drage moje...
iako će vrlo vjerojatno neka od administratorica zaključati ovaj topic brzinom munje, nakon što sam vidjela ovaj topic nisam mogla, a da ne reagiram i s vama podijelim ono što trenutno osjećam.
svaka čast svima vama koje ste oduševljene iskustvom sa srebrnjaka (iako mi je jako žao da ga uopće imate, na iskustvo mislim) večeras intenzivno razmišljam o tome bih li svoje dijete (ukoliko nije u smrtnoj opasnosti) ikada dala hvaljenome liječniku u ruke.
razlog kopiram sa cybermed-a:
Razmak između cjepiva
S obzirom na to da na dan cijepljenja naš pedijatar nije bio u ordinaciji (bila je zamjena) s obzirom na prijašnju reakciju na cjepivo bez konzultacija s njime nisam dijete željela cijepiti ni s 5u1 ni s Engerix-om. Tog je dana primio samo Priorix.
Zanima me je li u medicini zabilježena reakcija na Priorix i koja?
Naime, od dana cijepljenja (prije 9 dana) je dijete konstantno umorno i nezainteresiranije za okolinu nego inače, a od jučer ima i povišenu temperaturu. Je li moguće to povezati s cjepivom?
Zahvaljujem na odgovoru.
Darko Richter, dr. med. 28.01.2007. 18:15
Re: Razmak između cjepiva
Osim aseptičkog parotitis-meningitisa, Priorix može imati nuspojave kao sva druga MPR cjepiva. To da je od dana cijepljenja takav kakvoga ga opsujete, posljedica je uglavnom ovoga: stalno se petlja da se cijepi, pa se ne cijepi, pa se onda krene cijepiti, pa se odustane, pa se ode na skijanje, pa se onda vrati, pa onda ima jednu kašastu stlicu, pa onda krene u vrtić, pa je onda baka prehlađena, pa onda samo da pitamo nekog na internetu, itd. itd. Kada ga se konačo ode cijepiti, to je točno na dan kada bi se konačno sam razbolio, od neke banalne prehlade. Ne može Priorix ili bilo koje drugo MPR cjepivo na dan cijepljenja imati odmah nuspojavu kakvu opisujete, već je taman počeo biti bolestan, i dobio injekciju. Koincidencija. I, jer stalno petljate, kao da se radi o operaciji mozga il iindikaciji za amputaciju obje noge, sada gubite kompas. kakve veze ima zamjena i vaš izabrani doktor? Što ga niste cijepili kada mu je bio termin? Da je siđem s tramvaja zato što se tramvajac koji ga inače vozi, razbolio, pa ga vozi neki drugi? Nemojte se vaditi na to da je usporedba tramvajske vožnje i zdravstvene zaštite gruba, jer je cijepljenje u primarnoj zaštiti rutina svih rutina, već preko 50 godina. U zadnje su vrijeme najveći izvor nazovi nuspojava cijepljenja roditelji, a ne cjepivo. To je moje iskustvo. Netko je ljudima utuvio u glavu neka prava, koja oni, da se dobro razumijemo, imaju. ali su većinski totalno nepsremni da ih konzumiraju. Misle da, ako imaju prava, automatski mora da puno o tome znaju. I samo si komplicirjau život, sebi i liječnicima. Ali imaju prava, to je izgleda danas najvažnije. Bez prava i advokata teško bismo išta i pojeli. I doktori su sve svjesniji toga, pa kada im dođete petljati, što da vas od toga odvraćaju. Samo će se protumačiti da se nečega boje ili nisu spremni pacijentima koncedirati njihova prava. I tako se petljanje nastavlja, nastavlja, ... . ja tome ne vidim kraja, jer, i u Americi, odakle nam stižu ta prava, ne nazire se rješenje te zavrzlame.
pretjerujem li? nije mi jednostavno jasno kako je ta osoba u stvarnome životu tako topla (ako je za vjerovati curama iz topica), divna u odnosu s roditeljima, a na cybermedu puna gorčine, uvreda, ljutnje, sprdanja, kritika...
sve to na stranu, tko to liječi našu djecu?! osoba koja nekome, zato jer pita o mogućim nuspojavama cjepiva, govori da je izgubio kompas?!
doktor koji negira postojanje povjerenja 'liječnik-pacijent'?!
osoba koja negira dokumentaciju koja jasno govori o nuspojavama cjepiva i za iste krivi roditelje?
tko je ovdje lud?!
sorry, ali morala sam to izbaciti iz sebe...