prirast od 700g je odličan, ne vjrujem da će ti pedijatar savjetovati dohranu. broj pokakanih i popiškanih pelena je super, a on ti je najbolji pokazatelj da li beba dobiva dovoljno mlijeka.
    imaš osjećaj da ti cice nisu pune i to je sasvim u redu, kad se proizvodnja mlijeka izregulira prema zakonu ponude i potražnje, cice više nisu tvrde i napete i iako nekad možda imaš osjećaj da su prazne, u njima ima mlijeka. isto je i refleksom otpuštanja mlijeka, to što ga nekad ne osjetiš ne znači da ga nije bilo. da li nekoliko trenutaka nakon što počne sisati njegovo sisanje postane pravilno i ritmično?
    broj podoja vam je ok, samo tako nastavite. nemoj razmišljati o tome je li se cica napunila ili nije, kad je gladan samo mu daj. nema smisla čekati da se cice napune, jer se mlijeko proizvodi po već spomenutom zakonu pnude i potražnje, što znači da što više beba sisa, više će se mlijeka stvoriti. prazna cica proizvodi mlijeko brže nego puna, zato je njihovo često pražnjenje najbolji poticaj za povećanje proizvodnje.
    ta bočica navečer, to vam je jedina u danu? najbolje bi bilo da ju ukineš, ali postepeno, nikako odjednom. preporuča se smanjivanje količine adaptiranog za 30 ml svaka 3 dana.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mislim da vam jako dobro ide. Ne izgleda mi da ti je dijete gladno, naprotiv. I sama kažeš da nema znakova gladi, aktivna je beba, mokrih i pokakanih pelena dovoljno. U mjesec dana uspjeli ste s par bočica dnevno doći do samo jedne, to je odlično!
    Ako su za poneki podoj dojke mekane, pa i ako mlijeko ne curi na sve strane, ne znači da ga nema. To znači samo da nema PREVIŠE mlijeka, tj. više mlijeka nego što je potrebno. Polako se uspostavlja ravnoteža ponude i potražnje. Super je što ga stavljaš na dojku kad god želi. I kad ti se čini da ju samo "žvače", beba šalje signale tijelu da proizvede još mlijeka. A to je najbolji način da povećaš proizvodnju.
    Nemoj se opterećivati let-downom. Opusti se, zaboravi na to, zaboravi na druge brige, poslušaj i pametnu svekrvu i mazi se s bebicom.
    Podojena beba spava kraće nego kad dobije bočicu zato jer je majčino mlijeko lakše probavljivo od adaptiranoga (takvo i treba biti za nedovoljno razvijeni dječji probavni sustav). Otprilike kao kad se odrasli prejedu teške hrane pa zalegnu na kauč..

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i meni se cini da vam super ide. ja sam inace mama jednog mrsavka koja je punih 5 mjeseci brinula da nije gladan jer je dobivao jako malo na tezini. dok je sve ostalo bilo super. nekako mislim, da je dijete gladno ne bi se ponasao normalno. a sa 3 pokakane pelene i 8 ili vise mokrih stvarno mislim da nemas razloga brinuti on jede kolko mu treba. nije cudno da duze spava kad jede adaptirano, to je teza hrana. jedini put kad je moj mali odspavao 5 sati je kad je sa 4 i pol mjeseca pojeo, nakon podoja, punu bocicu adaptiranog (preporuka pedijatrice ), i kad se probudio je sve ispovracao. trebam li reci da vise nikad nije dobio adaptirano
    ako si i dalje zabrinuta, zovi sos. cure ce sigurno pomoci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svaka ti cast

promblem koj imas sa samopouzdanjem ti je dobrim dijelom od toga sto su te pametnjakovicke u rodilistu punile dezinformacijama

ako cujete malog kako guta to ti je savrsen znak, ja stvarno nisam imala mlijeka i imala sam bas relakraciju uz motilium i izdajalicu. kad nemas mlijeka beba je kao prvo razdrazljiva jer je gladna, ne dobija na tezini, mokraca ima intenzivniji miris i beba bradavicu koristi ko dudu, opce ni ne vuce

ako oajecas da moras davati adaptirano, daj mu manje kolicine na vise puta jer ti je bebin trbuh velicine bebine sake i nemoj bebu prezderavati. ideja da se u bebu natrpa 5 puta veca kolicina hrane od onog sto stane ti dolazi iz ideje o hranjenju na raspored, pa da se ljudi ne bi zamarali pranjem bocica 20 puta dnevno neko se zgodno dosjetio da se natiska veca kolicina

ako i moras dodati adaptiranu gadost daj na zahtjev, nakon podoja i u malim kolicinama

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Trebamo vise mlijeka, ili?

Citiraj blazena prvotno napisa
    . Ubili su me u pojam (samo 30 grama!, pa dajte mu bocicu da se najede!, sve on posisa u 10 minuta, ostalo je mazenje, nemate vi mlijeka!). quote]

sram ih bilo

Kad smo dosli doma, svekrva mi je rekla - samo malog na sisu, divna je bila.
    pohvala za sveki

Vidim da nema znakove gladi, aktivna je beba, voli se nosati, .
    Pokakanih pelena 2-3 dnevno, popiskenih ne znam koliko, ali svaka bude teza neg prazna, pa bi rekla jedno 8 najmanje.
    ovo sve znači da beba dobiva dovoljno mlijeka
    al isto mislim da ne dobiva skroz koliko bi trebao, onako da je napola sit

Zašto misliš da je napola sit?

Let down nekad ide, nekad ne. Ujutro je curilo iz druge sise dok sam ga dojila kao ludo Kako popodne odmice, ja sam sve umornija, sise sve praznije, a V. bi najvise jeo oko 8 navecer.
    to ti je skroz normalno, tako ti je bilo i kod mene
    kad je bio skok u razvoju praktički mi je visila na sis od 17*22 sata s pauzama od 30min kad bi spavala, dala bi jednu, posisa, onda drugu, posisa, pa natrag prvu, pa drugu... dok ne zaspe
    dogk sisa jednu sisu u drugoj se proizvodi mlijekao i tako 10ml po 10 ml do sita
    naime, jedini način da se poveča proizvodnja mlijeka jest da se sise što češće prazne dokraja po mogućnosti da beba malo sisa i na "prazno"
    mozak registrira podražaj bradavice , dužinu i učestalost , te prema tome povečava proizvodnju (zato se ravnoteža ponude i potražnje mlijeka ostvaruje dojenjem na zahtijev bebe)
    ja sam tek s njenih 5mj čula kako pravo guta, prije sam prepostavljala da guta , isto nisam imala pojma kako izgleda le down, nikakvi žmarci ništa
    po starosti vidim da bi vam trebao sad uskoro biti i prvi skok u razvoju

S mjesec dana je dobio 5 cm i 700g
    to je dobro, da ne dobiva dovoljno ne bi niti toliko rastao

U petak moramo pedijatru na prvi pregled, a mene je strah da ce zahtijevati da predjem na bocicu
    uzmi u obzir da je jako malo pedijatara koji stvarno shvačaju vrijednost majčinog mlijeka i svako malo im proizvođaći adaptiranog nude razno razne nagrade i organiziraju seminare gdje ih uvjeravaju da je njihovo adaptirano skoro isto ka i majčino mlijeko (jak marketing)
    a nekima nije dovoljno ni da beba napreduje 800g mjesečno
    ako ti spomene adaptirano odmah nazovi SOS i nama tu napiši šta je reka

Beba nekad zaspi zadovoljno na sisi, a nekad kmecka pa mu dam i drugu sisu
    to je dobro i ako traži nakon druge još, vrati ga na prvu (za to vrijeme se napravilo najmanje 5-10ml) , a onda drugu, dokle ima volje sisati

Kad ih totalno ispraznim dojenjem i izdajanjem, treba im oko 4 sata da se ful napune. A beba u medjuvremenu barem 2 puta zeli jesti,
    zašto izdajaš? stavi malog na sisu jer nijedna izdajalica nije učinkovita ka beba
    na zahtijev, nema veze je li prošlo 30min ili 3 sata, neka sisa
    češće sisanje povečava proizvodnju
    najgore je kad se sise napunu onda se luči hormon koji to javlja mozgu da su sise pune i mozak usporava proizvodnju da ne dođe do upale zbog prepunjenosti

Mlijeko nikad ne strca samo, neg moram dosta stisnut.
    moja je napredovala po 1,2kg mjesečno, jaki sisač, a ja niti sad ne mogu strcnuti mlijeko, pa niti da napunim žličicu za D3 kapi
    svi smo jedinstveni

- kako da se opustim pa da bude cesci let down?
    meni bi pomagalo duboko usporeno disanje (brojila bih do 5 udišući)
    opuštenost će ubrzati let down

za smanjivanje količine adaptiranog preporučujem ti to postepeno, dakle navečer nakon što posisa lijevu, desnu, lijevu, esnu.. koliko bude surađiva tj. dok ne počne protestirati i plakati daš mu bočicu, tako da svaka 3dana smnjiš količinu adaptiranog za 10ml, ako bude joše gladan vratiš ga na sise, jer se u međuvremenu još mlijeka napravilo
    Po odjeci vidim da je narastao, ali mi izgleda mrsaviji.
    tijelesni izgled uvelike ovisi o genetici ne samo o količini hrane
    eto MM jede ka vuk a izgleda ko maneken
    ja jedem ko manekenka a izgledam ko medo
    isto vrijedi i za male ljude - bebe

i zaboravi: kad se uspostavi ravnoteža ponude-potražnje sise postaju mekane (moje su ka "palačinke"), ne sićan se kad su zadnji put bilo onako jako tvrde i pune
    to je tako .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

[quote="blazena"]. Ubili su me u pojam (samo 30 grama!, pa dajte mu bocicu da se najede!, sve on posisa u 10 minuta, ostalo je mazenje, nemate vi mlijeka!).

sram ih bilo

pohvala za sveki

al isto mislim da ne dobiva skroz koliko bi trebao, onako da je napola sit

Let down nekad ide, nekad ne. Ujutro je curilo iz druge sise dok sam ga dojila kao ludo Kako popodne odmice, ja sam sve umornija, sise sve praznije, a V. bi najvise jeo oko 8 navecer.
    kad je bio skok u razvoju praktički mi je visila na sis od 17*22 sata s pauzama od 30min kad bi spavala, dala bi jednu, posisa, onda drugu, posisa, pa natrag prvu, pa drugu... dok ne zaspe
    dogk sisa jednu sisu u drugoj se proizvodi mlijekao i tako 10ml po 10 ml do sita
    naime, jedini način da se poveča proizvodnja mlijeka jest da se sise što češće prazne dokraja po mogućnosti da beba malo sisa i na "prazno"
    mozak registrira podražaj bradavice , dužinu i učestalost , te prema tome povečava proizvodnju (zato se ravnoteža ponude i potražnje mlijeka ostvaruje dojenjem na zahtijev bebe)
    ja sam tek s njenih 5mj čula kako pravo guta, prije sam prepostavljala da guta , isto nisam imala pojma kako izgleda le down, nikakvi žmarci ništa

uzmi u obzir da je jako malo pedijatara koji stvarno shvačaju vrijednost majčinog mlijeka i svako malo im proizvođaći adaptiranog nude razno razne nagrade i organiziraju seminare gdje ih uvjeravaju da je njihovo adaptirano skoro isto ka i majčino mlijeko (jak marketing)

to je dobro i ako traži nakon druge još, vrati ga na prvu (za to vrijeme se napravilo najmanje 5-10ml) , a onda drugu, dokle ima volje sisati

Kad ih totalno ispraznim dojenjem i izdajanjem, treba im oko 4 sata da se ful napune. A beba u medjuvremenu barem 2 puta zeli jesti,
    zašto izdajaš? stavi malog na sisu jer nijedna izdajalica nije učinkovita ka beba
    najgore je kad se sise napunu onda se luči hormon koji to javlja mozgu da su sise pune i mozak usporava proizvodnju da ne dođe do upale zbog prepunjenosti

moja je napredovala po 1,2kg mjesečno, jaki sisač, a ja niti sad ne mogu strcnuti mlijeko, pa niti da napunim žličicu za D3 kapi
    svi smo jedinstveni

za smanjivanje količine adaptiranog preporučujem ti to postepeno, dakle navečer nakon što posisa lijevu, desnu, lijevu, esnu.. koliko bude surađiva tj. dok ne počne protestirati i plakati daš mu bočicu, tako da svaka 3dana smnjiš količinu adaptiranog za 10ml, ako bude joše gladan vratiš ga na sise, jer se u međuvremenu još mlijeka napravilo
    Po odjeci vidim da je narastao, ali mi izgleda mrsaviji.

i zaboravi: kad se uspostavi ravnoteža ponude-potražnje sise postaju mekane (moje su ka "palačinke"), ne sićan se kad su zadnji put bilo onako jako tvrde i pune
    to je tako .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

. Ubili su me u pojam (samo 30 grama!, pa dajte mu bocicu da se najede!, sve on posisa u 10 minuta, ostalo je mazenje, nemate vi mlijeka!).
    sram ih bilo

pohvala za sveki

[/quote]al isto mislim da ne dobiva skroz koliko bi trebao, onako da je napola sit

svi smo jedinstveni

Po odjeci vidim da je narastao, ali mi izgleda mrsaviji.[quote]

to je tako .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

izgubila se u citiranju pa pokušala popraviti , sorry

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hoću reći da sam skoro zaboravila ovo napomenuti

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Super ste!
    Cure su ti već sve rekle!

Pitanja:
    - stetim li mu time sto je stalno napola sit?
    - kako da povecam proizvodnju mlijeka i postignem pune sise?
    - kako da se opustim pa da bude cesci let down? pit ne smijem
    Ne brini, nije napola sit, ne bi tako lijepo napredovao! To što nekad hoće stalno sisati ne znači da je gladan. Nekad se samo hoće maziti, nekad ti želi reći da mu je dosta svega, a nekad te možda malo i zeza. Baš kao i mi svoje mm

Nema potrebe imati pune sise (izgledom)! A povećat ćeš proizvodnju tako da ga prvo staviš na prsa, a tek onda dodaš adaptirano (za taj jedan večernji podoj). Dakle prvo cica, pa adaptirano. I svakih par dana smanji 30 ml, znači za desetak dana ste bez adaptiranog :D
    Povećat ćeš proizvodnju i tako da se izdajaš na prazno nakon podoja još par minuta.

Sjedi i opusti se, možeš uroniti cice u toplu vodu prije podoja, neka te partner izmasira, kupaj se sa bebom i možete cicati u kadi... Nosi ga i doji hodajući...
    Ma bit će sve super!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

(pisem ovo cijeli dan - malo smo na sisi, malo nas grcici u zelucicu muce, malo mama i radi po kuci...)

cure, zlatne ste!
    evo mali pava na ruci, pa tipkam kak mogu.
    ja ne cujem, pa nemrem nazvat SOS. tako da mi je ova vasa podrska spas. interneta sam se tek u zg docepala. dotad mi je sveki dizala moral.

citala sam vas jucer, al nisam stigla.
    sinoc na sisi 7,30-22h, uz prekide za bljuckanje, podrig i mazenje. onda je zaspao do jedan. nocas dojim, a na drugoj sisi mlijeko u potocima. ode krevet 8) (maleni spava s nama)

znam da ste rekle postepeno, al danas nije dobio nijednu bocicu - jednostavno ju nije trazio. bio je svako malo na sisi, bljucnuo je barem 4 puta kroz cijeli dan, imao grceve jedan sat, ukakao se, i sad spava.

- promblem koj imas sa samopouzdanjem ti je dobrim dijelom od toga sto su te pametnjakovicke u rodilistu punile dezinformacijama
    ziva istina
    to mi kazu i sveki i frendice, i sama si govorim, al mi opet kad mali zaplace zazvoni u glavi - vi nemate mlijeka.
    a place najcesce zbog grceva, a ne gladi. upravo pocinjem kuzit razliku.

kad je imao 15 dana, u bolnici su mi rekli - on je velika beba, nemojte mu davati sisu s razmakom kracim od 2 sata, on bi vec tri cetiri sata mogao odspavat.
    al da ne grijesim dusu, bilo je par predivnih sestara koje bi me pustile dojit ga i po pola sata, i veselile se svakom podoju.

- da li nekoliko trenutaka nakon što počne sisati njegovo sisanje postane pravilno i ritmično?
    da, i onda traje desetak min. prvo kloo-klok par min, onda klooo-kloo-klok, da bi presao na klok-klok-klok, tj. cistu zabavu sa sisom.

- ta bočica navečer, to vam je jedina u danu?
    nekad je navecer u 8, nekad ujutro u 9, onda kad sam najumornija i najmanje je mlijeka. kad mi je sisa vec na pocetku dojenja skoro prazna maleni je jako cendrav, ipak ga pustim da sisa najmanje pola sata i onda mu dam bocicu. a ponekad ispadne da nije to jer dok je ja odem napravit, zaspi.

- Zašto misliš da je napola sit?
    preko dana jako malo spava kad je na sisi. posisa, spava 10 minuta, onda bi se nosio i mazio, pa opet sisa. kad sam mu davala bocicu odspavao bi i po 3h. sad kuzim, to je od ovog sto je mendula rekla - bocica je "teza" hrana.

isto tako, kad mu dam bocicu popije do 80 jer mu toliko maksimalno dam, a nekad bi cini mi se popio i vise. u bolnici su mu zadnje dane davali 150, popio bi oko 80-120, ali je i bljuckao za ne vjerovat.

- zašto izdajaš?
    2 min nakon zavrsetka podoja navlacim sisu, procitala tu negdje, za povecat kolicinu.

- tijelesni izgled uvelike ovisi o genetici Wink ne samo o količini hrane
    eto MM jede ka vuk a izgleda ko maneken Razz
    ja jedem ko manekenka a izgledam ko medo Embarassed

ima tu nesto... ja sam visoka i mrsava.

znaci, 700g za mjesec dana je okej? ja sam mislila da mora bar kilu imat, i sve odgadjam pregled jer me strah doktora.
    nisu mi bas dobro "sjeli".

hvala vam jos jednom
    najvise mi je trebalo ohrabrenje da nam dobro ide, i da je sve s nama normalno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko vidim super vam ide :D
    neke bebe spavaju duže po danu neke ne, također kako bude rastao tako će i mjenjati dnevno i noćno spavanje, jednostavno prihvatiš da je beba svaki dan drukčija, raste i mijenja se

za grčeve ima za kupiti Sab simplex kapi koje "razbijaju" nakupljeni zrak u crijevima na manje balončiće pa tako pomaže da se beba pusti vjetrove
    također je dobro pokleći bebu potrbuške (uz nadzor) par minuta , da isprazni zrak iz sebe
    grčeve može uzrokovati i mamina prehrana s kravljim ili kozjim.. mliječnim proizvodima, pa izbaci na 4 dana mliječne proizvode iz prehrane pa češ vidjeti ima li promjena (to je nama pomoglo)

eto, samo tako nastavite i sve 5

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Blazena i ja mislim da ste super sve prebrodili.

Samo još malo o težini bebica; vidim da je i tvoja beba bila velika pri rođenju. Meni su pri izlasku iz rodilišta rekli (kao naputak, budući da sam se izjasnila da ću bebaća isključivo dojiti) da nam ne treba ništa, ni voda, ni čaj, da imamo strpljenja jer će biti i teških trenutaka ispočetka, prepunjenih cica, pa mekanih, pa cicanja cijeli dan isl ali da je to sve u funkciji uspostavljanja ponude - potražnje Osim toga, napomenuli su mi da ne važem bebu i ne mjerim ga, nek se ne opterećujem, da dojene bebe svakako dobijaju na težini te da velike bebe mogu u prvih mjesec dana dobiti i samo malo ("par sto grama" su rekli) ali da je to normalno i da je samo bitno jel dovoljno piški i kaka. Istina, ovaj moj je natukao kilu i šesto ali i to je genetika (mama nije manekenka jer je premala, a i voli papati ).

Moje osobno mišljenje je da imaš mlijeka, ovo kad je popodne i predvečer malo teže, to ti je i od umora a i beba u tim večernjim satima cica i potiče dodatno proizvodnju

Koje smo Milke Ma super, baš mi je drago da ste uspjeli! I da si s nama na forumu.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Prečesto čitam kak su svekrve otegotne okolnosti.
    Zato, blažena, tvojoj sveki
    I ne brini, super vam ide

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pij vise tekucine, narocito nakon podoja, da brze "nadomjestis" potroseno

a vezano uz nervozu - lako moguce da prolazite skok u razvoju, a za taj prvi primjecujem da su problematicne te vecernje nervoze (mnoge mame to primjete)

drz se

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

opet ja, a bas nam je lijepo krenulo

enela, sveki mi je stvarno super. one prve tjedne vise je vjerovala u moje mlijeko od mene. i svoju djecu je dojila.

dakle, problemi.
    izbacila sam mlijeko i vecinu mlijecnih, mali ima puno manje grceva! tenks grubi al sad ne znam vise sto i kako bih jela, od slatkog mi je zlo, mesa ne mogu previse. a vrti mi se, lipsem, trosi me mljekarstvo.
    uzimam vitamina i puno vode, al to nije dosta.
    mama mi donese rucak, inace sam cijeli dan sama i mora bit nest sto se lako napravi.

mali je sinoc sisao od 7 do 21,30. lijeva-desna, pa nazad. na kraju je dobio i bocicu od 80, i opet za pol sata sisu, i onda napokon zaspao.
    jutros ga opet cijelo jutro dojim dok sam mogla izdrzat. dala mu bocicu, al jos je cendrao, i onda izdojeno na zlicicu, ono gusto, jako malo je bilo, al napokon je zaspao.
    cini mi se da ne povuce kako treba, nakon 5 min vucenja predje na sisanje bradavice.
    moje bradavice su jako velike, a u zadnjih par dana i otekle pa su jos vece.
    kako da mu pomognem?

a skok u razvoju je ziher, puno vise je budan neg prije, gleda, smijesi se, guguce, a i zeli vise jest! a ja stalno kaskam za potraznjom

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sustići češ potražnju, još malo

ja sam ti jela zeljenavu, kruha, mesa, ribe, kompote,
    rižu, variva, paštetu, hrenovke, tople sendviče njamiii (više vrsta salama)
    pila sam kalcij šumeče
    margarin i marmeladu
    pašte...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Blažena, za početak ti čestitam na trudu koji ulažeš, jako mi je drago.
    Mislim da je najvažnije da se opustiš i da se ne brineš. Super je što imaš jedan kuhani obrok, što se ostalih obroka tiče, jedi jednostavne stvari koje ti se nađu doma, važno da nisi gladna.
    Jel imaš maramu? Mislim da bi ti to bio spas, mogla bi si možda sama napraviti jednu od 2 plahte. Čini mi se da tvoj bebač ima potrebu biti na tvojim grudima non-stop, marama bi ti olakšala situaciju, imala bi slobodne ruke. Obično se beba zavezana maramom majci na trbuh i prsa smiri i spava blaženo

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znaci, 700g za mjesec dana je okej? ja sam mislila da mora bar kilu imat, i sve odgadjam pregled jer me strah doktora.
    nisu mi bas dobro "sjeli".
    mom malom je najveci prirast bio 600 grama u prvom mjesecu. pa evo cak i kad smo uveli dohranu, nesto prije njegovih 6 mjeseci, u otprilike mjesec i pol je dobio 700 grama. znaci uz jabuke, banane, zgance, rizu, bla bla.. on je roden sa 4200, iz bolnice izasao sa 3900, a sad (6,5 mj) ima 6600. iskljucivo dojen, visio na sisi po cijele dane.
    da, i potpisujem Sun za maramu.

Matovilka

Početno

Marama ima kupiti u Kiki. I marama je super jer mozes svasta s njom obaviti skuhati.....

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evo samo da zakljucim temu, ako nekoga zanima:
    samo sto nismo 8 mjeseci napunili i jos sisamo :D
    ajme, jos sisamo! znam da ce to nekom smijesno zvucat, samo 8 mjeseci, al nisam vjerovala da cemo izdrzat... molila sam da nekako do 4 mj izduramo.

naravno, jede i drugu hranu, i to kao veliki - nece miksano nego komadice, ali sisa je zakon, posebno kad je umoran, bolestan ili je vruce.
    nije "cista" relaktacija, dodajem i adaptirano na bocicu i u kasice, ali mi to vise nije vazno.

citam sad svoj 1 post i mislim si - kako je ovoj mami super islo
    ajd, bit cu pametnija s drugim djetetom

pusa i hvala svima, posebno grubi i natasiM (ona mi je na jednom drugom topiku pomogla)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

super

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

:D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

:D

samo sto nismo 8 mjeseci napunili i jos sisamo :D
    ajme, jos sisamo! znam da ce to nekom smijesno zvucat, samo 8 mjeseci, al nisam vjerovala da cemo izdrzat... molila sam da nekako do 4 mj izduramo.
    Ja sam se isto tako osjećala nakon 6. mjeseca... "prošli smo pola godine i još cicamo, kakav uspjeh". Sad smo prošli cijelu, još cicamo i stvarno mi nije jasno tko je uspio za to izmisliti blesavi termin "produženo dojenje"

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Khm... ne znam jel se smije dizat tako stare topike, ak ne sori i necem vise

Samo da velim da je u petak navrsio 20 mjeseci i da se jos dojimo :D
    Ma da mi je netko rekao da ce vec govorit i trcat, a ja ga jos dojit.
    "Sisu!"
    "Drugu!"
    I samoposluzivat se

Cure,

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

:D bravo !!! :D

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006