Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 79

Tema: Zaposlena u školi - pravo na godišnji nakon porodiljnog?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Zaposlena u školi - pravo na godišnji nakon porodiljnog?

Od 16. 1. 2006. otišla sam na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći, rodila sam 15. 5. 2006. Imam li pravo na godišnji od 2006. god.?
    Ako tko ima iskustva s godišnjim, a radi u školi pls. javite se. Dosada imam različite informacije i iskustva pa sam stekla dojam da to ovisi o školi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

radim u školi i to nisam čula do tvog posta

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Oprosti, kaj nisi čula? Da ljudi zaposleni u školi imaju pravo na godišnji ili da nemaju pravo na godišnji? Napisala sam datume početka bolovanja i rođenja djeteta jer sam shvatila da su oni presudni za ostvarenje prava na stari godišnji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ksenčica prvotno napisa
    Oprosti, kaj nisi čula? Da ljudi zaposleni u školi imaju pravo na godišnji ili da nemaju pravo na godišnji? Napisala sam datume početka bolovanja i rođenja djeteta jer sam shvatila da su oni presudni za ostvarenje prava na stari godišnji.
    pa nisam čula da netko tko je zaposlen u školi iskoristi godišnji u 9 ili 10 mjesecu

i ne patroniziraj mi ,please

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne tvrdim da ne postoji jer sam "pravednost " sustava debelo iskusila na svojoj koži

jednoj kolegici sve može ,a meni šipak

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da bi ove godine kad se vraiš na rad imala pravo na go iz prošle, trebala si po ZOR-u raditi 6 mjeseci u 2006! Po meni nećeš imati pravo na njega, ali imaš pravo na novi go iz 2007. i nema razloga da ti ga ne odobre, i to kad god želiš.
    Ali...naravno da uvijek postoji ali...sve također ovisi i o Kolektivnom ugovoru državnih službenika i namještenika i drugim internim aktima koji uređuju rad tog sektora (pretpostavljam da je to državna škola)! Možda je u državnom sektoru to povoljnije uređeno za radnika, u privatnom baš i nije!
    Bilo bi super da si ga bila cijelog iskoristila prije odlaska na bolovanje, kao ja i slični...kontaktiraj ipak za svaki slučaj svoju kadrovsku službu...
    nadam se da sam pomogla
    pozdrav

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Maria 71 vidim da nisi moje pitanje pročitala pažljivo, ja uopće ne spominjem godišnji u 9 ili 10 mjesecu već pitam za stari godišnji koji bi iskoristila u 5. mjesecu. Pošto znam cura koje su bile u istoj situaciji i mogle su iskoristiti stari godišnji i one koje nisu mogle zaključila sam da to ovisi o školi. Upravo me zato zanimalo da li netko ima kakva iskustva, ti očito nemaš pa mi tvoji komentari ne pomažu.

Hvala Diči, raspitala sam se u tajništvu i oni su mi rekli isto što i ti, izgleda da nažalost od starog godišnjeg ništa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja bih ipak nazvala pravnu službu u sindikalnoj središnjici...

jola

Početno

Citiraj Ksenčica prvotno napisa
    Maria 71 vidim da nisi moje pitanje pročitala pažljivo, ja uopće ne spominjem godišnji u 9 ili 10 mjesecu već pitam za stari godišnji koji bi iskoristila u 5. mjesecu. Pošto znam cura koje su bile u istoj situaciji i mogle su iskoristiti stari godišnji i one koje nisu mogle zaključila sam da to ovisi o školi. Upravo me zato zanimalo da li netko ima kakva iskustva, ti očito nemaš pa mi tvoji komentari ne pomažu.

Hvala Diči, raspitala sam se u tajništvu i oni su mi rekli isto što i ti, izgleda da nažalost od starog godišnjeg ništa.
    Meni nisu dali ostvariti pravo na godišnji izvan zimskih praznika djece te me zakinuli za 3 i pol tjedna odmora. Već užurbano radim od 15. 01., a mogla sam biti kući do 6. 2. Eto tako.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj diči prvotno napisa
    Da bi ove godine kad se vraiš na rad imala pravo na go iz prošle, trebala si po ZOR-u raditi 6 mjeseci u 2006! Po meni nećeš imati pravo na njega, ali imaš pravo na novi go iz 2007. i nema razloga da ti ga ne odobre, i to kad god želiš.
    Ali...naravno da uvijek postoji ali...sve također ovisi i o Kolektivnom ugovoru državnih službenika i namještenika i drugim internim aktima koji uređuju rad tog sektora (pretpostavljam da je to državna škola)! Možda je u državnom sektoru to povoljnije uređeno za radnika, u privatnom baš i nije!
    Bilo bi super da si ga bila cijelog iskoristila prije odlaska na bolovanje, kao ja i slični...kontaktiraj ipak za svaki slučaj svoju kadrovsku službu...
    nadam se da sam pomogla
    pozdrav
    Da, točno, po ZOR-u da bi zaposlenik imao pravo na GO mora u toj godini raditi najmanje 6 mjeseci, tako da po tome niti jedna mama koja je bila godinu i kusur na porodiljskom (jer obvezni porodiljski počinje 45 dana prije termina, a završava dan prije djetetova 1. rođendana - dakle više od godinu dana) nema pravo na GO za tu godinu...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To o 6 mjeseci bi trebalo vrijediti samo za prvo zaposlenje ili kod prekida radnog odnosa većeg od 8 dana...

A to da li imaš pravo na godišnji ili ne samo je rezultat sposobnosti pravnika u školi. Neki dobiju i regres... Zato rekoh... pravna služba sindikata... 8)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala cure, probat ću se dalje raspitivati. Ni meni se odgovor mojih u tajništvu ne sviđa, ako se tako tumači zakon onda bi ispalo da malo tko ima pravo na godišnji. Imam 10 godina radnog iskustva bez prekida, godišnji od prošle godine nisam iskoristila niti sam dobila regres, a s druge strane frendica u drugoj školi nakon tri godine što je bila doma (treća bebica) ima pravo na godišnji i upravo ga koristi. Baš je sve to čudno, izgleda da svaka škola to tumači na svoj način.
    Zna li netko da li se mogu i kod koga raspitati u Ministarstvu?

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Za godišnji ti ne znam ništa reći, ali regres si trebala dobiti-ja sam već tri godine na porodiljnom (vraćam se 13. 4.) i za svaku godinu sam dobila i regres i božićnicu.
    Ja za godišnji nisam ni pitala jer sam mislila da na stari nemam pravo, a ovaj za 2007. mi je neugodno tražiti, ali sad ću se baš malo raspitati pa ako nešto pametno doznam javim.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Na božićnicu imaš pravo, a na regres samo ako koristiš godišnji. Ali eto... izgleda da je sve moguće....

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zaboravih... Ministarstvo
    Ti to ozbiljno? Jesi imala kada posla s njima?
    Ali ako nađeš neku dobru dušu tamo, molim te i mene obavijesti!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nisam već dugo čitala kolektivni ugovor, ali čini mi se da nigdje ne piše da pravo na regres ostvaruju zaposlenici koji će koristiti godišnji odmor, kao što uostalom ni božićnicu ne dobivaju samo oni koji slave Božić.
    Radi se o pravima koja ostvaruju svi zaposlenici.
    Uglavnom teško da će u bilo kojoj školi netko dobiti nešto što mu ne pripada, ali nažalost i prečesto se dogodi da ljudima uskrate neka prava.
    Srećom kod nas to nije slučaj jer u tajništvu i računovodstvu rade dvije krasne i stručne žene koje svoj posao rade kako treba.
    Inače što se tiče godišnjeg-najbbolje je nazvati pravnu službu sindikata, MM će s njihovom pravnicom razgovarati sutra.
    Ksenčica ako želiš pošaljem ti broj na pp.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Upravo od pravne službe Sindikata je stiglo objašnjenje o regresu i godišnjem. Odnosno da je regres pravo koje se veže uz korištenje godišnjeg odmora.
    Ja ga prošle godine dobila nisam pa ukoliko netko dobije druge informacije, molim da me obavijesti!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo... tumačenje kolektivnog ugovora:

Pravo na regres ima onaj službenik i namještenik koji koristi godišnji odmor, znači pravo imaju i oni službenici i namještenici koji nakon porodnog dopusta koriste godišnji odmor i sl. . Pravo na regres imaju i oni službenici i namještenici koji mijenjaju odsutne službenike i namještenike, odnosno oni koji imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme.
    Ako si ti to uspjela ostvariti, bravo za tebe, kao što i mnogi koriste godišnji a nemaju pravo za njega. Nemam niš protiv. Samo mi žao da ta prava nemaju svi.... :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vidim da su iskustva razna, morat ću kako stvari stoje sve detaljno provjeriti jer izgleda da svaki tajnik tumači zakone na svoj način.

Suncokret pls. pošalji mi broj.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ksenčice, molim te, nemoj zaboraviti napisati kako se sve na kraju završilo!

Sretno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bez brige, čim saznam nešto korisno javim vam.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zar nastavnici/učitelji nemaju kolektivni godišnji? Mislim da sam negdje pročitala da mogu koristiti samo koletivni GO. Drugo je s administrativnim i tehničkim službama. Oni mogu kada hoće. Teoretski.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ovo s regresom mi uopće sad nije jasno :? , pitala bi svoje cure u tajništvu, al me strah da neću morati vratiti lovu-pa bolje da šutim.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Suncokret na tvom bih mjestu i ja šutjela.
    Da prosvjetari imaju kolektivni godišnji, ali u slučaju kada već postoji zamjena, nastava i djeca ne trpe, zašto žena ne bi iskoristila pravo na godišnji ako ga ima?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Suncokret, ti radiš u školi?

Negdje u bespućima foruma ima jedan topic o ovome, jedna je mama sa foruma morala vratiti lovu od regresa jer ga je dobila, a nije koristila godišnji (rodiljni, bolovanje, tako nešto je bilo razlog...)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eto... ponekad mrzim kada sam u pravu

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Cure nemojte me plašiti, radim u školi i čini mi se da sam dobila regres za sve tri prošle godine- nije neka lova, ali za vraćat nakon što se potroši i je.
    Nadam se da neće nitko niš skužit.Nek mi ga sljedeće tri ne isplaćuju i ok.
    Inače što se tiče godišnjeg i u školi naravno vrijedi ZOR, a što se novog godišnjeg tiče on se, teoretski, može koristiti nakon isteka porodiljnog- sve ovisi o ravnatelju.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moje iskustvo:
    Na devetomjesečni posvojiteljski dopust otišla sam početkom svibnja 2005. (dakle, nisam odradila 6 mjeseci u toj kalendarskoj godini), a na posao sam se trebala vratiti početkom veljače 2006.
    Ravnatelj mi je sam predložio sljedeću kombinaciju :
    Vratiti se na posao 1.12. 2005., odmah iskoristiti godišnji odmor neiskorišten tijekom ljeta u trajanju dvadeset i neštoradnih dana, dakle do 11.1.2006., i početi raditi s drugim polugodištem, 16.1.2006.
    To je bilo optimalno i u financijskom smislu, jer me iznos posv. naknade od 1600kn doslovno davio, a dobila sam i regres i božićnicu.

Koliko sam iz svega shvatila prosvjetari MOGU otići na zaostali godišnji i u toku šk. godine, godišnji se očito ne mora u cijelosti iskoristiti samo u toj tekućoj godini (moj je prešao i u 2006.) ako nije odrađeno 6 mjeseci.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Malo sam se raspitivala i saznala da ako se na posao vratimo prije ljetnih praznika moramo koristiti koletivni godišnji, a ako se na posao vratimo nakon ljetnih praznika, dakle s neiskorištenim godišnjim za tekuću godinu možemo ga koristiti do nove godine. Detalje i objašnjenje je kolegica koja mi je to ispričala dobila od sindikata koji se ujedno i izborio za to njeno pravo.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

dižem ovu temu iz pepela jer mi strahovito brzo treba pomoć pa se nadam da će mi netko još brže odgovoriti.
    naime na komplikacijama sam od 14.01.2010. rodila u 8mjesecu koristila bi samo 6 mjeseci.
    znači trebam se vratiti na posao sad u drugom mjesecu i zanima me mogu li koristiti godišnji, tako da mi se nastavi odmah s tim datumom u drugom mjesecu i koliko dana mogu iskoristiti.
    brzo mi odgovoritie, molim vas

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj crnkica prvotno napisa Vidi poruku
    dižem ovu temu iz pepela jer mi strahovito brzo treba pomoć pa se nadam da će mi netko još brže odgovoriti.
    naime na komplikacijama sam od 14.01.2010. rodila u 8mjesecu koristila bi samo 6 mjeseci.
    znači trebam se vratiti na posao sad u drugom mjesecu i zanima me mogu li koristiti godišnji, tako da mi se nastavi odmah s tim datumom u drugom mjesecu i koliko dana mogu iskoristiti.
    brzo mi odgovoritie, molim vas
    Možeš koristiti sav godišnji. Ja sam imala slučaj prošle godine u veljači kad sam krenula raditi. Naime saznala sam za tu mogućnost tek nakon šta sam već počela raditi, pa nisam mogla otići na godišnji jer ne bi imao tko raditi, ali su mi "složili" kao da sam na godišnjem nakon završetka nastave, ap nisam morala na sve silne sjednice i slično, a onda imaš i pravo na regres, šta je meni bila najvažnija stavka.
    To su promjene koje su uvedene kolektivnim ugovorom (mislim) unazad više od godine dana, prije je bila ova situacija da se moraš vratiti najmanje 12 dana na posao u školskoj godini u kojoj si ostvarila pravo na godišnji.

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

zvala sam školu i prvo mi rekli može, ali onda nakon nekog vremena nazvala me tajnica i rekla da mogu iskoristiti pola,a drugu polovicu za vrijeme praznika da im ministarstvo ne da.eto toliko

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ministaratvo znanosti obrazovanja i sporta ima obvezu poštovati sve zakone ove države. Tako su obavezni poštivati i Zakon o radu koji je kao takav nadređen svakom pravilniku i svakom naputku koji dolazi iz Ministarstva, Zakon je nadređen i odredbama Kolektivnog ugovora.

Nakon povratka sa porodiljnog i/ili roditeljskog dopusta zaposlenica u osnovnim i srednjim školama ima pravo do 30. 6. tekuće godine iskoristiti nesikorišteni godišni odmor od prethodne godine. Amen. Nema tu što Ministarstvo nedopustiti ili zabraniti. Ako tako postupa onda Ministrstvo djeluje protuzakonito.

Dakle, prije povratka na posao, pismeno obavjestiti ravnatelja/ravnateljicu škole o namjeri korištenja godišnjeg odmora. Isti imaju osigurati radnici pravo na godišnji odmor. Objašnjenja da ministarstvo to nedopušta pravno su neutemeljena i predstavljaju ozbiljno kršenje zakona i prava radnika.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Pozdrav,
    Na čuvanje trudnoče otišla sam 1.10.2011., rodila 16.5. i namjeravam iskoristiti cijeli porodiljni od godinu dana. krajem 11 mjeseca izlazi mi prvih 6 mjeseci. Zanima me dal je netko preko zimskih praznika prekinuo porodiljni na tri tjedna i koliko je to komlicirano. Također me zanima dal ću moći iskoristi stari godišnji dopust s obzirom da su neka tumačenja da nemam pravo na njega jer tokom 2012. nisam radila niti jedan dan.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mozes iskoristiti sav godisnji nakon porodiljnog, fino ga spojiti s novim i krenut radit tek u 9.mj.
    to sam ja napravila (moj je rođen 24.5.)
    i imaš na to pravo bez obzira što nisi radila u 2012.
    a što se tiče prekidanja porodiljnog, postoje neki uvjeti za to, to si provjeri u zakonu o radu, ili obiteljskom zakonu, ali koliko znam problem ti nastane u naknadi koja ti se smanjuje zbog toga što opet moraš nositi prosijek...
    nadam se da će ti se javit netko tko je to već radio...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Hvala na odgovoru. to bi bilo odlično. Još ako mogu prekinuti porodiljni na ova tri tjedna. Tada bi dobila i više od 2500 jer bi se to računalo kao plaća.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

neces dobit vise od 2200kn u drugih 6 mjeseci da se na trepavice postaviš... jer je to maksimum... a i za to ti se računa prosjek zadnja 3 mjeseca plaće sto ti nećeš imat jer ćeš radit samo 3 tjedna (dakle plaća za 3 tjedna + nula + nula)
    koliko sam ja shvatila sistem - naknada ti može biti samo niža, ne viša
    po meni ne dobivaš ništa sa ta 3 tjedna, ako je uopće moguće to napraviti... nekako mi zvoni u glavi da ako odeš sa porodiljnog moraš radit minimalno mjesec dana ili tako nešto

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ako je razmak točno 30 dana ne treba novi obračun,

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    neces dobit vise od 2200kn u drugih 6 mjeseci da se na trepavice postaviš... jer je to maksimum...
    tanja 75, naknada na roditeljskom dopustu (koji traje 180 dana i završi nešto prije 1. rođendana djeteta) je maksimalno 2660 kn!
    ne znam otkud ovih 2200 kn?
    tanja75, a za detalje oko prekida i povratka na roditeljski dopust najbolje da se obratiš u pravnu službu hzzo-a. sigurno nije toliko komplicirano, nego je vjerojatno zamorno ispunjavat razne obrasce, papire, donijeti potvrdu poslodavca da se možeš vratiti...

a za godišnji sam našla ovakvo tumačenje:
    http://www.sindikat-preporod.hr/pito...pod=1&iddet=24
    da li to još vrijedi ne znam? Inesz, znaš li nešto o tome?
    evo čujem da se zakon o radu opet mijenja, pa tko zna što će biti do idućeg proljeća.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

mama.st, onaj odgovor na pitanje sa linka odosio se je na Zakon o radu iz 2004. godine, taj zakon više nije na snazi. Ne treba imati 6 mjeseci rada kako bi se ostvarilo pravo na godišnji jer se porodiljni ne smatra prekidom radnog odnosa.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama.st prvotno napisa Vidi poruku
    tanja 75, naknada na roditeljskom dopustu (koji traje 180 dana i završi nešto prije 1. rođendana djeteta) je maksimalno 2660 kn!
    ne znam otkud ovih 2200 kn?
    toliko sam ja dobivala prije 2 godine... pišem iz svojeg iskustva

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Cure, hvala na odgovoru. Postavila sam pitanje i sindikatu pa čekam njihov odgovor.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cure ima jedno pitanje.

1.učiteljica se treba vratiti u 11 mjesecu s porodiljnog dopusta.
    2. nije koristila prekid nakon 6 mjeseci porodiljnog
    3. predpostavljam da nema pravo na GO od prošle godine jer nije radila 6. mjeseci u toj godini a prije toga je bila nešto malo na čuvanju trudnoće
    4. predposatvljajući da ima GO koji mora iskoristiti do 6. mjeseca 2013g otišla je u školu tražeći da tih mjesec dana "produlji porodiljni" znači negdje do 12. mj. ove godine
    5. rekli su joj u školi da su " dobili dopis iz Ministarstva" da u školskoj godini učitelji imaju 23 dana praznika i da se ustvari tjekom tih dana koristi godišnji odmor??!!! ZNAČI NEMA PRAVA NA GODIŠNJI I MORA SE ODMAH PO ISTEKU PORODILJNOG VRATITI NA POSAO.
    6. meni nije jasno 1. od kad praznici ulaze u računanje godišnjeg odmora? 2. po tome učitelji ne bi imali pravo ni na "ljetni godišnji" s obzirom da imaju " praznika skoro 30 dana u školskoj godini?
    7. molim Vas za savjet što da osoba radi i kome da se obrati jer do sad nije bila takva praksa u školi krše li oni neki zakon ako su joj dali krive informacije?
    8. žena bi željela što duže biti s svojom bebom (djete naravno nije upisano u vrtić), a isto tako nije mislila ići na godišnji nakon što se vrati na posao jer ne želi da djeca u razredu "pate zbog opet nove zamjene"

Znam da u drugim profesijama praznici ne ulaze u godišnjim odmor, no kako je prosvjeta posebna skupina i ne razumijem se u njihov način računanja godišnjeg odmora HITNO mi je potreban odgovor- Hvala

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Prema Zakonu o radu, ona ima pravo na godišnji od 2012 iskoristiti kad joj prestane roditeljski dopust. Neka se obrati pisemeno ravnatelju da želi nakon isteka roditeljskog dopusta koristi godišnji. (ako se je trebala vratiti na posaou 11 mj, već se je trebala pisameno obratiti ravnatelju po tom pitanju) Na ravnatelju je da joj osigura to pravo.
    Dopis Ministarstva ništa ne znači, oni znaju da tim dopisom krše Zakon, ali eto idu valjda tako ne bi li zaplašili prosvjetne radnice. Pa, od kad je dopis Ministarstva jači od Zakona?! Neka onda promijene Zakon o radu, i u njega ugrade da radnice u prosvjeti namaju pravo na kodišnji kao što to pravo imaju svi drugi zaposlenici u Hrvatskoj.

Neka nazove pravnika/pravnicu u sindikatu da joj kažu njena prava i pomgnu sastaviti teskt zahtjeva za korištenje godišnjeg odmora.
    Posljednje uređivanje od Inesz : 16.10.2012. at 11:48

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zar nitko nezna odgovor? Ima li pravo misnistarstvo i škola učiteljici uskratiti pravo na GO nakon porodiljnog objašnjenjem da ima 23 dana praznika u školskoj godini???!!!
    Ima li ona pravo na stari ili bar novi godišnji i kojem sindikatu da se obrati jer na stranici Preporoda su sve stare informacije -hvala.

Jako mi je hitno, jer kako sam skužila po vašim postovima ona bi trebala i mjesec dana prije pismeno obavjestiti školu o korištenju GO?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Prema Zakonu o radu, ona ima pravo na godišnji od 2012 iskoristiti kad joj prestane roditeljski dopust. Neka se obrati pisemeno ravnatelju da želi nakon isteka roditeljskog dopusta koristi godišnji. (ako se je trebala vratiti na posaou 11 mj, već se je trebala pisameno obratiti ravnatelju po tom pitanju) Na ravnatelju je da joj osigura to pravo.
    Dopis Ministarstva ništa ne znači, oni znaju da tim dopisom krše Zakon, ali eto idu valjda tako ne bi li zaplašili prosvjetne radnice. Pa, od kad je dopis Ministarstva jači od Zakona?! Neka onda promijene Zakon o radu, i u njega ugrade da radnice u prosvjeti namaju pravo na kodišnji kao što to pravo imaju svi drugi zaposlenici u Hrvatskoj.

Neka nazove pravnika/pravnicu u sindikatu da joj kažu njena prava i pomgnu sastaviti teskt zahtjeva za korištenje godišnjeg odmora.
    Puno hvala...ona je bila na osobnom razgovoru kod ravnatelja neki dan i kod tajnice i u računovostvu i svi su joj rekli da nema prava? Nezna što da radi jer ne želi dolaziti u sukob s ravnateljem, ali s druge strane želi iskoristiti svoja prava a da je ne gledaju kao crnu ovcu- ako se obrati sindikatu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

učiteljica mojeg klinca je to isto pravo iskoristila u istom terminu pred 2 godine, i došla radit s 1. danom drugog polugodišta.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

prema kolektivnom ugovoru (čini mi se, ali nisam sad sigurna koliko i do kad je on na snazi) učitelji u pravilu koriste godišnji odmor za vrijeme odmora učenika (ljetnog ili zimskog)... koliko se sjećam to je ta formulacija - "u pravilu"...
    to ti sad znači da nigdje ustvari ne piše da ona MORA to iskoristiti za vrijeme praznika, ali se Ministarstvo vrlo često poziva na to i nalaže učiteljicama da svoje pravo na stari godišnji iskoriste na taj način...
    ako ona forsira tj obrati im se citirajući kolektivni mogla bi isposlovati da joj odobre stari GO sad, ali mora imati potporu ravnatelja (da recimo kaže da za vrijeme praznika imaju neke aktivnosti na kojima ona mora biti i ne može koristiti go, itd.)... na kraju je ipak onako kako ravnatelj kaže jer je on zadužen za raspoređivanje GO svojim djelatnicima, a onda neka on to razrješi s Ministarstvom...
    po svoj logici prosvjetne djelatnosti i pedagoškoj opravdanosti ona bi trebala stari GO iskoristiti sad i vratiti se u drugom polugodištu... možda se i na to pozvat...
    još jedna stvar - sve škole su dobile mjere štednje u smislu da preko praznika odjavljuju djelatnike na određeno (bilo je za ljetne praznike) što ti je vjerojatno razlog zašto oni žele da ona odradi go preko praznika jer onda škola ne mora uzimati zamjenu...

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Članak 49.
    Godišnji odmor
    (1) Godišnji odmor zaposlenika u pravilu se podudara sa zimskim, proljetnim i ljetnim odmorom
    učenika.

Članak 51.
    Godišnji odmor u dijelovima i korištenje neiskorištenog godišnjeg odmora
    (1) Zaposlenik može koristiti godišnji odmor u dva ili više dijelova, u dogovoru s poslodavcem.
    (2) Zaposlenik ima pravo koristiti dva puta po jedan dan godišnjeg odmora po želji, uz obvezu da
    o tome izvijesti poslodavca ili osobu koju on ovlasti najmanje dva dana ranije.
    Članak 52.
    Raspored godišnjeg odmora
    Pri određivanju vremena korištenja godišnjeg odmora, a u skladu s potrebama organizacije rada,
    poslodavac je dužan voditi računa o potrebama i željama zaposlenika te u tom smislu prikupiti
    njihove prijedloge i savjetovati se s radničkim vijećem, odnosno sindikalnim povjerenikom koji
    zamjenjuje radničko vijeće.
    Članak 53.
    Odluka o korištenju godišnjeg odmora
    (1) Na temelju plana rasporeda godišnjeg odmora poslodavac dostavlja zaposleniku odluku o
    korištenju godišnjeg odmora najkasnije 15 dana prije početka korištenja istog.

ovo su ti neki članci iz kolektivnog koji bi joj mogli koristiti ali kažem - ne znam koji je trenutno status tog kolektivnog ugovora...

ako on ne vrijedi uopće, onda se gleda zakon o radu koji kaže:

Raspored korištenja godišnjeg odmora

Članak 64.

(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike.

(2) Radniku koji radi u nepunom radnom vremenu kod dva ili kod više poslodavaca, a poslodavci ne postignu sporazum o istodobnom korištenju godišnjeg odmora iz članka 55. ovoga Zakona, poslodavci su dužni omogućiti korištenje godišnjeg odmora prema njegovom zahtjevu.

(3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

(4) Radnika se mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovdje se ne radi o preraspodjeli godišnjeg odmora i pravo šefa da radniku da godišnji kad ima npr. manje posla, jer ovo nije npr. trgovina već škola gdje zdravi razum govori da je bolje da učiteljica odmah nakon porodiljnog ide na godišnji, prvo iz razloga da usred školske godine ne ometa učenike i zamjeni daje otkaz a onda da npr. ode u 3mj. na godišnji pa ravnatelj opet mora zaposliti zamjenu, što bi štetilo prvenstveno učenicima i školi.
    Logično je da se zbog toga ide odah na godišnji, treba se misliti na učenike, pa problem je kad učitelj mora na bolovanje u sred školske godine a taman posla da bi mu netko dao godišnji npr. u 5, 6 4 ili bilo kojem mjesecu.

Ali ovdje se radi još o jednoj stvari a to je da osoba uopće nije dobila godišnji tj. možda od tih 30 dana dobije 10 a ostalo se refundira kroz školske praznike, što dosad nikada nije bio slučaj niti je to zakonski tako osmišljeno i značilo bi da se osoba koja pristane na to odriče godišnjeg a po ovom članku to nemože;

Clanak 57.
    Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •