Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Ulošci u cipelama i papučama

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Ulošci u cipelama i papučama

Od silnih informacija više ne znam što misliti.

Dakle, manje više sve dječje cipele kod nas imaju anatomske uloške.
    nedavno sam se vratila iz Njemačke i kako sam htjela kupiti cipelice i papučice mom M, iznenadila sam se kad ni u jednim cipelama nisam vidjela tako nešto. Sve su cipele potpuno ravne. ALi baš sve. Upitala sam jednu prodavačicu i ona mi je objasnila da stvarno nama anatomskih uložaka jer bi se djeci nogica odnosno stopalo trebalo samo formirati. kakvo je vaše mišljenje o tome? S obzirom da se preporuča što više hodati bos, onda je ovakva tvrdnja vjerojatno točna. A zašto se onda kod nas forsira taj nesretni anatomski uložak?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nama ortoped rekao cipela bez uloška!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obisla sam puno dj. ortopeda i jedino u cemu su svi bili jednoglasni je cinjenica da ortopedske cipele nisu potrebne djeci mladoj od 3 godine, osim ako je u pitanju neka razvojna mana stopala

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa da, ali kako onda objašnjavate da većina cipelica ( Bambi, Frodo, Ciciban) iam anatomske uloške?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

:shock: sada sam i ja malo iznenađena, jer prema uputama koje sam ja dobivala cijelo vrijeme, kupovala sam isključivo cipelice i papučice s anatomskih ulošcima (Bambi i Frodo), jer one bez uložaka nisu dobre.
    Ne kužim, ali prema nekoj mojoj logici, mislim da su pogodnije cipele s anatomskim ulošcima, pa ipak stopalo ima pravilno "utorište". Ili možda ne?!?
    Znam po sebi: ako kupim neke obične šlape ili natikače bez anatomskog uloška, noga mi nepravilno gazi i kičma me boli za poluditi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Pa da, ali kako onda objašnjavate da većina cipelica ( Bambi, Frodo, Ciciban) iam anatomske uloške?
    Ne znam pravo objašnjenje, ni meni nije logično to stavljanje uložaka. Koliko znam, svodovi stopala u djece se formiraju do 3.godine, dakle do tada im uopće ne bi trebao nikakav uložak. Ima li neki stručni razlog (osim komercijalnog) da se u sve dječje cipelice stavljaju "anatomski" ulošci, ne znam.

Citiraj Anka prvotno napisa
    Znam po sebi: ako kupim neke obične šlape ili natikače bez anatomskog uloška, noga mi nepravilno gazi i kičma me boli za poluditi.
    I kod mene je tako, ali znam i zašto - jer imam grozan platfus i gadnih problema s kičmom koji proizlaze iz toga. A isto tako sam u djetinjstvu nosila sve cipele s anatomskim uloškom! Kod odraslih je situacija ipak drukčija, jer bi svodovi stopala trebali biti formirani, a kad se spuste (ili čak izravnaju), onda nastaju problemi (koje danas ima većina ljudi). Kod djece se svodovi tek trebaju formirati, pa bi trebalo mišićima omogućiti da rade i da sami drže stopalo. Bar tako mislim.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Meja lgika govori slijedeće: do neke godine ( vi spominjete 3) noga se formira. I traba je postiti da se sama formira. Hvala Bogu mi svi imamo visoki svod i stavarno nemamo niti smo imali problem sa spuštenim stopalom (ni MM ni Matej ni ja, a niti itko u obitelji). Čak se i ortoped čudio tako lijepo formiranom stopalu kad je Matej bio 6 mjeseci.
    Kasnije, kako rastemo i postajemo teži i kad je svod stopala formiran, trebalo bi ga ili poduprijeti ako je sve ok (jer veća kontaktna površina je manji pritisak i time lakše za leđa i kičmu) ili ispraviti neispravan svod, odnosno pripomoći tijelu da se ispravi.

Možda...?????

Stvarni ni jedne cipele koje sam vijela u Njemačkoj za malu djecu nemaju uložak u cipeli!

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moja logika ...mislim... prebrzo pišem...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I kada se usporede npr. Ciciban i Naturino razlika u velicini uloska je ogromna. Mislim prvenstveno na onaj jastucic i tvrdocu uloska. Kod Ciciban cipelica ulozak je jako tvrd i jastucic je ogroma i debeo. Takodjer, taj ulozak se jao razlikuje od modela do modela, od broja do beoja. Kod Naturina je puno meksi, savitljiviji i s manjim jastucicem.

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ni ja vise ne znam sta je dobro za stopala, jer se stalno cuju drukciji savjeti. ocito tu ni pedijatri, a ni ortopedi nisu bas slozni. jer misljenje da se stopalo treba prirodno formirati do trece godine i do tada koristiti cipelicu bez uloska bi mi stajalo da ja ispred kuce imam livadu, pa da lara slobodno trckara po njoj, pa da bude onako, ful prirodno, ali ja, nazalost zivim u stanu, na trecem katu i lara gazi po plocicama i ne znam kako ce se to njeno stopalo 'prirodno' formirati.
    pa nakon svega ne znam da li neki ortopedi predlazu anatomske uloske misleci na ovakav stil zivota :? , tj da li anatomskim uloskom zamjenjuju neravnine po kojim bi dijete trebalo gazit :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa čuj, svi ortopedi se slažu da dijete treba što više pustiti da hoda boso.
    Druga stvar je što živimo u gradu i što dijete nema gdje "prirodno formirati" svodove.
    Mi smo ljetos koristili prilike za hodanje bosim nogama po šljunku - novo igralište na Bundeku bilo je kao stvoreno za to! (ne znam kako će biti ove godine, prošle je još bilo sve novo i čisto...)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pa evo profesor tjelesnog odgoja mi rekao prostim jezikom da je stvar u tome da ukoliko nosi cipele s uloskom a kosti tj noga raste, kost se isto savija po obliku uloska i stvara se trajna deformacija kosti/one sto ide od zgloba ka palcu. iz tih razloga djeci kupovati cipele bez uloska ali stabilnim tj. debelim nesavitljivim djonom, od nazad da budu cvrsce tako da peta bude stabilna ali da dijete moze normalno pomjerati nogicu /okretati u krug oko zgloba/,a ne da zglob zategne cipelica jer se u suprotnom ligamenti ne razvijaju pa su kasnije ceste povrede.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ni ja više nisam pametna kakve cipelice odabrat, ali ni nemam baš puno izbora.
    ciciban, frodo, bambi, sve imaju uloške i na kraju si osuđen kupit cipelice sa uloškom.
    ja malu puštam neka je što više bosa. sad zimi joj obučem 2-3 čarapice i neka gazi.
    liti po plaži je ionako bosa.

ali me drugo zanima: ulošci u cipelama se već godinama i desetljećima stavljaju. kako smo se mi to odgojili sa takvim cipelicama jer ne virujem da svi od reda imamo problem sa stopalom jer smo nosili uloške. a i prije su ulošci (vjerujem) kao i cipele ipak bile malo i manje kvalitetne nego danas.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

http://preschoolians.com/barefoot.asp

pogledajte si ove cipele i malo prošvrljejte po stranici, već je berlinka pisala o njima na jednom topicu, ja cu ih nabaviti,
    ima i austrijska stranica ko zna dobro njemački
    http://www.preschoolians.info/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ni ja više nisam pametna kakve cipelice odabrat, ali ni nemam baš puno izbora.
    ciciban, frodo, bambi, sve imaju uloške i na kraju si osuđen kupit cipelice sa uloškom.
    nemoj sužavati svoj izbor na samo 3 marke cipela... i nemoj misliti ako cipele nisu marka da nisu dobre. ja sam nedavno kupila no name cipele (kanađanke) za Rok-a u pittarellu - visoke, kožne, pojačanje na peti, savitljive i ravan taban, bez uloška...

problem je u tome što se većina nas (priznajem i ja sam do sada) orijentira isključivo na gore navedene tri marke + naturino pa ni ne gleda dalje. a može se naći dobrih i kvalitetnih cipela i drugdje...

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nama dr. tifi isto rekao bez ikakvog uloška barem do 3. godine

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

bez uloška.... na pregledu prije škole, ako baš nešto nije u redu dijete dobije one ortopedske cipelice i ispravite stvar, ali to je dosta rijetko.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Evo, mi nemamo ni jedne cipelice donosno papučice zvučnog imena.
    gležnjače - Primo, slovenska firma, kupljene u našem Jelen-u (ČK 120 kn)
    Papučice od borova 50 kn
    tenisice iz pittarela 120 kn, Disney - WTP
    sve imaju pojačane pete i minimalni uložak.

Uglavnom je bosa

Posudili smo bucne - elefanten, ali još ih nije imala, nema snijega.

ako će imati spušteno stopalo, kak nas kvocaju, ionako će nositi poseban anatomski uložak.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •