Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: male bebe u sjedalici

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno male bebe u sjedalici

Molim vas za savjet. Kako sam u autu s malom bebom koja je iza u autosjedalici u suprotnom smjeru od voznje...? Ne zelim se ogranicavat, vecinu dana smo nas dvoje ipak sami dok tata ne dodje s posla, pa bi ja malenog svuda vodila... i evo pokusala sam, al cijelo vrijeme sam nekako bila napeta i jedva cekala crveno na semaforu da se okrenem i vidim jel sve ok, jel mu klonula glavica (zbog zacepljenja disnih puteva)...sva sreca da nije poceo plakat jer tek onda ne znam sta bi. Kako vi to? Uvijek se vozite s jos nekim ili ste dovoljno hrabre? I postoji li neki mehanizam retrovizora za takve slucajeve?

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nama su u ducanu gdje smo narucili AS pokazali ogledala koja se namontiraju na zadnje sjedalo, tako da mozes onda gledati bebu. Mislim da je upravo ovakav.

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A jel zna netko di to ima u zg kupiti? i jel ima uopce...?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čini mi se da sam vidjela nešto slično u Kiki, gore na odjelu za bebe.

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nema u kiki, tamo imaju samo retrovizor koji se zakaci za retrovizor iz auta pa mozes gledat bebu koja sjedi u smjeru voznje

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa kupi obično malo kozmetičko ogledalo na placu ili kod kineza (imaš baš takvih, okruglih za 10-tak kn) pa ga pričvrsti iza ...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja i Nila putujemo zajedno same i po dva sata...obicno je dobra, igra se ili spava, a u slucaju da zakenjka samo pocnem pricati s njom da se sjeti da sam s njom!!!!

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I ja sam davno potavljala takva pitanja...
    Jednostavno s vremenom naučiš da im nije ništa, da iako šute dišu, da im neće biti ništa ako plaču minutu-dvije dok staneš... ako je nešto skreneš na prvo ugibalište...

a što se tiče retrovizora i gledanja unatrag- a tko onda gleda cestu :? Dovodiš i sebe i druge u opasnost.

Ja ih više ni ne pogledavam dok ne stanem- koliko puta se desi da se normalno voziš, pogledaš u retrovizor, a ispred netko koči ili se ubaci netko sa strane i skoro napraviš sudar. Jeste mislili o tome?

Razumijem kako se osjećate ali s vremenom ćete naviknuti voziti se bez gledanja u bebu. Ili gledaj cestu dok voziš ili radije nemoj voziti da ne napraviš sudar. Ne mora tebi biti ništa- može stradati moje dijete jer ne skužiš navrijeme da se ubacujem pred tebe, a ja ne znam da ne pratiš cestu i da me ne vidiš jer gledaš bebu

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa dobro zar nitko te sjedalice ne vozi na prednjem sjedalu??? :shock: Pa ja bi poludila da mi je iza i da ju ne vidim, a kamoli da se nešto dogodi, ma dovoljno da joj kapa padne na oči i počne urlati - pa kako ću joj pomoć, dok odvežem pojas dok stanem dok se prebacim iza.......

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

koalica, ne smiješ dijete voziti na prednjem sjedalu.
    Tehnički možeš, ali zakon to ne dopušta.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa znam da kod nas zakon to ne dopušta, vani je drugačije. Ali suludo mi je ovo na zadnjem sjedalu. I isto bih rekla policajcu kad bi me zaustavio - mislim da mi je beba sigurnija naprijed uz mene nego iza. Druga stvar kad je još netko u autu, onda as ide iza.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj koalica prvotno napisa
    ma dovoljno da joj kapa padne na oči i počne urlati - pa kako ću joj pomoć, dok odvežem pojas dok stanem dok se prebacim iza.......
    i što :? ?
    najgore što bi joj se u tom trenutku dogodilo je da bi plakala cca 1min dok ne bi došla do nje.
    uostalom, zašto bi imala kapu u autu?
    zar je sigurnije da jednom rukom voziš, a drugom ju istovremeno maziš na suvozačevom sjedalu :? ?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ima nas svakakvih, ja se slazem s koalicom (napokon netko tko misli ko' i ja). Imam taj retrovizor iz Kike, i to je sr**e. Nije mi ugodno voziti se i ne vidjeti si dijete, a na taj spiglec ju ne vidim kak spada. . . da je uz mene bila bih mirnija i nema tog hrvatskog zakona koji me moze razuvjeriti. . .

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ako radi nicega drugoga- beba je sigurniija na straznjem sjedalu- najnesigurnije mjesto u automobilu prema statistikama je suvozacevo sjedalo!!!

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

o-ho-ho....nila se vozi iza mene i padne joj kapica pa place nekad i po 15 minuta dok magistralom stignem do kuce, a ponekad joj je taj pad kapice razlog za spustanje kapaka i spavanje.... :D

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja nisam nikad stavila dijete naprijed. I dok je Stella bila sama uvijek je bila iza, prvo sam išla male rute, krug po kvartu, 2-3 semafora... pa sve dalje i dalje. Teško je naravno, ali radije sam ju ostavila da plače pola minute nego da se zaletim u nekog jer ne gledam cestu.

Ima negdje i moj topic otprije dvije i pol godine. Najgore je prvi put usuditi se ići sam negdje. Treba staviti vatu u uši i otrpiti par vožnji, onda se i beba navikne sama iza i ti se navikneš da ju ne gledaš. I recimo ja sam prije nego sam išla sama počela sjediti naprijed s MMom tako da ne bude problem što nitko nije iza s njom. I ako je netko išao sa mnom sjedio je naprijed.
    Nahraniš ju i premotaš prije puta, skloniš sve što joj može zasmetati pri vožnji i zbog čega bi mogla plakati, ja objesim samo neke plišance na ručku sjedalice da joj nije dosadno i rijetko mi se desi da plaču. Većinom nemam pojma da su u autu, nekad znamo pričati ili pjevati. Ako idem dalje gledam da je vrijeme spavanja tako da odspavaju u vožnji.
    Smatram da ako gledaš bebu, bila ona iza ili naprijed dovodiš u opasnost i svoj i njen i život drugih. A ako je naprijed još i kršiš zakon i jako me ljuti što se ne kažnjavaju takvi vozači. Kad bi svaki dan svakog vozača čije dijete nije vezano iza novčano kaznili ne bi bio problem punjenja blagajne

Ajde se please javite nakon što se zaletite u nekog tko vam se ubacio ispred u trenu kad ste samo na sekundu pogledale bebu. Ili možda ima vas koje možete jednim okom gledati što se dešava na cesti, a drugim okom bebu.

Sorryte, ne mislim se s nikim svadjati, svatko radi kako želi, ali dobro razmislite prije nego idući put sjednete u auto.

I ja sam sama bila u toj situaciji da bi išla nekud ali me strah samu s bebom, a što ako se pobljucka... što ako se počne gušiti... što ako bude plakala jer nisam uz nju, sve me je to mučilo isto kao i vas.

Nisam vozila dok nisam odlučila da gledam samo cestu, a ako što bude stajem čim mogu, ne odmah, ne gledam bebu u sekundi nego čim uspijem stati sa strane, za 30 sekundi, za minutu- dvije. Čini se kao satima ali nije to ništa u usporedbi s onim što se može desiti u sudaru

Evo danas mi je Mia plakala jedno 5 min. Bili smo u koloni i nažalost morala je čekati dok stanem na nekom parkingu. Možda je to zanemarivanje dijeteta i možda sam nemajka, ali bila bi još veća nemajka da mi je dijete poginulo ili ostalo invalid jer ja nisam pazila dok vozim

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja se ne bih dijete usudila staviti naprijed ni da mi to zakon propisuje!
    em najnesigurnije mjesto u autu, em bi me sigurno dekoncentriralo jer ne bih mogla ne gledati u njega svako malo, čak i kad bi vidjela da spava

danas sam vidjela dijete u as na prednjem sicu i to čini mi se u onoj 9-18 kg :shock:
    mislim da su vani dopuštene samo one u smjeru suprotnom od vožnje naprijed, ali ove veće???

inače, znam za slučaj od prije par godina kada su roditelji u njemačkoj odvezli auto na servis (iako su to mogli i sami, ali htjeli su biti ekstra sigurni) da im isključe suvozačev zračni jastuk kako bi mogli tamo montirati as za bebu i nakon toga su imali sudar
    trebam li uopće reći da je bebu staru par mjeseci ubio zračni jastuk

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pina, koalica.... :?
    Zar vam nije bitnija djetetova sigurnost od vaše smirenosti?
    Pa nisam baš sigurna niti za to da je vani dozvoljeno imati sjedalicu na prednjem sjedalu.
    Ja sam isto puunno putovala sa Matejom od njegovog rođenja i to sama, i nikada nisam imala problema. Čak je i povračao, ja sam stala sastrane i bila uz njega za par sekundi. Ne znam što bi to trebalo biti problematično.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    uostalom, zašto bi imala kapu u autu?
    zar je sigurnije da jednom rukom voziš, a drugom ju istovremeno maziš na suvozačevom sjedalu :? ?
    Zašto kapa u autu??? Pa čovječe, kad je ispod nule treba ti petnaestak minuta da se auto zagrije. Osim toga nije da jednom rukom vozim a drugom gladim dijete. Možda je stvar u tome što mi je prvo dijete pa se ne mogu opustiti, ali mogu zamisliti tisuću situacija da se njoj nešto dogodi i da urliče jer joj stvaaaaaaaarno treba pomoć a ako je iza onda će potrajati da se ja zaustavim, otkopčam pojas, iskobeljam se i prebacim iza.......i da, mene smeta ako mi dijete urliče i ne mogu joj pomoć. Takva sam. I zato mi je rađe na oku i pri ruci, pa ju na semaforu mogu i pogladiti. I ne vozim reli da smatram da je nesigurno.........jednostavno se ja osjećam bolje i mislim da joj je na tim kraćim relacijama sigurnije uz mene nego iza. I vozit ću ju uvijek naprijed koliko god kazni platila za to.
    Osim toga, moram priznat da još nisam vidjela da je netko sam a beba iza suprotno od smjera vožnje. Dapače, vidjela sam da je beba iza ali u smjeru vožnje (u onoj skroz maloj sjedalici) što je još gore od ovog mog.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moje djete je uvijek bilo iza u sjedalici i to u smjeru suprotnom od smjera vožnje. A sada je uvijek u AS iza i uvijek vezano.
    Prošli tjedan sam digla frku jer je prijatelj MM došao po nas na aerodrom svojim autom, a iz našeg nije izvadio AS. Lijepo su morali otići po AS a ja i Matej smo ih čekali na aerodromu.
    I to što ti na voziš reli ne znači da ga ne vozi netko drugi!
    Moja najveća osuda svima koji voze djecu bez AS ili na nepropisan način!
    Ja svoje djete ne bih nikada prepustila takvom riziku i smatram da svi koji to rade nisu dovoljno promislili što rade ili nisu dovoljno o svemu informirani.
    Žao mi je zbog tona kojim pišem, ali ovo je

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa dobro za to da staviš dijete na prednje sjedalo dok je air-bag aktivan trebaš biti "mozak". . . a koje je mjesto najsigurnije. . . u slucaju da se netko zapuca u tvoj auto odostraga, a ti slučajno imaš Twinga, Matiza ili neki drugi "škarnicl" auto koji nema otraga "rep" mislim da je tada sigurnije biti naprijed. . . no, nema najsigurnijeg mjesta. . . sve ovisi o situaciji. . . u drugim zemljama je dozvoljeno, navodno u Švedskoj cak i obavezno ako je vozac sam s bebom. . . . bas me zanima po kojem kriteriju kod njih to nije nesigurno, a mislim da su ipak malo inteligentniji i napredniji od nas. I s druge strane, ima vozača i ima "vozača" . . .
    Nitko ovdje nije "nemajka". Nemajka (ili neotac, jer ima i takvih) je onaj roditelj koji ima dijete u autu i divlja i radi gluposti po cesti.
    Neke se mame mogu opustiti dok im dijete nije na oku i na dohvat ruke, druge ne (ogledalca ne računam pod "biti na oku") . . . a na suvozačevom sjedalu ti je dijete u "vidnom polju" i bez da skidaš oko s ceste. . . . ili i kad vozite odraslog stavite ga na zadnje da vas ne dekoncentrira jer ga morate gledati dok vozite? Uostalom kad voziš dijete, onda ga vozis ne mazis ga i prilagodiš način vožnje, držiš veći razmak, voziš opreznije nego kad si sam. . . . općenito onaj tko se zabije u auto ispred sebe. . . :/ nije baš oprezan vozač i kriv je za sudar. Tako su barem nama govorili u auto-školi. . . .
    Imam 14 godina vrlo aktivnog vozačkog staža i više stotina tisuća prijđenih kilometara i btw moj auto ima naprijed air-bag koji se ne moze iskljuciti pa sam zbog toga i kad sam sama prisiljena voziti dijete otraga i radim to vrlo, vrlo rijetko . . .

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Moja najveća osuda svima koji voze djecu bez AS
    S ovim se slazem.
    Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    ili na nepropisan način!
    Nepropisan u Hrvatskoj, ne u svijetu
    Ja sam kao dijete bila u sudaru kada se tip zabio mojima u "guzicu" od Golfa, mene su morali cupati van kroz prednja vrata jer se pijana budala tako nabila da je sanduk koji je bio u gepeku doletio na straznje sjedalo, srecom ja sam bila u tom trenu na drugoj strani auta. . .

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I u zemljama koje zakonom dozvoljavaju voznju naprijed odreda preporucuju voznju djece mlade od 12 godina na straznjem sjedalu. U tim zemljama nije dozvoljeno voziti djecu u sjedalicama okrenutim suprotno smjeru voznje ukoliko je ukljucen zracni jastuk.

Ukoliko je zracni jastuk iskljucen, i jedno dijete se mora prevoziti na prednjem sjedalu (a zakonom je u toj drzavi to dozvoljeno), onda se preporucuje da se naprijed stavi najstarije dijete i da se sjedalo pomakne prema nazad sto vise.

Takoder se naglasava da se zna dogoditi da se iskljucen zracni jastuk ipak aktivira u slucaju naglog kocenja ili sudara, pa se preporuca ukoliko je ikako moguce ne stavljati dijete u sjedalicu za voznju unatrag na prednje sjedalo.

Za dijete je sigurnije da je straga nego naprijed zato sto i ako dode do udarca odostraga, taj udarac je skoro uvijek mnogostruko slabiji (jer se u principu desava pri nizim brzinama) od onog sprijeda, a koji je i ucestaliji te najvise doprinosi kako ozbiljnim tako i smrtnim ozljedama putnika.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam jako često bila sama u autu, a beba iza
    ako treba (a srećom, nije), bolje da on plače i sat vremena, nego ja cijeli život

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam se počela sama voziti kad je cura imala nekih mjesec dana.I UVIJEK je propisno vezana na stražnjem sjedalu.Vozim je kad je sita, suha.Obično i zaspe, ali ne uvijek.Evo baš se jučer desilo da je plakala jer je bila gladna, ja sam stala i nahranila je, malo prošetali oko auta i nastavili vožnju .Inače ona ima tri mjeseca.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

pina, a zašto podcjenjuješ sebe i sve nas smatrajući da su Šveđani inteligentniji ili napredniji od nas???
    Ja se tu ne bih nikako složila. Možda imaju bolji standard, ali to nema veze s inteligencijom i naprednošću.
    Da je po mom, kazna za nepropisno voženo djete u autu bila bi doživotna zabrana upravljanja istim.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da je po mom . . . bilo bi definitivno manje gužvi na cestama kolikim bi ljudima trebalo oduzeti vozačku doživotno, a neki ju uopće nikada ne bi ni dobili . I svi bismo onda bili sigurniji.
    Za mene zakon ipak nešto znači pa ga ne kršim, mada bi mogla (samo ne u mom autu), ali to ne znači da se moram nužno s njime i slagati.
    Ovo da je udarac straga slabiji od udarca naprijed. . . hmmm to bi značilo da se ganjaš, ne gledaš kud voziš i ko' kreten se zaletiš u nekoga ili nešto, ili zaspiš za volanom, a što ako se budala nabije u tebe svom brzinom?? Za što je sigurno veća vjerojatnost. Kao što se dogodilo mojima samnom, ako je itko to pročitao? Gdje je onda sigurnije. . . . nema pravila. . . I tu je priči kraj.
    A poanta sa početka je ta da je ogledalo iz Kike bacanje novaca jer se na njega tak i tak niš ne vidi jer je premalo, možda bude korisnije kada dođe na red veća sjedalica koja je okrenuta u smjeru vožnje. . . .

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svedani imaju jako dobre statistike sto se tice stradavanja djece u autu i to je prvenstveno zato sto se u svedskoj vecina djece vozi okrenuto prema natrag do 3-4 godine.

Sto se tice vjerojatnosti, statistike su onakve kakve sam opisala. Istina je da se moze dogoditi da te netko pukne odostraga punom brzinom dok sjedis na semaforu ili kad naglo zakocis, ali takve situacije su puno rjede. Udarci straga su najcesce fender-benderi, sto ne stoji za udarce sprijeda (koji su i najcesci).

Tesko je objektivno sagledati situaciju ako se tebi dogodilo nesto sto se inace rjede dogada, ali cinjenica je da je vjerojatnost da se tvojem djetetu dogodi isto sto se i tebi dogodilo manja nego da sudjeluje u sudaru sprijeda.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nisam savjetnica za AS ali koliko znam u velikoj većini sudara najteže su posljedice frontalnih sudara, pa vjerovatno je zakonodavac zbog toga kod nas donio takav zakon.
    Ja vozim dijet sama u suprotnom od smjera vožnje, a vozila sam (prije 5 godine van HR) i dijeta u "jajetu" naprijed, moje se dijete nije voljelo voziti pa mu to što me vidi i nije pomagalo da prestane plakati, samo bi ga još rastužilo što ga mama gleda, a neće ga uzati.
    Ja osobno ne bih dvojila između djetetove sigurnosti i mog osjećaja straha, zabrinutosti...jer ne vidim bebu. Baš i nisam čula za slučajeve da se bebama nešto ozbiljno dogodilo dok su sjedile u sjedalici pri normalnoj vožnji, osim pri sudaru.

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Da se vratim ja na pocetak price...mene ne brine zakon, 5 min bebinog placa i to...nego najvise me brine klonuce glavice sto moze dovest do zacepljenja disnih puteva. (Prije neki dan sam procitala clanak o tome negdje na netu, ubijte me al se ne mogu sjetit gdje-neko istrazivanje iz VB gdje je zabiljezeno 10 slucajeva smrti u AS zbog navedenog. Ako neko zna di je taj clanak neka stavi link!) To definitivno ne mozes skuzit dok je beba iza i zato se savjetuje ne ostavljat bebu samu na straznjem sjedalu.
    Mene brine samo najveca sigurnost za bebu, i sad pitanje je jel to kad je sam na straznjem sjedalu bez retrovizora, sam na straznjem sjedalu sa retrovizorom, ili na prednjem sjedalu, tj. dal je veca vjerojatnost da ce bebi klonut glavica a mama nece skuzit, da ce mama napravit sudar jer gleda u retrovizor, ili da ce doci do frontalnog sudara.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Najmanja od svih mogućnosti je da će bebi klonuti glava (ako je u pravilnom položaju u AS).
    Nitko od nas ne drži djete budnim ili sjedi pored njega pri svakom spavanju jer postoji ne znam koji postotak SIDS-a. To su vrlo rijetke situacije.
    Ne znam ni za jedan slučaj da se to desilo. Sigurno je kad se o tome raspravlja. ALi sigurno je veća vjerojatnost da ćeš (ne daj Bože) doživjeti sudar nego da djetetu klone glava.

A sad malo fizike.
    Ako stojiš na semaforu i netko te napuca odozada, to je samo njegova brzina, kolika god ona bila. Teško da će te netko lupiti odozada kad se voziš. A ako i ima takvih bisera, tada se njegova brzina umanjuje za tvoju jer imate isti smjer kretanja.
    Ako se netko frontalno sudari, tada se tvoja brzina i njegova zbrajaju.
    Postoji još i pitanje zračnog jastuka, koji se može u slučaju sudara otvoriti čak i kad je isključen. Ima još jedan razlog - ako nešto doleti kroz prednje staklo, sjedalo će ga koliko toliko zaustaviti ili usporiti. Rijetko je da će nešto uletiti kroz zadnje staklo.
    Ako je sudar bočni, postoji podatak da se u takvim slučajevima više od 30% isključenih zračnih jastuka otavra ako je udar sa suvozačeve strane.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam teska panicarka i imam strah upravo od toga da se ne zagusi. . . citala sam i ja ta istrazivanja. . . . i zbog toga volim imati dijete na oku, cak i kad doma spava cesto idem provjeravati "da li dise" . . . takva sam kaj mogu. . . . i zbog toga smo nas dvije isla autom same svega 2 puta na vrlo kratku relaciju. . . . Za sve ostalo kad ja trebam nekud ici tu je baka, to je naaajsigurnije.
    Fiziku znam jaaakooo dobro slušala sam ju 4 godine u osnovnoj i 4 u srednjoj . .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •