Mislim da nam banke neće ništa vratiti, nego da će eventualno smanjit kamate, tako je bilo u Srbiji čini mi se.
Mislim da nam banke neće ništa vratiti, nego da će eventualno smanjit kamate, tako je bilo u Srbiji čini mi se.
mi smo npr. otplatili kedit - pa nije vljda da nas isključuje
Da li se ovo odnosi samo na stambene kredite ili na sve ktedite z CHF?
Ok, ja sam imala jedan kredit u CHF i Volksbank ali je otplaćen. Narano da mi je rata narasla i da bi mi taj povrat dobro došao pa me zanima što sada?
To, uz još neke stvari, nije definirano. Bilo bi možda zgodno pitati UF.
ana.m, pa ne možeš još ništa dok odluka ne postane pravomoćna...
Ma znam da ne mogu ništa do odluka ne postane pravomoćna, tko zna kad će i to biti, ali čisto me zanima što da radim, da se pripremim...
I mi, i koliko shvaćam prema vrlo šturo praćenim vijestima, nama neće automatizmom ništa eventualno vraćati kad presuda postane pravomoćna, ev. moramo ustajati individualnim tužbama za povrat?
http://www.poslovni.hr/hrvatska/sluc...tuzbama-246286
U stvari, ne znam ovo interpretirati:
"Temeljem ove presude neće doći do odštete individualnim korisnicima kredita, već će se odšteta morati utuživati individualnim tužbama. Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi, zaključuje se u priopćenju."
Kaže odvjetnica udruge da odšteta vrijedi za kredite koju su otplaćeni ili će biti otplaćeni nakon datuma pokretanja tužbe (4. 4. 2012.).
Ostalima utjeha da su ga otplatili prije divljanja CHF-a.
http://www.vecernji.hr/vijesti/n-kwi...-clanak-580177
I mi prošle godine u 11.mjesecu. Ajde bar nešto! Ima nade za nas.
http://www.jutarnji.hr/rate-u-svicar...-nize/1141163/
jel ovo istinito?
Ako zakon prođe u Saboru, a nema razloga da ne prođe obzirom da se radi o dogovoru - onda je istinito, banke će smanjiti kamate i rate će biti manje.
Ah, da, to je ta sitnica u kojoj je Vlada popustila bankama
da, bas sitnica...samo sto utjece na sve kredite, a ne samo na ove nase u CHFu![]()
http://www.vecernji.hr/hrvatska/evo-...carcima-904297
ako je ovo istina, ni malo mi se ne sviđa, jer smo mi otplatili polovicu kredita![]()
naravno, sad idu začkoljice i zagrade
ja ovaj mjesec otplatila zadnju ratu. ali imam članove obitelji koji su još u tome, i ne usude se veselit dok im njihova bankarica ne kaže što se točno i koliko odnosi na njih.
Ispali smo budale mi koji smo se informirali i pravilno pretpostavili da je CHF nestabilna valuta, pa smo uzeli kredite sa većima kamatama u EUR i HRK. Mi cijelo vrijeme plaćamo punu kamatu, nitko nam je neće smanjivati. Znam da su ljudi bili zavedeni od banaka da uzmu kredite u CHF, ali isto tako bila je velika vjerojatnost za pretpostaviti da će to biti skupi krediti.
Ja ništa nisam mogla pretpostavit osim onog što nam je govorio naš privatni bankar. Računala sam s tim da netko kome je to struka zna što priča. A kad ti rata kredita u par mjeseci skoči sa 6.300 na 9.500, oprosti, ali to je čista prijevara. A ne možeš ništa, baš ništa, osim platiti. Pa kad kupuješ kruh i mlijeko bolje si zaštićen kao potrošač.
a otkad je to CHF definirana kao nestabilna valuta?!
tko je mogao predvidjeti da ce aprecirati vise od 30%? pa ni HNB nije upozoravao da bi se tecaj CHF mogao tooooliko promijeniti..
tko je to mogao predvidjeti osim bankarske struke koji su u biti i krivci za ovu tzv. krizu, i koji su po meni to ciljano i napravili te nudili ove "toksicne" kredite....
Već sam pisala: meni je moj stambeni kredit u CHF još uvijek povoljniji nego da sam ga tada (2005.) uzela u eurima ili kunama. Rata kakvu imam sada imala bih u drugoj valuti od početka, a i euro je rastao u međuvremenu. To sam imala u vidu i kad sam uzimala kredit (očekivali smo da bi franak mogao rasti, možda ne toliko, ali tada je tečaj franka zbilja bio jako nizak).
Ja sam uvijek imala u glavi tu hipotetsku cifru kredita u eurima, i ne bih ni išla u kredit da mi ta veća rata nije bila podnošljiva.
No, meni je drago da se nešto napravilo i da će ljudima biti lakše, samo bi rado da se pomogne svima, a ne samo nekima.
Ja sam zadnji kredit uzela u HRK - vodila sam se logikom "u kojoj valuti dobivam plaću, u toj neka bude i kredit". Iako je kamata veća, nisam htjela riskirati. Trebala sam uzeti u CHF, pa da mi sad smanje kamatu.
prije sam spomenula, vezano za definiranje kamatne stope, da je prvotni plan izmjena ZKP bio pošteniji jer se ticao svih kredita.
jos uvijek banke love u mutnom.
ovim smanjenjem kamate su samo uzeti u obzir samo stambeni i adaptacijski krediti u CHF-u, i to samo do trenutka do kad ce tecaj franka biti 20% veci od onoga kad je dizan kredit.
takodjer, meni osobno nije problem samo rata kredita, vec osnovica koja je skoro 40% veca od iznosa koji sam digla, cak i nakon 6 godina placanja istog, a to nikako nije slucaj s kreditima u EUR i HRK.
Deadi, bez obzira na veću kamatu na kunski kredit ti si ipak do sada nešto i otplatila. A "vlasnici " kredita u CHF kad pogledaju svoju glavnicu mogu sjesti i plakati jer nakon godina redovne otplate glavnica ne da se nije smanjila nego se i uvećala. U tome je poanta.
jesam ja nešto propustila? kako nije zakonom definirano?
loše definirano (ako mene pitaš) i u svoj šumi izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju teško za pratiti,
ali još prije godinu dana dodan je famozni čl. 11a ( i sad je baš taj čl. predmet izmjena, ali ovaj dio -definiranje uvjeta promjene kamatne stope-ostaje isti, uz ubacivanje NRS-a u zakon ) ,
taj čl. 11a definira (slobodnim stilom prenosim) da se za sve kredite sa promjenjivom kamatom kod kojih ranije nisu jasno definirani uvjeti izmjene kamatne stope to ima sad napraviti,
pa se promjenjive kamatne stope sad dijele na fiksni i varijabilni dio. ( za varijabilni dio zakon dozvoljava LIBOR, EURIBOR, NRS i još ponešto )
a rezultat (i potencijalni utjecaj na smjer kretanja kamate) te podjele se meni nikako ne sviđaju
pa provjeravam da nismo ipak pošteđeni takve "pomoći" vlade![]()
ma ne, upravu si, prosle godine je to nesto izmijenjeno u zakonu, bas sam procitala famozni 11.a clanak, i to vrijedi za sve "nove" kredite, ali htjela sam reci da je problem određivanja parametara u kreditima bez ugovorenih parametara, tj. svi oni prema mojem shvacanju "stari" krediti, nevezano u kojoj su valuti.
http://www.udrugafranak.hr/index.php...m-kreditiranju
krivo, dakle radi se o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju
Posljednje uređivanje od Nivi : 25.11.2013. at 12:15
mi spadamo u zavedene. nama je osobna bankarica savjetovala franke. računaš da žena zna što govori. mi smo odlučili uzeti isti iznos s istom mjesečnom ratom. u francima 18 godina, u eurima 27. Mi smo računali da bi tečaj mogao rasti, ali nam nije palo na pamet da će sa 4,7 kn doći do 7 (prije nego ga je švicarska vlada ograničila)
vi koje ste računali s tim da bi tečaj švicarca mogao rasti,
temeljem čega ste računali s tim, mislim kao laici?
ako je švicarac jedna od najstabilnijih valuta ne znam koliko godina,
zašto ste baš mislili da bi švicarac mogao rasti a ne recimo euro?
ne pratim tržište novca, nemam pojma o tome,
došla sam s punim povjerenjem u instituciju i kod osobe
koja bi me trebala uputiti u najbolju moguću opciju.
nažalost to se nije dogodilo,
osjećam se prevareno/izigrano/zavedeno/kako god!
ako mi je rata narasla 2000 kn, a jedno vrijeme i skoro 3000 kn,
mislim da imam pravo biti ljuta i tražiti kakvu takvu zaštitu.
Ja se ne kužim u kretanja tečajeva, nisam ih ni proučavala, ali činjenica da je u tom trenutku kredit u CHF bio toliko povoljniji od onog u eurima (za isti kredit rata u eurima preko 30% veća od one u CHF) mi je bila dovoljna da budem oprezna. Čisto zdravorazumski, pa ne može toliko manja rata biti bez neke cake, ipak su to banke.
Mi smo nešto kopali po netu i tako, pa smo računali da su neke oscilacije moguće, ali smo računali da je to u okviru 10-ak%
i onda smo kao i ti i svi ostali došli u banku gdje su nam srdačno preporučeni franci.
nama je rata sa 2600 u jednom trenutku narasla na 4500. sad je 4000
Koliko mene sjecanje sluzi ovo nije tocno, tj. ne sjecam se bas da je rata u eurima bila 30% veca, prije bih rekla da je bila maksimalno veca za nekim 15% ovisno o broju godina na koji se dize kredit... ali to govorim po sjecanju, ne tvrdim.
zato ako je netko uopce uzeo u obzir spomenuti rast CHFa islo se da je to taj neki iznos pa je to bilo prihvatljivo, ali ovo sto se desilo je kaataastroofa.
pogotovo ako se gleda, kako sam vec spomenula, glavnica (preracunata u kune) koja se skoro nista ili jako malo smanjila nakon niza godina placanja kredita.
Neće nikome pomoći, ali moram napisati da je nas osobna bankarica kod dizanja kredita odgovorila od švicaraca i nagovorila na eure. To je bilo 2008. godine i nisam 100% sigurna u objašnjenje, čini mi se da je spominjala kako su krediti u eurima sigurniji.
MartinaP, rata u našerm slučaju EUR vs CHF krajem 2006. godine bila je cca 15% veća u korist EUR-a. Nikako ne 30%....
I potpisujem Tashunicu. Niti smo glupi, niti neobrazovani, niti nepismeni samo se ne bavimo financijama....
Ako nam institucija u koju smo došli iznese preporuku za CHF, onda privatno razgovaramo s osobama zaposlenim u bankarskom sektoru koji preporuče CHF (isti ti ljudi također imaju kredite u CHF) onda je odluka bila vrlo jednostavna.
I ne znam da je itko mogao pretpostaviti ovako kretanje i svaka ti čast ako si još uvijek u plusu. Vjerojatno si jedina u državi.
Mi nakon skoro 7 godina redovne otplate kredita imamo 230.000 HRK veću glavnicu. I to nikako ne mogu smatrati plusom.
naš stambeni je vezan za kunu
uzeli smo cca 500 000 kn
nakon 5,5 godina glavnica se smanjila na 450 000
(a uplatili smo oko 250 000 kn)
Muz je negdje procitao da su neki vec primili obavijesti o smanjenju rate kredita u svicarcima i da su na kraju banke opet uspjele zeznuti korisnike kredita i nasle nacin da ne smanje onoliko koliko se pisalo. Zena je digla 2007 g i da joj se smanjilo samo 3%. Jel netko zna nesto o tome?
I zasto je receno na tv-u da se u veljaci ocekuju prve smanjene rate ako je zakon stupio na snagu 1.1.?
Jeste vi platili ovomjesecnu ratu, ja jos cekam da li cu dobiti kakvu obavijest a inace sama uplacujem, ne skida mi se s racuna...