Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: odgovori na "teska" pitanja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno odgovori na "teska" pitanja

ivana od 7,5 godina svakodnevno postavlja raznorazna pitanja na koja, cini mi, se, odgovori isuvise opterecuju njenu malenu glavu.
    u poslednja tri dana diskutovale smo o drzavnoj svojini, poreskim obveznicima, kradji dece, polnim odnosima, obrezivanju. za sve sto cuje trazi iscrpan odgovor. nas je stav da se sa decom o svemu otvoreno razgovara na njihovom nivou, ali cini mi se da se odgovori na ovakva pitanja jednostavno ne mogu previse pojednostaviti. i kada to pokusam, ona pita jos i jos dok prica ne postane komplikovana ili potresna. kako uopste detetu objasniti zasto neko prodaje bebe? (naslov je procitala u novinama).
    kako se vi snalazite?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja odgovorim, ali ga nastojim poštedjeti detalja ili trčati pred rudo s nekim stvarima. Npr. izbjegla sam mu govoriti o seksualnom iskorištavanju djece, jer mi se činilo jako ružnim da upoznaje mračnu stranu seksualnosti prije nego svijetlu. Kad se radi o pitanjima kao što je porez, državno vlasništvo, pa nacionalni dohodak, vlada, parlamentarni sustav, stranke i ne znam što me već sve nije pitao, objasnim pojmove i način funkcioniranja. Ponekad pojednostavnim da bi lakše shvatio, ali dam odgovor. Kad se radi o kriminalu, otmici djeci i svim tim ružnim stvarima, kažem mu da na svijetu žive i zli ljudi koji iz koristoljublja, častohleplja, a ponekad i zato što su poremećeni i zli čine zle stvari. Tu nastojim dati što manje detalja, ali ga upozoravam na nužni oprez.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

slicno radim i ja, ali mi se cini da je i ovo ponekad previse. do sada sam se rukovodila maksimom da ko postavlja pitanje, zreo je i za odgovor, medjutim vidim da neki odgovori kod nje izazovu uznemirenost ili tugu.
    sto se tice seksualnog zlostavljanja, tu sam u dilemi koliko toga reci. i. je tokom raspusta pohadjala kreativnu radionicu "skolica nenasilja' gde je dotaknuta i tema te vrste zlostavljanja. ipak, najvise se pricalo o drugim vrstama nasilja i to na izgleda njoj prihvatljiv nacin. vidim da sada ima stav "ne dozvoljavam da mi bilo ko radi ili kaze nesto sto mi ne prija" i to mi se dopada.
    ono sto mi se cini da u ovom trenutku ne umem, to je procena koliko joj treba reci o nekoj opterecujucoj temi. ako kazem premalo, insistira i dalje, a ako kazem puno, uznemiri se. cini mi se, zapravo, da je njen intelektualni razvoj u ovom momentu ispred emotivnog.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ista je stvar i kod mog sina koji je godinu dana mlađi od tvoje kćeri. On je isto tako iz medija saznao za neke slučajeve otmice i zlostavljanja djece, tako da ne smatram pitanjem koje je on sasvim zrelo iz vlastitog razmišljanja postavio nego nečim što je došlo izvana. Zapravo neprimjerenim sadržajem emitiranim u npr. dnevniku. Ja sam mu ipak donekle odgovorila i na to pitanje - rekla sam da postoje ljudi koji se prema djeci ne ponašaju kao da su djeca, da ih žele dirati po intimnim mjestima, da to mogu biti i poznati i nepoznati ljudi. Rekla sam da dijete treba reći ne, reći roditeljima ako bi netko nešto takvo pokušao ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju ima povjerenja. Zlu ne trebalo. Dalje nisam išla, kao što rekoh, ne želim da prije sazna o crnoj kronici seksualnosti nego o svim lijepim stvarima koje ga tu čekaju.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je jedno od problematicnijih pitanja u zadnje vrijeme bilo zasto Branimir Glavas strajka gladju. Objasnio sam da je optuzen za ono sto jest (opisao blazim rijeciam optuzbu) i da se on ne slaze sa time i da zbog toga protestira. Onda smo nastavili dalje o sudjenju, protestima, jer sam stekao dojam da je shvatio da svatko tko se ne slaze s necim moze protestirati (sto je generalno OK) i da ce mu biti udovoljeno kao sto je bilo npr. Glavasu (da izadje iz zatvora).

Ja najcesce pronadjem sretan spoj objasnjenja, kratkoce i zanimljivog primjera, tako da me pitanja obicno ne brinu previse (osim kad sam umoran pa mi se ne da pricati do kraja i konca ). Obicno ga postedim tek najnerazumljivijih detalja ili pak onih neprimjerenih dobi (nasilje, seks).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mene muci kada me kcer pita kako funkcionira motor u autu , ili pitanja astronomije, repatice i slicno, posto onda vidim koliko sam toga zaboravila, pa onda gledamo enciklopedije i zajedno otkrivamo.

najteza pitanja su mi ona zasto.
    sad smo na postanku zivota, evoluciji i slicno. ja joj objasnjavam teoriju velikog praska i ona pita: zasto? zasto je prasnulo?????

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zazvonilo mi ovo što Zdenka2 kaže
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    da na svijetu žive i zli ljudi koji iz koristoljublja, častohleplja, a ponekad i zato što su poremećeni i zli čine zle stvari.
    Nastojim ne kvalificirati ljude kao zle. Koristim formulaciju da oni "čine zlo" jer nisu dobro razmislili, ljuti su, bolesni su, ili već što mislim da odgovara istini. Želim naučiti djecu da prosuđuju djela, a ne osobe, i da svi ljudi mogu promijeniti svoje ponašanje. Što mislite o tome?

Oprostite što ulijećem u topic bez da imam šta pametno ponudit, samo s pitanjem za sebe.. Komentirat ću ipak ovo
    Citiraj Vishnja prvotno napisa
    ako kazem premalo, insistira i dalje, a ako kazem puno, uznemiri se.
    Mislim da to su teme koje same po sebi uznemiruju, barem kad se čovjek s njima susretne prvi put pa u bilo kojoj dobi. Nema te zrelosti koja bi čovjeka ostavila ravnodušnog na patnju djece. Tvoja curica treba tek razviti obrambeni mehanizam, "imunitet" koji omogućuje normalno funkcioniranje. No obranu nije moguće izgraditi unaprijed i uznemirenost jednostavno ne možeš preduhitriti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi izbjegavamo medije što je moguće više. Novine kupujemo, ali pravilo nam je da ne gledamo dnevnik dok su djeca tu i da televizija nije upaljena usput. Mislim da je količina loših vijesti koju se čuje u toku jednog dana previše i za odraslog čovjeka, a kamoli za dijete. Mislim da je neprirodno procesirati toliko uznemirujućih informacija u jedinici vremena, ispada da moramo brinuti brige čitavog svijeta.
    Iznimka je kad smo kod djeda i bake - kod njih je televizor upaljen neprestano i nema te sile koja bi ga ugasila, tu poklekne i ljubav prema unucima. A onda se A. počeo pred spavanje bojat lopova i o tome je govorio svaku večer. Ja sam ga pokušala utješiti objašnjavajući da lopovima, čak i kad bi došli u našu kuću, nije cilj ozlijediti nas, već odnijet nešto vrijedno, a on meni da to nije istina i ispriča priču o pljačkašu iz FINA-e! I još kako je i jedno malo dijete izgorjelo u svom stanu! I da je to bilo na vijestima dok smo bili kod dida. On je inače praktički neustrašivo dijete.
    Tako da mi je ta epizoda samo potvrdila da se isplati ne biti u toku s dnevnim događajima. Iskreno rečeno, ne čini mi se ni da muž i ja time previše gubimo, uostalom, postoje i kasnije informativne emisije.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nastojim ne kvalificirati ljude kao zle. Koristim formulaciju da oni "čine zlo" jer nisu dobro razmislili, ljuti su, bolesni su, ili već što mislim da odgovara istini. Želim naučiti djecu da prosuđuju djela, a ne osobe, i da svi ljudi mogu promijeniti svoje ponašanje. Što mislite o tome?
    a

ja isto ovako. uvijek trazim razlog zbog kojeg je netko ucinio nesto lose i onda to tako objasnjavam.
    zara je mladja od vasih klinaca, tako da ona na zla djela za sada nailazi samo u crticima i pricama, i jako ju to muci. pa to kod nas ide ovako: mama, zasto je scar ubio mufasu? ljubavi, on je bio jako nesretan i nesiguran i ljubomoran na svog brata, jer je ovaj bio kralj i jaci od njega. to sto je ucinio bilo je jako ruzno i tuzno. da je samo malo razmislio i shvatio da ga mufasa voli i da braca sve mogu zajedno, sigurno bi bili sretni i zajedno vladali. ali on je nazalost bio toliko ljut da to nije vidio.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zli ljudi postoje, a zašto su takvima postali je drugo pitanje.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Mislim da to su teme koje same po sebi uznemiruju, barem kad se čovjek s njima susretne prvi put pa u bilo kojoj dobi. Nema te zrelosti koja bi čovjeka ostavila ravnodušnog na patnju djece. Tvoja curica treba tek razviti obrambeni mehanizam, "imunitet" koji omogućuje normalno funkcioniranje. No obranu nije moguće izgraditi unaprijed i uznemirenost jednostavno ne možeš preduhitriti.
    Slazem se. Upravo zato i brinem,jer mi se cini da dobija previse uznemirujucih informacija za svoju dob. Posle razgovora se jos danima bavi tim. S druge strane, verovatno ne postoji manje bolan nacin da shvati ruzne stvari.

live

Početno mediji

I mi rijetko palimo televizor. Vijesti pogotovo izbjegavamo.
    Prije otprilike 15 mjeseci vratim se iz rodilišta sa trećim djetetom. Doručkujemo nas četvero, bebica spava pokraj nas, slušamo radio, ugodna glazba. Idila. I onda glas; Danas u Večernjaku - Majka ubila tek rođeno dijete!
    Moj najstariji sin, tad još nije bio navršio pet godina, pozelenio je, uplašeno me pogledao i tiho pitao; Mama, hoćeš li i ti ubiti našu bebu? A nas?
    Od tada ne palim ni radio.

Tada se nisam snašla, rekla sam da se vjerojatno netko zabunio, pa je rekao takvu glupost. Nisam htjela opterećivati jednog trogodišnjaka i petogodišnjka s time da mama može nauditi, pa čak i ubiti svoje dijete.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zli ljudi postoje, a zašto su takvima postali je drugo pitanje.
    radim s ljudima koje bi većina bez razmišljanja nazvali zlima, s obzirom na mjesto na kojem se nalaze i stvari koje su učinili. I opet, nikada ne razmišljam o ljudima u kategoriji kao što je gore quotano, i valjda u ovih deset godina rada bi mogla na prste jedne ruke nabrojati ljude za koje sam stvarno pomislila da su zli.
    Mislim da ljudi u svojoj biti nisu zli, njihovi zli postupci uglavnom se mogu objasniti frustracijama i uskraćenostima koje su doživjeli.
    Djetetu, također, nikada ne govorim da su ljudi ili djeca zli, zločesti, komentiram samo njihova djela ...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Meni je jedno od problematicnijih pitanja u zadnje vrijeme bilo zasto Branimir Glavas strajka gladju.
    ovo je mene i moj trogodišnjak pitao mi ne izbjegavamo medije jer smo i MM i ja dio njih

uglavnom, shvatio je. objasnila sam mu da je Glavaš nezadovoljan jer je napravio nešto što nije smio i sad se hoće izvući ucjenom

kao kad si se ti bacao na pod ili vrištao kad ti neći kupiti igračku ili kad ne želiš nešto napraviti. a ucjena jednostavno ne pali. (e, tu sam se zeznula )

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

miša im njihovog radoznalog,ali mislim da smo i mi takvi bili. samo je dostupnost informacija bila manja pa smo i mi pitali manje takvih stvari. uglavnom, ja sam sretna što svašta pitaju jer to znači da su pametni i radoznali i smatram da im trebamo dati odgovor na svako njihovo pitanje. naravno prilagoditi ga njima da ga oni zaista razumiju.
    bolje da nas pitaju i da nam vjeruju nego nekim krivim osobama...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja odgovorim, ali ga nastojim poštedjeti detalja ili trčati pred rudo s nekim stvarima. Npr. izbjegla sam mu govoriti o seksualnom iskorištavanju djece, jer mi se činilo jako ružnim da upoznaje mračnu stranu seksualnosti prije nego svijetlu. Kad se radi o pitanjima kao što je porez, državno vlasništvo, pa nacionalni dohodak, vlada, parlamentarni sustav, stranke i ne znam što me već sve nije pitao, objasnim pojmove i način funkcioniranja. Ponekad pojednostavnim da bi lakše shvatio, ali dam odgovor. Kad se radi o kriminalu, otmici djeci i svim tim ružnim stvarima, kažem mu da na svijetu žive i zli ljudi koji iz koristoljublja, častohleplja, a ponekad i zato što su poremećeni i zli čine zle stvari. Tu nastojim dati što manje detalja, ali ga upozoravam na nužni oprez.
    Potpisujem, ali isto tak predlažem ne odgađati razgovorčić, ne s preozbiljnim tonom, o pravu na privatnost i osobnoj zaštiti.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Meni je jedno od problematicnijih pitanja u zadnje vrijeme bilo zasto Branimir Glavas strajka gladju. Objasnio sam da je optuzen za ono sto jest (opisao blazim rijeciam optuzbu) i da se on ne slaze sa time i da zbog toga protestira. Onda smo nastavili dalje o sudjenju, protestima, jer sam stekao dojam da je shvatio da svatko tko se ne slaze s necim moze protestirati (sto je generalno OK) i da ce mu biti udovoljeno kao sto je bilo npr. Glavasu (da izadje iz zatvora).

Ja najcesce pronadjem sretan spoj objasnjenja, kratkoce i zanimljivog primjera, tako da me pitanja obicno ne brinu previse (osim kad sam umoran pa mi se ne da pricati do kraja i konca ). Obicno ga postedim tek najnerazumljivijih detalja ili pak onih neprimjerenih dobi (nasilje, seks).

tatek je super, ali ipak mislim da se sve da tak lijepo plastično objasniti!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    mene muci kada me kcer pita kako funkcionira motor u autu , ili pitanja astronomije, repatice i slicno, posto onda vidim koliko sam toga zaboravila, pa onda gledamo enciklopedije i zajedno otkrivamo.

najteza pitanja su mi ona zasto.
    sad smo na postanku zivota, evoluciji i slicno. ja joj objasnjavam teoriju velikog praska i ona pita: zasto? zasto je prasnulo?????
    Mi vjerujemo u Stvoritelja, znači netko je morao pokrenuti kojekakve procese. A J. pita da tko je Njega stvorio?!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    a

ja isto ovako. uvijek trazim razlog zbog kojeg je netko ucinio nesto lose i onda to tako objasnjavam.
    zara je mladja od vasih klinaca, tako da ona na zla djela za sada nailazi samo u crticima i pricama, i jako ju to muci. pa to kod nas ide ovako: mama, zasto je scar ubio mufasu? ljubavi, on je bio jako nesretan i nesiguran i ljubomoran na svog brata, jer je ovaj bio kralj i jaci od njega. to sto je ucinio bilo je jako ruzno i tuzno. da je samo malo razmislio i shvatio da ga mufasa voli i da braca sve mogu zajedno, sigurno bi bili sretni i zajedno vladali. ali on je nazalost bio toliko ljut da to nije vidio.
    hm...
    ja npr. nikad ne bih rekla da je neko dijete u vrtiću zločesto jer ju je udarilo ili nešto ružno reklo
    a, priznajem, za scara sam rekla da je zločest :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •