Djenka, vidjela sam na drugom topicu da bi se htjela vratiti isključivom dojenju što je super i nadam se da ćeš uspjeti. Ako to zaista želiš onda molim te pogledaj ove textove s rodinog portala (ukoliko već nisi) o dohrani bebica čajem.

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2382

Osim toga, remeti se uspostava proizvodnje mlijeka po načelu ponude i potražnje. Proizvodnja mlijeka je ovisna o tome koliko često, koliko dugo i koliko efikasno beba siše. Beba koja između podoja dobiva čaj ili vodu imat će veće razmake između podoja, pojest će manje mlijeka i moguća je manja učinkovitost sisanja. Sve to će utjecati na smanjenje mamine proizvodnje mlijeka.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=115&Show=186:

Što LLL kaže o tome
"Kada god ponudite tekućinu koja nije majčino mlijeko, dijete bi trebalo primiti najmanje onoliko kalorija koliko bi mu i majčino mlijeko dalo. Tako da korištenje vode, glukoze, sokova, čaja ili razrjeđenoga mlijeka nije dobar izbor. Na vrhu liste davanih tekućina je svježe majčino mlijeko, zatim majčino mlijeko iz hladnjaka, nakon toga dolazi otopljeno majčino mlijeko iz zamrzivača (mlijeko djetetove majke, a nakon nje od neke druge žene koja ima dijete iste dobi), zatim slijedi majčino mlijeko iz banki mlijeka (od majki čija djeca mogu imati različitu starost) i na kraju adaptirano mlijeko.
Kad god se koristi mlijeko koje ne dolazi od majke, događaju se promjene u djetetovoj crijevnoj flori koje uzrokuju promjene u frekvenciji, mirisu i konzistenciji djetetove stolice i utječe se na to kako se dijete smiruje nakon hranjenja. (Kleessen et al 1995). "
"Često se savjetuje davati djetetu biljne čajeve, naročito za smirenje i to se još savjetuju količine koje bi ozbiljno mogle omesti dojenje. Važno je da se zna da su biljke hrana koja nije preporučljiva za djecu ispod šest mjeseci života, a nakon šestog mjeseca, ako ih se odluči davati djetetu, to treba raditi s oprezom. Običaj davanja biljnih čajeva djeci stvara rizik od razvijanja preosjetljivosti tamo gdje ga prije nije bilo. Korištenje zagađene vode u pripravi čaja također još više povećava rizik."