Ovo sam našla negdje na netu, c/p:Dream prvotno napisa
PRŽENE LEBLEBIJE
Ovaj tip grickalica pruža isti užitak kao i čips, ali on sadrži daleko manje kalorija i više korisnih materija (proteini, kalcijum i biljna vlakna). Recept koji vam predlažemo, možete uvek osvežiti dodavanjem različitih začina (kari, biber, čili, aleva paprika, mešavina mediteranskih začina...)
Za 4 osobe
Sastojci:
- 400 g kuvane leblebije - kašika maslinovog ili suncukretovog ulja - so prema ukusu - 1/2 kašičice bibera - 1/2 kašičice belog luka u prahu - 1/2 kašičice origana
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni C, leblebije pecite u tepsiji povremeno ih mešajući, sve dok ne poprime zlatnu boju (oko 35-40 min.).
Nakon toga, leblebije uspite u jednu duboku činiju (od stakla ili keramike), prelijte ih kašikom ulja, dobro promešajte, a potom dodajte začine. Pokrijte činiju tanjirom ili nekim odgovarajućim poklopcem i dobro je protresite nekoliko puta. Na ovaj način ulje i začini ravnomerno će se rasporediti po čitavom sadržaju činije.
Hranljiva vrednost jedne porcije (činijica ili šolja): 136 kalorija, 8 % masnoće (1,3 g od čega ja 0,1 g zasićenih masti), 75 % ugljenih hidrata (25,9 g), 17 % proteina (5,7 g), 5,1 g biljnih vlakana, 39,4 mg kalcijuma, 1, 6 g gvožđa i 339 mg soli.
Ja uzmem slanutak iz konzerve. Probala sam s uljem i nije nam se svidjelo, ukusnije mi je kad stavim malo maslaca...

Odgovori s citatom