Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Prenatalni vitamini

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Prenatalni vitamini

Cini mi se da sam trudna iako jos nisam napravila test. Menga mi kasni vec 9 dana i vec tri dana imam mucnine. Buduci da mi je drugi put i da smo to planirali valjda je to - to. No imam pitanje u vezi prenatalnih vitamina. Otkad se trebaju uzimati? Kakvi?
    Prošli put sam prvo vrijeme pila samo folnu kiselinu, a tek nakon 3 mjeseca Prenatal. Inace cijelo vrijeme pijem multivitamine i minerale. Eh, da jos jedna sitnica: jos uvijek dojim starije dijete. Ja bi najradije za sad pila i dalje multivit (sadrze i folnu kis), al bolje da pitam :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sonja, tako lijepa vijest pod tako skromnim naslovom.... - cestitam na trudnoci!!!

Cestitam i na strpljenju, ne bih ja to mogla tako pustit 9 dana...

Za vitamine i dodatke prehrani ce ti svako reci svoje. Ja sam, recimo, u prvoj trudnoci pila Prenatal i prije no sto sam ostala trudna i pila ga do kraja trudnoce.
    Neki kazu da ga treba poceti piti kasnije kroz trudnocu.
    Neki kazu da ne treba piti nista ako se pametno hranis.
    Pa, ti vidi...
    Imas topica na tu temu, pa prosvrljaj malo. Uzivaj i sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

čestitamo.
    Ja sam počela piti Prenatal u 11. tjednu. Posavjetuj se s dr.

gora

Početno

Cestitam!!!

Meni su savjetovali piti samo folnu kiselinu, no ja sam ipak na svoju ruku uzela jedan mix folne i vitamina...zove se Vita-Folic..

Daj, napravi test!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam par mjeseci prije trudnoće i prvih 10, 12 tjedana pila Folic plus, a kasnije Prenatal. Tako po preporuci ginekologice. S tim da mi je rekla da Folic tj. folnu kiselinu svakako, a Prenatal kasnije ona preporuča, a ja nek odlučim. Kad sam je pitala zašto ne Prenatal u početku trudnoće rekla je da je to osjetljivo razdoblje razvoja bebinih organa i da mi ne može sa sigurnošću reći kako bi ti suplementi (minerali, vitamini) djelovali na to. Osim toga preporučivala je zdravu prehranu, voće, povrće, žitarice, malo mesa, nimalo bijelog šećera i tako to.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam isto čula svakojake savjete - od toga da se počne uzimati vitamine čim se počne planirati trudnoća pa da se nastavi dok god dojimo dijete, a s druge strane neki kažu da uz pametnu prehranu ne treba nikakvih dodataka. Neke prijateljice su uzimale dodatke, neke nisu ama baš ništa i sve su dobile lijepu, zdravi i veselu djecu. Ja sam si kupila VitaMom zato jer sam na samom početku trudnoće jako izgubila apetit i bilo me strah da beba ništa ne dobiva od moje slabe prehrane.

Čestitke na trudnoći (ako jesi trudna!) i tvojoj kćerkici koja slavi rođendan isti dan kad i ja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sonja, čestitam na novoj rodici u ovom super jatu, pomazi trbuh od nas :D
    A što će ti vitamini, zašto razmišljaš o njima? Ako imaš nekih zdravstvenih indikacija, pitaj doca. Meni se moj nasmijao kad sam ga pitala za dodatke i rekao da sve potrebno crpim iz klope i prirode. Ako nemaš problema, fino papaj svega što treba i bebi i tebi, bit će dovoljno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Trudna sam !!! :D Jesam jesam.
    Za sad pijem obicne multivitamine jer sigurno ne jedem kako bi trebalo, a i ova danasnja hrana (iako imamo gotovo sve povrce iz vlastitog vrta i piceke i pure) je znatno manje bogata vitaminima nego hrana nekad. A zivot nam je vise pun stresa i trebamo i vise vitamina nego nekad.
    Mucnine me smetaju, al to prodje....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Cestitam Sonja :D :D

Ugodnu trudnocu ti zelim :D

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Sretno

gora

Početno

Bas super!!!!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Čestitke i od nas!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

CESTITAM

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ČESTITAM!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

CESTITKE i od mene..........

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hvala cure!
    Kako je lijepo vidjeti toliko cestitaka
    Toliko toga nam se jos zbiva u zivotu, a tu je i starije dijete, da ponekad zaboravim da sam trudna. :?

plavaa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

CESTITAM!!

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

i od mene čestitke! :D

otprilike mjesec do tri mjeseca prije željene trudnoće pa do 12. tjedna trudnoće, preporuča se uzimanje folne kiseline (u Hrvatskoj je registrirani preparat Folacin, Jadran Galenskog laboratorija, ide na recept, a može se kupiti i bez recepta, košta cca 23kn, 1 tableta na dan; ima i drugih preparata no svi sadrže manje količine folne kiseline pa je njihova korist upitna). folna se kiselina u tom razdoblju preporuča u svrhu prevencije defekta neuralne cijevi, a inače ona je jedan od vitamina B-kompleksa. iza toga, poželjno je uzimati multivitaminske preparate namjenjene trudnicama i dojiljama (u Hrvatskoj dostupni Prenatal, proizvođača Natural Wealth i Twin Lab; Twin Lab nešto skuplji, ali boljih preporuka zbog kvalitetnijih izvornih sirovina u proizvodnji, te boljeg sastava).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cestitam i ja.

Ja sam sada u 13. tjednu i preporuceno je - nista. Ni prije trudnoce, ni tijekom trudnoce, osim ako krvna slika nije ok. U biti, sve sto je preporuceno je raznolika prehrana. Dakle klasika, proizvodi od cjelovitih zitarica, dosta povrca, pogotovo zelenog, mahunarki i voca, mlijecnih proizvoda i mesa po zelji. Od mlijecnih proizvoda tvrdi sirevi i jogurti.
    Bas mi nije jasno otkud tolika pomama za tim pustim tableturinama kod zena koje su savrseno zdrave.
    Ja sam sad dobila nalaze krvi koji su u trudnoci i plus uz dojenje skroz ok i doktorica je rekla ne uzimati nista osim pravilno se hraniti.
    Ja bi samo htjela reci da svo to preventivno uzimanje vitamina i kojecega nije nista nego trpanje love u neciji dzep. Ali jaka je ta farmaceutska industrija, nimalo se tome ne cudim. Jer sve ide po principu "zaplasi pa vladaj"
    Mama_28 koliko ti toga nabroja mogli bi slobodno uopce ne jesti nego totalno prijeci na tabletiranje.

gora

Početno

p.s. na Zoraninu poruku:

...i promijeniti ime u Elvis..i pjevati punim plucima...

He he...
    Sorry, al' morala sam!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OPREZ S FOLACINOM!!!
    Folacin sadrži 5 mg folne kiseline, za razliku od preporučenih 800 mikrograma (1 mg=1000 mikrograma) za trudnice (neki kažu i 400 mikrograma, dakle radi se o 10 puta većoj dozi!)
    Takve doze daju se ženama koje su već rodile djecu sa spinom bifidom i sl. kao i onima kojima zbog nekih razloga (na pr. terapija nekim antiepilepticima) prijeti značajni manjak folne kiseline.
    Većina običnih, ne-trudničkih multivitamina sadrži samo 100 mikrograma folne kiseline.
    Teoretski, ne može se predozirati s folnom kiselinom (ispiški se) ali u kombinaciji s manjkom B12 vitamina može maskirati jednu vrstu anemije pa se ne otkrije na vrijeme. Zato se takve velike doze smiju uzimati samo uz liječničku preporuku.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

O a ja zaboravila čestitat!!! Sretno, trudnice!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gora 8)

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čestitke!

Ja sam pila prvo tromjesečje Folic plus, a dalje Prenatal od Natural Wealtha, i pijem ga još i sad, jer još dojim a nemam vremena pošteno pojesti, a kamoli paziti da li se uravnoteženo hranim.
    Možda to sve i jest samo prodavanje magle i način da nam se izvuku nofci iz džepa, ali ja bih folnu kiselinu ipak uzimala. Doduše, znam mame koje je nisu pile i imaju prekrasnu zdravu dječicu, ali ja sam ziheraš.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A skoro sve mame koje ja znam nisu uzimale nista, od moje generacije, pa preko generacije moje mame, o babinoj necu ni poceti, i nikome nista. Ma dobro, svatko naravno za sebe donosi odluke, ali bas mi nije to jasno da se toliko trose te tablete. Razumijem zaista kad netko ima problematicnu krvnu sliku, fali zeljeza ovoga onoga, ali i trudnice krv kontroliraju, pa nije valjda da svaka bozja zena pati od nekih nedostataka.
    I jos vise me to tangira jer taj trend na zapadu opada. Sve je manje zemalja tj. doktora u evropskim zemljama koje daju te stvari trudnicama. I sad se taj trend prebacio na malo istocnije trziste jer im je ponestalo konzumenata na drugoj strani.
    I onda kad zena dodje na pregled kod ginekologa, umjesto da joj se fino objasni sta i kako da jede, samo joj se gurne u ruku ceduljica sa listom tableta. I gdje je tu uopce individualizirani pristup pacijentu?
    Meni bi to bilo isto ko da sad odem izvadit zdravi zub jer ga je i zena preko puta izvadila. Pa eto, da ne bi i mene moj zabolio.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorka, ako ti ides izvadit zub, idem i ja odma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8)

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

E Zorana... ja nabrojala samo 2 preparata. Ne neosnovano. Svi smo svjesni kakva nam je prehrana, a i kakve su potrebe u trudnoći. Nije to tek tako drugo stanje. Nadomjesci se uzimaju preventivno zato jer kad manjak istih nastupi i van trudnoće potreban je dugoročniji unos istog vitamina ili minerala da se stvar normalizira, a kamoli u stanju posebnih potreba kao što je trudnoća.

Odgovaram malo kasnije jer nisam ovo dalje pratila. Naravno s ničim ne valja pretjerivati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sonja, čestitam!
    :D :D :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kakva nam je to prehrana? I kakve su potrebe u trudnoci? Jel hoces reci da si svjesna svoje lose prehrane i da ides linijom manjeg otpora uzimajuci tablete ili kako?
    To sto trudnica ima nesto povecane potrebe za unosom hranjivih tvari ne znaci uopce da se te potrebe ne mogu hranom zadovoljiti. Ja cu reci valjda po stoti put, protiv lijecenja i nadomjestanja nedostatka nemam nista, ali grozim se rijeci preventiva jer cini mi se da masu ljudi uopce ne zna o cemu govori. A koliko je meni poznato, pravilnom ishranom itekako mozes sprijeciti raznorazne nedostatke minerala, vitamina itd.
    Zasto ja nisam dobila nikakve preventivne preparate u trudnoci, pa cak ni uz nastavak dojenja? Zasto ih masu drugih cura nije dobilo? Pa cak ni tu famoznu folnu kiselinu? A zasto ih jedan veliki broj dobije bez ikakve stvarne potrebe? To valjda trebamo pitati nase doktore jer i mene jako zanima zasto su neki od njih voljni objasniti zeni sto je to zdrava prehrana, a nekima je valjda tesko otvorit usta i reci da smo mi oni koji smo ustvari nadlezni za vlastito zdravlje. Pa makar to bilo i putem neceg po nekima jako banalnog kao sto je ishrana.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kakva preventiva :? ?Ako je zena zdrava i nema indikacija za uzimanje bilo kakvih vitamina, minerala i slicnog prije trudnoce, ne vidim razlog zasto se kljukati istim (u obliku tableturina :/ )nakon ustanovljene trudnoce?! Pa nije trudnoca bolest, zaboga :? !Vec je odavno poznato da se u trudnoci ne treba, cak ne smije, jesti za dvoje, pa cemu onda nekakvi dodaci kemije u obliku prenatala i slicnog. Pripaziti na prehranu podrazumijeva jesti nekoliko obroka na dan, ravnomjerno zastupiti voce, povrce, zitarice, meso, itd. itd. i na taj se nacin u organizam unese sve sto nasoj bebici treba. Ako je osoba u trudnoci npr. slabokrvna, onda je to bila vjerojatno i prije. Ima sigurno i izuzetaka, ali zato imamo lijecnike, kontrole i vadjenje krvi pri prvim pregledima. I ako se ukaze potreba tada cemo naravno reagirati.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Nije trudnoća bolest, ali je posebno stanje.

Ne linijom manjeg otpora, ali svjesna kvalitete namirnica (a imam sve voće i povrće uglavnom domaće).

Ne jede se za dvoje, tko je to tu uopće spomenuo?!

Najvažnije od svega što sam htjela reći jest sljedeće: eventualni nedostatak koji može nastupiti nadoknadjuje se kroz dulje vrijeme (kaže fiziologija čovjeka, organizma kao najkompliciranijeg mehanizma), a trudnoća je vrlo kratak period i koliko je god majka priroda to sve naumila iznivelirati, iskoordinirati sam organizam, čovjek joj je načinom života, time dakle mislim i prehranom, pomrsio račune.

Sve je to na kraju krajeva izbor, ponekad limitiran i mogućnosću, svakog od nas. Nikakvi se nadomjesci, pa ni preventivno, ne uzimaju na preporuku laika već stručne osobe.

Kako je to netko slikovito jednom rekao: "Neki tipovi automobila nemaju zračne jastuke, nemaju ni adekvatne pojaseve. Relativno sigurno ćete ipak stići kamo ste naumili. No ako imate izbor, vjerujem da ćete odabrati automobil koji će vam dati veću sigurnost!"

Naravno, nikakve krajnosti nisu dobre! =)

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Trudnoća jest posebno stanje u kojem beba ne proždire naše kosti, meso, žile, mišiće, vitamine, minerale... . Ipak se je priroda sama jako dobro pobrinula za to. Da nije onda bismo i u majčino mlijeko dodali pokoji dodatak (mozda malo Red bulla ) kada se već pozivamo na današnji stil prehrane. Također nekako mislim da paralelno s "globalnim zagađenjem" i razvojem civilizacije evoluira i čovjekov organizam jer da tomu nije tako vrsta bi već odavno izumrla, naime kada je čovjek nastao prije jako puno tisuća godina puno je toga bilo drugačije, zar ne?

Slažem se da je uzimanje vitamina izbor ali ja ga nikada ne bih sebi priustila i ne bih s takvom vrstom kemije eksperimentirala u osjetljivom razdoblju svog i bebinog života :/ . Bez indikacija, naravno. Ta "divna i spasonosna" tableta koja će trudnicu "održati na životu" :/ nije baš jednako umjetna ili čak manje umjetna nego rumena jabuka s place koja bi bila moj izbor 8) .
    Što se tiče preventive u ovom slučaju to mi nekako sliči na to da bih ja sada mogla početi uzimati antibiotike jer nikad se ne zna, vani je hladno pa bih možda mogla dobiti upalu pluća, a posljedice su vrlo ozbiljne.

Prehrana za dvoje je bila spomenuta u kontekstu.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Bit svega što sam ja ovdje htjela reći jest da nikakve krajnosti nisu dobre. A svatko će odlučiti za sebe što će i kako će. Da, priroda se brine, to svakako stoji, sve se mijenja, no mijenja li prvo čovjek prirodu ili odgovara na njene promjene?! I bilo tko tko imalo zna o ikakvoj preventivi i temeljima nutricionizma neće nikad usporediti antibiotik i vitamin ili mineral. No to ovdje nije ni tema... Što se tiče red bulla i dojenja, princip dodataka prehrani gotovo je jednak onome u trudnoći. Sve ovisi kakav je koji organizam, a to procjeni svatko od nas ponaosob i naravno uz pomoć stručne osobe u koju ima povjerenja.

P.S. Inače ima stanja kad se i antibiotici uzimaju preventivno, no i tada govorimo o posebnim stanjima i situacijama.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zar sam usporedila antibiotik i vitamine :?. Cini mi se da sam samo navela primjere. Isto kao sto cu navesti jos jedan koji nema veze s antibioticima (bas sam u formi 8) ) -da se negdje uputim pjeske, preventive radi, kako mi se u autu eventualno ne bi dogodila kakva saobracajna. Samo nemoj reci da nemam pojma o zivotu kada usporedjujem cestovni promet i vitamine . Ajme, kakvo doslovno shvacanje :shock: . Odustajem !

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam vec odustala. A danas mi je sestra rekla na telefon da ona MORA piti prenatal jer da se njoj stvarno ne da mozgat jel pojela komad voca ili nije.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ne znam zasto ste toliko protiv vitamina. Neke zene nemaju vremena jesti zdravu hranu, vec od obaveza na brzinu pojedu nesto, neke nece da mozgaju sta su jele danas i jesu li unijele dovoljno vitamina, a neke i ne vole neku hranu koja je tako zdrava.
    Neka svako odabere za sebe ono sto misli da je najbolje za njega. Nemam nista protiv vitamina i koristim ih, jer necu da razbijam glavu koliko sam i cega danas zdravog pojela. Kad uzmem vitamine onda znam da sam nadoknadila sve propusteno 8)

Samo moje misljenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga, a kako ti onda funkcioniras kada nisi trudna? Jel te i tada bas boli briga sta jedes i hoces li biti zdrava?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni bi to bilo isto ko da sad odem izvadit zdravi zub jer ga je i zena preko puta izvadila. Pa eto, da ne bi i mene moj zabolio.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

O doslovnom shvaćanju... , pa ponavljam po treći put: nikakve krajnosti nisu dobre i sve je stvar ponajprije osobne procjene svakog od nas!

A što se tiče odustajanja ili ne... da li je neka tema na forumu dobra samo ukoliko se svi sa svim slože? Čime potičete neku raspravu, izvlačite argumente pro/contra? O čemu mi ovdje pišemo...

Žene drage, pa nije valjda ovdje nikome namjera vrijeđati se?!Ja bi rekla da svi želimo neku korist, čuti nešto i stvoriti, ili učvrstiti, svoj stav o istome.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A ja od 3. mjeseca pijem prenatal i to mi se ne da nego svakih 5-6 dana kad se sjetim. Da dobim, hm možda, koji vitamin više. I svako toliko popijem šumeći magnezij, jer me spasi od kroničnog umora. To je sve.
    Dr. me svaki put gnjavi jel pijem prenatal svaki dan, ja uvijek kažem: "Daaa, kako da ne."

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Jel te i tada bas boli briga sta jedes i hoces li biti zdrava?
    Bas me briga sta ces ti ovdje napisati i o tome necu da mozgam sto se ne slazes sa mnom i nekima. Imas pravo da mislis sta zelis, kao i ja 8)
    Ti jedi jabuke, a ja cu vitamine, jer ponekad nemam vremena za zdravu jabuku

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mama_28 prvotno napisa
    Najvažnije od svega što sam htjela reći jest sljedeće: eventualni nedostatak koji može nastupiti nadoknadjuje se kroz dulje vrijeme (kaže fiziologija čovjeka, organizma kao najkompliciranijeg mehanizma), a trudnoća je vrlo kratak period i koliko je god majka priroda to sve naumila iznivelirati, iskoordinirati sam organizam, čovjek joj je načinom života, time dakle mislim i prehranom, pomrsio račune.
    Mama_28, sve si rekla u jednoj rečenici. Potpuno se slažem s tvojim mišljenjem iako ja u trudnoći nisam ni folnu kiselinu baš redovno pila. Nisam koristila nikakve multivitamine, pa čak nisam koristila redovno ni željezo iako sam bila na granici anemije. Smatram da sam time mogla nauditi samo sebi, jer beba je ipak mali "parazit" koji će iscrpiti "domaćina" do maksimuma da bi zadovoljila svoje potrebe. Mislim da se ni jedna trudnica ne hrani baš toliko loše da može nauditi bebi.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Omega 3 se takodjer preporucuje, osobito u 3. tromjesecju zbog razvoja bebina mozga. Ja sam do cca 7. tj. pila Folic plus, a onda kasnije Prenatal.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •