Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: autosedilica?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno autosedilica?

Dorotea jako sporo dobija na tezini (mislim da ce 9 kg napuniti za 3 meseca), a sedilica koju mi imamo (za manje od 9kg) joj je tesna u visinu (jadna skroz zgrci nogice). Da li je opasno da joj pre nego sto napuni 9kg kupim sedilicu koja je za od 9kg?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda zgrci nogice zato sto joj j malo mjesta ?
    mislavova sjedalica je mala mu kad ga vozim u svom autu, zgrci noge, al kad ga mm vozi u svom autu, koje je dosta vece, mislav komodno sjedi, ima mjesta ispred sebe vise do prednjeg sjedala...
    jel mozda to vas slucaj?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne verujem jer i kada je u stanu stavim u nju nogice su zgrcene. Ma nije samo to razlog, nego ja bas mrzim ovu sedilicu koju imamo i jedva cekam da kupim novu i bolju.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a one sjedalice d 0-18 kg!? pa do 10 kg voziš okrenutu nazad, a poslije okreneš prema naprijed. na njima se i položaj može malo regulirati (čini mi se od 60 do 90 stupnjeva).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: autosedilica?

Citiraj snowhite prvotno napisa
    Dorotea jako sporo dobija na tezini (mislim da ce 9 kg napuniti za 3 meseca), a sedilica koju mi imamo (za manje od 9kg) joj je tesna u visinu (jadna skroz zgrci nogice). Da li je opasno da joj pre nego sto napuni 9kg kupim sedilicu koja je za od 9kg?
    Da, OPASNO je.

Dijete treba minimalno imati 9 kg i biti 1 god starosti!

Negdje sam jos procitala da je dijete spremno za tu vecu sjedalicu kad je sposobno samo (bez ikakve pomoci - krevet, tvoja ruka) ustati. To navodno znaci da su mu dovoljno jaki misici u vratu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala. Nisam nigde videla te od 0-18kg, ali cu pogledati svakako.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snowhite, anchie je super rekla.

Dijete koje je lakse od 9 (po nekima i deset kila) i mlade od godine dana mora se voziti u automobilu u autosjedalici (u polulezecem polozaju) montiranoj prema nazad. Ne smije se okretati naprijed prije toga, OSIM u slucaju ako se ono samostalno moze povuci iz sjedeceg u stajaci polozaj (drzeci se za nesto). Ako dijete moze to uciniti to znaci da su se misici vrata i ramena dovoljno razvili da moze kolko tolko zadovoljavajuce podnijeti silu koja ce povuci njegovu glavu prema naprijed, u slucaju sudara, ako je u autosjedalici okrenutoj prema naprijed.

To ne znaci da se dijete treba, kad navrsi godinu dana i napuni 10 kg (ili moze samostalno povuci u stojeci polozaj) pod svaku cijenu okrenuti prema naprijed. Dapace, pozeljno je da dijete ostane okrenuto prema nazad sto je to dulje moguce.

Ako dijete preraste autosjedalicu prije nego sto je dostigao gore opisane ciljeve (dob, tezina, razvoj) onda je potrebno nabaviti autosjedalicu koja se moze montirati i prema naprijed i prema otraga jer one, za razliku od onih iskljucivo za novorodencad, su dizajnirane i za djecu tezu od 10 kg (obicno do 15 kg) i montiranje prema unazad.

Sto se tice prerastanja autosjedalice za novorodence, to sto su djetetu noge "skvrcene" odnosno vire iz autosjedalice ili doticu naslon sjedista automobila ne znaci da je dijete preraslo autosjedalicu niti da ce imalo ugroziti sigurnost djeteta.

Dijete je preraslo autosjedalicu za novorodence ako je preslo gornju granicu tezine za koju je autosjedalica dizajnirana ili ako je djetetovo tjeme dostiglo 2-3 cm ISPOD vrha naslona autosjedalice. Znaci, duljina djetetovog trupa+glava su, uz tezinu djeteta, ti pokazatelji da li je dijete preraslo autosjedalicu. Duljina nogu ne igra nikakvu ulogu.

Nadam se da je ovo pomoglo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OSIM u slucaju ako se ono samostalno moze povuci iz sjedeceg u stajaci polozaj (drzeci se za nesto).

Dorotea se od 15.7 podize samostalno, a sada vec oslanjajuci se sa samo jednom rukom i to bez ikakvih poteskoca Jel to znaci da je spremna?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dorotea je napredna cura (kuzim ja to, i moj Robi je takav bio )

Znaci da je mozes okrenuti. Ali samo u autosjedalici koja se montira okrenuta prema naprijed i zadovoljava razvojni stupanj tvoje bebe. Znaci, ako mozes naci autosjedalicu koja se montira prema naprijed i u tom smjeru dozvoljava voznju beba koje su lakse od 9 kg (ja jos nisam takvu vidjela), onda OK. Inace ne.

SAMO, zasto se toliko zuris? Kao sto sam gore napisala, bez obzira na stupanj razvoja, za dijete je najsigurnije da se vozi okrenuto prema nazad (i za nas odrasle isto, al malo komplicirano :D)) pa je preporuka da se vozi okrenuto prema nazad koliko je god to moguce (u autosjedalici koja odgovara velicini djeteta).

Ova smjernica da se dijete ne okrece prema naprijed prije nego se moze samostalno ustati je postavljena kao minimalni kriterij kako djetetu okrenutom prema naprijed pri sudaru ne bi doslo do pucanja kicmene mozdine i slicnih ostecenja. Naravno, sve ovisi o sudaru pa tako i ako je dovoljno jaki sudar, niti taj stupanj razvoja nece pomoci.

Ali i kod sudara koji nisu toliko jaki, kod djece, kao i kod odraslih, koja su okrenuta prema naprijed postoji jako veliki rizik da dobiju tzv whip-lash (kada glava poleti prema naprijed pa prema nazad) i s tim se nije za saliti. Odrasli se znaju godinama oporavljati od whip-lasha kojeg su zadobili pri sudaru.

Zato ako nije neophodno da se Dorotea pocne voziti okrenuta prema naprijed vozi je okrenutu prema natrag jer tako maksimalno smanjujes svojem dijetetu rizik od povrede.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala puno Ancice
    Ipak cu da potrazim sedilicu od 0-18kg, a ako ne nadjem ostajemo u ovoj dok ne bude vreme za veliku. Zurim jer se ni Dorotei ni meni ne dopada ova koju imamo, ali ne da mi se riskirati bezbednost deteta zbog mojih bubica.
    Hvala jos jednom

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ej Ančice, vidim da si dobro informirana o sjedalicama pa bih te zamolila za pomoć. Također kao ni snowhite nisam zadovoljna sigurnošću sadašnje sjedalice,a pošto mala ima 7,5 kg i 4 mj trebala bih joj kupiti onu što se kombiniraju položaji prema naprijed i nazad,ali pitanje je koju?
    Pomozi!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da kod nas jedino postoje Cam (i sl.) i Brevi. Ova prva je OK ako ima kopcu za fiksiranje pojasa vozila, inace se mozes slikati. Brevijeva kopca za fiksiranje pojasa u principu ne radi ali se obicno moze OK montirati, uz dodatno zatezanje svako malo ako se pojas otpusti kroz normalnu voznju.

Mislim da u Sloveniji ima Concord koja je dobra.

Ono kaj trebas napraviti je, prije nego sto kupis sjedalicu, traziti od trgovine da je prvo pokusas namjestiti u svojem vozilu da vidis da li odgovara. Jer sve sjedalice ne odgovaraju svim vozilima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod tih kombiniranih sjedalica je dosta teško podesiti kut od 45 stupnjeva. Kod manjih auto gotovo nemoguće!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, to si dobro primjetila. kod kombiniranih se u pravilu mora podmetnuti zarolani rucnik ili nesto sl. pod "noge sjedalice", dijela koji je kod prijeloma sjedista i naslona, kako bi se podesio ispravan kut za smjer suprotno voznji.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Problem je i to što je takva autosjedalica glomazna pa se često ne može postaviti pod 45 stupnjeva jer mu smeta prednje sjedalo :/.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

malo off topic, neki dan sam vidjela onu "naopaku" sjedalicu 0-9 montiranu u smjeru vožnje?? kako li je nekome palo na pamet to napraviti?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

htjedoh reći 0-13

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nazalost, to je jedan od nerijetkih problema. Roditelji nisu procitali dobro upute ili su ih odlucili ignorirati i time stavljaju dijete u veliku opasnost. Em sto sjedalica nije tako ucvrscena kak se spada em sto od nje nist koristi jer ne stiti djetetovu glavu i vrat.

Nema sjedalica za male bebe koje se smiju montirati prema naprijed. Ovo je jedna od odredbi regulacije standarda za sjedalice.

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eeee moja ms.Ivy nije ti to tako rijetko.
    Baš neki dan gledala jednu mamu. Na zadnjem sjedalu 2 sjedalice. Za novorođenče (0-13) i jednu za malo dijete (9-18) i obadvije okrenutu u smjeru vožnje
    Naravno da mi je narasla kosa na glavi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •