Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 124 od 124

Tema: zakon o MPO

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pujice, ja te pozivam da nam se priključiš. Mislim da tu ipak ima dosta ljudi koji, bez obzira što nisu vjernici, jesu itekako etični i ne gledaju stvari crno-bijelo. Mislim, ja osobno nisam potkovana za teološke rasprave, ali mislim za sebe da poštujem vjere i različitosti i neskromno smatram da sam etična (mislim, u onoj mjeri u kojoj je iko sam sebe u stanju gledati "objektivno"). Meni se čini da bi se najproduktivnije ipak držati teme MPO-a, ako krenemo u teologiju, ja prva nemam na to što reći (jer ne znam).

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pujica,

ja sad ne znam tocno sto si ti citirala i na koje se postove tocno odnosis. Pretpostavljam da se odnosis na bezrezervno napadanje Crkve i svecenika i nazivanja njih mozda pogrdnim imenima. Tu ti apsolutno dajem za pravo, jer u jednoj raspravi nazvati tog covjeka recimo idiotom, umjesto da takve stavove nazovemo idiotskima, zapravo srozava osobu koja se sluzi osobnim napadima umjesto argumentima i ne pridonosi konstruktivnoj raspravi. E sad s druge strane , mogu ti reci da nakon sto sam cula da se izgleda donosi talijanski model zakona o MPO, da su iz mene potekli svakakvi vrlo ruzni nazivi za
    1. politicare koji skupljaju bodove kod utjecajne institucije (Crkva) donoseci jedan vrlo los zakon naustrb pacijenata a za vlastitu korist,
    2. pripadnike Crkve koji formuliraju i propagiraju takve stavove (to nisu svi, dapace, ali oni koji to rade sluze se izmedju ostalog LAZIMA, npr. neplodnost je posljedica bludnog zivota, psihicke posljedice na embrije itd) te time zloupotrebljavaju moralni autoritet
    3. opci puk koji uzima te lazne argumente zdravo za gotovo i slusa jedan autoritet umjesto da pokusa saznati cinjenice i razmisliti vlastitom glavom.

Jednostavno si nisam mogla pomoci, jer ti ljudi, i jedni i drugi i treci, donose odluku o mojem zivotu i mojem lijecenju, bez da se mene ista pita, i to donose jednu odluku koja je za mene potencijalno opasna i definitivno skupa. Od ove tri skupine koje sam navela gore, po meni je broj 2. u biti najvise kriv za ovo stanje jer su zacetnici te debate i najveci zagovaraci kroz propovijedi, letke i medijske izjave. Osjecam se potpuno bespomocno i ljutito.

Ali stavimo na stranu modalitet te diskusije s jedne i s druge strane jer nisu ni jedni ni drugi nevini, i pokusajmo ipak razgovarati o razlozima zbog kojih se Crkva protivi MPO: (tu bi recimo dobro dosla jedna petric, koja je sigurno bolje od mene upucena u to, i koja bi mogla nadopuniti dolje navedene tocke)

1. Svaki embrio je novi zivot koji je ravnopravan s bilo kojom drugom osobom
    2. MPO narusava svetost bracne zajednice, te se sastoji od postupaka bez ljubavi
    3. Covjek se igra Boga stvarajuci novi zivot.

Svaki par koji su vjernici a idu u postupak MPO kao ti, se suocavaju s tim pitanjima i mozda na njih daju odgovor. Prvo, o 2. i 3. razlogu mislim da ima manje rasprave, jer svatko tko je upoznao ljude s neplodnosti shvaca da je bracna ljubav JACA zbog toga sto se zajedno bore s problemom i da postupci u biti zblizavaju bracne parove. A sto se tice toga da se covjek igra Boga, i IVF i ICSI imaju puno prilike gdje se Bog moze umijesati i reci ne. Covjek moze POKUSATI stvoriti novi zivot (kao i uostalom svaki put kod bracnog odnosa), ali mu to ne polazi uvijek za rukom.

Prva tocka je daleko slozenija, i sto se mene tice stoji. Svaki embrio jest novi zivot (iako ne znam da li bi se jedna stanica velicine zrna pijeska mogla izjednaciti s cijelim covjekom jer nema niti svijest o sebi niti osjecaj bola itd - npr. jedan prst koji sadrzi milijarde takvih stanica se isto ne smatra covjekom). Medjutim, znanost nam kaze:
    1. I kod mlade zene, 65% embrija nisu u stanju proizvesti bebu jer sadrze genetske abnormalije nekompatibilne sa zivotom. Takvi embriji kad se vrate u maternicu umiru bez implantacije, ili (manjim dijelom) izazivaju spontane pobacaje. To je cinjenica ljudske reprodukcije, bilo prirodne ili potpomognute.
    2. I perfektni embrio je daleko od zagarantiranog da ce se implantirati u maternicu i nastaviti rasti i pretvoriti se u bebu jer je proces implantacije sasvim van ljudske kontrole i u stimuliranom i prirodnom ciklusu. U biti eto i u MPO ciklusu tu je tocka gdje Bog odlucuje hoce li ili nece biti bebe.
    3. Nove metode zamrzavanja embrija imaju skoro 100% uspjesnosti odmrzavanja pa se zamrzavanje nikako ne moze izjednaciti s ubojstvom.

Ono sto je isto moguce napraviti da se zastite embriji kod ljudi kojima je do toga stalo:
    1. Moze se stimulirati manjim dozama tako da se ima malo jajnih stanica i da svi oplodjeni embriji vrate
    2. Mogu se "suvisni" embriji transferirati u krivom dijelu ciklusa, tako da iako imaju vrlo malu sansu za zivot, ipak jedna teoretska sansa postoji.
    To u biti nije tako daleko od katolicke kontracepcije, tj. izbjegavanja odnosa u plodnom dijelu ciklusa.
    3. Za one koji tako zele, moze se oploditi samo manji broj jajnih stanica.
    4. Kad tehnologija sazre, moze se raditi biopsija na polarnom tijelu, te se oploditi samo normalne jajne stanice (a njih ima mali broj - 35%). Ali to je jos daleko.

Zakljucak:
    1. Zakon treba uzeti u obzir prava svih, i vjernika i onih koji to nisu jer ne zivimo u teokraciji
    2. Opcije prihvatljive Crkvi postoje za parove koji zele paziti na pravo embrija za zivot (tj. svakom embriju se moze pruziti sansa za zivot i prekobrojni embriji se isto mogu vratiti, npr. u krivom dijelu ciklusa)
    3. Narod (a i Crkvu) treba educirati o tome da ako embrio prestane rasti sam od sebe, to nije ubojstvo jer bi se to desilo i u zenskom tijelu, jer 65% embrija je nekompatibilno sa zivotom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pino, sve mi je super što si rekla, osim ovoga da se može stimulirati manjim dozama pa se dobije manje stanica. Misliš da se ne ide u puni stimulirani IVF koji ima najviše šanse (30%), ili misliš da se to nudi kao opcija samo određenim parovima? To stvarnje manje jajnih stanica je upravo ono na što mi se čini da npr. ministar cilja, ali kako to izvesti u punom stimuliranom IVF-u? U biti, mogli bi isto reći i da na kraju Bog odlučuje koliko će biti kod neke žene j. stanica, žena s velikm FSH-om može u velikoj gonalskoj stimulaciji razvit samo 1 j.stanicu, a mlada žena može i s klomifenom više njih. Ovako isto možda ispada da je sve pod apsolutnom kontrolom u MPO-u, a da je u biti naš "komoditet", kao što je rekao ministar, da mi hoćemo ići na više stanica i više embrija. Nebo mi je svjedok da bi meni osobno bio dovoljan jedan kvalitetan i da bi ispunio sve moje želje u životu.

Evo npr. ja (37 god) u prvom punom stimuliranom IVF-u 6 stanica, oplodile se 3 (a jako velika doza), u drugome ICSI-ju uz 40 menopura 13 j.stanica, oplođeno 9. Meni se upravo to čini opasno - to da se za većinu odabere to kao idemo na manje jajnih stanica, jer tko će to naštimat, i povećat će broj postupaka, a smanjiti uspješnost. Mene to najviše u cijeloj priči muči. Za dobivanje tipa 2 stanice jedino se sa sigurnošću može koristiti klomifen :?

Tu se stvara iluzija da je sve "odaberivo" i "upravljivo", a čini mi se da u MPO-u malo toga je tako.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo kao primjer, parovima kojima je to etički neprihvatljivo se na VV-u nude inseminacije kao MPO metoda i doktor mi je rekao da ima parova koji imaju i po 20 inseminacija dok ne uspiju. Znači, alternativa u MPO-u postoji i danas za one vjernike koji imaju etičkih problema s IVF-om.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rastužuje me cijela ta priča, stvarno. Mislim, ja sam zadnja koja će biti "velika svećenica" MPO-a jer vidim na svom primjeru koliko je to još uvijek daleko od nekog normalnog "success rate-a", već mi teče 5.-ta godina i imam "najtežu vrstu neplodnosti" - onu za koju se ne može naći uzrok (idiopatsku). Ali, ima ljudi kojima će MPO pomoći do željenog djeteta. Mislim da bi bilo grozno kad bi se ta mogućnost efektivno ukinula. Oni koji ističu da bismo svi mogli posvojiti nisu u pravu, jer su podaci od zadnjih godina (ako se ne varam) za Hrvatsku takvi da je na 900 potencijalnih posvojitelja samo 100 djece. Ne znam kako bi to izgledalo bez da u Hrvatskoj postoji MPO barem u onoj mjeri u kojoj danas postoji, kad već ne može ići naprijed i biti ukorak sa svijetom .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam uz vas

koga treba tuć i gdje su barikade

ovo sam ja smrtno ozbiljna jer mogu pretpostaviti kroz što vi sve prolazite u teškoj borbi do bete i bebe

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ina, definitivno nisam mislila da se svima naredi manja stimulacija, to je opcija za one koji zele paziti da nijedan embrio ne dodje u situaciju da bude zamrznut. Npr ovdje u Americi katolici koji idu na IVF rade bas tako - ciljaju na jedno 6 jajnih stanica, oplodi im se recimo 4, pa recimo transferiraju 2-3.

Hocu reci da se u javnoj diskusiji oko zakona o MPO treba naglasiti da OPCIJE ZA VJERNIKE POSTOJE i oko IVFa (a inseminacija nije moguca recimo kod vrlo smanjenog broja spermija ili zacepljenih jajovoda). Ali postoje i oni koji nisu vjernici i njima ne treba naturati te iste opcije. Recimo meni je prihvatljivije da se prekobrojni embriji vrate u krivom dijelu ciklusa. I naglasiti da nije bas cesto da postoje prekobrojni embriji. (Ja sam u 4 ciklusa imala samo 2 smrznuta, a svaki put 9-13 jajnih stanica.) Oploditi samo par jajnih stanica nije jedina eticki prihvatljiva opcija i ne treba ju staviti u zakon.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pino hvala ti na odgovoru, da sad opet ne quotam (firefox) reći ću ti da se ja slažem sa svime što si napisala. Ako je u pitanju teologija, to sam diplomirala, ali uopce se ne mislim razgovarati o tome jer je to druga tema.

Ono sto sam ja jos napisala, a sto je ispalo u editiranju je da treba razlikovati osobu od sluzbenog stava (dakle, znam stavove crkve, ali imam recimo i konkretnu podrsku mnogih svecenika) i da me smeta kad se generalizira i sve trpa u isti kos. Napisala sam da sam osobno protiv doniranja spolnih stanica i da ne razumijem ljude koji donose odluku to koristiti ali da zbog toga nisam neobrazovana, primitivna ili konzervativna - to je naprosto moj stav koji treba postovati, kao sto ja postujem neciju odluku da koristi donirane stanice. Htjela sam reci da je vrlo tesko doci do necega sto ce biti dobro, korisno i kvalitetno za sve one parove u hr kojima mpo treba i da se za to trebamo boriti svi skupa, bez obzira na nase razlicitosti, a ne se dozivljavati kao neprijatelje. Jer primjerice iako ja smatram da je pobacaj ubojstvo i ne bih ga nikada napravila, to ne znaci da mislim da ga treba zakonski zabraniti jer to ne mislim.

Uglavnom, Crkva nije samo papa, ni biskupi, ni pojedini teolozi - Crkva su svi oni ljudi koji se smatraju vjernicima, a među njima ima i podosta onih koji su sa razmišljanjima vrlo bliski onome o cemu vi pisete i za sto se borite, medju njima i ja. Dakle, ako netko prica gluposti, lazi i neistine to apsolutno treba raskrinkati i pobiti, ali tocno naznacivsi tko ili sto, a ne generalizirajuci jer se na taj nacin zatvaraju vrata - ljudi se nadju povrijedjeni i zacarani krug se nastavlja.

eto, mene je bilo malo to povrijedilo jer se iz nekih postova iscitavala velika netrpeljivost i zato sam svojim postom malo na to htjela ukazati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pujica

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Eh, da, pino, zaboravila sam na zaštopane jajovode i loš spermiogram (šta ću, sve su mi misli na idopatskoj - svakome je najbliži njegov problem ). Alternativa za ljude kojima je etički neprihvatljivo stvaranje više embrija, a imaju zaštopane jajovode, nema jajovode ili imaju loš spermiogram, u Hrvatskoj postoji - to je prirodni IVF. Jedino je tu uspješnost manja od tih famoznih i meni nedostižnih 30%.

Pujice, sviđa mi se to što si rekla, samo bi isto bilo lijepo da se i glas tih vjernika i svećenika koji misle drugačije čuje (kao što čujemo ovdje tvoj ). Možda griješim, ali ja ovu raspravu ovdje ne vidim kao antagonizam dviju strana, nego mi se čini da želimo uspostaviti front protiv jedne manje, ali glasne skupine moćnika, koji vjerojatno ni ne shvaćaju koliko su njihove ideje neprovodive, tj. da de facto ubijaju jedan vid medicinske pomoći koji se pa skoro i urušava iovako-ionako zbog manjkave opreme, opterećenosti itd.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ina ni u tom slučaju kojeg ti navodiš nije altrnativa IVF u prirodnom ciklusu-ja sam npr. bez jajovoda i s anovulatornim ciklusima..

Neplodnost je vrlo grda i kompleksna i moraju biti obuhvaćeni svi oblici, a ne samo neki.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jes, ma kako sam te mogla zaboravit . Ma, ja mislim da svaki naš MPO-ovac poštuje želje određenog para vezano za liječenje ako postoje bilo kakve etičke dileme za taj par. Moguće bi onda bilo lagano stimulirati klomifenom. Ili vratiti pacijentici sve embrije, samo uz informaciju da od toga najvjerojatnije neće biti ništa jer je jako teško iznijeti četvorke i više. Mislim da na VV-u trojke smatraju već dosta rizičnim jer su šanse da se iznese takva trudnoća manje. Uvijek postoji opcija, samo što se meni ne sviđa da se većini prepiše ta manje učinkovita i rizična opcija. Neka bude pacijentu na izbor, ali da ima izbor, a ne da se naredi, što je dobro rekla pino, način liječenja.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Pujice, sviđa mi se to što si rekla, samo bi isto bilo lijepo da se i glas tih vjernika i svećenika koji misle drugačije čuje (kao što čujemo ovdje tvoj ). Možda griješim, ali ja ovu raspravu ovdje ne vidim kao antagonizam dviju strana, nego mi se čini da želimo uspostaviti front protiv jedne manje, ali glasne skupine moćnika, koji vjerojatno ni ne shvaćaju koliko su njihove ideje neprovodive, tj. da de facto ubijaju jedan vid medicinske pomoći koji se pa skoro i urušava iovako-ionako zbog manjkave opreme, opterećenosti itd.
    ma ni ja ovo uopće ne doživljavam kao antagonizam, dapače nalazimo se u istom košu i mislim da se zajedno trebamo boriti za najkvalitetniji zakon za sve one kojima treba MPO.
    ja sam se javila baš zato, ali mislim da mnogi drugi šute jer se boje kako će biti dočekani na nož ako kažu da su vjernici i da su im neke stvari bitne i da baš zato trebamo ovako otvoreno razgovarati o svim aspektima.
    Meni je drago da sam se ukljucila i sviđa mi se kako ste me primile pa se nadam da će to potaknuti i neke druge da daju i svoj glas

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam za akciju, nemogu pohvatati sve konce, uz moja dva mala "vrazicka", al javite kaj god treba, fotke, price, nastup javno.....samo recite i uvijek mozete racunat na mene

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajde da jednom pošteno progovorimo o trojkama, četvorkama i ....

Drage žene to su toliko rizične trudnoće, a struka čak smatra neuspjehom kad se takva trudnoća dogodi.

Budimo pošteni i prema sebi i prema drugima i recimo otvoreno da su i bilzanačke trudnoće rizične.

Ja ću vam reći iz osobnog iskustva kao defektologa da sam do sad radila sa dosta djece koja su motorički pa i intelektualno oštećena- blizanci i jer se trudnoća iskomplicirala-od prijevremnog poroda, do slabog dotoka kisika u mozak, do neke komplikacije na samom porodu.

Nemojmo tu sad prekrivati oči.

Svaka čast svemu i svaka čast onim trojkama i četvorkama koje su rođene zdrave i bez ikakvih poteškoća.

I tu se ne radi o tome da je IVF metoda kriva za takav razvoj događaja nego višeplodna trudnoća za koju ljudsko tijelo nije predodređeno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vezano uz višeplodnu trudnoću-sa nečim se slažem što si napisala,sa nekim stvarima ne.smatram da bi struka trebala progovoriti o takvim trudnoćama,koliko su teške i rizične-progovoriti više od onoga koliko su do sada rekli,sve skupa nekoliko rečenica.ovo sa čašću vezano uz zdrave trojke i četvorke ne razumijem,a mislim da ni ne želim.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

rvukovi, ja se u potpunosti slažem sa tobom po pitanju blizanačke trudnoće. O njoj svi govorimo kao o najljepšem Božjem daru, a nama sa MPO ona dođe kao spas. A, ona je jednako opasna kao i bilo koja druga višestruka trudnoća (trojke, četvorke).
    Ja sam učiteljica. Kod nas je uobičajeno da u razredu imate dijete sa posebnim potrebama. ja sam imala prilike da učim dvije djevojčice, blizanke, koje su rođene prijevremena i bile u inkubatoru. To je bilo jako bolno iskustvo za mene. Moja želja od kada sam bila djevojčica jeste da imam blizance. Sada, nakon iščitavanja o svim problemima koji mogu nastupiti u višestrukim, ali i ''običnim'' trudnoćama imam želju samo da dobijem živu i zdravu bebicu. Pod ''običnim'' smatram trudnoću sa jednim plodom. Nadam se samo da u svim zakonima o MPO stoji i ta stavka da je ljekar taj koji može da utiče na roditelje da ne pretjeraju sa brojem embrija koje žele vratiti nazad, u maternicu.
    Eto, ne znam koliko sam bila off tipoc ili in topic, ali...nadam se da mi nećete zamjeriti što sam se ja, ''vanjski elemenat'', uključila u ovu vašu malu diskusiju.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije OT o tome se treba govoriti bez ikakve sablazni.činjenice su tu koje govore same za sebe-na njih možemo zatvarati oči, nepriznavati ih, ali one neće zbog toga postati drugačije.

Liječnik bi pacijenta trebao upoznati s rizicima, ali ne može direktno utjecati na njihovu odluku.

Taj rizik preuzimaš kad krećeš u postupak.

Zbog toga je važno da si prije postupka što je više moguće informiran i da znaš što ti je činiti i kako se ponašati.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Draga pujice,
    zelim ti jos jednom zahvaliti i podrzati te, da ne mislis da drugi sute:

ali mislim da mnogi drugi šute jer se boje kako će biti dočekani na nož ako kažu da su vjernici i da su im neke stvari bitne i da baš zato trebamo ovako otvoreno razgovarati o svim aspektima
    .

Ja govorim iz aspekta vjernika i imam iskustvo koje spominjes- da te smatraju kozervativnim (da ne kazem primitivnim), da misle da sam sebi kompliciras stvari (to sam dozivjela od jednog lijecnika) ako npr. zelis pokusati prvo s prirodnim IVF-om i slicno.
    Na neki nacin, kad imas problem zbog kojeg smo svi ovdje, dijelis svoja razmisljanja s drugima - kroz razgovor sa ljudima oko sebe (pa i na forumima ) ili s lijecnicima... i tesko je kad te netko ne prihvaca ili jos gore osuđuje, te zeli razuvjeriti.
    Mislim da svakom treba biti omoguceno da se postuje njegov osobni stav, koliko god je to moguce. Jasam imala samo jedno iskustvo u razgovoru s lijecnikom koji nije shvatio moj stav ozbiljno nego mi je nastavljao preporucivati nesto sto je njemu prihvatljivo, a nije me pitao zasto to zelim. Nadam se da nisu svi takvi.

Ja sam, u odnosu na sve vas, nekako na pocetku svoje borbe za bebicu i slazem se da stvari nisu crno-bijele. To si ti pujice, jako dobro objasnila u svojim postovima.
    Svako vase iskustvo me necemu nauci i pomaze mi, uz neke moje osobne "temelje", da donesem svoju jasnu odluku o tome kako ja to zelim napraviti.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kad smo MM i ja poceli lijecenje, moj ginic mi je dao klomifen bez ikakvog pracenja, folikumetrije itd. Tada sam jos imala slijepo povjerenje u doktore. Tek kad sam pocela imati bolove i cak i nesvjesticu, pocela sam traziti informacije na internetu. Danas se sablaznjavam nad tim sto mi je dao klomifen bez da prati koliko folikula raste. Sad shvacam u kakvu me je opasnost doveo, i zahvaljujem svojim sretnim zvijezdama sto nisam tada ostala trudna.

Taj doktor je imao 30 godina iskustva u ginekologiji, i na kraju me je i porodio, i vjerovala sam mu oko trudnoce 2 godine kasnije jer mu je to u biti specijalnost. Po meni, nije imao pojma o neplodnosti, sad kad znam puno vise o tome.

Tako da mislim da treba apelirati prvenstveno na ginice da ne daju nikakve stimulacije bez pracenja i da se sami bolje upoznaju s rizicima viseplodnih trudnoca. Najbolje bi bilo dobro ih preplasiti s nekom horor-pricom koja se sigurno desila vec u HR, a nismo nikad o tome culi. Ne mozemo ocekivati od pacijentica koje su tek na pocetku puta lijecenja neplodnosti da znaju o rizicima.

-----
    Je li tko procitao prijedlog zakona o MPO iz 2004.? U njemu se limitira broj transferiranih embrija na 3.

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I meni se dogodilo isto. Nakon što godinu dana nije bilo rezultata, došla sam 11. dan ciklusa u socijalne dr. tražiti da mi radi samo folikulometriju tj. da utvrdimo da li imam normalne ovulacije. Ona me je pregledala na UZV - rekla da ovulacije nemam i da ćemo to riješiti sa klomifenom. Odmah mi je uvalila recept i rekla da idem kući i ne trebam nikakve više kontrole te da slijedeći mjesec počmem piti klomifen.

Tu su bila dva problema: 1. što su meni u to doba ciklusi bili 24 dana i vrlo je vjerojatno da sam imala normalne ovulacije, tj. da nam je u toj famoznoj kontroli "pobjegla", 2. što ona ni na kakvo inzistiranje nije htjela raditi folikulometriju uz klomifensku stimulaciju. (Ista priča sa tom dr. se javila kod par žena koje poznajem - zaključak - najlakše je napisati recept za klomifen).

Jedan od razloga je gužva - odnosno broj socijalnih ginekologa na broj žena u ST je katastrofalan (znala nekad broj, zaboravila ga; pretpostavljam da je slična situacija u dosta drugih gradova). Drugo je što, po mom mišljenju, većina takvih ginekologa zna relativno malo o potpomognutoj oplodnji odnosno o dijagnostici vezanoj za potpomognutu oplodnju. Dosta tih doktora godinama "zavlači" pacijente bez da ih šalje na neke osnovne i često ne preskupe temeljne pretrage. A godine idu ...

Na početku našeg puta MM je bio dosta ljut na mene što se igram doktora i da treba njima vjerovati. S vremenom se to promjenilo i zaključili smo oboje da dosta toga ovisi o nama i našoj informiranosti. Prvu dijagnozu, povišen prolaktin, postavila mi je prijateljica koja radi kao biokemičar u jednoj bolnici, dok sam ja spletom okolnosti bila u tom gradu na službenom putu. Tada ništa nisam znala o hormonima, a bila sam već 2 puta stimulirana klomifenom.

I zato je ovaj forum divan. Zakon kakav god bio, bojim se da neće moći promijeniti sve stvari koje trenutno ne štimaju. Ali to u svakom slučaju nije razlog da se ne borimo za što bolji tekst zakona
    :D

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad kad smo zaista dosta skrenuli s teme nek ju ja još malo skrenem pa se možda za 360 vratimo na pravi kurs

Ja sam stekla dojam na početku liječenja kod primarnog ginekologa, ma šta sad uljepšavam ne da sam stekla dojam nego je on doslovno tako i mislio, da ja trebam slijepo vjerovati i ništa ne znati.To mi je rekao i direktno da nek ništa ne čitam.

Ok ja mogu uzeti u obzir da ljudi koji nisu medicinske struke nešto pročitaju pa krivo shvate, previše se uplaše pa naprave još veći problem, ali come on-u kojem dobu takvi doktori žive.
    Zaboravili su da je ovo doba informacija i dostupnosti istih-oni se smiju nekakvim vračarama koji liječe pseudomedicinom, a ponekad se i sami ponašaju kao takve.

Čovjek ima jednu karakteristiku koja ga je izdigla od ostalih vrsta, a to je da misli i da uči, odnosno da je znatiželjan i to nije karakteristika samo pojedinih ljudi nego apsolutno svih bez obzira od kud su, kolike su im intelektualne sposobnosti i materijalne mogućnosti.

Po meni je takav odnos ravan nepoštovanju čovjeka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos višeplodnih trudnića, i s obzirom na njihovu rizičnost, na VV-u trojke smatraju "neuspjehom", koliko god to nama ovdje teško zvuči. Ja bih bila najsretnija kad bih dobila jedno zdravo dijete (dobro, ja sam se specijalno bojala blizanačkih trudnoća i odgađala svoj prvi stimulirani IVF jer me toga bilo koma strah s obzirom na moj oštećeni kuk i težinu). Mislim da ipak i većina MPO liječnika upozna žene s tim rizicima. Ovo socijalni ginići koji daju klomifen bez folikulometrije neću niti komentirati jer se oni ne bi trebali stvarno petljati u MPO i jer se to tako NE RADI.

A propos nečitanja i neforumiranja itd.... Mislim da ginići i svi doktori počinju lagano danas shvaćati da je vani ipak "vrli novi svijet" i da su pacijentima danas dostupne informacije, jest da nećemo nikad biti doktori (na žalost, ja bih se najrađe samoliječila, samo mi je oprema skupa ), ali ipak se preko foruma može doći do nekih jednostavnih i logičnih zaključaka. Medicina je po meni isto jedna servisna industrija. Ako svi drugi servisi danas idu za tim da gledaju korisnika kao partnera, mislim da se i medicina u Hrvata isto mora promijeniti. Ja razumijem da to nekima nije lako za prihvatiti, kao što nijednoj "firmi" nije lako prihvatiti outsidere unutar sebe, ali vremena su se definitivno promijenila i više nije niti jednu uslugu lako "prodati" u ovom našem turbo informiranom društvu, ali tako je kako je. I sad, ako unutar moje firme može biti vijeće korisnika i slušaju se korisnici, mislim da će morati dođi i unutar bolnica do "promjene mentalnog sklopa". Jest da tamo ide sporije, ali dosta med. usluga je, hvala Bogu, na tržištu, pa ipak postoji jedan korektiv velikom sustavu. A, ruku na srce, pa nema šanse da se iti jedan doktor recimo sa mnom toliko bavi koliko se sama sa sobom bavi, pa slušam simptome, pa istražujem. Bila bi prava šteta odbacit svu tu silu informacija koje sam pokupila sama o sebi . Naravno, da nemam problem, ne bi se time bavila, ali je milijun puta bolje doći kao informirani pacijent, nego kao neinformirani. Tj. informiranost pacijenta je često upravo proporcionalna duljini trajanja problema ili njegovoj težini. Interesne skupine pacijenata su dobre i neka i dalje služe kao korektiv. Tako funkcioniraju sve stvari u životu i samo tako se može doći do... izvrsnosti u nečemu (da malo koristim moderan žargon ).

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ina, potpisujem.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •