Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: viroza-što da mu dam jesti?

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno viroza-što da mu dam jesti?

ah, nas kad krene, onda nas krene.
    jučer je prije ručka počeo povraćati u mlazu sve što utrpa u usta
    žali se da ga buba želučić, a hoće jesti i piti.
    jučer je postio kao nikada u životu, u bušici mu kruli da ne mogu slušati, a žao mi i dati mu nešto što će povratiti za 5 min.
    evo jutros je samo cicao, i iz vedra neba povratio mm i kiselinu, sada spava...
    eh, i pelena je jutros bila skoro pa suha, ne sjećam se kada se probudio tako suh.
    temperaturu nema, super je raspoložen.
    ovo nam je prvi susret sa želučanom virozom, pa vas molim, pomagajte.
    što da mu dam jesti, a što ni u kojem slučaju da ne pomišljam?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerovatno se radi o nekom opakom žeulučanom virusu... :/

najbitnije je da se želučić smiri i da mu nadoknadiš tekućinu.

Daj mu svakih 10-15 minuta 1 žlicu malkog nezašećerenog čaja od šipka.

Vjerovatno će ti povratiti sve..mlijeko, vodu, hranu. Ovo ga možda smiri.

Od hrane, daj mu tek kad se smiri povraćanje...kreni od nečeg suhog, npr. štapići, dvopek...

s tim da mu kasnije probaš dati pro-life, rehidormix i sl. Ali bojim se da će sve biti koma, dok povraća.

I prati mokrenje. Cure će me ispraviti, ali mislim da pelene ne smije biti suha više od npr. 12 sati??? U tom slučaju obavezno odi u zaraznu. Vjerovatno na infuziju.

I ljubi nam miša.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ti napisala, ali ova žlica čaja od šipka, će ga spasiti od totalne dehidracije i trebala bi umiriti želučić.

Ali neće mu nadoknaditi elektrolite koje gubi kroz povraćanje ili proljev. Zato kad se sve smiri, mu obavezno daj rehidromix.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo jedan recept za juhu. Koju moja djeca jedu kad su bolesna. I jedu je stvarno i kad nista drugo nemaju volje jesti, kad povracaju ili kad imaju visoku temperaturu. Pa mozda da pokusas....
    Nasjeckas jedan manji ili pola veceg luka. (skroz sitno)
    Naribas dvije do tri vece mrkve i skupa s lukom kratko prodinstas na malo maslinova ulja.
    Onda u to dodas otprilike pola vece salice za kavu prosa, prethodno opranog u vreloj vodi.
    U sve skupa dodas vode po zelji, za pocetak oko pola litra pa kako proso bubri dodaji i dalje vodu malo po malo.
    Proso se kuha nekih deset do petnaest minuta. (bolje da se malo duze kuha kod zelucanih problema) Pred kraj kuhanja dodaj jos vode, onoliko koliko ti se cini da je ok za juhu. Posoli, dodaj persina i malo sitno isjeckanog bijelog luka. Pusti jos koju minutu da kuha i to je to.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvo malo pričekajte da se smiri povraćanje. i ja bih ga dojila, ako traži, bez obzira što možda odmah nakon podoja ponovo povraća. nas je dojenje uvijek spašavalo, evo zadnji put je povraćala s 3 godine i samo dojila neko vrijeme.
    probaj davati vodu na žličicu, ili taj rehidromiks, ili čak čaj, ali ono, svakih 10 minuta jedna žličica i gotovo.

a kad se malo smiri povraćanje, u principu, smije jesti sve što nije masno ili šećerno.
    i preporučuje se da prehrana bude raznovrsna (a ne samo štapići i banane) jer se tako probavni sustav brže oporavlja i bolest zapravo kraće traje.
    dakle, kuhano povrće, kuhana piletina, puretina. super izbor ti je pileća juhica, može s povrćem, može i bez, možeš mu dati i mesa, ne moraš.... to je jedino što zara hoće jesti kod tih viroza. i to uglavnom jede čistu juhu bez ičega, onda počne malo meso klopati, pa pred kraj sve. uglavnom, ja samo juhu kuham dok ona sama ne zatraži nešto konkretnije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pogledaj ovo, pa vidi što su nama savjetovali
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...720&highlight=

Evo vam vibra puno

ups, koja je to tipka za one valove što su vibre
    Ma evo vam

Možda kad dojiš da probaš da doji svako 10ak min po koji gutljaj jer je želudac iziritiran

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda kad dojiš da probaš da doji svako 10ak min po koji gutljaj jer je želudac iziritiran
    to bi bilo super, ali čini mi se premali da to shvati? zara bi u toj dobi popi*dila da joj dam cicu pa izvučem nakon par gutljaja, bilo bi samo još gore.
    sad radimo upravo tako, ali sad sama shvaća zašto je tako dobro i sama pazi da ne popije više od par gutljaja. isto kao što polako pije vodu, svakih par minura žličicu, micek moj mali razumni

uglavnom, meni se i dalje čini bolje da cica, pa makar i povraćao nakon toga, nego da ne cica (mi smo kod prve viroze, s 18 mjeseci, poslušali pedijatricu i nismo joj dali da cica 8 sati - završili smo na zaraznoj na infuziji zbog teže dehidracije. kod idućih viroza sam joj davala da doji kad god je tražila, bez obzira na povraćanje, i nije nikad više toliko dehidrirala da bi trebala u bolnicu)

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

hvala vam curke
    nije mi bilo na kraju pameti da mu ne dajem cickati, a u ostalom, doista ne bi razumio zašto ne smije cikiti.
    on traži jesti i piti, sve bi on jeo i pio, a mene je zapravo strah da to sve što pojede ne ispovraća.
    skuhala sam mu pileću juhicu, s tonu povrća na lešo, odabrao je cvjetaču i meso, i to pojeo.
    prije toga je pojeo svježi paradajz i dvije kriške kruha.
    nekako sam birala nešto što manje iritantno, ma ne znam niti sama.
    onda je s nama sjeo jesti, pa je pojeo suhe tjestenine.
    uglavnom, jeo je i nije povratio :D
    doduše, nije to niti blizu onome koliko pojede za normalno, ali ja sam supersretna.
    šipak je popio 2 žličice i više nije htio, a dvopek uopće nije shvatio kao namirnicu.
    smijem li mu dati za večeru voće?
    koje smijem, i može li bio aktiv- jel' to pomaže što ili odmaže?
    jezuš koja sam neznalica.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

makita, pročitala sam još prije tvoj topic i samo me jaza uhvatila.
    ja sam tip koji u bolnicu ide tek kada me metak u prsa pogodi, tako da mi je ovo što sam kod tebe pročitala noćna mora.
    hvala nebesima pa smo doista bolje.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

eh i
    da mu kasnije probaš dati pro-life, rehidormix i sl.
    moram li mu ovo dati?
    i što je to uopće?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

voće može.
    nemoj bio-aktiv i jogurte, to ne ide na želučane probleme.

prolife su pastile s neki mliječnim bakterijama koje su dobre za crijevnu floru i to.
    rehidromiks je prašak koji se otopi u vodi i koji nadoknađuje elektrolite u krvi. služi za rehidraciju.

nijedan ni drugi ti zapravo nisu nužni, pogotovo ako pije, jede i uspjeva bar dio zadržati u sebi.

neki liječnici smatraju čak da je opasno davati rehidromiks na svoju ruku, ja ga u principu izbjegavam.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se također nadovezujem s pitanjem što mu dati jesti, naime, ima problema sa stolicom koja je jako mekana i ispušta je uz gromoglasan vjetar i to već treći dan zaredom. Prvi dan nisam baš brinula jer sam mislila da je jednokratna pojava. Drugu večer mi je već bilo malo čudno, ali on se nije žalio ni na kakve bolove pa sam mislila da će proći, da bi se jutros pokakao u vrtiću, malo mu je pobjeglo jer nije stigao do wc-a - poslije više nije imao nikakvih problema sa stolicom u vrtiću, a nije išao na wc niti doma, niti tijekom popodneva kad smo bili u gradu, sve dok se navečer nismo vratili doma pa je opet imao proljev.
    Nekak mi se čini blijed, ali ne žali se ni na kakve bolove, temperaturu nema, tražio je i pojeo večeru i ja stvarno ne znam kaj da radim i kaj bi mu moglo biti :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj stariji sin je pretprošlog travnja imao najgoru želučanu virozu koju mogu zamisliti.Iz svih otvora je doslovce letjelo van.Katastrofa.

Mi inače imamo pedijatricu koja nam je zlata vrijedna,sve nam je rekla što da radimo ,zvala nas je nakon tri sata kući da vidi kako je maleni i hoće li trebati u bolnicu...no spasili smo ga toga.

Uglavnom pelena je bila suha ko barut.Doktorica nam je rekla da posebnu pažnju obratimo na vjeđe:prilikom dehidracije i pomanjkanja elektrolita djetetu sluznica oka osuši i taj prizor izgleda posebno jezivo kad spava-spava otvorenih očiju.Mi smo već bili u toj fazi.

Mlijeko nije pio,već samo litre čaja od šipka sa oralnom rehidracijskom soli,veliku većinu bi povratio no malo po malo bi ipak ostajalo.
    Također smo davali i prolife.
    Kad je počeo zadržavati čaj počeli smo mu davati prežganu juhu,treći dan pileću juhicu i rižu.

Jedan od najvažnijih savjeta bio je da ga doslovce šopamo sa čajem i da se ne obaziremo na povraćanje,doktorica je rekla da ako u takvoj situaciji ostane jedan ml puno smo postigli i stvarno je tako na kraju i bilo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="ronin"] počeli smo mu davati prežganu juhu,treći dan pileću juhicu i rižu.

quote]
    Što je to prežgana juha???

Josie, presretna sam da ste dobro :D

Lutonjice, i meni se čini da moje mlijeko treba imat prednost pred rehidromixom, sad se samo ne mogu sjetit onu noć dok smo povraćali (prvu noć) jesmo li malo češće dojit mogli-ono, kao malo inzistirat, ja sam instinktivno prvo skuhala kamilicu, a poslije zamijenila čajem od šipka. Al on je jadan povraćao u slapovima, a kasnije,nakon dva-tri sata na popijeni gutljaj povraćao bi po pola dcl...
    Rehidromix sam dala tek popodne, što mislite zašto on nije baš favorit za preporučit???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rehidromix sam dala tek popodne, što mislite zašto on nije baš favorit za preporučit???
    ma problem je što bi stvarno liječnik trebao preporučiti za svaki specifičan slučaj posebno koliki omjer treba napraviti, kako ga davati i slično.
    nije to baš za olako davanje samo onako kako piše na uputama, može se svašta poremetiti u metabolizmu.
    sve ovisi o kilaži i dobi djeteta, pa kolika je zapravo dehidracija, i da li se radi samo o povraćanju, samo o proljevu ili o jednom i drugom...
    ne znam, ja se s rehidromixom ne zezam i ne koristim ga na svoju ruku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Josie, super za Jackija!!! :D

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja još nisam sigurna kaj je to njemu bilo :?
    Naime, u subotu nakon sankanja se u autu ispovraćao, ali prije toga nije baš bio nešto oduševljen za ručak, makar smo se prilično izmorili na snijegu. Također, nešto prije nego se ispovraćao je sagnut prtljao po čizmama pa si mislim da možda nije povraćao zbog toga, u kombinaciji s vožnjom u autu (mada još nikad nije povraćao od vožnje)?

Taj dan je poslije tražio čokolino i sl., ali mu nisam dala, nego sam napravila prežganu juhu (u biti, MM kaže da to ziher nije bila prežgana juha, odn. da nikad takvu nije jeo, što god to značilo ) i pojeo je tanjur, a tekućinu do juhe je uzimao na žličicu (davala sam mu čaj pod mus kao lijek jer nije htio piti). Taj dan je piškio svega 3 puta, kakao uopće nije.

Nakon toga, u nedjelju, ujutro me užicao dvije banane, poslije toga doručkovao (oko 8) i onda ručao tek u 17 h popodne (nije htio jesti prije spavanja, a uspavao se - više od tri sata!) i sve ok.

POnašanje cijelo vrijeme ok, simptom - tri dana proljevasta stolica, ali dvaput dnevno, ne više puta uzastopno i jedno povraćanje, malo manje je jeo i malo manje pio.

:?

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

hvala svim curama što mislite na nas
    mi smo odlično, kao da ništa nije bilo.
    hvala vam na savjetima, pusamo vas tisuću puta!

MS, ja nekako ne želim misliti što je bilo...prošlo je, uzrokovano nizom reakcija na što, možda je samo bio loš dan..ne ponovio se više

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    hvala svim curama što mislite na nas
    mi smo odlično, kao da ništa nije bilo.
    hvala vam na savjetima, pusamo vas tisuću puta!

MS, ja nekako ne želim misliti što je bilo...prošlo je, uzrokovano nizom reakcija na što, možda je samo bio loš dan..ne ponovio se više
    mališi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •