Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Mala anketa o epizotomiji

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Mala anketa o epizotomiji

Pozdrav svima od jedne trudnice u 37 tjednu trudnoce i sve blize porodu. Nisam Roda iako redovito pratim sve sto se dogadja na stranicama, a nesto manje i na forumima. Trudim se informirati o porodu na svim dostupnim stranama.
    I tako cisto iz vlastite znatizelje me zanima da li uopce postoji zena, po mogucnosti prvorotka, koja nije dozivljela epizotomiju i kako joj je to uspjelo (Gdje? Da li na vlastito inzistiranje?).

jasna, ja dodala anketu ivarica

Početno

Postoji - ja
    Ne u Hr.
    Nisam niti radila per. masazu.
    Nije na vlastito inzistiranje nego zato sto se to smatra nepotrebnim postupkom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto kao i Sandra i prvi i drugi put.Nisam radila masazu.Jednostavno koncentracija pri porodu i slusala babicu sta god je rekla i nit sam pukla niti su me sili a Annabel 4050gr a Noah 4300gr

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Radila masazu, trazila da me ne rezu i evo sve za 5! :D

Poslije mene je jedna moja frendica isto sve prosla kao i ja, i ni nju nisu rezali :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Radila masazu, trazila da me ne rezu i evo sve za 5! :D

Poslije mene je jedna moja frendica isto sve prosla kao i ja, i ni nju nisu rezali :D
    u kojem je to rodilištu bilo?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SD

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno,nisam ni znala da je se može izbjeći.Barem ne prije 4 i pol godine.Ne mogu baš reći ni da sam bila informirana nešto...E,a da sad idem roditi bila bi drukčija priča,sad bar znam da to nije neophodno,iako ne mogu reći da sam nešto posebno doživjela epiziotomiju,čak ni kasnije pri zacjeljivanju.

Zato mi se pitanje na anketi ne sviđa baš jer se odnosi samo na one žene koje su je htjele izbjeći,a to je vjerujem sve u razdoblju od možda godinu i malo više otkada se malo više priča o tome.Neću ni glasati kad nisam ni znala da bih je mogla izbjeći.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam bila prvorotka, rodila u svedskoj. nisu me rezali, nisam vrsila masazu, babice su bile famozne, nisam rodila u 3 poteza nego nakon 20 minuta tiskanja a na kraju poroda kad je i posteljica izasla utvrdeno je da sam samo malkice popucala pa imam 2 mini sava koja nisam sama mogla pronac nego mi ih je babivca na dvomjesjecnoj kontroli pokazala. :D :D :D :D

ivarica

Početno

sori, lavica, uopce nisam razmisljala da se moze tako shvatiti (objasnjenje: prvotno pitanje je bilo - da li ste uspjele izbjeci...) evo, editirala sam naslov ankete - sad mogu sve odgovoriti, bez obzira da li su je htjele izbjeci ili ne.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su radili epiziotomiju i vjerojatno s pravom jer nisam niti radila masažu, a i malo prerano sam počela tiskati jer nisam mogla izdržati pa bih vjerojatno popucala... Živo me zanima čime su me to recnuli jer MM koji je bio na porodu i gledao nije uopće skužio, a napeto je pratio razvoj situacije (ja, naravno, nisam skužila jesu li me rezali ili ne sve dok nisam pitala)

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam imala epiziotomiju sa Robijem (prvi porod je bio na carski), nije se niti spominjalo jer je opca praksa da se ne radi epiziotomija osim ako je to stvarno neophodno. Zivim u Kanadi.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivarka, sad ti je kriva anketa. Ja sam na pitanje jeste li uspjeli ibjeci (prvi put) odgovorila ne, a sad ispada da mi je nisu radili!

ivarica

Početno

pa glupa sam ko noc.
    idem ispraviti

ivarica

Početno

ipak sam je skroz izbrisala, nisam joj vise vjerovala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je anketa o epizotomiji onda ja kao prvorotkinja u sada 24 tjednu trudnoće sam striktno protiv epizotomije.
    Iz iskustva svojih prijateljica čula da to stvara problem kasnije. Naime za vrijeme poroda navodno te toliko sve boli i toliko si napet da niti ne osjetiš da su te zarezali do šupka. Međutim kasnije je bolno, pogotovo ako ne odmah ne sašiju a i to se događa. Kasnije kada ideš na WC nemožeš ni piškiti bez boli a kamoli veću potrebu raditi. Pa malo krvariš naprijed a i natrag pogotovo ako ti iskoče "hemoroidi" kao šlag na kraju.
    Mislim da se "ona stvar" može pomalo raširiti dovoljno za bebinu glavicu i ramena, ako je pristup babice-osoblja normalan a ne silovit i ako naravno rodilja surađuje.
    Obzirom da epizotomija u našim bolnicama rutinska stvar , vjerujem da je teško može tko izbjeći. Možda netko to i uspije izbjeći ali te su rijetke.

Kako će biti kod mene kada u proljeće /oko 20.03./ budem "otvarala vrata" , pisati ću Vam, možda izbjegnem provaljivanje.

Lijep pozdrav.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je nisu radili, nisam u opće o tome s njima razgovarala, jednostavno nisu, ali napomena je da sam rodila u 8. mjesecu trudnoće prvorotka sam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O da, meni su radili epi...fuj, fuj, fuj, upravo ovo što je netko gore opisao, nemožeš ni pi-pi ni ka-ka, a onda hemići, pa stavljaj bivacin, pa kantarion, pa čepiće da se napokon isprazniš, a u biti ništa ne pomaže. Pa se za mjesec dana upalio šav - nekakva žlijezda lojnica.
    Izbjeći pod svaku cijenu, inzistirati!!!

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A legendarno divlje meso koje izraste na šavu ako je velik, kroz što sam osobno prolazila 2 miseca posli?! Srećom je samo od sebe zaraslo. Rez je bio do š.! :? :? Bolilo je prvih dana za pop....!!!!

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je skroz mali šav, ali sam danas (3 tjedna od poroda) primjetila neku kvržicu, valjda divlje meso? šta da radim s tim?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam rekla doktoru da sam radila perinealnu masažu i da bih voljela izbjeći reckanje ako ikako može, da želim kontrolirano tiskanje i sve u tom tonu.... On je rekao da i on nastoji ne rezati ako je moguće, a ako baš treba onda minimalno koliko je potrebno. Nisam uspjela izbjeći (prvorotka), recnulo me, ali zaista malo, odlično sašiveno i nisam nakon poroda imala nikakvih problema. Mislim, osjećala sam rez, ali nisam imala nikakve bolove, hodala a i sjedila normalno. Kad mi je patronažna 6 dana nakon poroda pregledavala ranu rekla je: "Pa vi kao da niste ni imali epiziotomiju!"Još da kažem da sam rodila na SD.
    Inače, nakon male ankete provedene među ženama u rodilištu zaključila sam da nije važno samo jesu li te recnuli, već i TKO te recnuo odnosno kako te zašio. Tako, npr. žene koje su dopale šaka određenim doktorima nisu mogle danima ni hodati a kamoli sjesti, a odlazak na WC bio je pravi podhvat. Isto tako, "klijentice" nekih drugih doktora bile su, bez obzira na epiziotomiju, kao avioni. Pritom su se veličina bebe i broj šavova pokazali nebitnima (i te sam parametre naime uključila u svoju blic-anketu).
    Zato me jako ljuti ne samo kad se sama epiziotomija prihvaća zdravo za gotovo, već poludim kad se užasni bolovi, neugodnosti, ružni šavovi i sl. prihvaćaju kao nešto nužno i samo po sebi razumljivo. Evo, ja živi dokaz da ne mora biti tako! Žene, ne dajte da vas masakriraju!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se nadovezem na topic: koliko cesto ste radile/radite masazu (koliko dana u tjednu) i koliko dugo u jednom navratu? Jeste li radile konstantno odredjeni broj min ili sa prekidima (ja radim pauze jer mi je poprilicno neugodno)?
    Jeste li pocele bas od 34 tjedna? Ja sam sad u 37. tjednu, do sad bas nisam bila redovita, sto mislite, stignem li do 40. tjedna nesto popraviti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jos sam zaboravila pitati je li vam se desavalo da se ozlijedite ili iziritirate -mene tu i tamo zna nesto poslije peckati, iako se uvijek prvo tusiram i koristim prezervative za prste. Takodjer, uspijevate li ju raditi s palcima (ili jednim palcem)? Meni je trbuh uzasan problem, i palci su mi prekratki, pa pokusavam kombinirati razne prste

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

violet, ja sam počela s 34 tjedna, svakodnevno, s onim weledinim uljem. S obzirom da sam krakata, uspjela sam zaobići prepreku zvanu trbuh. Peckalo je i zatezalo samo u početku, poslije je išlo glatko.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E i ja da se nadovežem, rezanje nikad više. Jer čak i ginić kad je vidio ranu rekao je da su me izmasakrirali. A on ih je vidio sigurno puno u svojih 40 god staža. Ali bila sam glupa, neinformirana, a i preplašena od svega, pa nisam niti znala inzistirati. Ako mi ovaj put približe škare, ja se dižem s kreveta i idem rodit sama, u hodnik, auto bilo gdje. Uz sve one tegobe što su cure rekle, imala sam i prestrašan hematom baš na rani (2 prsta širok i prst dugačak), kad je splasnuo nakon 5-6 dana, konci su ostali labavi, pa sam se raspucala, pa onda divlje meso, nešto se "granulariziralo"?!. A sex, bar sam pola godine vidjela sve zvijezde, a drugih pola se štrecala od očekivanja zvijezda.
    Dakle, teško da mi može ovaj put poći na gore, ne dam se pod škare.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ima li netko iz Splita koga nisu rezali? Svi koje ja znam su imali epi.!

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo javljam da je jasna koja je otvorila ovaj topic upravo rodila - BEZ epiziotomije :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sjajno :D

Ja sam dvaput patila. A jedna moja frendica, cetvero djece, cetiri puta epiziotomija. Rkli su joj nesto tipa, pa kad vam nije elasticna...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    evo javljam da je jasna koja je otvorila ovaj topic upravo rodila - BEZ epiziotomije :D
    Čestitamo!!! :D :D :D
    A u kojem rodilištu?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pia, bilo je par slucajeva da zene nisu rezane u splitu, ali to je rijetkost, nazalost...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Čestitam Jasni i pridružujem se topicu. Do nedavno sam imala veliku želju roditi u kadi, ali od kad idem na tečaj u petrovu sve manje to želim, a razlog tome je potpuno negativan stav liječnika (koji su nam do sada držali predavanja) prema takvom načinu poroda. I sada se naravno pitam koliko su oni to uopće u stanju dobro obaviti kada ni sami u to ne vjeruju i to otvoreno pokazuju. Kao da je cijeli tečaj zamišljen upravo s prikrivenom namjerom da odgovore od kade svaku trudnicu kojoj je to uopće moglo pasti napamet. Za liječnike u petrovoj kada je "hir", "trend" (stigao iz Amerike) i zauzima jedan box u kojem su obavljali godišnje do 800 poroda, a sada je broj poroda simboličan. Za jednog od tih liječnika (neću navesti ime) voda je neprirodno okruženje za ženu i za bebu (možda smo mi ostali išli u krive škole u kojima su nas učili da je život nastao u vodi, da je naš organizmu sastavljen od 70% vode i da beba 9 mjeseci pliva u vodi). Kap koja je prelila čašu bila je informacija da se prvorotkinjama ne preporuča kada jer bi mogle popucati (valjda ne rade epiziotomiju u kadi ). I sad ja više ne znam šta je gore: pucanje ili epiziotomija. A cijela ta priča s kadom... no comment.
    Topic je epiziotomija, a mene to odvelo u totalno krivom smjeru (stvarno mi ih je puna kapa), pa ljepo molim moderatorice da ovo copy-paste u topic "porod u vodi".

margita

Početno

ja sam isto rezana...bolilo je gadno oko 5 tjedana i tek nakon tih 5 tjedana sam mogla normalno sjesti...cini mi se da je u splitu (i ja sam u st rodila) praksa da svih recnu...i ne samo to...nema nikakve mogucnosti da je muz uz tebe na porodu...ma ne moze ni vidjeti bebu dok ne izadjes iz rodilista (moj je gledao snimku kamerom ...a o mogucnosti da se rodi u vodi naravno nista jer nema tih kada...pa gdje ja to zivim...???
    a treba se boriti da bar one koje rode poslije imaju bolje uvjete i mogucnosti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ni mene nisu rezali, ali sam malcice pukla (sestra na viziti uopce nije skuzila da imam sav), ali to je zbog toga sto sam stvarno imala fenomenalnu babicu koja mi je masirala medjicu. Iz nacina na koji me ona masirala sam skuzila da je ono sto sam ja radila kao masazu prakticki bilo beskorisno. Doduse, pocela sam je raditi prekasno (36.tjedan) tako da uskoro nisam mogla od trbuha nista...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Uspjela sam!!!

Puno hvala na svim vašim porulama!! Ja sam svog ginekologa, koji me na kraju i porađao davila za epiziotomiju i uspjela roditi 10.12. u Merkuru prvo dijete (malog Mateja) od 3650 g bez epiziotomije i bez pucanja. :D :D Samo sam stvarno slušala sve što su mi govorili. Bio je i tata prisutan i to je sigurno bolje od epiduralne, barem je na mene tako djelovalo.

Pozdrav društvu s foruma za koji sada imam, bolje reći nemam uopće vremena!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super Jasna CEstitam i na bebi i na nerezanju

valerija-zg

Početno

Cula sam nesto o uzimanju vitamina E (u kapima) nekoliko dana prije poroda kao prevencija da ne dodje do epiziotomije jer vitamin E pospjesava elasticitet tkiva.
    E sad... da li uzimati te kapi oralno ili se per. masirati - Hamletovska dvojba

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prvorotka sam koja je rodila sineka u 37. tj. 03.03.2004. na Sv. Duhu i nisu mi radili epiziotomiju. Mislim da je tome uvelike zasluzna sestra koja me je porodila. Nisam prije toga radila nikakve masaze niti pila nikakve posebne vitamine. Kad je tiskanje pocelo samo sam je pitala dali rezu rutinski ili ima nade da prodjem i bez toga. Sestra je rekla da ne rezu rutinski i eto dala sve od sebe da prodjem bez rezanja. Masirala me je cijelo vrijeme a ja sam se samo trudila (uspjesno) raditi sve kako mi kaze Cure samo hrabro jer eto moze proci i bez toga. Kasnije je u sobi do mene bila djevojka kojoj je to isto bio prvi porod i takodjer je prosla bez rezanja i mislim da ju je porodila ista sestra.

haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

koky, jel možda znaš kako se zove sestra?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gordana

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gordana je zakon, isto kao i Naska!!!!!!!!!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je isto bila Gordana :D Zenu zaista treba klonirati :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Fakat, Gordana je zakon.
    Mi nismo izbjegli rezanje, a majstorica od škara bila je Maja i nije šparala. To mi je ujedno bilo jedino stvarno neugodno iskustvo s poroda.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marinela prvotno napisa
    Naime za vrijeme poroda navodno te toliko sve boli i toliko si napet da niti ne osjetiš da su te zarezali do šupka. Međutim kasnije je bolno, pogotovo ako ne odmah ne sašiju a i to se događa. Kasnije kada ideš na WC nemožeš ni piškiti bez boli a kamoli veću potrebu raditi. Pa malo krvariš naprijed a i natrag pogotovo ako ti iskoče "hemoroidi" kao šlag na kraju.
    Ja sam bila na SD. Zamolila sam sestru da sve prođe bez epiziotomije i ona mi je odgovorila da je praksa da se ne reže rutinski i da uvijek probaju bez epiziotomije. Na žalost, beba je bila prevelika za mene (4 kg) i skoro sam završila na carskom, tako da su mi ipak napravili epiziotomiju, i to veliku, jer je malena na kraju rođena na vakuum. :?

Uglavnom, epiziotomiju ne rade "do šupka", kako si to napisala, nego sa strane, da ne dođe do infekcije. Da je ugodno, nije.

Međutim, ja sam već idući dan sjedila u krevetu (a što ću, bebica je bila sa mnom), normalno sam išla na zahod, prvu veliku nuždu sam obavila prvi dan nakon poroda i od tada sve redovno a hemoroide nisam imala nikad u životu.

Dobro je često pranje čistom vodom, bez ikakvih sredstava za intimnu higijenu, a meni je doktor preporučio i Bivacyn u spreju, koji mi je fino rashlađivao osjetljivo područje i dosta pomogao.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

prvo dijete u Puli- beba mala,porod lagan ali bit ce imali los dan i zaigrali se hmmm škarama

drugo dijete Osijek- ooogromna curica, i uz rezanje zivu je polomili (kljucna kost ,hematomi po cijelom tijelu...strava

trece dijete Dubrovnik- ogroman momak ,kompletan zapetljan i zadavljen pupcanom vrpcom,izlomljen,hematomiziran,rodjen bez pulsa...a ja ni šava...niti sam pukla niti me bolilo,hopsnula sam sa kreveta nakon dva sata kao da nisam rodila

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Na žalost, nisam bila te sreće. Sa mnom u rodilištu ležala je žena koja je rodila svoje dvanaesto dijete. Odmah ujutro je sjela "po turski" na krevetu. Dok smo se mi jedva pomicale ona nam je ispričala kako je nju uvijek porađala babica koja ju je vodila kroz porod. Kasnije je u bolnicama nisu ni pokušavali rezati. Moje kolegice rodile su u različitim bolnicama drugo ili treće dijete bez rezanja, no jedno im je zajedničko. Porod su im vodile starije babice i bile su oduševljene tim iskustvom. Izgleda da ima istine u tome da doktori rutinski režu ili misle kako će im kasnije biti lakše sašiti. Babicama iz stare škole je pitanje časti i sposobnosti da ženu porode bez škara.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znam da li da stavim novi topić sa pitanjem:
    Da li je neka od vas odbila epiziotomiju, a onda popucala tako da je požalila, odnosno da je bilo gore nego kad su joj radili epiziotomiju (npr. u prvom porodu).

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Prvi put sam rezana i svi ti dani nakon poroda bili su zbog toga teži, trebam roditi početkom iduće godine i planiram zahtijevati da ne rade epiziotomiju, jedino ako je baš krajnje nužno.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Prvi put sam rezana i svi ti dani nakon poroda bili su zbog toga teži, trebam roditi početkom iduće godine i planiram zahtijevati da ne rade epiziotomiju, jedino ako je baš krajnje nužno.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz lipanjskog broja "doktora u kuci"

ako ce se viditi scan :/

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Prvo ,3860g bez epi uz dva sava na labili. Ipak tusiranje i piskanje je bilo pjesma.
    Drugo, 3620g bez epi bez ijednog sava.
    Smatram da bi pukla oba puta da nije bilo vjeste babice. Samo puno truda osoblja i sve 5. I da prvi put sam masirala medjicu s uljem, a drugi put nista. Inace puna sam strija, pa nije ni to pravilo ocigledno.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni su radili epi ali mislim da kod mene nije bilo bi-ne bi jer da nisu tko zna kaj bi bilo, a popucala bih sigruno uzduž i poprijeko. A ne da sam ju osjetila, bilo je užas, baš me jako zabolilo kad su me recnuli...Hemeroide nisam imala, ali sam zato teško išla na wc u prvo vrijeme i dugo nisam mogla sjesti.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •