Mogu li kuhati griz ili sl. na adaptiranom mlijeku? Negdje sam pročitala da se to može, no s druge strane zar ne dolazi do uništenja hranjivih tvari u mlijeku i bla bla... uslijed visoke temperature?! :?
Mogu li kuhati griz ili sl. na adaptiranom mlijeku? Negdje sam pročitala da se to može, no s druge strane zar ne dolazi do uništenja hranjivih tvari u mlijeku i bla bla... uslijed visoke temperature?! :?
... pa ubaciš malo voća unutra ili nešto sl.MalaSirena prvotno napisa
![]()
... a od kada bebi smijemo ponuditi to rižino mlijeko... ili sojino?Mamita prvotno napisa
Našla sam nekoliko recepata za kašice sa mlijekom pa sam isto neodlučna da li da ih napravim na adaptiranom ili da onda uzmem to rižino ili pak sojino, koje je bolje?
Ne možeš. Ali možeš kupiti griz - pahuljice, od (kršitelj koda).
svojedobno sam našla tekst o tome kako je soja jedna od najalergenijih namirnica (nekoliko puta više od kikirikija) pa ja nikako sa sojinim ne bih. ali znam jako puno forumašica koje su baš uvele soju prije prve godine...Sunseeker prvotno napisa
prgooglaj malo![]()
svojedobno sam našla tekst o tome kako je soja jedna od najalergenijih namirnica (nekoliko puta više od kikirikija) pa ja nikako sa sojinim ne bih. ali znam jako puno forumašica koje su baš uvele soju prije prve godine...Sunseeker prvotno napisa
prgooglaj malo![]()
Moja curka gotove mliječne kašice od griza neće ni primirisati, pa sam joj mislila skuhati onaj najobičniji. Što se tiče sojinog mlijeka, iskreno, malo sam skeptična, prehrambene sam struke a na faxu su nas učili da soja sadrži tzv. tripsin inhibitor, tj. usporava probavu. Ima puno esencijalnih aminokiselina, ali bih ja ipak sa sojom malo pričekala. Zato da probam na običnoj vodi, velite?![]()
Ako tu kašicu misliš dati umjesto mliječnog obroka onda ne.
pa zakaj ne skuhas griz na vodi, procjedis i onda umjesas mlijeko
rizino mlijeko se moze davati vec na samom pocetku dohrane - sa 6 mjeseci.
Može pitanje - ak je griz (i slično) napravljen na rižinom/sojinom i sl. mlijeku, onda se to isto ne računa kao mliječni obrok, zar ne? :?
Ne vjerujem jer vecina koristi izraz "mlijecni obrok" za obrok sastavljen od mlijeka zivotinjskog ili ljudskog porijekla.
Ne računa se kao mliječni obrok jer sojino ili rižino mlijeko nutritivno nisu isto što i mlijeko.
Mozes skuhati na vodi i umjesati voce, mi smo najcesce ribali jabuku.
Klinci su obozavali takve kasice
Ako trebas bas mlijecni obrok ponuditi onda isto mozes skuhati griz na vodi i kada se malo ohladi umjesas adaptirano u griz, samo pazi na kolicine i omjere.
ovisi kaj tebi znači mliječni obrokMalaSirena prvotno napisa
![]()
meni je mlijeko (osim mog vlastitog) bilo, zapravo i još uvijek jest, bitno samo zbog kalcija i ničega drugoga - pa sam joj prije davala rižino s nekim algama punim kalcija i magnezija i meni to jest bio mliječni obrok.
A meni je mlijeko mlijeko samo ako je zivotinjskog porijekla. Rizino, zobeno itd. zovem tako samo zato sto ih tako svi zovu.![]()
ja kuham griz i hranu koja je na mlijeku (tipa špinat i sl.) najnormalnije na adaptiranom (preporuka pedijetrice).
Ne mogu si zamisliti griz na vodi, to mi zvuči toliko bljak da joj to nikada ne bi napravila.
Djete mi je super zdravo, veselo, sretno i krasno se razvija i raste.
[quote="Ivana_11"]ja kuham griz i hranu koja je na mlijeku (tipa špinat i sl.) najnormalnije na adaptiranom (preporuka pedijetrice).
Ne mogu si zamisliti griz na vodi, to mi zvuči toliko bljak da joj to nikada ne bi napravila.
Djete mi je super zdravo, veselo, sretno i krasno se razvija i raste.[/quote ]
Znači, može na adaptiranom ipak? :D
i mene zanima kako skuhati palentu na adaptiranom? koji omjer uzeti da se može papati na bočicu NUK veličina rupe L???? Nikako ne mogu potrefiti ili je prerijetko pa se zagrcne ili je pregusto pa je za žličicu - ovo sam isporobala sa grisolinom umučenim u adaptirano...
A moji bas vole pojesti griz skuhan na vodi pa pomijesan sa zgnjecenim bananama ili izribanim jabukama.
Vole i juhu od npr. persina, naribanih mrkvica i celera pa umjesto tjestenine u juhu dodamo malo griza ili palente.
ma zanima me jer bi uvela palentu za večeru ali samo na vodi je totalno neukusna - e sad što još dodati unutra da bude finija a da nije preteško za navečer (inače je na adaptiranom pa mi je to prvo palo na pamet)
Ja baš ne bih rekla da je preporučljivo kuhati adaptirano mlijeko.
A zašto ne bi papala žličicom? Mi sve jedemo žličicom.ivano prvotno napisa
ma papamo i mi žličicom ali ponekad smo pregladni i to nam je presporo
ovo davanje palente i griza na bočicu me podsjeća na mračnu prošlost vlastitog djetinjstva kad su se djeca natrpavala bočicom
jadna ja kao beba
jadni li moj želudac
MM je jos u nizim osnovne pio cokolino na flasicu :bljak:
nikad necu shvatiti davanje kasica flasicom :?
Pa onda najprije ponudiš mlijeko, pa kad prođe ta prva glad, nastavite sa žličicom jesti palentu.ivano prvotno napisa
Skuhaj malo rijeđi griz na vodi, i kad se malo ohladi umješaj adaptirano. Samo pati da ga dodaš manje nego što bi stavila na ukupnu količinu vode na kojoj si kuhala griz, jer dio ispari.
Ja sam stavljala oko trećinu manje, mislim da je bolje da ga bude premalo, nago da ga bude previše.
tripsin inhibitor, tj. usporava probavu. Eto mene kontra. Dosta sam goglala obstipaciju u djece. Po preporuci Dr. Searsa uvela Mejri sojino i ima super stolicu...emira prvotno napisa
Evo mene, prijavljujem 9.mjesečnu bebu koja je veselo prihvatila sojino mlijeko sa bananom... to je slučajna hrana (ja sam sebi to radila) i prvo što je prihvatio u svojem slatkom životu! Do tada ništa... a za ovim je luuud! :D
Sojino mlijeko je nutritivno jako slično kravljem, što se tiče količine bjelančevina. Kalcij iz kravljeg mlijeka ionako ne vrijedi ništa jer ga tijelo ne može apsorbirati radi fosfora (u mlijeku), a "ostalo" što kravlje mlijeko ima ili je loše (mlij.masnoća, laktoza-mlij.šećer, antibiotici itd...) ili u zanemarivim tragovima koje prenapuhava samo proizvođač istih (b12).Mima prvotno napisa
Rižino mlijeko, s druge strane, nema toliko bjelančevina kao sojino, već više ugljikohidrata i ne može se usporediti sa mliječnim obrokom u onom "klasičnom" smislu.
I kako na kraju pravimo griz/palentu sa adaptiranim mlijekom? Nisam bas shvatila :?
Kuhas na vodi, pa dodas adaptirano.Minja prvotno napisa
Možda zato da osigra da dijete pojede neku količinu adaptiranog mlijeka ??
griz na rizinom je puno finiji od griza na adaptiranom![]()
ma salim se ja, da sad ne nastane problem kad se spomene adapt. uvijek neka frka izbije
meni je kuhano na vodi ful bljutavo, pogotovo griz jer nema nikakav okus za razliku od prosa, ja pomjesam sa adapt. navecer tak da upotpunim obrok jer kanim da vecernji obrok bude mlijecan, a adapt. ovako i onako pije prije spavanja
probala sam na rizinom i jako je slatko i fino. nekako sumnjam da je tako i s adaptiranim (meni je adaptirano bljutavo - probala sam ga bez griza)Dia prvotno napisa
![]()
ovo adapt. koje M. pije je isto slatkastog okusa
ja ne kužim kakve veze ima što je nama odraslima griz na vodi bljutav (da ne kažem da kad pomješaš s jabukom domaćom slatkom ili bananom bude prefino)
pa nećeš mjeriti po sebi za bebu.
kako soliš za bebu? isto mjeriš kad je tebi dovoljno slano?
onda može jesti i kobasicu![]()
a da se skuha gušći gris na vodi pa se onda doda adaptirano i usput razrijedi gris. tako kad sebi kuham ako mi je pregusti nakraju ga razrijedim 8)
Ima li glutena u grizu?
Sa koliko mjeseci pocinjete davati rizino mlijeko?
Mojoj Niki se recimo palenta nije svidjela, imala je losu stolicu.![]()
Jos nesto...Koji griz i gdje kupujete?
A kada se djetetu može dati griz kuhan na kravljem mlijeku?
Ima za kupiti u Mulleru na trgu griz koji se radi na vodi. (od Rodi mrske firme, ali H ga je obozavala)
Mislim od godinu...