Stranica 13 od 23 PrviPrvi ... 31112131415 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da nam banke neće ništa vratiti, nego da će eventualno smanjit kamate, tako je bilo u Srbiji čini mi se.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo npr. otplatili kedit - pa nije vljda da nas isključuje

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da li se ovo odnosi samo na stambene kredite ili na sve ktedite z CHF?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sve kredite, ofkors.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ok, ja sam imala jedan kredit u CHF i Volksbank ali je otplaćen. Narano da mi je rata narasla i da bi mi taj povrat dobro došao pa me zanima što sada?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

To, uz još neke stvari, nije definirano. Bilo bi možda zgodno pitati UF.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ana.m, pa ne možeš još ništa dok odluka ne postane pravomoćna...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma znam da ne mogu ništa do odluka ne postane pravomoćna, tko zna kad će i to biti, ali čisto me zanima što da radim, da se pripremim...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    I mi, i koliko shvaćam prema vrlo šturo praćenim vijestima, nama neće automatizmom ništa eventualno vraćati kad presuda postane pravomoćna, ev. moramo ustajati individualnim tužbama za povrat?

http://www.poslovni.hr/hrvatska/sluc...tuzbama-246286

U stvari, ne znam ovo interpretirati:

"Temeljem ove presude neće doći do odštete individualnim korisnicima kredita, već će se odšteta morati utuživati individualnim tužbama. Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi, zaključuje se u priopćenju."

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Kaže odvjetnica udruge da odšteta vrijedi za kredite koju su otplaćeni ili će biti otplaćeni nakon datuma pokretanja tužbe (4. 4. 2012.).
    Ostalima utjeha da su ga otplatili prije divljanja CHF-a.

http://www.vecernji.hr/vijesti/n-kwi...-clanak-580177

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa Vidi poruku
    Kaže odvjetnica udruge da odšteta vrijedi za kredite koju su otplaćeni ili će biti otplaćeni nakon datuma pokretanja tužbe (4. 4. 2012.).
    Ostalima utjeha da su ga otplatili prije divljanja CHF-a.

http://www.vecernji.hr/vijesti/n-kwi...-clanak-580177

Ajde taman smo ga u devetom mjesecu prošle godine otplatili.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I mi prošle godine u 11.mjesecu. Ajde bar nešto! Ima nade za nas.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma meni tek sad više ništa nije jasno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako zakon prođe u Saboru, a nema razloga da ne prođe obzirom da se radi o dogovoru - onda je istinito, banke će smanjiti kamate i rate će biti manje.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ako zakon prođe u Saboru, a nema razloga da ne prođe obzirom da se radi o dogovoru - onda je istinito, banke će smanjiti kamate i rate će biti manje.
    Tako ispada, s tim da i dalje nacin izracunavanja kamata ostaje nepoznat, tj. njihova formula nije zakonom definirana, vec je cista samovolja banaka....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ah, da, to je ta sitnica u kojoj je Vlada popustila bankama

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

da, bas sitnica...samo sto utjece na sve kredite, a ne samo na ove nase u CHFu

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

http://www.vecernji.hr/hrvatska/evo-...carcima-904297

ako je ovo istina, ni malo mi se ne sviđa, jer smo mi otplatili polovicu kredita

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

naravno, sad idu začkoljice i zagrade

ja ovaj mjesec otplatila zadnju ratu. ali imam članove obitelji koji su još u tome, i ne usude se veselit dok im njihova bankarica ne kaže što se točno i koliko odnosi na njih.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ispali smo budale mi koji smo se informirali i pravilno pretpostavili da je CHF nestabilna valuta, pa smo uzeli kredite sa većima kamatama u EUR i HRK. Mi cijelo vrijeme plaćamo punu kamatu, nitko nam je neće smanjivati. Znam da su ljudi bili zavedeni od banaka da uzmu kredite u CHF, ali isto tako bila je velika vjerojatnost za pretpostaviti da će to biti skupi krediti.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja ništa nisam mogla pretpostavit osim onog što nam je govorio naš privatni bankar. Računala sam s tim da netko kome je to struka zna što priča. A kad ti rata kredita u par mjeseci skoči sa 6.300 na 9.500, oprosti, ali to je čista prijevara. A ne možeš ništa, baš ništa, osim platiti. Pa kad kupuješ kruh i mlijeko bolje si zaštićen kao potrošač.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a otkad je to CHF definirana kao nestabilna valuta?!
    tko je mogao predvidjeti da ce aprecirati vise od 30%? pa ni HNB nije upozoravao da bi se tecaj CHF mogao tooooliko promijeniti..
    tko je to mogao predvidjeti osim bankarske struke koji su u biti i krivci za ovu tzv. krizu, i koji su po meni to ciljano i napravili te nudili ove "toksicne" kredite....

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ispali smo budale mi koji smo se informirali i pravilno pretpostavili da je CHF nestabilna valuta, pa smo uzeli kredite sa većima kamatama u EUR i HRK. Mi cijelo vrijeme plaćamo punu kamatu, nitko nam je neće smanjivati. Znam da su ljudi bili zavedeni od banaka da uzmu kredite u CHF, ali isto tako bila je velika vjerojatnost za pretpostaviti da će to biti skupi krediti.
    Već sam pisala: meni je moj stambeni kredit u CHF još uvijek povoljniji nego da sam ga tada (2005.) uzela u eurima ili kunama. Rata kakvu imam sada imala bih u drugoj valuti od početka, a i euro je rastao u međuvremenu. To sam imala u vidu i kad sam uzimala kredit (očekivali smo da bi franak mogao rasti, možda ne toliko, ali tada je tečaj franka zbilja bio jako nizak).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Već sam pisala: meni je moj stambeni kredit u CHF još uvijek povoljniji nego da sam ga tada (2005.) uzela u eurima ili kunama. Rata kakvu imam sada imala bih u drugoj valuti od početka, a i euro je rastao u međuvremenu. To sam imala u vidu i kad sam uzimala kredit (očekivali smo da bi franak mogao rasti, možda ne toliko, ali tada je tečaj franka zbilja bio jako nizak).
    Upravo tako. A kamate na kredite u EUR su bile puno više nego na kredite u CHF. Pa neka se i meni kamata smanji na 3%, ja zadovoljna.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam uvijek imala u glavi tu hipotetsku cifru kredita u eurima, i ne bih ni išla u kredit da mi ta veća rata nije bila podnošljiva.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

No, meni je drago da se nešto napravilo i da će ljudima biti lakše, samo bi rado da se pomogne svima, a ne samo nekima.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam zadnji kredit uzela u HRK - vodila sam se logikom "u kojoj valuti dobivam plaću, u toj neka bude i kredit". Iako je kamata veća, nisam htjela riskirati. Trebala sam uzeti u CHF, pa da mi sad smanje kamatu.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

prije sam spomenula, vezano za definiranje kamatne stope, da je prvotni plan izmjena ZKP bio pošteniji jer se ticao svih kredita.
    jos uvijek banke love u mutnom.

ovim smanjenjem kamate su samo uzeti u obzir samo stambeni i adaptacijski krediti u CHF-u, i to samo do trenutka do kad ce tecaj franka biti 20% veci od onoga kad je dizan kredit.

takodjer, meni osobno nije problem samo rata kredita, vec osnovica koja je skoro 40% veca od iznosa koji sam digla, cak i nakon 6 godina placanja istog, a to nikako nije slucaj s kreditima u EUR i HRK.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Nivi prvotno napisa Vidi poruku
    prije sam spomenula, vezano za definiranje kamatne stope, da je prvotni plan izmjena ZKP bio pošteniji jer se ticao svih kredita.

htjela sam reci "izmjene Zakona o zastiti potrosaca"...
    Posljednje uređivanje od Nivi : 22.11.2013. at 12:52

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Deadi, bez obzira na veću kamatu na kunski kredit ti si ipak do sada nešto i otplatila. A "vlasnici " kredita u CHF kad pogledaju svoju glavnicu mogu sjesti i plakati jer nakon godina redovne otplate glavnica ne da se nije smanjila nego se i uvećala. U tome je poanta.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Tako ispada, s tim da i dalje nacin izracunavanja kamata ostaje nepoznat, tj. njihova formula nije zakonom definirana, vec je cista samovolja banaka....
    jesam ja nešto propustila ? kako nije zakonom definirano?
    loše definirano (ako mene pitaš) i u svoj šumi izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju teško za pratiti,
    ali još prije godinu dana dodan je famozni čl. 11a ( i sad je baš taj čl. predmet izmjena, ali ovaj dio -definiranje uvjeta promjene kamatne stope-ostaje isti, uz ubacivanje NRS-a u zakon ) ,
    taj čl. 11a definira (slobodnim stilom prenosim) da se za sve kredite sa promjenjivom kamatom kod kojih ranije nisu jasno definirani uvjeti izmjene kamatne stope to ima sad napraviti,
    pa se promjenjive kamatne stope sad dijele na fiksni i varijabilni dio. ( za varijabilni dio zakon dozvoljava LIBOR, EURIBOR, NRS i još ponešto )

a rezultat (i potencijalni utjecaj na smjer kretanja kamate) te podjele se meni nikako ne sviđaju

pa provjeravam da nismo ipak pošteđeni takve "pomoći" vlade

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ma ne, upravu si, prosle godine je to nesto izmijenjeno u zakonu, bas sam procitala famozni 11.a clanak, i to vrijedi za sve "nove" kredite, ali htjela sam reci da je problem određivanja parametara u kreditima bez ugovorenih parametara, tj. svi oni prema mojem shvacanju "stari" krediti, nevezano u kojoj su valuti.

http://www.udrugafranak.hr/index.php...m-kreditiranju

htjela sam reci "izmjene Zakona o zastiti potrosaca"...
    krivo, dakle radi se o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju
    Posljednje uređivanje od Nivi : 25.11.2013. at 12:15

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj roby prvotno napisa Vidi poruku
    Deadi, bez obzira na veću kamatu na kunski kredit ti si ipak do sada nešto i otplatila. A "vlasnici " kredita u CHF kad pogledaju svoju glavnicu mogu sjesti i plakati jer nakon godina redovne otplate glavnica ne da se nije smanjila nego se i uvećala. U tome je poanta.
    mi smo digli za stan na 18 godina cca 414.000. Sad, nakon 8 godina još cca 360000. a samo prošle godine smo platiti cca 45.000 (dizali smo onu potvrdu za vrtić pa znam, inače ne računam koliko je to godišnnje jer mi se zavrti)

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    mi spadamo u zavedene. nama je osobna bankarica savjetovala franke. računaš da žena zna što govori. mi smo odlučili uzeti isti iznos s istom mjesečnom ratom. u francima 18 godina, u eurima 27. Mi smo računali da bi tečaj mogao rasti, ali nam nije palo na pamet da će sa 4,7 kn doći do 7 (prije nego ga je švicarska vlada ograničila)

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vi koje ste računali s tim da bi tečaj švicarca mogao rasti,
    temeljem čega ste računali s tim, mislim kao laici?
    ako je švicarac jedna od najstabilnijih valuta ne znam koliko godina,
    zašto ste baš mislili da bi švicarac mogao rasti a ne recimo euro?
    ne pratim tržište novca, nemam pojma o tome,
    došla sam s punim povjerenjem u instituciju i kod osobe
    koja bi me trebala uputiti u najbolju moguću opciju.
    nažalost to se nije dogodilo,
    osjećam se prevareno/izigrano/zavedeno/kako god!
    ako mi je rata narasla 2000 kn, a jedno vrijeme i skoro 3000 kn,
    mislim da imam pravo biti ljuta i tražiti kakvu takvu zaštitu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja se ne kužim u kretanja tečajeva, nisam ih ni proučavala, ali činjenica da je u tom trenutku kredit u CHF bio toliko povoljniji od onog u eurima (za isti kredit rata u eurima preko 30% veća od one u CHF) mi je bila dovoljna da budem oprezna. Čisto zdravorazumski, pa ne može toliko manja rata biti bez neke cake, ipak su to banke.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja se ne kužim u kretanja tečajeva, nisam ih ni proučavala, ali činjenica da je u tom trenutku kredit u CHF bio toliko povoljniji od onog u eurima (za isti kredit rata u eurima preko 30% veća od one u CHF) mi je bila dovoljna da budem oprezna. Čisto zdravorazumski, pa ne može toliko manja rata biti bez neke cake, ipak su to banke.
    mi smo zapravo razmišljali o kunskom kreditu,
    ali smo ekspresno odgovoreni.
    sve koje poznajem, a da su digli kredit u to vrijeme,
    uzeli su ga u švicarcima.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    vi koje ste računali s tim da bi tečaj švicarca mogao rasti,
    temeljem čega ste računali s tim, mislim kao laici?
    ako je švicarac jedna od najstabilnijih valuta ne znam koliko godina,
    zašto ste baš mislili da bi švicarac mogao rasti a ne recimo euro?
    ne pratim tržište novca, nemam pojma o tome,
    došla sam s punim povjerenjem u instituciju i kod osobe
    koja bi me trebala uputiti u najbolju moguću opciju.
    nažalost to se nije dogodilo,
    osjećam se prevareno/izigrano/zavedeno/kako god!
    ako mi je rata narasla 2000 kn, a jedno vrijeme i skoro 3000 kn,
    mislim da imam pravo biti ljuta i tražiti kakvu takvu zaštitu.
    Mi smo nešto kopali po netu i tako, pa smo računali da su neke oscilacije moguće, ali smo računali da je to u okviru 10-ak%
    i onda smo kao i ti i svi ostali došli u banku gdje su nam srdačno preporučeni franci.
    nama je rata sa 2600 u jednom trenutku narasla na 4500. sad je 4000

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Koliko mene sjecanje sluzi ovo nije tocno, tj. ne sjecam se bas da je rata u eurima bila 30% veca, prije bih rekla da je bila maksimalno veca za nekim 15% ovisno o broju godina na koji se dize kredit... ali to govorim po sjecanju, ne tvrdim.
    zato ako je netko uopce uzeo u obzir spomenuti rast CHFa islo se da je to taj neki iznos pa je to bilo prihvatljivo, ali ovo sto se desilo je kaataastroofa.

pogotovo ako se gleda, kako sam vec spomenula, glavnica (preracunata u kune) koja se skoro nista ili jako malo smanjila nakon niza godina placanja kredita.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve koje poznajem, a da su digli kredit u to vrijeme,
    uzeli su ga u švicarcima.
    Upravo tako.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Neće nikome pomoći, ali moram napisati da je nas osobna bankarica kod dizanja kredita odgovorila od švicaraca i nagovorila na eure. To je bilo 2008. godine i nisam 100% sigurna u objašnjenje, čini mi se da je spominjala kako su krediti u eurima sigurniji.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa Vidi poruku
    Neće nikome pomoći, ali moram napisati da je nas osobna bankarica kod dizanja kredita odgovorila od švicaraca i nagovorila na eure. To je bilo 2008. godine i nisam 100% sigurna u objašnjenje, čini mi se da je spominjala kako su krediti u eurima sigurniji.
    super da je bilo i takvih, iako 2008. je CHF vec poceo rasti u odnosu na godine prije, tako da...

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MartinaP, rata u našerm slučaju EUR vs CHF krajem 2006. godine bila je cca 15% veća u korist EUR-a. Nikako ne 30%....
    I potpisujem Tashunicu. Niti smo glupi, niti neobrazovani, niti nepismeni samo se ne bavimo financijama....
    Ako nam institucija u koju smo došli iznese preporuku za CHF, onda privatno razgovaramo s osobama zaposlenim u bankarskom sektoru koji preporuče CHF (isti ti ljudi također imaju kredite u CHF) onda je odluka bila vrlo jednostavna.
    I ne znam da je itko mogao pretpostaviti ovako kretanje i svaka ti čast ako si još uvijek u plusu. Vjerojatno si jedina u državi.
    Mi nakon skoro 7 godina redovne otplate kredita imamo 230.000 HRK veću glavnicu. I to nikako ne mogu smatrati plusom.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj lara01 prvotno napisa Vidi poruku
    MartinaP, rata u našerm slučaju EUR vs CHF krajem 2006. godine bila je cca 15% veća u korist EUR-a. Nikako ne 30%....
    I potpisujem Tashunicu. Niti smo glupi, niti neobrazovani, niti nepismeni samo se ne bavimo financijama....
    Ako nam institucija u koju smo došli iznese preporuku za CHF, onda privatno razgovaramo s osobama zaposlenim u bankarskom sektoru koji preporuče CHF (isti ti ljudi također imaju kredite u CHF) onda je odluka bila vrlo jednostavna.
    I ne znam da je itko mogao pretpostaviti ovako kretanje i svaka ti čast ako si još uvijek u plusu. Vjerojatno si jedina u državi.
    Mi nakon skoro 7 godina redovne otplate kredita imamo 230.000 HRK veću glavnicu. I to nikako ne mogu smatrati plusom.

Potpis na sve

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi još malo veću.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mi nakon skoro 7 godina redovne otplate kredita imamo 230.000 HRK veću glavnicu. I to nikako ne mogu smatrati
    plusom.
    mi još malo veću.
    takodjer

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

naš stambeni je vezan za kunu

uzeli smo cca 500 000 kn

nakon 5,5 godina glavnica se smanjila na 450 000

(a uplatili smo oko 250 000 kn )

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Muz je negdje procitao da su neki vec primili obavijesti o smanjenju rate kredita u svicarcima i da su na kraju banke opet uspjele zeznuti korisnike kredita i nasle nacin da ne smanje onoliko koliko se pisalo. Zena je digla 2007 g i da joj se smanjilo samo 3%. Jel netko zna nesto o tome?

I zasto je receno na tv-u da se u veljaci ocekuju prve smanjene rate ako je zakon stupio na snagu 1.1.?

Jeste vi platili ovomjesecnu ratu, ja jos cekam da li cu dobiti kakvu obavijest a inace sama uplacujem, ne skida mi se s racuna...

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

nama se sutra skida s računa. živo me zanima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •