Ima li jos uvek nekog u nasim godinama sa pelenama na guzi???
Upomoc!!!
On jednostavno nece bez njih...
Molimo za savete
Ima li jos uvek nekog u nasim godinama sa pelenama na guzi???
Upomoc!!!
On jednostavno nece bez njih...
Molimo za savete
Ako te tješi, ima nas još! :/ Kad je dobila bracu, moja djevojčica je opet počela tražiti pelene, ali samo za veliku nuždu (tj. kakanje), a i dalje sama odlazi na kahlicu i piški, briše se, oblači. Ona mi kaže kako voli da je mama presvlači kao bebu (čitaj: bracu). Pedijatar nam je rekao da je normalna regresivnost kod djece u novim situacijama u kojima se dijete još ne snalazi (rođenje drugog djeteta, odlazak u vrtić, rastava roditelja, preseljenje i sl.). Naoružaj se strpljenjem, ljubavlju i razumijevanjem. Mame kažu da ni ova faza ne traje dugo. Bitno je nenaglašavati njihove povremene "nezgode" niti im spočitavati u stilu "Ti si već veliki/velika dječak/djevojčica, pa ti ne treba pelena!" ili "Skini već jednom tu pelenu. Dobra djeca tvojih godina je ne nose"... Upoznaj s tom situacijom djede, bake i sve one koji su bliski s tvojim malenim čovjekom. Sretno!![]()
Ako neće, onda nije spreman.
Ja nisam uopće imala klasični potty trening. Uglavnom sam je pitala s vremena na vrijeme hoće li skinuti pelenu. Ona je uvijek odgovarala ne, dok jednog dana nije rekla da i to je bilo to.
Skinula pelene s 2 godine i 10 mjeseci.
Ali u jedan dan. Za 15 dana kad smo se vratili s mora, otišla i noćna.
Evo još jedno pikavca sentimentlano vezanog za pelenu. Do sada jedan ozbiljan pokušaj skidanja pelene prošao totalno bezuspješno i frustrirajuće pa smo odustali i krenuli s ovim sistemom kao Matilda, baš me zanima kada će reći "DA". Ako ništa prije, kad ostanem uskoro na bolovanju krećemo polako, jer mi se baš nekako i neda imati dvoje djece, od skoro 3 godine razlike, u pelenama.
jos smo pelenasi, dama jednostavno nece ici na tutu, a ja ju ne zelim prisiljavati :/
L. je rođen 22.8.2004.,još traži pelenu samo za kakanje. po noći mu stavim za svaki slučaj, ali nije se popiškio već dva mjeseca jer ga dignem jednom ili dva puta da piški u nonu.
slično kao i kod matilde.
s 2 godine i 9 mjeseci, jednog petka popodne, značajno smo skinuli pelenu, odnijeli je u smeće, i nikad je više obukli (niti po noći 8) ).
čekala sam da progovori i sa 2 god i 3 mjeseca smo u jedan dan skinuli....
imao je par nezgoda,zadnjih 6 mjeseci više ne
I Andrej je još u peleni, bez ikakve naznake da bi je se skoro mogao riješiti.
Njega to uopće, ali uopće ne zanima. Jedno vrijeme je pokazivao neki interes za tutu, ali je sjedao na nju isključivo obučen. Kad bih mu pokušala skinuti pelenu, protestirao je i plakao.
Sad čekam proljeće i nadam se uspjehu prije 3. rođendana.
ko da sam ja ovo pisalatanja_b prvotno napisa
![]()
Ja sam danima pokusavala da ga namolim da sedne na tutu makar i obucen, ali uzalud.
Sta sve nisam radila kako bih mu priblizila tu spravicu, stavljali smo kuku (kucu) koji je piskio i kakao (iskoristili smo sisarku da bi bilo slikovitije), pa smo ga brisali papirom-sve je to bilo interesantno al kad kazem hajde sad ti probaj igra bi se zavrsila.
Samo jednom, pre mesec dana mi je dozvolio da mu skinem pelenu, ubrzo se upiskio, rasplakao i od tada nema sanse bez nje.
Ne zelim da ga prisiljavam i nadam se da ce do septembra odustati od pelena jer nas inace nece primiti u vrtic.
U trećem mjesecu imati ćemo 3. godine. I imamo pelenu.![]()
Cijelu noć pelena je suha. Preko dana najavi kad piški, kaka i ostalo. Ali ništa ne želi obaviti niti u tutu niti na školjku.
Zašto?
Jer sam ga prije 4 mjeseca pilila. Skinuli smo pelenu i svatko malo sam ga pitala da li treba na tutu. Jasno mi je pokazao da sam pretjerala. I pelena je bolja od piljenja....![]()
![]()
Moja drugarica je sa godinu i po sina naucila na tutu silom tj. batinama, a mi milom pa nista![]()
Djete kad bude spremno sigurno neće inzistirati na peleni.
Imamo slučaj u svojoj blizini kada su roditelji na 2. rođendan svoga sina odlučili da je vrijeme da mu skinu pelenu. Prvo su ga strpljivo mamili da obavlja nuždu u wc ili tutu, onda su počeli inzistirati, nakon toga prijetiti i tući. Rezultat je bio da je mali do 4. godine poskrivečki iza ormara kakao u gaće i svakodnevno ih zapišavao, a noćnu pelenu nije skinuo do 4,5 godine.
E da, i taj klik u dječjoj glavi kad odluči skinuti pelenu vrlo često dođe preko noći![]()
:shock:, žalosno ... kad naraste kakat će joj po glavistefania prvotno napisa
![]()
samo vi polako bez sile, molim te
i mi smo još u peleni, iako hoće na wc i tutu (ali samo piškiti),
sada mi se čini već prilično spreman, ali ipak ću pričekati toplije vrijeme.
Ima nas još! inače, počela je pokazivati znakove da je smeta, pelena, da je češe, svrbi... Ali i dalje obavlja nuždu u njoj. Ima 2 god. i 5 mj.
A što da mi kažemo? Dnevnu pelenu je skinula rano, bez ikakvih problema. A noćna? Evo je još uvijek, a upravo je navršila 3 godine. Ne znam što reći, a najviše me smeta pritisak baka i deda da je moram natjerati da skine noćnu pelenu. Kako????
Ovo sam više puta pročitala, ali ne nadam se tome u našem slučaju, jer kod Andreja se nikad ništa nije dešavalo "preko noći", nego uvijek postupno i polako.Brunda prvotno napisa
Zato sam i rekla da čekamo proljeće, a ne ljetoIako on sve zna o tuti, i zna napamet slikovnicu "Hoću svoju tutu" (čisti teoretičar), ali to se sve dešava drugoj djeci, a ne njemu...
tanja, koju cete taktiku upotrijebiti?
i nas to ceka uskoro.....
Ja se još uvijek nadam da će se njoj javiti "klik!". Ako ne, na ljeto se skidamo kako bilo da bilo...
I mi ovako. Samo mi nećemo čekati ljeto, mi krećemo na proljeće. U ljeto uz malu bebu će biti teško.tinkie winkie prvotno napisa
mi smo skinuli u travnju prošle godine, tada mi je bilo dovoljno ok vrijeme da se ne brinem da će joj se popišane gaće vani zalediti na -3(a na kraju uopće nije vani imala nezgoda)
Lutonjica, kaj si joj samo skinula ili kako?
pa dalidac2004 prvotno napisa
ja sam marku skinula pelenu i rekla,slušaj ovo ti je tuta i tu pišaš i kakaš....
doma je lamatao gole guzice,a vani je tražio na wc
po noći je imao par nezgoda i to je to
kad je imao proljev 3 tjedna ,mislila sam da će se vratiti na pelenu.ali on ju je sa gnušanjem odbio.....
pa čuj, prvo sam probala ljeto prije, kad je navršila 2 godine. hodala je bez pelena 2 tjedna i pišala po svuda bez ikakvog pomaka. onda sam negdje pročitala da ako dijete u roku 7 dana od skidanja pelene i dalje piški naokolo, znači da jednostavno nije spremno. pa sam vratila pelenu.lidac2004 prvotno napisa
i onda je idućih 9 mjeseci normalno nosila pelenu i malo smo se igrali s tutom, sjedili na njoj, zezali se na njoj...ali pelenu nismo ni pokušali maknuti.
s proljećem smo počeli pričati s njom o skidanju pelene i ona se složila i rekla "može!". na kraju smo se dogovorili da ju skidamo za 7 dana, u petak popodnei svaki dan smo brojale koliko još ima do bacanja pelena u smeće. u petak popodne napravili smo veliku pompu oko tog skidanja zadnje pelene, ona ju je uzela i bacila u smeće... i nikad više nismo obukli pelenu. imala je vrlo malo nezgodica prvih 5 dana i to uglavnom u kući dok je bila budna, vani ne, i po noći ne. nakon tih 5 dana nezgoda više nije bilo. očito je tada bila potpuno spremna. (a ja se opremila nepropusnim plahtama, nosala svuda rezervnu odjeću....)
Mislim da kad dijete obučeno sjeda na tutu da obavi nuždu, da je to veliki korak prema skidanju pelena. Kod nas je doduše to dugo trajalo, pola godine, a skinuli smo pelenu s dvije i pol.
Sav štos je bio da sam je konačno uspjela nagovoriti da se skine prije sjedanja na tutu. I svidjelo joj se bez pelena i to je bilo to.
Za dva dana sam joj skinula i noćnu, bilo je ljeto, nije me bilo strah prehlade.
Naravno da je sitnih nezgodica bilo, ali nikada se nije pokakala u gaće. Najneugodnije mi je bilo kad se popiškala u onaj kutić s lopticama u Mercatoru.
Ali sve skupa u javnosti bilo je nekoliko nezgoda.
I po meni, ipak je bolje početi skidanjem na ljeto, kad se ionako dosta "gologuzaju".
u pravilu se slažem.I po meni, ipak je bolje početi skidanjem na ljeto, kad se ionako dosta "gologuzaju".
ali, ja sam imala snažan feeling da je ona stvarno potpuno spremna, i nisam željela čekati još 3 mjeseca samo zato što će onda biti toplo. i eto, instinkt mi je bio točan.
Za par mjeseci će biti godina dana otkako Pia ne nosi pelenu. Mi smo imali skidanje u 3 dana.
Prvi dan je pišala na sve strane i nije joj smetalo, drugi dan je počela kužiti da to nije fora, treći je tražila WC...
Po noći još uvijek nosi pelenu (platnenu ) jer često mora piškiti, a to onda znači buđenje po 2-3 puta. Jedno vrijeme smo ju budili i stavljali pišati ako se sama nije probudila, ali smo odustali od toga...
kada bude mogla izdržati cijelu noć bez pišanja, vidjet ćemo...
I mi isto. Po danu piski, kaka sve 5 u WC. Ali prije spavanja popije 1 bocicu caja i pelena ne da bude mokra nego i citava ledja.Roza prvotno napisa
![]()
ima nas jos..
Borna ne odustaje od pelena iako je neko vrijeme najavljivao piskio sam, kakio sam sad ni to...
mislim da postoji odredjeni pritisak u vrticu i da je od toga bas sve nezainteresiraniji za tutu i/ili wc.
doma ga pitam povremeno hoce li piskiti na tutu ili wc ali odbija sa raznim razlozima. ne zelim forsati
po ljetu, na moru smo tjedan dana trckarali gologuzi naokolo i piskio je i kakio svuda, ali nikakvog pomaka pa sad cekam ugodnije vrijeme da probamo opet.
nekak se dosad pokazalo da bi sve stepenice razvoja sam odradio tocno u trenutku kad je ON bio spreman na to i ni minute ranije
vjerujem da ce i s ovim biti tako
naravno, pritisak baka i deda i prabake ne pomazu, ali covjek je dovoljno svojeglav da njega to bas ne dira..vise smeta mene![]()
ovakvu smo fazu i mi prošli ovo ljeto...Lutonjica prvotno napisa
Mi cemo za 20 dana napuniti tri godine i jos uvijek smo sa pelenama. Proslo ljeto smo pokusavali, i bilo je kao kod lutonjice. Imam cak i slike kako radosno pisaju po dnevnom boravku. Pomak je bio minimalan. Onda smo krenuli u vrtic i vratili smo se unazad. Trenutno znaju kada se ukake, piske. Znaju cak da piske kao i tata na wc-u, znaju da njihovi drugari u vrticu nemaju pelene. Ali to njih sve ne tangira ni najmanje.
Pokusacemo u proljece ponovo.poznajem i ja jednu ovakvu (ne)majku. Prezalosno.Moja drugarica je sa godinu i po sina naucila na tutu silom tj. batinama, a mi milom pa nista
, žalosno ...
tek sam se uključila na forum pa vas sve ljepo pozdravljam. moj sin ima 2 i pol godine i napokon sam ga uspjela odviknuti od pelene. postupak je trajao 2 tj. i evosad već 10 dana kako sam traži nonu.kod mene je upalilo ono, ti si veliki dečko, pa i tvoj dinosaur ide na nonu, pa sam ga vodila na veliki wc i on je pustio vodu i obrisao se. tako je to krenilo, prvo igrom s tim da je skroz bio u gačicama.
ima nas još! ivor već par mjeseco povremeno izjavi da ide kakat na zahod, neće kahlicu, no čens, samo obučen sjedi na njoj. kupili smo mu dasku za wc, 2x je za ozbač kakao, ostalo je bila igra. odlučili smo zadržat na tome do ljeta. mislim da to nije stvar oko koje dijetetu treba pritiske vršit, svatko ima svoj tempo. (neki ljudi križaljku u wc-u rješavaju, neki su prije van nego nutra)
ima nas još! ivor već par mjeseco povremeno izjavi da ide kakat na zahod, neće kahlicu, no čens, samo obučen sjedi na njoj. kupili smo mu dasku za wc, 2x je za ozbač kakao, ostalo je bila igra. odlučili smo zadržat na tome do ljeta. mislim da to nije stvar oko koje dijetetu treba pritiske vršit, svatko ima svoj tempo. (neki ljudi križaljku u wc-u rješavaju, neki su prije van nego nutra)
Malo ste me utješile!
Matija ima 3g 2mj... Dnevnu pelenu (bolje reći nespavajuću) je skinuo još sa godinu i pol! I od tada se nije niti jednom pokakao u gaće.. s piškenjem smo imali faza manje i više zapišanih gaća, rijetko mu se skroz omaklo... Ali kad spava pelena je uvijek puna!! I po danu i po noći.. Imao je jednu fazu kada bi tu i tamo pelena bila suha i dok spava.. Možda sam ga tada trebala skinuti, ali nadala sam se pozitivnom pomaku prema još sušim pelenama, a ne koraku nazad (sad redovito imamo dvije mokre noćne pelene + jednu spavajuću dnevnu)...
Neki mi preporučavaju da jednostavno skinem noćnu pelenu i vidim što će se kroz par noći događati... Vaša mišljenja?!?
ja mislim da nemaš šta izgubit ako probaš. držim ti fige
evo, ja vise ne znam sta cu... Edita se samo jednom popiskila u tutu.![]()
Sada sam joj pokusala navuc gacice, ali je toliko plakala i vristala da sam odustala. Tutu vise nece ni pogledat, a na wc solju sjede, ali ne piski.
Mislim da je emotivno vezana za pelene![]()
Uopste ne znam sta da radim???
Postoji mogucnost da pocetkom aprila krene u vrtic (ako bude mjesta), a nece joj dati ako ima pelene. A i vrijeme je. Pa skoro su joj tri godine![]()
Mene moja draga majčica pili s tim kak sam ja već s devet mjeseci išla na tutua ja svoju princezu još ne učim a njoj već 14 mjeseci :shock: ....ja očito nisam zrela majka :? ...a ja lepo velim njoj s obzirom da će baka uskoro počet čuvat Maru, nek ju sam lepo nauči na tutu ali bez agresivnih piljenja metoda 8) ...pa baš da vidim kak joj bu uspelo tak nadobudnoj?! :/
Ma dajte,ja mislila do treće godine normalno.
Pa svi oko mene tek sa tri skinuli pelene a mi imamo 18 mjeseci ali ni na kraj mi pameti nije počinjati sa odvikavanjem. Ha,da ga stavim na tutu,stajao bi na njoj cijelu sekundu a onda bi sve odletilo u zrak vjerovatno![]()
O da,bit će to težak korak za nas.
mi smo u peleni,i nekad sam oce kao na wc,ja ga stavim a on samo jumi i nista ne napravi,tj.dvaput je piskio no nece sam i ja ga ne tjeram.tete u jaslicama su rekle da bu sam kad bu spreman,a ja cu probati ovo ljeto kad bu 3,5 god.voli da mu je toplo guzi![]()
Snorki da te utjesim. Ovdje pedijatri i ne preporucuju potty training do trece godine. Znaci imate jos fore...snorki prvotno napisa
Mejra je sa godinu dobila tutu. Bila joj je uvijek medju igrackama. Sa 18 mj. sam ju probala staviti nije htjela. Odustala sam. Malo prije drugog rodj. sama ostavila pelenu, preko noci, bez ijedne nezgode. Nocnu pelenu isto sama sa 30 mj. bez ijedne popisane plahte...
Neznam jesi li probala. Tretiraj tutu neko vrijeme kao igracku. Stavljaj njene bebe neka 'piske'. Ponekad s veselim tonom postavis Samija da 'piski'. Pohvalis ga...ne spominji joj tutu u kontekstu 'hejde E. piski unutra' mozda upali...
E jesam li napomenula da Mejra iskljucivo kaka u pelenu...sve sam probala...i odustala...kada trazi dobije...u glavi joj je...ne mogu ju natjerat...
ja sam Lari prekjucr skinula pelenu zato sto je zrela i shvaca.ali..tvrdoglava je i nece me obavijestiti da mora ici.cijeli dan pitam:idemo na wc?onda ona veli da i popiskimo se.pitam ju za kakanje i veli :ne,a za minutu pocne tiskati.kaj je najbolje,jako je vesela kad to obavi u wc.danas je popisala gace i veli mi:mama,pokakala sam se,mokro.
nije mi jasno zasto nece traziti?
slicna iskustva?![]()
Mi smo, u dogovoru s tetom čuvalicom, odlučili "početi".
Budući da imamo dovoljno vremena do ljeta (hm, nadam se), zasad nitko ništa ne forsira. Teta ga je posjela na tutu jučer prije šetnje, i sjedio je popodne kad smo došli doma, i danas ujutro. Trebam li reći da nije napravio apsolutno ništa? Ali bar se nije bunio na tutu, pristao je sjediti na njoj i bez pelene, samo je knjiga obavezno morala biti u ruci (već ga vidim kao starijeg kako čita na wc-u)
Zasad nam je cilj postići da on shvati čemu služi tuta i da je ukomponiramo u dnevnu rutinu, a onda se nadamo da će malo-pomalo početi i sam paziti na pišanje i kakanje.
Je li to ok početak ili imate neki bolji savjet?
Tanja, mislim da je ovo jako dobar pocetak.Kak si pisala da Andrej ni pod razno nece na tutu, ovo je jako dobar znak, ipak je na njoj sjedio, nema veze kaj nije nis napravio, doci ce s vremenom. Bitno je da se sprijatelji s tutomSamo polako. Nika je isto u pocetku sjedila, nije nis napravila, a obavezno smo morali citati slikovnice i pricat pricice. Jedno vrijeme se tak navikla da sam uvijek s njom sjedila i obavezno citala slikovnice, i dan danas kad ne zeli na brzinu obaviti nuzdu, voli da se s njom sjednem pa da pricamo i citamo slikovnice
![]()
Nika kao sto znate nema od 18 mj dnevnu pelenu i to ide savrseno, sve smo rijesili na moru prosle godine, ali sad imamo problem nocne pelene,tj dnevne kad spava. Puno pije, pogotovo prije spavanja navecer i ne vidim opce u bliskoj buducnosti da cu joj skinut do kraja te pelene za spavanje. Mozda u ljeto, ali necu forsat, nadam se da ce ici lako kao i ova prek dana
moj borna je bez pelene već 5 mjeseci i još niti jednom nije tražio tutu ,u poćetku kad je piškio svakih 20 minuta to je bio prilićan problem,ali sada kad je steko moć kontrole puno nam je lakše,ja mu donasem tutu svakih sat dva tri i on se popiški,ali i dalje rađe trpi nego da traži tutu,zašto to bi baš voljela znati.jennyja sam Lari prekjucr skinula pelenu zato sto je zrela i shvaca.ali..tvrdoglava je i nece me obavijestiti da mora ici.cijeli dan pitam:idemo na wc?onda ona veli da i popiskimo se.pitam ju za kakanje i veli :ne,a za minutu pocne tiskati.kaj je najbolje,jako je vesela kad to obavi u wc.danas je popisala gace i veli mi:mama,pokakala sam se,mokro.
nije mi jasno zasto nece traziti?
slicna iskustva?
Kod nas je bilo perioda kad je bila bez pelene danima bez nezgoda pa perioda kad bi se dnevno 5 puta popiškila i 2 put pokakala u gaće.Ja bih joj tad redovno pelenu vraćala.Sad je bez pelene,osim po noći jer je ujutro jako mokra.Kaka redovno na wc ali koristi svaku priliku kad ima pelenu da obavi u nju.Ponekad ju čak traži i za podnevno spavanje ali samo zato da se može pokakati.Prije 7 dana je krenula u vrtić i ja sam joj u ruksaka stavila 3-4 para gaćica uvjerena da će protestirati i piškiti ali nije niti jednom već je svaki put uredno tražila tetu da je vodi na wc.Noćnu ću skinuti kad primijetim da je ujutro suha,nadam se prije nego što krene u školu
![]()
Čitam sve vaše postove jer i nas uskoro čeka skidanje dnevne pelene. Primjećujem jednu stvar - često se ljudi iz okoline miješaju, da oprostite, djetetu u gaće. Takve planiram eliminirati u startu. Pa u čemu je fora dijete forsirati? I odakle im pravo? Pa neće u školu s noćnom pelenom. Kad mala glavica odluči, svaka za sebe, skinut će pelenu. Primjećujem da me ljute oni koji su spremni časkom konstatirati da je dijete npr. "preveliko za dudu", a svojih se užitaka ne bi odrekli ni pod razno (i imaju more načina da ih opravdaju).
Mi smo dosad svaki korak (ostavljanje flašice, postavljanje na nonu, sve moguće autosjedalice, dohrana) napravili bezbolno. Možda griješim, ali mislim da je bilo tako jer smo maleckoj dali sansu da sama odluči o nekim stvarima.