Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: nosiljka /autosediste

Početno nosiljka /autosediste

Drage mame recite mi da li beba od mesec dana sme da provede po sat,dva dnevno u nosiljci/autosedistu? Nasoj bebi se mnogo svidja unutra ali meni se cini da se on sav nekako iskrivi dok lezi ?! Znam da je to pravljeno anatomski za male bebe ali nisam sigurna da li valja ili ne zbog kicmice i vrata.. :?

Kaja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Beba ti je premala da bi bila u sjedalici "na suho". Ja sam Dori kad je bila tako mala (pa sve do cca 5. mjeseca starosti), u sjedalicu stavljala jastučiće tako da popunim onu rupu gdje joj je propadala guza.

Moj ortoped je taj patent vidio i složio se s njim.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam stavljala nista. kaja, posebno ne valja stavljat nista ako se koristi kao autosjedalica, jer onda ne stiti dijete kako treba. moja pedica je rekla da je ok, samo da ne pretjerujem (ne duze od sat i po u komadu). inace, cini mi se da se pedijatri bas ne slazu oko ove teme, jer sam cula puno onih koji su za, ali i onih koji su protiv.

Kaja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma da. Sto ljudi, sto ćudi, sto mišljenja!!!
    Dobro, kad sam joj stavljala te jastuke, neprimjetno joj je samo bila podugnuta guza i trtica. U autu je bila postavljena kao i sad /5-6 mjeseci nakon) i sve super i sve za pet.
    8)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dragan@, ako sjedenje u autosjedalici podrazumijeva vožnju automobilom, ni slučajno nemoj podmetati ništa - u tom slučaju autosjedalica gubi svoju funkciju.
    Ako je koristiš kod kuće - bolje je staviti dijete na pod, krevet... bilo kakvu ravnu podlugu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dragan@ i Kaja, ako je koristite kao autosjedalicu, nemojte nista u nju podmetati. Ako je autosjedalica montirana ispravno onda je bebin trup pod uglom od 45 stupnjeva (u odnosu na tlo, ne na sjediste automobila). To znaci da je ona u polulezecem polozaju i na taj nacin njena kicma nije pod stresom.

Usporedbe radi, u istom je polozaju kada je drzimo u narucju i dojimo ili hranimo na bocicu, kao i u marami, ili kad ju jednostavno mazimo drzeci je u narucju podlakticom nase ruke.

Pedijatri i fizijatri se ne slazu (mozda) o tome da li malu bebu treba stavljati u sjedeci polozaj. Medutim, ovo nije sjedeci, vec polulezeci. I, izmedu ostalih, Americka udruga pedijatara kao i nasi poznati pedijatri kao sto je recimo dr. Stanojevic tvrde da

najsigurnije mjesto u automobilu za novorodence je u ispravno montiranoj autosjedalici namijenjenoj za novorodence (polulezeci polozaj, okrenuta prema nazad)

Ako podmetnes nesto "pod guzu" djeteta, kompromitiras sigurnost autosjedalice. Jedan je razlog taj sto pomices dijete iz tog idealnog polozaja (45 stupnjeva) a drugi je sto skoro uvijek dijete onda ne mozes vezati u autosjedalicu potpuno ispravno.

Sto se tice duljine boravka u autosjedalici/nosiljci, misljenja variraju ali sigurno je da dijete ne bi trebali ostaviti u njoj cijeli dan (sto neki ljudi rade) - ne zbog kicme nego zbog kretanja. Svi mi se volimo i trebamo malo promrdati nakon sto na jednom mjestu provedemo odredenu kolicinu vremena - isto stoji i za male bebe.

I jos nesto, ako koristite autosjedalicu kao nosiljku ili kao obicnu lezaljku s vremena na vrijeme, obavezno je svaki put vezite. Ne biste vjerovall koliko beba zavrsi na hitnoj zato sto su "ispale" iz nosiljke.

A i ja cu ispricati jedan moj osobni dozivljaj:

Kad je petra bila jos jako mala (par mjeseci), bila sam s njom u jednom restoranu i dok smo izlazili van, kotac je zapeo na prag i kolica su zavrsila okomito, zajedno s petrom unutra. Na svu srecu imala sam sistem kolica-autosjedalica (kad se autosjedalica moze ukopcati u kolica) gdje je Petra (naravno) bila ispravno vezana i eto nije izletila nego je bila skroz sigurna. Ne zelim niti pomisliti sto bi bilo da nije bila vezana

vale

Početno

I mene muci isto pitanje. Moj sin ima tri i pol mjeseca. Rodjen je prerano, pa je malo sitan (5,5 kg) a iz istog razloga moramo dosta landrati po doktorima. A u ZG stici s jednog kraja na drugi traje satima... U autu ga stavljam u maxicosi autosjedalicu. Njemu se to bas i ne svidja jako, al se pomalo naviknuo, siroce. Fizioterapeutica na Goljaku nak je rekla da on i kroz dan mora boraviti u toj sjedalici jer su mu ledja onda u kifla polozaju koji je ok. Danas mi je ortoped u Klaicevoj rekao da to nikako ne smijem raditi, jer preduboko upadne u sjedalicu (cak i s onim dodatkom za male bebe). I kaj sad? :? Ja doduse kombiniram kinderbet, lezaljku, sjedalicu, ruke i sl. Al mislim da je u toj sjedalici najsigurniji u autu. Valjda mu sat, sat i pol voznje nece smetati. A vise od toga? Ne u komadu, ali u jednom danu (npr. put do VZ i nazad)? Kakva su vasa iskustva?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vale prvotno napisa
    Danas mi je ortoped u Klaicevoj rekao da to nikako ne smijem raditi, jer preduboko upadne u sjedalicu (cak i s onim dodatkom za male bebe).
    Oprosti, sto je taj "dodatak za male bebe", sto se pod tim misli?

Za ovo drugo, kod beba koje su rodjene puno prije termina i kod onih koje su jako male (ispod 2.5 kg, mislim) jedino oko cega postoji zabrinutost kod koristenja autosjedalice za novorodence je da je polulezeci polozaj malo prestrmi za njihovo disanje. Stoga se preporuca (u Sj. Americi) da kod takvih beba, prije nego ih se otpusti iz bolnice, testiraju bebino disanje stavljanjem u autosjedalici na odredeni period (mislim dvadeset minuta) i promatranjem njihovog disanja. Ukoliko se ne ukazu problemi, bebu se otpusta u standardnoj autosjedalici za novorodence.

Ako je dijete stavljeno ispravno u autosjedalicu (bez ikakvih dodatnih podloga izmedu bebe i autosjedalice i tako da je guza tocno u pregibu autosjedalice a ne kliznuta prema naprijed) te ako je autosjedalica montirana pod ispravnim kutem (45 stupnjeva u odnosu na tlo) onda je beba u POLULEZECEM polozaju a koji ne stavlja nikakv stres na bebinu kicmu.

Puno vas spominje termin da "bebina guza propadne u autosjedalicu". Nije mi jasno sto se misli pod time. Mi moze netko objasniti?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancice-
    mislim da cure misle da je guza -kak bi to rekla- preduboko u sjedalici tj da je beba u nekom nezgodnom polozaju.
    znam da su zato neke cure koje ja poznam stavljale bebi ispod guzice neki rucnik da bi beba kao bila u 'vise lezecem polozaju'.
    kuzis- digne im se guza pa vise leze.

ak si sad kaj shvatila....

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancice, taj dodatak se zove "maxi dozi" i dobiva se zajedno sa stolicom. ide od guze, gdje je podebljan spuzvom da beba puno ne upadne, preko ledja do glave i oko glave ima rub da se bebi glava ne klati lijevo-desno. mi smo ga drzali do 2,5 mjeseca, onda nam je postalo pretjesno.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa
    znam da su zato neke cure koje ja poznam stavljale bebi ispod guzice neki rucnik da bi beba kao bila u 'vise lezecem polozaju'.
    kuzis- digne im se guza pa vise leze.
    Kao dignu guzu a leda su jos uvijek u ravnini s naslonom? Nije mi jasno kak to moze biti za bebu udobnije - ja si nemrem zamislit da bih ja htjela spavati sa ledima na krevetu a sa straznjicom na jastuku - skroz bih si leda iskrivila.

Ili mozda opet ne kuzim

A jel se mozda na ono "propadne" misli na to da guza sklizne naprijed prema kopci pa se leda iskrive?

Jer kolko ja poznajem autosjedalice za novorodencad, naslon same autosjedalice, od vrha pa do dna je ravan. Pa ako nesto podmetnes ili krivis djetetu leda (vise nisu glava-leda i guza u ravnini) ili dijete jednostavno pomaknes u ravnini naslona prema vrhu naslona (i cemu bi to sluzilo?).

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad drugi puta dodjes- ja bum usla u jednu sjedalicu i pokazala ti.

nemoj mene slusat i pokusavat zamislit kaj sam ti napisala- bude netko od cura bolje to objasnio.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ancice ne kontam kako je

18.3.2004-Edita

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pogrijesila sam iznad, izvinite

Meni se nekako autosjedalice cine neudobne za bebu. Mi smo iz tog razloga koristili tanki jastuk, kako bismo ublazili onaj pad tzv.naslon-stolica. Inace nas je autosjedalica spasila i kod kuce. Ne znam kako bih drugacije otisla u WC ili jela, da nije bilo autosjedalice. U kucne potrebe smo je poceli koristiti sa Editina napunjena dva mjeseca.
    Ancice mene ovo interesuje. Autosjedalica za bebe ide do 11 kg. Edita ima skoro pa sest mjeseci i oko 8 kg, medjutim visoka je 73 cm. Otprilike visine je kao dijete od godinu dana. Znaci, noge joj vise van... Svi mi predlazu da uskoro predjemo na autosjedalicu za djecu od 11 kg... Ne znam koliko je to pametno?

18.3.2004-Edita

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, prvo, nikako se ne smije podmetati nesto izmedu bebe i autosjedalice, posebno ne da se "ublazi pad". Taj pad treba biti kut od 45 stupnjeva - ni manje ni vise (naravno, otprilike, ne moras sa kutomjerom sjedit pored sjedalice :D). I ovo nije izvuceno iz rukava nego nakon desetljeca proizvodnje i istrazivanja o tome sto je najsigurnije za bebu.

Ako je "pad" manji, odnosno kut izmedu naslona i tla je manji od 45 stupnjeva (pa tako dijete vise lezi nego sjedi):

1. postoji opasnost da dijete isklizne iz pojasa i poleti kroz vozilo (u slucaju sudara), i

2. koncentracija sila od sudara je puno jaca na glavu i vrat bebe nego sto bi bila pod 45 stupnjeva ili vise

Zbog 1. i 2. kut treba biti minimalno 45 stupnjeva.

Ako je, kod malih beba, kut veci od 45 stupnjeva (pa tako dijete vise sjedi nego lezi) onda postoji mogucnost da im klone glava prema naprijed i dode do prekida disnih puteva. Stoga kut treba biti maksimalno 45 stupnjeva.

Kada zbrojis ovo dvoje ispada da je optimalni "pad"

minimalno 45 stupnjeva i maksimalno 45 stupnjeva

znaci: 45 stupnjeva

Sto se tice tvojeg drugog pitanja, duljina nogu ne igra nikakvu ulogu. Bas sam neki dan pisala o tome i na jednom drugom topiku pa se ispricavam nekima sto se ponavljam

Dijete je preraslo autosjedalicu za novorodence ako je preslo kilazu za koju je ta autosjedalica namijenjena ili ako je djetetovo tjeme dostiglo tocku na naslonu autosjedalice koja se nalazi 3 cm ispod vrha naslona. Ovo zadnje je zato sto, u slucaju sudara, sila sudara povuce glavu prema nazad i, ako je glava preblizu vrhu naslona, prevuce je preko ruba naslona, sto moze dovesti do ozbiljnih ostecenja vrata i kraljeznice.

Roditelji se obicno brinu ako djetetove nogice pocnu viriti iz autosjedalice da je dijete preraslo autosjedalicu. Ali duljina noge nema nikakve veze. One se nece zgnjeciti u sudaru, niti je djetetu posebno neudobno ako ih mora malo savinuti. Ono na sto se mora paziti je djetetova tezina i visina glave u autosjedalici.

A sad o seljenju u autosjedalicu za vece bebe.

Prvo, dijete uvijek treba biti u autosjedalicu prikladno njenom uzrastu (velicini i tezini). Znaci, dijete koje ima manje od 11 kg ne smije se voziti u autosjedalici koja je za djecu sa 11kg ili vise.

Ako dijete preraste autosjedalicu za novorodence, znaci dostiglo je gornju granicu tezine ili visine glave, potrebno je razmotriti stupanj razvijenosti misica vrata i ramena kako bi se utvrdilo da li je dijete spremno za selidbu u autosjedalicu koja se montira prema naprijed.

Ako se dijete moze samostalno ustati onda se to smatra kao znak dovoljne razvijenosti za zadovoljavajuce podnosenje sile sudara na vrat i odvlacenje glave od tijela, a da ne pukne kicmena mozdina, kada je autosjedalica okrenuta prema naprijed.

Svako dijete je individua i dostici ce taj stupanj razvoja u razlicito vrijeme od druge djece. Kod vecine djece taj stupanj se dosegne kada dijete dogura do 9 kg i navrsi godinu dana (iako ce odreden mali broj djece taj stupanj dostici prije, kao i odreden mali broj djece tek kasnije).

Ako se dijete ne moze samostalno ustati a preraslo je autosjedalicu za novorodence onda je potrebno dijete vezati u konvertibilnu autosjedalicu, autosjedalicu koja se moze montirati i prema naprijed i prema straga, a kojoj je gornja granica tezine djeteta za montiranje prema nazad visa od ove samo za novorodence (obicno je kod konvertibilnih gornja granica za unazad oko 13 kg mada se na trzistu mozda nadu u skoroj buducnosti i za do 15 kg).

U kombiniranoj autosjedalici se onda dijete vozi okrenuto prema nazad dok ne dostigne gornju granicu tezine ili stupanj razvoja koji dopusta okretanje prema naprijed, kada se autosjedalica jednostavno montira prema naprijed i onda se dijete pocne prevoziti na taj nacin.

Mnogi se roditelji zure okrenuti dijete prema naprijed, mislim da nam je to stvar psihe - ono, uzbudenje da nam je dijete spremno i za taj korak (i ja sam bila pod tim utjecajem ), ali vazno je zapamtiti da je za dijete bilo koje dobi najsigurnija voznja - voznja u autosjedalici okrenutoj prema nazad (prikladnoj djetetovom uzrastu) pa stoga trebamo pokusati odoliti "odrastanju" naseg djeteta okretanjem ga prema naprijed dok god je to moguce

Sorry na tako dugackom postu

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala na odgovoru. Nesto ne znam na kojoj visini je glava, ali sutra pogledam

18.3.2004-Edita

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da li bebu iz rodolišta nositi u nosiljci/autosjedalici?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lali, vjerojatno nisi pazljivo procitala cijeli topik, pa citiram Ancicu:

"Najsigurnije mjesto u automobilu za novorodence je u ispravno montiranoj autosjedalici namijenjenoj za novorodence (polulezeci polozaj, okrenuta prema nazad)"

Tvoja beba ce biti izlozena zaista jako velikoj opasnosti ako vam se dogodi sudar, a ona nije vezana u sjedalici vec je tebi u krilu ili u kosari od kolica...

Napominjem da u mnogim drzavama ni ne daju da izneses bebu iz rodilista dok ne vide da ste je propisno vezali u autosjedalicu...zato, nemaj nikakvih nedoumica oko toga sto je za tvoju bebolinu najsigurnije

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lali prvotno napisa
    Da li bebu iz rodolišta nositi u nosiljci/autosjedalici?
    da, u odgovarajucoj autosjedalici, ispravno pricvscenoj na zadnji sic u autu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala,hvala!Za vožnju u autu je sigurno najsigurnije,nego patronažna nuje baš za novorođenče u autosjedalici,pa sam u dilemi.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Tvoja beba ce biti izlozena zaista jako velikoj opasnosti ako vam se dogodi sudar, a ona nije vezana u sjedalici vec je tebi u krilu ili u kosari od kolica...
    Htjela sam samo nešto provjeriti što se tiče tih KOŠARA od kolica i vožnje u njima u autu.. naime, malo sam se zainteresirala oko Bebe Confort kolica i na njihovom situ sam pronašla košaru (Windoo-ima je za kupiti i u našem Turbo limaču) za koju oni tvrde da se MOŽE postaviti u auto, vezati remenima, i dapače PREPORUČUJU je za vožnju koja je dulja od 1,5 sata. A za kraće vožnje (do 1,5 sata) preporučuju dobro nam znanu autosjedalicu. Sve je lijepo nacrtano- kako se veže, gdje se treba postaviti, gdje treba biti dječja glavica itd... E pa to me malo zbunilo jer sam tu čitala kako se dijete u autu treba voziti SAMO i isključivo u autosjedalici. Možda je ovo sa tom košarom Windoo neki novi izum? Molim Vas ako netko ima iskustva... bila bih zahvalna.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nazalost, to ti je marketinski trik. Autokrevetici, iako sigurniji od obicnih kosara, trebaju se upotrebljavati samo kada je to apsolutno neophodno kod djeteta koje ima posebne potrebe (recimo nedonosce ili beba niske porodajne tezine koja ima problema sa disanjem u polulezecem polozaju). Ne pruzaju niti priblizno dobru zastitu kod sudara kao sjedalice za novorodence. A cak i par sati u autu u polulezecem polozaju za kojeg tek neki smatraju losim za bebu nece niti priblizno naskoditi bebi koliko ce joj naskoditi slomljena kicma ili let kroz sajbu ako dode do sudara a ona nije u sjedalici.

Evo samo jedne od obavijesti po tom pitanju, od RoSPA-e (Royal Society for Prevention of Accidents, vodece europske organizacije koja se izmedu ostalog bavi i pitanjima sigurnosti djece-suputnika):

Carrycots

July 2004: Safety Warning - The Consumers Association has carried out tests on a range of carrycots and found that the majority of them disintegrate in a collision at a speed of as little as 40mph. It is advised that until further tests are carried out, babies are not transported in a carrycot, but a conventional baby seat is used instead.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ancica, puno ti hvala na odgovoru
    Bilo mi je sumljivo, sve tako lijepo izgleda i zvuci da sam morala provjeriti kod strucne osobe. Znaci, ipak ISKLJUCIVO autosjedalica, pa cak i za 3-4 sata puta, a osim toga, uvijek se mogu raditi pauze kad se dijete moze uzeti u ruke i slicno, zar ne?
    Zapravo bi mi ta kosara bila od koristi jedino za setnje, i mozda doma, kako imam dosta mali stan, pa mi dijete moze u tome spavati, recimo u kuhinji, jer cu kinderbet morati staviti u jedinu sobu cija je namjena visestruka (dnevno-spavaca-soba s TV-om, kompjuterom itd., a sada i djecja), ali za auto NE!
    Tnx jos jednom

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, za bez obzira koliko put traje, uvijek autosjedalica. A ako je put dugacak, radite pauze svako malo tako da se rastegnete, i vi i beba.

A kosaru mozes po kuci ali ni to ti nije nesto bitno jer mozes presavinut deku i stavit je na pod i bebu na nju, u bilo kojoj prostoriji. Bebi nece biti razlike, mozda cak i bolje s vidikom od 180 stupnjeva za razliku of nekih 120 u kosari, a ne moras se bakcat s jos jednim (cak ogromnim) komadom djecje opreme koji ce ti za koji mjesec biti samo na smetnji

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma da, imas pravo. Dilemu kosare smo definitivno razrijesili
    Hvala na pomoci (za sada! )

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    [Puno vas spominje termin da "bebina guza propadne u autosjedalicu". Nije mi jasno sto se misli pod time. Mi moze netko objasniti?
    Evo ja opet... malo sam čitala ove postove još od prošle godine, pa bih sad htjela nešto razjasniti.
    Kako sam u fazi kupnje kolica i autosjedalice za novorođenče, moram priznati da me također zabrinjava to "propadanje" bebe u autosjedalicu. Naime, stvarno postoje razlike između pojedinih marki autosjed. i to konkretno što se tiče DUBINE (znači ne koliko je koso-ono 45stupnjeva i tak to). Npr. gledala sam Peg Perego Primo Viaggio i Inglesina Huggy.
    Ova prva (Peg Perego) je puuno dublja (znači dijete više sjedi nego kaj je u poluležećem položaju) dok Huggy nema tu "rupu" koju cure spominju gdje bebina guza može propasti. Dakle, razlike su u startu već kod samog proizvođača?! Znači da ja podmetnem nešto u ovu Peg Perego (recimo smotani ručnik) da popunim rupu, dobila bi isti nagib kao što je ovaj kod Huggy. E pa sad mi to nije jasno... kako to da to nije standardizirano, već je jedna "plića" i lijepo zaobljena (Huggy), a druga je stvarno dublja (Peg Perego)?
    Malo sam odužila, ne znam jeste li shvatile moje dvojbe, ali stvarno sam zbunjena jer ne znam što da kupim :?

Početno

Ja ću sad vjerojatno bubnut i ostat živa...ali mislim da kod raznih proizvođača jednostavno postoje i različiti sistemi za montiranje sjedalice...

Mi imamo Graco sjedalicu u kojoj se Filip sad vozi, i ona sa strane ima mali indikator kuta, koji je bijeli ako je sjedalica u ispravnom položaju, a crveni ako dođe do većeg odstupanja...

Tako da ćeš recimo PegPerego montirat na taj način da bude više nagnuta...pretpostavljam...

Ja isto imam pitanje za upućenije od mene...

I TL prodaju Gracov plastični podložak za autosjedalicu...veliki crni komad plastike koji se montira pojasevima, i onda se sjedalica na njega 'klikne' isto kao na kolica...Mi smo ga kupili, i iako je dosta čvrsto vezan, Filip mi stvarno djeluje kao da je previše u sjedećem položaju, iako taj mali indikator ne pokazuje crveno... :/

Ako neće u skorije doba bit pregled sjedalica (zadnji smo profulali), molila bih jednu od cura koja bi mogla da odvoji malo vremena za nas jedno popdne (dolazimo bilo kuda) pa baci pogled na to...

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slijedeći pregled je 25.09.
    Ako ti to predugo uvijek se možeš javiti na pp.
    Samo pliz drugi tjedan jer je ovaj zatrpan rasprodajom

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mala, Anci, nema sjedalice koja je dizajnirana da u njoj beba bude vise (ili manje) nagnuta. Svaka sjedalica treba se namjestit tako da bebina guza, trup, vrat i glava budu u istoj ravnini a ta ravnina (naslon sjedalice) treba biti pod 45 stupnjeva (do 60 kod starijih beba) u odnosu na tlo.

E sad, neke sjedalice imaju onaj prijelom pod ostrijim kutem od drugih, sto znaci da, kada je sjedalica ispravno postavljena, bebine noge ce biti malo povisenije u odnosu na drugu sjedalicu a sto nije nikakav problem za dijete jer ne stavlja njegovo tijelo pod veci stres. Ali nagib bebe, onaj koji je bitan, a to je nagib gornjeg dijela tijela (dio koji je uostalom i puno tezi od donjeg) ce biti isti ako sjedalicu ispravno postavite. I tada dijete sigurno nece "propadati" (a ako primjetite da guza klizi prema naprijed onda utaknite krpicu izmedu prepona i medupreponeske trake pojasa tako da to sprijecite).

Anci, ajd probajte doci na pregled, cure su fakat u guzvi do tada.

E i jos, Anci, ako ti je sjedalica prestrma kada je u postolju, cvrsto zarolaj rucnik u sirinu postolja i podmetni ga pod postolje kod naslona sjedista da ga malo podignes i tako ispravis nagib sjedalice.

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi, kao i Anci imamo Gracovu autosjedalicu i takodjer mi se cini da je nagib prevelik iako indikator na sjedalici kaze da je dobar kut. Glava joj pada sa strane dok sijedi u njoj.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lara, uzmite dvije obicne pelene ili rucnikice, zarolajte ih i utaknite pored glave tako da glava ne pada na stranu. Ovaj sistem savrseno funkcionira u rjesavanju ovog problema.

Početno

Mala, Anci, nema sjedalice koja je dizajnirana da u njoj beba bude vise (ili manje) nagnuta. Svaka sjedalica treba se namjestit tako da bebina guza, trup, vrat i glava budu u istoj ravnini a ta ravnina (naslon sjedalice) treba biti pod 45 stupnjeva (do 60 kod starijih beba) u odnosu na tlo.

E sad, neke sjedalice imaju onaj prijelom pod ostrijim kutem od drugih, sto znaci da, kada je sjedalica ispravno postavljena, bebine noge ce biti malo povisenije u odnosu na drugu sjedalicu a sto nije nikakav problem za dijete jer ne stavlja njegovo tijelo pod veci stres.
    Ma na ovo sam i mislila, samo se nisam dobro izrazila...Ne montiraju se sve jednako da bi rezultat bio taj da beba bude na 45 stupnjeva...

Casper, nema frke, mogu pričekat do 25, pa se vidimo tamo

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry Anci, moj je problem sto ja jos uvijek neznam tocno na sto mislite kad velite da "beba propada", mislim da mi se to treba bas pokazat pa racunam na tebe na slijedecem pregledu da mi pokazes, dogovor?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jasno mi je da je zbog sigurnosti u prometu bitan taj kut između naslona sjedalice i tla (koji kod novorođenčadi mora biti 45 stupnjeva). Ali mene brine upravo taj "oštriji" kut u kojem se nalazi bebin gornji dio tijela (leđa) i donji dio tijela (nogice-za koje kažete da će biti više u zraku) kod npr. Primo Viaggio sjedalice, u odnosu na Huggy Inglesina gdje je kut puno manji? Koliko je to dobro za bebu? :? Mislim za njezinu kičmu i tak to... naime ja to "propadanje" ne mogu komentirati iz iskustva (jer je beba tek na putu) ali iz onoga što vidim po dućanima, ne znam kak da si to objasnim jel me netko kuži što hoću reći?

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sorry Anci, moj je problem sto ja jos uvijek neznam tocno na sto mislite kad velite da "beba propada", mislim da mi se to treba bas pokazat pa racunam na tebe na slijedecem pregledu da mi pokazes, dogovor?
    Ancice, mislim da to "propadanje" možeš vidjeti na onoj jednoj slici moje Petre koju sam ti bila jednom davno slala, gdje zgleda malo "spigano". Na toj slici, milim, ima 2mj, ispod guze joj je još uvijek jastučić koji dolazi sa sjedalicom (u jednom komadu je sa onim jastučićima oko glave) i nije bilo šanse da bude u drugačijem položaju. Kad smo makli te jastučiće ona je sjedila više pod kutem od 90°stupnjeva (u sjedalici, ne u odnosu na tlo), prije toga je više ležala jer je rupu ispunjavao jastučić.
    E jesam ti ga objasnila.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Inesica, super si objasnila!! 8) Upravo na to sam i ja mislila, ali sam zakomplicirala post jer nisam znala kak da objasnim
    Znači da se u sjedalicu ipak može staviti neki jastučić koji se dobije sa sjedalicom :? To nisam vidjela kod ove Peg Peregove... kak to izgleda?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikakav jastucic se ne bi trebao staviti ako nije dosao sa sjedalicom (a koliko znam, ne dolazi s peg peregovom) a ja bih se ustrucavala bilo kakvog koristenja istog opcenito osim ako ga proizvodac bas preporucuje - da ne bi dijete bilo, kak je inesica rekla, "spigano".

Taj jastucic bi trebao koristiti samo da se dijete podigne prema gore, tako da mu ramena dostignu do prvog utora kroz koji prolazi pojas kod malih, malih beba. Ne za smanjivanje nagiba ili neznam cega drugog. I s njim dijete nikako ne bi trebalo izgledati spigano vec biti tako namjesteno da su mu straznjica, trup, vrat i glava u ravnini, kao na daski, a koja je pod nagibom od 45 stupnjeva. Cijela poanta dizajna sjedalice za novorodence je da gornji dio tijela bebe bude u potpunosti poduprt naslonom sjedalice ukoliko dode do sudara i dijete poleti prema naprijed, znaci da naslon zadrzi dijete a ne da dijete sklizne iznad njega.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma meni puno bolje zgleda kad je djete u položaju bez jastučića. ali je u mojoj sjedalici (romer baby safe 0-13) on u kompletu sa njom. i ne može se pomicati nekako drugačije jer kroz njega idu remenčići. tako da je to jedan komad - oko glave, ispod leđa do guze.
    kad smo makli taj dio (kad ga je Petra prerasla) Petra mi je puno bolje usjedala u sjedalicu.
    u svakom slučaju, ako nije dio autosjedalice nikakvi jastučići ne dolaze u obzir

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •