Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: Dva poroda kod kuce i jedan put u Koreju

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Dva poroda kod kuce i jedan put u Koreju

No ja, inspirirana lijepom pricom nelitze77, koja se posluzila MOJIM babicama, da probam i ja nabaciti moju pricu, sto je krace moguce.

prvi porod kod kuce

Ja zivim u Stockholmu, i kad se moje prvo dijete zacelo bila sam prilicno nova ovdje, prakticki se tek doselila i pocela natucati jezik. Nikakvih specijalnih ideja nisam imala o predstojecem ne-bas-tako-planiranom roditeljstvu, a jos manje u porodu. Kakao je trudnoca odmicala, sama pomisao na odlazak u bolnicu u sred 'posla' mi se cinila vrlo neatraktivna.

Ne sjecam se kako sam dosla do toga da postoji alternativa radjanja kod kuce u Svedskoj (tada sam visila uglavnom na americkim i britanskim diskusija preko news-a, i tamo se moze naci puno informacija o alternativnim nacinima), uglavnom znam da sam uspostavila kontakt sa nekim babicama, u babica koja mi je pratila trudnocu, nju sam pametno odabrala jer sam vidjela se ona bavi porodima kod kuce (naime, sve babice koje potpomazu porode kod kuce istovremeno rade i u zdravstvu).

Medjutim, dugo se nisam mogla odluciti kako cu, najvise iz razloga sto se angazman babica za porod kod kuce placa iz vlastitog dzepa, a ja sam prava skrtica da bi placala za nesto (slicno) sto se moze dobiti besplatno (citaj, placeno od naroda he he) negdje drugdje.

Najgore je sto covjek ne moze dobiti nikakav savjet u takvim slucajevima buduci da svi smatraju da je porod u bolnici onako kako treba biti, i da si lud ako hoces roditi kod kuce, tu su stavovi svedjana prilicno jasni, oni ne podrzavaju porodjaje kod kuce.

Elem, ipak sam se odlucila odrijesiti kesu, i sastala sam se sa babicama prvi puta i u razgovoru se provuce da je mozda moguce kontaktirati politicko tijelo koje odlucuje oko financiranja zdravstva za subvencioniranje troskova poroda kod kuce.

Tu sam se ja razbacala na mom klimavom svedskom i kroz nepoznavanje kako svedsko drustvo funkcionira sam ipak uspjela doci do pravih ljudi, pisala ponizna pisma o tome zbog cega ja ne vidim bolnicu kao alternativu i tu mi oni odobre troskove, sigurno su si mislili, joj ti stranci, tko zna kako je odrasla, ne zna sigurno jesti sa nozem i vilicom, nek umre doma, platit cemo joj to, he he.

No ja, to je bila samo jedna kraca digresija.
    Trudnoca je bila besprijekorna, ja sam se odlicno osjecala, trenirala u teretani i radila do samog termina.
    Tjedan dana nakon termina je bio dan D, nesto sitno su trudovi poceli, ali kako covjek u tom stanju ima trudove svako malo nisam se obazirala na to. Muz je otisao na posao ujutro, a ja nisam nikako mogla naci nekakv ugodan polozaj u krevetu i odlucim da napunim kadu vodom i da se legnem u kadu. Tu sam se lijepo ljuljuskala, bio je krasan osjecaj tako lezati sa malim trudicima, jednako dobro kao sex hehe.
    Najednom osjetim, oj moram na WC, dignem se i na WCu osjetim, ne to nije to (naime bila sam na WCu ranije ujutro), i vratim se u kadu.
    U tom trenutku shvatim da beba je na putu van, ja sama kod kuce, muz na poslu, babice nisam zvala, ali kad beba ide van - kome je do telefoniranja, zasucem rukave i na 'posao'...

Koje li koincidencije, u tom trenutku moj muz dolazi kuci, kaze, nesto mu je reklo da bolje da se vrati doma, pozove babice da je vrijeme doslo, i one ga zamole da mjeri trudove, nisu skuzile da ja vec tiskam, koga briga za mjerenje kad se istiskuje...Nakon nekih 20 minuta rodi se bebek, i nakon jos 20 minuta dodju i babice, sredimo posteljicu i pupcanu vrpcu, legnemo se u krevet i slavimo sa gorgonzolom i vinom...

odlazak u Koreju

Ukratko, kad smo isli planirati drugo dijete, nije se htjelo. Zdravstvo nam nije uspjelo pomoci, i tu se mi odlucimo za usvajanje.
    Usvajanja u Svedskoj su iskljucivo medjunarodna, tako da smo i mi krenuli tim putem. Nakon dugih procjenjivanja od socijalne sluzbe smo napokon dobili dozvolu, i odabrali za usvajanje zemlju sa najkracim cekanjem, Koreju. Na ljeto 2002 smo preuzeli jednu malu djevojcicu 3 mjeseca staru, setali se u egzoticnom Seoulu i uzivali u klopi i vratili se kuci uvecani za 1.

drugi porod kod kuce

Ljeto nakon Koreje, ponudi nam zdravstvo da sudjelujemo u nekoj studiji za neki novi lijek za pomoc kod zaceca, i da ne duljim, tu ja ostanem u drugom stanju. Isla sam na ultrazvuk relativno rano, mislim u sedmom tjednu trudnoce, i tu mi babica kaze, sve je dobro, evo ovdje jedan embrio i evo ovdje drugi embrio, oba srca kucaju. Ja se tu zapanjim, buduci da ne da nisam ocekivala trudnocu, cijeli tretman smo uzeli za salu, ajd kad vec placaju, nek im bude he he, ali nismo ocekivali trudnocu, ja sam se zadovoljila sa 2 djece. Nazovem muza i kazem mu ‘dva su’ a on kaze ‘ajde sva sreca da ih nije tri komada’. Iduca misao mi je bila, kvragu, kako cu sada radjati doma.

Tokom cijele trudnoce sam se osjcala uzasno, imala sam uzasnu mucninu do samog poroda, ali fizicki sam bila OK. Nastavila sam trenirati intenzivnu gimnastiku do 36.tjedna trudnoce, jer sam se samo tokom gimnastike osjecala rlativno normalno. Trudnoca sa blizancima bila je malo traumaticnija nego singl, ali se ja nisam dala smesti, nisam htjela na bolovanje, nisam htjela nikakve preglede osim rutine kod babice. Prilikom ultrazvuka prirasta negdje oko tjedan 30 pokazalo se da jedan od bebeka je bitno manji od normale, ali buduci da je moja singl trudnoca nakon 41 tjedana rsultirala u 2700g bebe, smatrala sam da je to OK I odbila daljnje ultrazvuke.
    Negdje sa 36 tjedana mi je i tlak porastao ali nisam htjela doktoru, buduci da sam znala d ace me poslati na promatranje, i udjem li u bolnicu nema mi izlaska. U svemu tome nisam se mogla odluciti gdje da se porodim. Sto je jos gore, ima niskohospitaliziranih odjela u bolnicama gdje se poradjaju nekomplicirane trudnoce, ali bolnica nije htjela prihvatiti dvostruku trudnocu na takav odjel. Pokusala sam otici na razgovor oko rizika poradjanja kod kuce u ‘moju’, koji se preporucuje prije poroda kod kuce, I tamo mi je jedna mlada lijecnica rekla da buduci da imam jos dvoje djece kod kuce da moram misliti na njih I da su rizici da iskrvarim veliki kod dvostruke trudnoce. Uglavnom, nisam se uopce pripremila za porod, niti u bolnici, niti sam imala babice za porod kod kuce. Racunala sam d ace se sve nekako rijesiti, bebe moraju van uskoro.

Kad jednog petka, tocno nakon 38 tjedana, ujutro ode vodenjak. Krasam osjecaj. 30/4, proljece dolazi, vani sunce. Ja nazovem jednu od mojih babica sa prvog poroda i kazem ’voda je otisla, ostajem kod kuce’, a ona samo kaze ’ja sam upravo dosla sa jednog poroda, naci cu ti dvije babice (ja sam naime tokom trudnoce bila u kontaktu sa vise babica oko moga poroda, ali nista nije bilo dogovoreno, osim toga nije sigurno da sve babice zele pomoci tokom kompliciranijih poroda). Za 10 minuta zove moja stara babica i kaze ’saljem ti Ann i Cayenne’.
    Tokom cijelog prijepodneva osjecam nevjerojatan mir u tijelu, neprimjetni trudovi, surfam, peglam (?!), zezam se s muzem. Oko podneva dodju babice u posjetu, pijemo kavu i jedemo nsto sitno, neprimjetni trudovi, i dogovorimo se da cu se javiti kad osjecam da mi treba pomoc, one ce biti u blizini. One odlaze oko 13.30 i ja punim kadu vodom i osjecam prvi snazniji trud i u iducem dolazi poriv za istiskivanjem, he he. Muz zove babice i kaze da se vrate sa toga sto su planirale, a mi se zezamo da se moram pozuriti zato sto on mora dici stariiju djecu iz vrtica u 14.30.
    U 14.05 izlazi jedna cura, muz ju prima, divimo se, kad se sjetimo, oj, a druga beba?
    Ja drzim prvo dijete i istiskujem drugo, he he, i djecak izlazi, u vodenjaku, koji puca kad ga muz primi. Mi se smijemo klincima i nakon nekih 10 minuta dolaze babice i pomazu oko posteljice i pupkovine.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Početno

placem, placem od srece a djeca me u cudu gledaju...
    prekrasno

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitajući tvoju priču, skužila sam da si ti expresna kuća za porode!

Čestitam ti na cjelokupnom potomstvu!!!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pridruzujem se mami san.
    cestitke!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prekrasno

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ovo je nešto prekrasno, kao da čitam nešto nestvarno...mislim da si jako hrabra žena..

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

predivno
    cestitam za svo cetvoro
    blago njima sa tobom!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D
    koja razlika od nasih uobicajnih domacih prica s poroda

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

wow

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prekrasno nemam riječi

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo je stvarno istina? :shock:

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Ovo je stvarno istina? :shock:
    I ja se pitam.

Sreća prati hrabre (lude?), valjda.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kako super

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Wow

skviki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne mogu vjerovat. Ja ne znam da li bi se usudila tako, a pogotovo biti tako hladne glave kao ti. Svaka čast!!

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

oj, živote, pa ovo zvuči ko da je išla ispeći kolače

svaka čast i čestitke od srca :fali mi zavidni smajlić:

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mogu se samo poslužiti ovim smajlijem jer nemam riječi,svaka ti čast

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super prica :D

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne vjerujem.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo je priča iz snova Čitajući tvoju priču, čini mi se kao da je porod lagana šetnjica uz more

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojem si polozaju bila u trudovima, a u kojem kad si radjala?odnosno, u kojim polozajima?

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    u kojem si polozaju bila u trudovima, a u kojem kad si radjala?odnosno, u kojim polozajima?
    Prilikom prvog poroda sam lezala u kadi tokom otvaranja, kod drugog poroda nisam ni osjetila otvaranje, prvi pravi trudovi su pocli sa istiskivanjem.

Tokom oba poroda sam tokom istiskivanja bila na koljenima, i podupirala sam se rukama na rubove kade (osim kod radjanja drugog djeteta u drugom porodu, ali je tada vec sestrica rutvica otvorila put, tako da je bilo lako iscijediti jos jednu bebu, koja je osim toga bila manja)

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

super si!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne mogu vjerovati kako lako, kad samo pomislim kako bi te kod nas iskasapili iz predostrožnosti
    Koja si ti cool žena . Ma kad bolje promislim, niti ja se nisam uzbuđivala oko ničega prije prvog poroda, isto mi je cijelo vrijeme bilo sve je to normalno, kako su žene tisućljećima tako ću i ja. Zeznuo me odlazak u bolnicu, ustvari pucanje vodenjaka, kod nas dižu frku oko toga, bjež odmah u bolnicu .... kao ne smiješ biti stojećki, ovo, ono, kad tamo sestra me uredno rešetala s pitanjima i formularima stojećki i nije mi niti jednom ponudila da sjednem ili legnem, pa tuširanje, pa presvlačenje, pa pregovaranje, pa odlazak u drugu bolnicu .... Valja pupčane vrpce ispadaju u Hrvatskoj samo kod kuće. :/

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

majoslava, stvarno si hrabra! I imaš veliko !
    Tvoja priča me istinski razveselila! Porod iz snova! Svaka čast!
    Pozdrav tebi i familiji!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ludnica :D :D :D super prica

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

još jednom sam pročitala priču i opet ne mogu vjerovati

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja uopce ne znam sto bi napisala.
    nisam se odavno ovako zbunila.
    zar stvarno?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

fascinantno
    kako si ti NORMALNA žena :D

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma svaka cast .kad čitam ove expres divne porode dode mi da se preselim u svedsku

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je fenomenalno

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Predivno, ma svaka ti čast!

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala na komentasrima!

jasno mi je da kad covjek cita to ukratko prepricano da zvuci cudno...
    niti moje svedske kolege ne misle da je to svakodnevno. pogotovo kad jos cuju da sam npr dojila moju kcer koja je dosla iz Koreje

ali eto, nelitza77 me je upoznala uzivo (premda na kratko, morale bi se sresti na kavi barem), i moze posvjedociti da nisam specijalno cudna niti neobicna zena.

mogu se povjeriti da nisam ni specijalno hrabra, strah me gledati filmove strave i uzasa

i naravno da niti jedno novo roditeljstvo nije bez puno pretumbacija u glavi i pitanja i nemira i razmisljanja i strahova.... moj osnovni razlog sto sam se odlucila za porode kod kuce je sto se to cinilo kao jedino pravo 'u utrobi', ili kako se to vec kaze. da bi to bilo moguce naravno da trebaju postojati preduslovi od strane drustva za to.

mogu vas uvjeriti da radjanje u svedskim bolnicama se relativno ne razlikuje puno od radjanja u hrvatskim bolnicama...

i naravno, treba uvijek imati i malo srece u zivotu, a svatko procjenjuje koje je rizike spreman preuzeti.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

wooow koja priča!!!

stvarno zvuči kao bajkovit sf.

nego daj nam molim te još ovo objasni:
    Citiraj majoslava prvotno napisa
    pogotovo kad jos cuju da sam npr dojila moju kcer koja je dosla iz Koreje
    pa da ne bude baš sve sf

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti si moja nova heroina.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hoćeš mi biti doula slijedeći put?

Ovo je super, tako prirodno i normalno.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

NEMREM BELIVET
    SVAKA ČAST STARA

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Hoćeš mi biti doula slijedeći put?
    zasto ne

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bubimira prvotno napisa
    wooow koja priča!!!

stvarno zvuči kao bajkovit sf.

nego daj nam molim te još ovo objasni:
    Citiraj majoslava prvotno napisa
    pogotovo kad jos cuju da sam npr dojila moju kcer koja je dosla iz Koreje
    pa da ne bude baš sve sf
    ma to je isto jednostavno...

jasno ti je da je za dojenje potrebno par sisa i dijete koje zeli sisati.

za produkciju mlijeka, premda ja to ne smatram primarnim u dojenju, najvaznija je stimulacija grudiju koja se dobiva od bebe.

kad sam shvatila da cemo uskoro preuzeti bebu, pocela sam stimulirati bradavice par puta dnevno.
    kad smo ju preuzeli imala sam srecu da je prihvatila dojku. skroz sam izbacila flasu, i upotrebljavala sam 'set za nadohranjivanje' dok sam ju dojila (mala flasica koja se objesi oko vrata i ima dvije tanke gumene cjevcice koje se pricvrste kod svake bradavice koje onda dijete kad zahvati doju dobije u usta).
    ne znam koliko je dobivala od moga mlijeka a koliko nadohranom, ali to mi se nije cinilo vazno.

doduse dojila sam ju relativno kratko, prestala sam kad joj je bilo 8 mjeseci (relativno u odnosu na ostalu djecu, prvo dijete sam dojila skoro 3 godine a blizance nesto preko 2 godine )

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Jednostavno sam bez teksta, svaka rijec bi bila premala za sve ovo sto sam procitala!!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oduševljena sam.

Ann i Cayenn su bile i Nelitzi na kućnom porodu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hrabro, nema sta , pogotovo sa povisenim pritiskom ne htjeti u bolnicu, a zna se kako on zna biti opasan, tacnije poguban.

I ja sam u Svedskoj, rodila u bolnici, tacnije u apartmanu, MM i ja sami, babica dosla kad je malac krenuo van.

Porod kod kuce za mene je SF.

mama2x

Početno

hrabro nema što!
    a što ako nemaš prirodne trudove, prešla debelo termin, od poroda ni p, a dijete oko 4 kg?
    bi li se i onda upustila u avanturu?,
    dobro da nisam na carskom završila!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •