Bila je 6300. Sad smo već otplatili više od pola, dakle otplatili smo glavninu kamata. Mislim da je u tome problem.
I još napomena da nam je kamata skočila nakon samo 2 rate otplaćene po potpisanom ugovoru.
Bila je 6300. Sad smo već otplatili više od pola, dakle otplatili smo glavninu kamata. Mislim da je u tome problem.
I još napomena da nam je kamata skočila nakon samo 2 rate otplaćene po potpisanom ugovoru.
Posljednje uređivanje od Angie75 : 14.01.2014. at 19:45
Evo, danas mi je stigla obavijest od banke. Kredit je bio oko 2330kn sad je oko 1915kn. I da, od iduceg mjeseca je manje
nama kamata sa 6,3 ide na 3,2
jedva čekam!
Nama je rata manja za 630 kn. Očekivali smo da će se više smanjiti. Kredit smo digli 2007., rata nam je bila 3300 dok nije došla na, otpr. 4700 - ovisno o tečaju!!! Katastrofa!!!! A stan 48"kvadrata" !
Pogledajte na stranice Udruge Franak, banke ponovo rade nezakonite radnje i trebamo svi poslati prigovore zbog "jednostranog samovoljnog odredjivanja promjenjivih parametara"
Zna li tko što ova presuda zapravo znači? Jel treba čekati još koju instancu? Kako od banke tražiti povrat preplaćenog, odnosno prebijanje s ostatkom duga?
Znači da smo izgubili. Proglašeno je da su banke nezakonito podizale kamatu, dakle ako si u nekim periodima kredita imala kamatu višu od ugovorene onda bi ti trebali vratiti novac. Kako će se to događati mislim da nitko još ne zna.
Meni je vec izasao jedan kredit. To vjerojatno znači da ću u konačnici morati tužiti...
malo podizem temu, obzirom da je presuda sada pravomocna.
pise na netu da ce udruga franak objaviti predloske po kojima svatko ponaosob treba traziti od banke povrat preplacenih kamata.
presuda ima preko 60 stranica, a mene zanima samo jedna jednostavna stvar ( koju ne kuzim iz presude ): kako da ja izracunam koliko mi banka treba vratiti?
ako ima koja dobra dusa da me prosvjetli malo...![]()
Mislim da to nikako ne možeš sama izračunati, osim ako se jako dobro razumiješ u kamatni račun.
Inače - presuda je pravomoćna, ali samo je dio u vezi kamate usvojen. Dakle neće po ovoj presudi biti nikakvog vraćanja novca radi valutne klauzule. Rata kredita ti se povećala uglavnom radi valutne klauzule, znači radi porasta tečaja franka, a puno manjim dijelom radi povećavanja kamate. Dalje, presuda niti na koji način ne obavezuje banke da ti išta vrate, nego će se moći podnositi zahtjevi (sa kojima banka ne mora napraviti baš ništa) ili dizati pojedinačne, privatne tužbe protiv banaka.
Udruga Franak je objavila predloške zahtjeva za povrat preplaćenog novca, ali su dostupni samo članovima udruge.
Znači, ako želiš koristiti te predloške moraš se učlaniti u UF.
pa sa kamatnim racunom bi se mozda i mogla izboriti da znam koje elemente da u njemu koristim?
konkretno: koji kamatnjak da koristim? konformni, fiksni ili nesto trece?
koji iznos kamate? - dali onaj koji je bio onog dana kada smo sklopili ugovor o kreditu ?
ja sam otplatila devet godina ( od 30 ) tako da sam vecinom i placala samo kamatu, a necu im pustiti niti jedne lipe preko onog sta moram!
znam da nemoraju nista napraviti, ali sam ih spremna i privatno tuziti
dakle drage moje pripremite se
http://www.marketwatch.com/story/swi...cap-2015-01-15
ajme upravo sam to vidjela
Jel tužio itko od vas ovdje banku?
dobro ovi malo pretjeruju, trenutno je na 6,66.
zna li netko nešto o konverziji u kune?
prestrašno je kako su se naši požurili
http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
da prijepodne je tečaj bio oko 6,5, muž mi je otišao oko podne u PBZ da kupi franke (mislili smo s jedne uštedjevine uzet eure za franke) i rekli su mu da je greška u sustavu. Onda je otišao do mjenjačnice, tamo mu se lik smijao u facu i rekao da će mu prodat franke sutra.
Onda je probao internet bankarstvom a ja u međuvremenu otišla do ZABA-e i tamo mi žena rekla da su dobili u 12:30h obavijest iz HNB-a za novi tečaj, bio je 7,6.
Meni nije jasno kako može HNB promijeniti tečaj usred dana, uvijek daju tečaj oko podne za dan poslije e ne za isti dan.
Bem ti franak kud smo ga uzeli....
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.01.2015. at 14:55
Mislim ako se danas uplati da je po današnjem tečaju, a to je oko 6,36!
tečajna lista pbz-a je 7,48
http://www.pbz.hr/ExchangeRateList/?lang=en
tako da sve da je i opcija ništa ne bi dobili.
a i kako sam već napisala, kako su mi objasnili u banci,
bila bi pretplata i na kraju mjeseca bi se namirila razlika.
više o svemu imate i na stranicama Udruge!
reklamacije
u hnb-u i je tečaj za sutra, ali u bankaa mogu staviti svoj tečaj kako oni žele, očito.
I mi smo danas usred dana dobili promjenu tečajne liste za prodajni tečaj chf. Krediti su se mogli uplaćivati po tečaju od jutra cijeli dan.
A sutra, kud koji mili moji.![]()
Mi smo uspjeli platiti po današnjem tečaju (dokle je došlo kad si sretan da platiš kredit po cca 6,3). Kako će to ispasti na kraju mjeseca s bankom, ostaje da se vidi. Moralo bi biti bez razlike jer mi smo danas kod njih u preplati XY franaka i dug će dospjeti u tom iznosu franaka pa se nadam da će biti ok.
MM-u je jučer s posla trčao u poslovnicu da uplati ratu, i nisu htjeli po jučerašnjem tečaju nego po 7.48!!! Ali nije ni on od jučerRekao je svojoj bankarici da ne izlazi iz te prostorije dok ne plati po tečaju koji je hnb dala za taj dan i gotovo. Morali su zvati sve do šefa poslovnice, pa i dalje, hehe (mislim, ovo je kiseli osmijeh, jer možda smo se nekako izvukli za ovu ratu, ali dalje bog pomagaj). I fakat je tamo sjedio dok mu nisu riješili da plati po 6.39.
Riječ je o PBZ-u, oni su gadovi jučer fakat sebi odredili tečaj od 7.48. Gadovi.
koga zanima ovdje može pratiti stanje
http://www.xe.com/currency/hrk-croatian-kuna
Ma, ja nemam snage vise ni pričati o tom kreditu! Toliko nas je unazadio i živci su nam već labavi skoro do pucanja! Tako su nas lijepo navukli a mi smo tada bili u situaciji da smo morali uzeti taj kredit! Duga priča... Uglavnom, nas petero u stanu od 48 kvadrata koji nas košta kao da smo u 100! Place pale, troškovi narasli a oni nas tlače s tim CHF! Dobro da smo još u braku...ma, nemojte zamjeriti - jednostavno sam očajna! U tolike smo se dugove uvukli zbog tog kredita a rješenja ne vidim...
Htjela sam reći da su se jučer plaćali, danas je novi tečaj
Krediti se plaćaju po srednjem tečaju HNB koji se jučer tokom dana nije mjenjao, mi smo mjenjali samo prodajni, naš tečaj, po kojem ne idu krediti. Tako da mi ovaj potez PBZ-a baš i nije ok.
ovaj potez pbz treba prijaviti u HNB!
Naime, tečaj je važeći za sve uplate koje nose datum 16.1.
Ako ste došli u poslovnicu banke od koje imate kredit, oni su bili dužni primiti uplatu po važećem tečaj za taj dan.
Druga je priča ako ste došli u RBA poslovnicu iza 14 sati i plaćate kredit u npr. ZABI.. tada te transakcije idu sa sljedećim danom po tečaju od sljedećeg dana.
Također, za Vas ne važe kupovni / prodajni tečajevi jer nemate ugovoreni kredit u švicarcima, već kredit u kunama koji je VEZAN (zaštićen) valutnom klauzulom u odnosu na švicarce. Takvi krediti se prate po srednjem tečaju na dan valute (uplate). - ovdje podrazumijevam uplatu u kunama koja se taj dan preračunava po srednjem tečaju u švicarce
Posljednje uređivanje od mamma san : 16.01.2015. at 09:35
Upravo sam se učlanila u Udrugu Franak. Čim dođem doma popunjavam obrazac za povrat preplaćenih kamata i šaljem u banku!
Skužila sam, mamma san, bez brige! Reći ću mm-u popodne da piše hnb-u.
Deaedi, čini mi se da je tako (iako sam sigurna da su mi u banci prije cca 2 godine rekli suprotno). Moja preplata je u CHF, ono što sam jučer uplatila u kunama je danas 15% veći iznos, vidim na statusu kredita.
Ajde opustite se i odite se provesti, petak je :Zoki: