Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 57

Thread: oslobođenje od poreza na kupnju nekretnine

rosa's Avatar

Default oslobođenje od poreza na kupnju nekretnine

Cure,molim savjet ako netko zna konkretno:
    Muž i ja smo prije 3 godine kupili stan i bili oslobođeni poreza s obzirom da nam je to prva nekretnina.Taman je bilo kvadrata da bi dvije osobe bile potpuno oslobođene od poreza (65m2).
    Sada bi htjeli kupiti nešto veći stan (76m2).
    U međuvremenu smo dobili i bebu,dakle sad nas je tri člana .
    Znam da pet godina ne bi smjeli prodavati stan,u protivnom bi trebali platiti onaj porez od kojeg smo bili oslobođeni.
    Međutim: čula sam da postoji nekoliko varijanti: od plaćanja oba poreza do potpunog oslobođenja ikakvog plaćanja zato jer nas je troje članova
    obitelji.
    Ima li netko iskustva?! Radi se o značajnoj svoti i ako moramo platiti oba poreza- ništa od većeg stana.

Stijena's Avatar

Ja sam isto koristila oslobođenje 2003.g. i znam ovo što si i ti napisala, da nekretninu ne smiješ prodavati 5 godina, a ujedno moraš imati i prijavljeno prebivalište na toj adresi, u suprotnom plaćaš porez kojeg si bio oslobođen.
    Nigdje, moram priznati, nisam naišla na neku odredbu (dobro, možda je to neka nova) koja bi išta govorila o broju članova u slučaju prodaje, tako da mi se čini da to nema veze.
    Za kupnju ovog drugog stana nikako ne možeš izbjeći plaćanje poreza jer si oslobođenje radi kupnje prve nekretnine već iskoristila, tako da niti to nema baš puno veze s brojem članova.
    Jedino možda ako misliš da ste oslobođenje iskoristili za broj kvadrata za dva člana, a sad vas je troje, pa kao nek vam priznaju razliku. Ne znam, bojim se da niti to ne hoda, kad si jednom iskoristio oslobođenje, iskoristio si ga, a sad tko ti je kriv što već tada nisi imao više članova....nešto u tom stilu. Ovo pišem kao netko tko je u svoje osobne potrebe (isto prije tri godine) dosta dobro proučio taj propis.
    Nekako mi se čini da ti je najbolje i najsigurnije pričekati još dvije godine, pa je sigurno da ćeš porez platiti samo za ovu drugu nekretninu, odnosno PDV ako kupuješ novi stan direktno od investitora koji je u sustavu PDV-a. S kupnjom nekretnine ionako ne valja brzati, pa možda da to vrijeme iskoristite za neke predradnje, informiranje, traženje stana iz snova, opremanje stana iz snova, pa kad prođu još te dvije godine (a to prođe tako brzo, mi ko da smo jučer kupovali stan, a eto prošle već tri i pol godine), već imate sve gotovo i samo sredite papire.
    Ovo ti predlažem zato jer mi nešto slično namjeravamo, pa eto, toliko ti mogu pomoći, možda s idejom ako vam se baš toliko jako ne žuri...

suncica's Avatar

Mi smo trenutno u identičnoj situaciji.
    Dobili smo informaciju da ne trebamo plaćati porez na prvi stan, ako prodaja prvog i kupnja drugog bude realizirana u roku od mjesec dana.
    Svakako bi to trebalo još provjeriti.

pužić's Avatar

I mi smo u fazi realiziranja kredita za stan (novogradnja).ja već imam nekretninu na sebi, pa me zanima ako bi ovaj stan glasio samo na MM koji nema ništa od nekretnina na sebi jel bi bio oslobođen poreza?i mora li obavezno prijaviti prebivalište tamo ili može ostati gdje je sad?

Stijena ovo nije točno
    Za kupnju ovog drugog stana nikako ne možeš izbjeći plaćanje poreza jer si oslobođenje radi kupnje prve nekretnine već iskoristila, tako da niti to nema baš puno veze s brojem članova.
    Prvi stan smo kupili 2001, a prodali 2005. Nismo platili nikakav porez na prodaju, jer mislim da je bilo u pitanju da ga ne smiješ prodati 3 godine a ne 5 godina.
    Kupili smo kuću koja je veća od stana (stan 70m2, kuća 130m2). Bili smo oslobođeni i kod kupnje kuće od plaćanja poreza, jer stan više nije bio adekvatan za nas 4 po broju kvadrata, dakle trebala nam je veća nekretnina, i bili smo oslobođeni do one kavadrature koja je potrebna za 4-članu obitelj (mislim da 90m2). Platili smo porez samo na onu razliku od 40m2 (nemojte me držati za riječ sa ovim kvadratima).
    I ne gleda se da li je prva nekretnina, nego da li je jedina u tom trenutku, znači pitalu su nas da li smo stan prodali prije kupnje kuće. Jesmo, bila je razlika cca mjesec dana. Dakle, nismo bili vlasnici niti u jednom trenutku dvije nekretnine. Uz to je i ona prva bila neadekvatna, a stoji u zakonu da se prizna oslobođenja ako je prva neadekvatna. Doduše tamo je naveden primjer da je neadekvatna ako nema sanitarni čvor, valjda je netko shvatio da nije samo to faktor koji utječe da bi bila neadekvatna, nego svakako i broj m2 po osobi.

Ima topic o tome prošle godine na Pravna pitanja, negdje početkom 2006 se raspravljalo o tome na forumu. Pa da se ne ponavljam, a i zaboravila sam dosta detalja.

Pitanje , ako znate - Da li se i kupnja zemljišta oslobađa poreza
    ako je to prva nekretnina za obitelj?

Stijena's Avatar

Naime, propis na koji se ja referiram donešen je 20.12.2002.g. (nn 153/02), a primjenjuje se tek od 1. siječnja 2003.g. - Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na promet nekretnina. Kao takav nikako se nije mogao odnositi na plaćanje poreza na promet nekretnina kupljenih 2001.g.
    U narečenom Zakonu u čl. 1. st.2. izričito stoji da se u točki 9. čl. 11 postojećeg Zakona o porezu na promet nekretnina dodaje da se oslobođenje od plaćanja odnosi na građane koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje....pa dalje idu uvjeti....bla,bla....
    Isto tako, u čl. 1. točka 14. narečenog Zakona kaže cit: 14. Porez iz točke 13. ovoga članka plaća se, ako se nekretnina (novosagrađena nekretnina) otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.
    Isto tako, u čl. 1. točka 15. narečenog Zakona kaže cit: 15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.«
    Koliko znam porez na prodaju nekretnina NE POSTOJI.
    Dakle, tako kaže Zakon, ako je netko nešto i ušićario izvan ovoga, to je uspio jedino zbog toga što porezne uprave koje razrezuju porez na promet nekretnina ne čitaju donešene propise, odnosno provedbeni propisi su toliko loši ili uopće ne postoje pa svatko radi po svom..... iako postoji i točka 9.5. koja govori o odgovarajućem stanu, pa bi se i to moglo uzeti u obzir ako je nekome bilo nešto priznato izvan ovih navedenih okvira...ali koliko sam primijetila rosa nije to spominjala....pa nisam ni ja......
    Ono na što se možda ovdje misli je porez na dohodak koji se plaća na razliku u cijeni ako nekretninu - stan prodaš prije isteka 1 godine ili 3, ne znam točno i ako na njoj nisi imao prijavljeno prebivalište ....ali to je neki drugi topic
    Eto, ako nekoga još nešto zanima....

JBT's Avatar

Mi smo bili u istoj situaciji u ljeto 2004. Kako je to bilo davno zaboravio sam detalje.
    Nazovi besplatni broj porezne uprave - 0800669933. Tamo će ti dati sve informacije i vrlo su ljubazni (moje iskustvo).

Stijena's Avatar

pužiću,
    bojim se da prema ovom Zakonu ne možete to izbjeći, ali s obzirom da svaka PU tumači taj propis po svojem možda je stvarno najbolje pitati tamo i to ne na telefonu PU, nego konkretno u PU gdje ste dužni prijaviti porez jer naime:
    »9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:
    9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,
    9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,
    9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,
    9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

rosa's Avatar

Hvala svima.
    Ono što me najviše zbunjuje i ljuti je činjenica da se zakon tumači na više načina.Dakle,ovisi isključivo o osobi u poreznoj upravi hoćeš li iskeširati nekoliko tisuća eura ili proći gratis. Zvala sam jedinstveni broj PU,ali su mi rekli da ne mogu ništa konkretno reći i da se obratim dotičnoj PU koja nas je oslobodila prvi put plaćanja poreza.U praksi se kao pokazalo da situacija nije ista u svim područnim poreznim upravama?!?

Ali ima i neki članak koji govori o tome da se i drugi puta prizna oslobođenje ako je prva nekretnina bila neadekvatna.
    A neadekvatna je i ako ima premalo kavadrata po broju članova kućanstva.

Stijena's Avatar

Quote Originally Posted by rosa
    Hvala svima.
    Ono što me najviše zbunjuje i ljuti je činjenica da se zakon tumači na više načina.Dakle,ovisi isključivo o osobi u poreznoj upravi hoćeš li iskeširati nekoliko tisuća eura ili proći gratis. Zvala sam jedinstveni broj PU,ali su mi rekli da ne mogu ništa konkretno reći i da se obratim dotičnoj PU koja nas je oslobodila prvi put plaćanja poreza.U praksi se kao pokazalo da situacija nije ista u svim područnim poreznim upravama?!?
    Da, nažalost, upravo sam to i ja zaključila jer kad je Zakon stupio na snagu mi smo još oko pola godine čekali sa kupnjom (sreća, nije nam se žurilo) zato jer u poreznim upravama još uvijek nisu imali provedbene propise na koji način u praksi provoditi ono što Zakon kaže (neš ti znanosti). A da ne pričam da sam čula kako referent na PU dobrano iskorištava takvu situaciju, pa je i nama počeo s filozofijama, može-ne može, ali smo ga srezali u korjenu (zato i znam toliko o tome), pa smo ipak "dobili oslobođenje".
    Isto tako znam za slučaj da je gđa. koja je nama prodala stan i kupila drugi isto bila oslobođena plaćanja poreza na ovaj novi iako joj to nije bila prva nekretnina kojom rješava stambeno pitanje jer ju je već imala (čak iste i kvadrature)......, tako da me ne čude ovi neki primjeri oslobođenja izvan onoga što je stvarno propisano, ali ipak ne možeš čovjeku savjetovati da ide APP, pa na kraju oni ipak primjene ono što piše, zato jedini pametan savjet je otići u poreznu upravu gdje si dužan prijaviti porez i na licu mjesta s konkretnim podacima vidjeti što će ti reći, jer ako zoveš Središnju PU oni će ti reći općenito, ono što je propisano, ili čak :shock: istinu da svatko radi po svom i opet nećeš puno više znati

JBT's Avatar

Evo informacija koje sam dobio od prijatelja iz porezne uprave.
    Porezno oslobođenje dobivate u slučaju ako je stambeni prostor
    gdje ste prijavljeni neadekvatan (to je i u slučaju manjka kvadrata).
    Morate prodati tu nekretninu te kupiti novu koja je veće vrijednosti od prodane.
    On kaže da tu nema slobodne procjene i da je takva praksa u svim
    poreznim uredima. Radi o tome da se u nekim uredima službenici
    ne informiraju o novim propisima (pogotovo u manjim poreznim upravama), nažalost.
    Točan je podatak koji je netko prije naveo da je 4člana obitelj oslobođena
    plaćanja poreza na promet nekretninama do 90m2.

rosa's Avatar

Ono čega se najviše bojimo je slijedeći scenarij:
    Odemo u dotičnu PU kažu nam da ćemo i na novi stan biti oslobođeni poreza jer nam je ovaj premali s obzirom na broj članova obitelji.
    Presretni prodamo stan i kupimo novi,a onda naša porezna prijava dođe u ruke nekom drugom referentu na obradu :shock: ! Realno gledano-
    vrlo mogući scenarij.Brrr!!! Nisam pametna...

Stijena's Avatar

Quote Originally Posted by JBT
    Morate prodati tu nekretninu te kupiti novu koja je veće vrijednosti od prodane.
    ne informiraju o novim propisima (pogotovo u manjim poreznim upravama), nažalost.
    jel ti možda taj prijatelj može reći na koji članak nečega se čovjek može pozvati ako je to zaista tako, a netko na poreznoj počne filozofirati, tnx

JBT's Avatar

Nije siguran jer on ne radi sa nekretninama, ali misli da tamo gdje piše o neadvaktom stambenim uvjetima za život.
    Propitati će se još malo pa mi javi.

JBT's Avatar

E da, još je i rekao da se uloži žalba ukoliko bude negativno rješenje pa onda na drugom stupnju odluče o tome. Tamo rade samo pravnici, a ne kao na šalteru gdje rade službenici svakakvih struka.

da, na temelju toga smo mi bili oslobođeni.

ako hoćeš biti sigurna, pošalji pismeni upit prije kupnje nekretnine, da li možete biti oslobođeni kod kupnje druge nekretnine ako je prva neadekavatna zbog manjka kvadrata za toliku i toliku obitelj.

rosa's Avatar

Hvala svima na savjetima. Mislim da ćemo doista poslati pismeni upit u PU.

Arwen's Avatar

da se ubacim a kako ide s porezom kad se radi o darovanoj
    nekretnini,konkretno teta nečaku i može li to netko kasnije pobiti
    pričali su mi nešto o nekoj plombi :?
    teta je udovica i nema djece

suncica's Avatar

http://propisi.pu.mfin.hr/index_open...t%20nekretnina

3. Porezna oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade

Članak 13.
    Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja,

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda,

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje,

4. pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave i uprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom,

5. bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka.

Prikaz mišljenja
    Broj klase: 410-20/03-01/185
    Urudžbeni broj: 513-07/04-2
    Mjesto: Zagreb
    Datum: 22.1.2004.
    Naslov: Porez na promet nekretnina
    Postojeće veze
    s propisima:
    Zakon o porezu na promet nekretnina
    Na upit osobe "A", podliježe li obvezi naknadnog plaćanja poreza na promet nekretnina temeljem ugovora kojim prodaje spremište, koje je kupljeno uz stambeni prostor, na koji je
    ostvario pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kao građanin koji
    kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, u roku od 5 godina od dana
    nabave nekretnine, u nastavku odgovaramo.
    Prema članku 11. tocka 10. Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine, broj: 69/97, 26/00 i 153/02) porez kojeg je građanin bio oslobođen plaća se ako se stan ili
    kuca otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine. Shodno navedenom, porezni obveznik koji u roku od 5 godina od dana nabave otudi nekretninu, u konkretnom slucaju stambeni prostor, na koju je ostvario pravo na oslobođenje od placanja poreza na promet nekretnina naknadno plaća porez kojeg je bio oslobođen. Kako se u upitu navodi da porezni obveznik otuđuje samo spremište koje je bilo kupljeno uz stambeni prostor na koji je ostvario pravo na oslobođenje, ne plaća naknadno porez budući da na spremište koje je kupljeno uz stambeni prostor nije ni ostvario pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

Prikaz mišljenja
    Broj klase: 410-20/03-01/157
    Urudžbeni broj: 513-07/03-2
    Datum: 8.12.2003.
    Naslov: Porez na promet nekretnina
    Postojeće veze
    s propisima:
    Na upit osobe "A" o poreznom tretmanu izvanbračne zajednice u ostvarivanju prava na oslobodenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, te o tome smatra li se kupnjom prve nekretnine kada gradanin kupuje u pravilu drugu nekretninu ali se radi o jedinoj nekretnini u njegovom vlasništvu, u nastavku odgovaramo.
    Prema članku 11. točka 9. Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine, broj: 69/97, 26/00 i 153/02) porez na promet nekretnina ne plaćaju gradani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet da kumulativno ispunjavaju uvjete navedene u Zakonu.
    Prema članku 11. točka 9.7. Zakona o porezu na promet nekretnina članovima uže obitelji, u smislu navedenog Zakona, smatraju se bračni drug te djeca, prijavljena na istoj adresi kao i građanin.
    Shodno navedenom, pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina ostvaruju građani koji kupnjom prve nekretnine rješavaju vlastito stambeno pitanje. Dakle, ne radi se samo o kupnji prve nekretnine, već o kupnji prve nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje. Navedeno proizlazi i iz odredaba Zakona iz kojih je vidljivo da se dopušta mogućnost da porezni obveznici, koji traže pravo na oslobodenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, imaju već u vlasništvu neke nekretnine koje su između ostalog mogli i steći kupnjom, ali je uvjet da te nekretnine ne rješavaju njihove stambene potrebe odnosno da nije riječ o nekretninama znatnije vrijednosti. Nadalje prema odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina pravo na oslobođenje priznaje se za bračnog druga, odnosno za razliku od Obiteljskog zakona (Narodne novine, broj: 116/03), Zakon o porezu na promet nekretnina ne izjednačuje bračnog druga sa izvanbračnim drugom. Prava na oslobođenje od plaćanja poreza propisuju poreznim zakonima i pri tome se ne mora slijediti druge zakonske propise.

Dala sam si truda jel'da ... molim čokoladu.

Prikaz mišljenja
    Broj klase: 410-20/03-01/66
    Datum: 5.5.2003.
    Naslov: Oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina
    Postojeće veze
    s propisima:
    Na upit osobe A, o pravu na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kod kupnje kuće, kojom zajedno sa svojom obitelji (suprugom, djetetom i bakom) rješava vlastito stambeno pitanje, a trenutno žive u stanu od 68m2, u nastavku odgovaramo.
    Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina objavljen je u Narodnim novinama broj: 153/02 od 20. prosinca 2002. Člankom 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona dodaju se nove točke u članku 11. Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine broj: 69/97 i 26/00) čime se propisuje oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina građana koji kupnjom prve nekretnine (stan ili kuću) rješavaju vlastito stambeno pitanje uz kumulativno ispunjenju uvjeta navedenih u Zakonu.
    Podtočkom 9.7 članka 11. Zakona o porezu na promet nekretnina propisano je da se članovima uže obitelji, u smislu navedenog Zakona, smatraju bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin, te se ostali uvjeti propisuju u odnosu upravo na te članove uže obitelji.
    Podtočkom 9.3 članka 11. Zakona kao jedan od uvjeta za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina propisano je da veličina nekretnine koju građanin kupuje, ako je riječ o tročlanoj obitelji (suprug, supruga i dijete), ne prelazi površinu od 80m2. Podtočkom 9.5. članka 11. navedenog Zakona kao jedan od uvjeta navodi se i da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe, dok se pod nekretninom koja zadovoljava stambene potrebe smatra vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko - tehničke uvjete.

Shodno navedenom, podtočkom 9.3 članka 11. Zakona propisana je površina koja ovisno o broju članova uže obitelji zadovoljava stambene potrebe građana, a podtočkom 9.5. članka 11. Zakona pobliže je opisan stambeni prostor koji zadovoljava stambene potrebe.
    Stoga građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje kuću kojom rješava vlastito stambeno pitanje svoje obitelji, a ima u vlasništvu stan od 68m2, a zadovoljava ostale uvjete iz Zakona, ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina na površinu do 80m2 stambenog prostora, kao građanin koji kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, jer se vlasništvo stana od 68m2 ne smatra riješenim stambenim pitanjem tročlane obitelji.
    S odgovorom upoznajte podnositelja upita.

Broj klase: 410-20/03-01/48
    Datum: 31.3.2003.
    Naslov: Oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina
    Postojeće veze
    s propisima:
    Na upit osobe A, o pravu na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kod kupnje stana površine 70 m2 za kupoprodajnu cijenu od 35.500 EUR-a, kojim rješava vlastito stambeno pitanje svoje četveročlane obitelji, ako je u siječnju 2003. godine prodao stan u svom vlasništvu površine 54,7 m2 za kupoprodajnu cijenu od 46.000 EUR-a, u nastavku odgovaramo.
    Člankom 11. točka 9. Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine, broj: 69/97, 26/00 i 153/02) propisano je da porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet da kumulativno ispunjavaju uvjete navedene u Zakonu.
    Kako je iz upita vidljivo da je riječ o četveročlanoj obitelji, građanin i članovi njegove uže obitelji moraju ispunjavati slijedeće uvjete:
    - da imaju hrvatsko državljanstvo
    - da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi
    - da veličina nekretnine koju građanin kupuje ne prelazi površinu od 90m2 stambenog prostora (četveročlana obitelj)
    - da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine koju građanin kupuje.

Članovima uže obitelji, u smislu Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi.
    Točkom 10. navedenog članka 11. Zakona navodi se da će se navedeni porez, kojeg je građanin bio oslobođen platiti, ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.
    Shodno navedenom, porezni obveznik - građanin oslobodit će se od plaćanja poreza na promet nekretnina, ako kumulativno udovoljava navedenim uvjetima. Podtočkom 9.3 članka 11. Zakona propisana je površina koja ovisno o broju članova uže obitelji zadovoljava stambene potrebe građana, a podtočkom 9.5. članka 11. Zakona pobliže je opisan stambeni prostor koji zadovoljava stambene potrebe. Stoga građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje stan od 70 m2 kojim rješava vlastito stambeno pitanje svoje četveročlane obitelji, a u siječnju 2003.godine otuđio je stan površine 54,7m2, a zadovoljava ostale uvjete iz Zakona, ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kao građanin koji kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, jer se vlasništvo suma od 54,7 m2 ne smatra riješenim stambenim pitanjem četveročlane obitelji. Napominjemo da se kod vlasništva stan odnosno kuće za odmor, građevinskog zemljišta te poslovnog prostora u obzir uzimaju vrijednosni pokazatelji, dok se kod vlasništva stan ili kuće koji služe za stalni boravak uzimaju u obzir naturalni pokazatelji (površina, infrastruktura te higijensko -tehnički uvjeti).

suncica's Avatar

Quote Originally Posted by TinnaZ
    Na upit osobe A, o pravu na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kod kupnje stana površine 70 m2 za kupoprodajnu cijenu od 35.500 EUR-a, kojim rješava vlastito stambeno pitanje svoje četveročlane obitelji, ako je u siječnju 2003. godine prodao stan u svom vlasništvu površine 54,7 m2 za kupoprodajnu cijenu od 46.000 EUR-a, u nastavku odgovaramo......
    .....
    Stoga građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje stan od 70 m2 kojim rješava vlastito stambeno pitanje svoje četveročlane obitelji, a u siječnju 2003.godine otuđio je stan površine 54,7m2, a zadovoljava ostale uvjete iz Zakona, ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kao građanin koji kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, jer se vlasništvo suma od 54,7 m2 ne smatra riješenim stambenim pitanjem četveročlane obitelji. Napominjemo da se kod vlasništva stan odnosno kuće za odmor, građevinskog zemljišta te poslovnog prostora u obzir uzimaju vrijednosni pokazatelji, dok se kod vlasništva stan ili kuće koji služe za stalni boravak uzimaju u obzir naturalni pokazatelji (površina, infrastruktura te higijensko -tehnički uvjeti).
    ali ovdje nije rečeno da je pri kupnji prvog stana obitelj bila oslobođena poreza

možda su taj stan, recimo, naslijedili, a prvi put kupuju svoj drugi stan...

Na upit osobe "A" o poreznom tretmanu izvanbračne zajednice u ostvarivanju prava na oslobodenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, te o tome smatra li se kupnjom prve nekretnine kada gradanin kupuje u pravilu drugu nekretninu ali se radi o jedinoj nekretnini u njegovom vlasništvu, u nastavku odgovaramo.
    Dakle, ne radi se samo o kupnji prve nekretnine, već o kupnji prve nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje. Navedeno proizlazi i iz odredaba Zakona iz kojih je vidljivo da se dopušta mogućnost da porezni obveznici, koji traže pravo na oslobodenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, imaju već u vlasništvu neke nekretnine koje su između ostalog mogli i steći kupnjom, ali je uvjet da te nekretnine ne rješavaju njihove stambene potrebe odnosno da nije riječ o nekretninama znatnije vrijednosti. Nadalje prema odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina pravo na oslobođenje priznaje se za bračnog druga, odnosno za razliku od Obiteljskog zakona (Narodne novine, broj: 116/03), Zakon o porezu na promet nekretnina ne izjednačuje bračnog druga sa izvanbračnim drugom. Prava na oslobođenje od plaćanja poreza propisuju poreznim zakonima i pri tome se ne mora slijediti druge zakonske propise.

Stijena's Avatar

Znači, iz ovoga svega navedenog ipak proizlazi da ako se nekretnina za koju se koristilo oslobođenje otuđi u roku od 5 godina, naknadno mora platiti porez na promet nekretnina kojeg si prvotno bio oslobođen.
    Isto tako, u ovim se primjerima ne navodi da netko tko je već iskoristio to pravo, može ga koristiti ponovno (čl.11. podtočka 15. Zakona o porezu na promet nekretnina), već samo da ga može koristiti ako prvi put kupuje odgovarajući stan kojim rješava svoje stambeno pitanje.Što će reći npr. mi smo 2003.g. kupovali prvi stan kojim smo tada rješavali svoje stambeno pitanje i koristili oslobođenje, e sad imamo dijete, a možda uskoro i drugo, te nam ovaj stan postane premali, odnosno neodgovarajući temeljem čl. 11, podtočka 9.5. Zakona, ali smo ipak to pravo već iskoristili 2003.g. kada smo kupovali prvi stan kojim smo TADA rješavali stambeno pitanje, te temeljem čl.11. potočka 15. Zakona NEMAMO PRAVO na ponovno oslobođenje. I još k tome ako ovaj stan otuđimo (prodamo) prije isteka 5 godina od dana stjecanja, temeljem čl. 11. podtčk. 10., i na njega moramo platiti porez kojeg smo prvotno bili oslobođeni......
    Jesmo li mi to opet na početku ili smo konačno došli do nekih zaključaka :?

da, ja bih zaključila da ako se nekretnina otuđi u roku 5 godina da se mora platiti porez.
    Međutim, ne znam na temelju kojeg članka zakona bih trebala zaključiti da ne postoji pravo na oslobođenje za drugu nekretninu, ako je korišteno pravo oslobođenja za prvu nekretninu. Da li to negdje u zakonu eksplicitno stoji, ili ...
    U ovim tumačenjima koje sam ja izvadila (a ima ih još), stoji da se dopušta mogućnost da porezni obveznici, koji traže pravo na oslobodenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, imaju već u vlasništvu neke nekretnine koje su između ostalog mogli i steći kupnjom, ali je uvjet da te nekretnine ne rješavaju njihove stambene potrebe odnosno da nije riječ o nekretninama znatnije vrijednosti. Ne piše da su nekretnine mogli steći kupnjom, ali uz uvjet da za njih nisu koristili pravo oslobođenja.

Više puta sam se uvjerila da neke zakone koje sam ja tumačila ne jedan način, a nadležne službe na drugi način; kada smo ustrajali da se ipak ispostavilo da je to samo tumačenje pojedinih službenika koje nigdje u zakonu nije eksplicitno navedeno, te ako se inzistira na pismenom odgovoru nadležnog voditelja, ispadne sasvim suprotno.

Stijena's Avatar

Međutim, ne znam na temelju kojeg članka zakona bih trebala zaključiti da ne postoji pravo na oslobođenje za drugu nekretninu, ako je korišteno pravo oslobođenja za prvu nekretninu. Da li to negdje u zakonu eksplicitno stoji, ili ...
    Pa, dosta eksplicitno je to što u čl. 11. potočka 15. izrijekom stoji cit: "Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina."
    Ali složila bih se s tvrdnjom da treba tražiti pisano tumačenje Porezne uprave i onda ako nešto pođe krivo na njega se pozivati i ko što netko reče obavezno uložiti žalbu. Jedino što nisam presigurna da ona odlaže izvršenje (obično porezna ne odlaže), što će reći najprije plati tih par tisućica EUR, pa se onda žali.....

suncica's Avatar

Ja sam zvala PU zagrebačku na besplatni telefon i ženska mi je eksplicitno rekla;

"vi ste iskoristili obiteljsko pravo oslobađanja poreza na prvi stan, i bez obzira što su se potrebe povećale zbog prinove u obitelji nemate više pravo na oslobođenje od poreza kupnjom adekvatnog stana"

dalje nisam niti pitala jer je prošlo svega tri godine od kupnje prvog stana, pa da mi ne zabiberi kako ću još i na prvi trebati platiti porez...

Stijena's Avatar

suncica, , sad je konačno sve jasno, nažalost

jadro's Avatar

a sta ako je stan kupljen i placen porez prije tog zakona koji oslobadja placanje kod kupnje 1.nekretnine? Mogu li ja sad kupiti i iskoristiti to pravo..neka mi ovo bude 1.stan, a ono drugi ...sumnjam :/

a je li svejedno gdje je nekretnina, konkretno, stan u Ri, ali mi sad zivimo, radimo i kupujemo stan u Zg? Ili je to kao i kod olaksice za podstanarstvo koju ne mozes iskoristiti ako imas u vlasnistvu stan, bez obzira gdje (i 500 km udaljen od prebivalista)?

eto jos novih varijacija i komplikacija, he, he

ljudi pitajte na poreznu pismeno, olakšaćete sebi i svima ostalima, pogotovo ako stave odgovore na web

Stijena's Avatar

Quote Originally Posted by jadro
    a sta ako je stan kupljen i placen porez prije tog zakona koji oslobadja placanje kod kupnje 1.nekretnine? Mogu li ja sad kupiti i iskoristiti to pravo..neka mi ovo bude 1.stan, a ono drugi ...sumnjam :/

a je li svejedno gdje je nekretnina, konkretno, stan u Ri, ali mi sad zivimo, radimo i kupujemo stan u Zg? Ili je to kao i kod olaksice za podstanarstvo koju ne mozes iskoristiti ako imas u vlasnistvu stan, bez obzira gdje (i 500 km udaljen od prebivalista)?

eto jos novih varijacija i komplikacija, he, he
    Ako još niste iskoristili to pravo na oslobođenje, nema veze što vam je to druga nekretnina koju kupujete, samo je po ovom Zakonu važno da u trenutku kad kupujete taj novi stan kojim rješavate stambeno pitanje - NEMATE U VLASNIŠTVU ODGOVARAJUĆI STAN kojim vam je već stambeno pitanje riješeno i to se odnosi na sve članove uže obitelji (već su ranije pobrojani) - PU traži izvod iz katastra iz kojeg je razvidno da nemate nekretnine u vlasništvu, iako Zakon kaže u čitavoj RH, a izvod iz katastra se traži u svojoj općini sadašnjeg prebivališta, pa to baš ne štima. Doduše, tako je bilo prije tri i pol godine, možda su danas ti uredi umreženi - ne znam, ali bilo bi im krajnje vrijeme.
    Jako je važno i to da kad se stan kojim rješavate stambeno pitanje kupi, NA NJEMU OBAVEZNO PRIJAVI PREBIVALIŠTE, jer je to jedan od uvjeta za dobivanje oslobođenja - PU traži potvrdu MUP-a o prijavljenom prebivalištu - ne ono što dobiješ kad prebivalište prijaviš, nego baš posebnu potvrdu.

jadro's Avatar

ljudi pitajte na poreznu pismeno, olakšaćete sebi i svima ostalima, pogotovo ako stave odgovore na web
    slazem se

ali mi smo za istu stvar u PU Ri dobili povat, a u PU Zg ne, pa slijedom toga ja volim cuti razna misljenja i iskustva nas tzv.obicnih ljudi , jer ispada da ipak ovisi kojem referentu padnes u ruke

paci's Avatar

Ovo je sa stranice porezne uprave - dakle njihov primjer:
    Nekretnina koja rješava stambeno pitanje smatra se vlasništvo nekretnine (stana, kuće) čija površina zadovoljava navedene površine stambenog prostora iz Zakona o porezu na promet nekretnina čl. 11. st. 9. točka 9.3., te pod uvjetom da je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijenske i tehničke uvjete.

To ne drži vodu jer na njihovoj službenoj stranici pod poimanjem što se smatra nekretninom koja rješava stambeno pitanje stoji primjer koji navedeno pobija:

Primjer:
    Građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje kuću kojom rješava vlastito stambeno pitanje svoje obitelji, a ima u vlasništvu stan od 68m

paci's Avatar

[Ovo je sa stranice porezne uprave - dakle njihov primjer:
    Nekretnina koja rješava stambeno pitanje smatra se vlasništvo nekretnine (stana, kuće) čija površina zadovoljava navedene površine stambenog prostora iz Zakona o porezu na promet nekretnina čl. 11. st. 9. točka 9.3., te pod uvjetom da je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijenske i tehničke uvjete.

Ovo se nekim čudom našlo gore a nije trebalo sorry

paci's Avatar

Također znam gospođu koja je udata za Austrijanca ali ne živi s njim već milion godina - nije mogla ostvariti pravo iako joj je fakat bila prva, jedina i zadnja nekretnina jer su tražili dokaz da on tamo u Austriji nema nekretninu što ona nije mogla dokazati - ovo su već perverzije i stvarno mislim da je do referenta

oka's Avatar

Podižem
    Evo kupili smo stan-prva nekretnina, uglavno nazvala sam PU u mom gradu i rekla mi žena da imam pravo oslobođenja poreza 80 kvadrata (3 osobe), ali kaže ona: "to se odnosi na infrastrukturu nekretnine (podaci o infrastrukturi pišu na ugovoru kaže ona), ne možete da ne plaćate porez na stan. :/
    Meni sad to ništa nije jasno :/ , stan je na drugom katu 91 kvadrat i kako to ona misli osloboditi nas za 80 kvadrata poreza infrastrukture, a za stan plaćati neki porez. :? Zna li netko nešto o tome?

Nemam pojma kaj žena priča, po meni bi trebali biti oslobođeni na 80m2, i platiti 5% samo na onih 11m2.

http://www.pu.mfin.hr/porezi/v_poreza25.asp?id=b02d1

Zovi u Varaždin i pitaj ili nađi naku mail adresu pa pošalji upit.

uglavnom provjeri svaku informaciju koja ti se čini čudna ako treba 10 puta, makar na kraju zvala direktno Ministarstvo financija.

Meni je žena na poreznoj rekla da nisu obradili do samog kraja godine moju poreznu prijavu (iako je predana među prvima i ja dobila urdno broj), jer joj je komplicirana, a ona je nova, pa ostavlja takve s kojima ne zna što će dok ne riješi sve ostale, odnosno malo se uhoda !!?? :shock: U tom stilu mi se opravda i šefica, kao mlada je, nedavno zaposlena; imajte razumijevanja što je suprug dobio povrat mjesecima prije, a predali zajedno.
    Dakle, kad sam spomenula Ministarstvo i da sam zvala da provjerim da li se to tako može (navlačila se s ovima više od 2 mjeseca telefonom); za 3 dana sam dobila povrat poreza.
    I još jedno čudo: ja trebam znati izračunati svoj povrat poreza, a oni ga ne znaju prekontrolirati, što im je posao a ne neka usputna djelatnost.

dakle, provjeri.

paci's Avatar

Quote Originally Posted by oka
    Podižem
    Evo kupili smo stan-prva nekretnina, uglavno nazvala sam PU u mom gradu i rekla mi žena da imam pravo oslobođenja poreza 80 kvadrata (3 osobe), ali kaže ona: "to se odnosi na infrastrukturu nekretnine (podaci o infrastrukturi pišu na ugovoru kaže ona), ne možete da ne plaćate porez na stan. :/
    Meni sad to ništa nije jasno :/ , stan je na drugom katu 91 kvadrat i kako to ona misli osloboditi nas za 80 kvadrata poreza infrastrukture, a za stan plaćati neki porez. :? Zna li netko nešto o tome?
    Porez od 5% se uvijek prijavljuje, ali istovremeno tražiš oslobođenje plaćanja istog. Da, nećeš sigurno platiti do 80m2, a to što svatko od njih priča svoje... ne obaziri se, samo skupi sve papire, predaj u ROKU OD 30 dana od sklapanja ugovora i čekaj cca 1 godinu...

paci's Avatar

Quote Originally Posted by oka
    Podižem
    Porez od 5% se uvijek prijavljuje, ali istovremeno tražiš oslobođenje plaćanja istog. Da, nećeš sigurno platiti do 80m2, a to što svatko od njih priča svoje... ne obaziri se, samo skupi sve papire, predaj u ROKU OD 30 dana od sklapanja ugovora i čekaj cca 1 godinu...

vidi lokaciju od Oke
    , a kod nas ti se sve čeka duplo kraće nego u ostatku lijepe naše. Dakle, očekuj ih za cca mjesec, dva nakon što predaš sve papire. I kako Paci kaže, pazi da to napraviš u roku mjesec dana.

pužić's Avatar

evo samo da javim da sam bila u poreznoj i pitala gospođu koja će i obrađivati zahtjev. Ona kaže da s obzirom da ja na stan koji imam u svom vlasništvu nisam tražila oslobađanje i stan ima 40 m2 imamo pravo biti oslobođeni poreza na ovaj novi ali se moramo svi prijaviti na toj adresi. Gđa. u Osijeku je jako ljubazna i ponudila se da ako nešto ne bude jasno prilikom ispunjavanja papira dodemo, pa će ona pomoći...( i sve to bez ikakve veze i poznanstava :shock: )

da, da to sigurno ima veze što nisi tražila oslobođenje na prvi stan od 40m2.
    Mi smo bili oslobeođeni poreza kod kupnje kuće, između ostalog i jer nismo koristili oslobođenje kod kupnje stana, obzirom da smo kupovali od pravne osobe, a tada se ne plaća porez na promet 5% nego PDV, a PDV je platila ta firma od koje smo kupili stan.

oka's Avatar

TinnaZ, jesam li ja to dobro shvatila? Kupnjom stana od pravne osobe, a ne privatne, ne plaća se porez na promet nekretnina od 5%? :shock: Pa ja sam danas bila na poreznoj i žena mi nije ništa rekla?!

mi nismo platili 2001, samo je bila obveza plaćanja PDV-a, a mi smo bili dogovorili krajnju cijenu, tako da je PDV platila ta firma od onog iznosa koji smo mi njima uplatili.
    Mislim da se od tada nije ništa mijenjalo po tom pitanju.

I mislim da je tako isto i kod kupnje auta npr.

oka's Avatar

Evo, pogledala sam ugovor i obvezni smo platiti. Izračun glasi:
    Osnovica za PDV
    Pdv
    Osnovica za obračun poreza na promet nekretnina

A i u ugovoru je tekstualno navedeno da kupac plaća porez na promet nekretnina.
    Ali ja mislim da je sve to od ugovora do ugovora, moguće je i da porez plaća prodavatelj pa je to u vašem slučaju valjda tako i bilo.
    Inače ja sutra nosim papire na poreznu pa me baš zanima ono za infrastrukturu šta mi je žena pričala.

Page 1 of 2 12 LastLast