Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Soja - flatulencija

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Soja - flatulencija

Cure, je li moguće da moji klinci prde k'o blesavi kad ja jedem soju, sojine prerađevine i pijem sojino mlijeko?

ivarica

Početno

probaj je izbaciti iz prehrane, minimalno 2-3 tjedna
    moze biti

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: Soja - flatulencija

Citiraj ~lex~ prvotno napisa
    Cure, je li moguće da moji klinci prde k'o blesavi kad ja jedem soju, sojine prerađevine i pijem sojino mlijeko?
    Apsolutno! Čak im i mokraća šnjofa po hrani koju jedeš.
    ALI... obzirom da nisi trudna, možeš slobodno raspaliti po začinima koji te efekte smanjuju (kim, kumin, asafetida...), mahunarke kuhati s kombu algom i tome slično. (Kim nije OK za trudnice)

Onako uzgred, ti se usudiš jesti soju u TOLIKIM količinama?

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Soja - flatulencija

Citiraj Davor prvotno napisa
    ...

Onako uzgred, ti se usudiš jesti soju u TOLIKIM količinama?
    Samo sam navela otprilike. Sojino mlijeko pijem gotovo svaki dan, ali kupujem isključivo GMO-Free. Navedeno je na pakiranju.
    A soja koju rabim u prehrani je pomiješana s povrćem i začinima pa napravimo neke lažne faširance. I to jednom do dvaput tjedno. Također pazim da bude GMO-Free label na pakiranju.

Sada ću definitivno prestati piti sojino mlijeko i prijeći na rižino. A mogu zaboraviti i fine sojine faširance

Davore, gdje kupiti kombu algu, spirulinu i sl.?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima toga u skoro svim dućanima zdrave hrane, a vjerujem da je kombu nekako najkorisnija obzirom na njeno djelovanje na mahunarke. SVE te alge, osim nekakve francuske mješavine koju možeš naći po supermarketima su JEZIVO skupe, ali se malo troše. Za litru čušpajza dosta ti je jedan centimetar kombu, a možeš ju sitno narezati škarama i ne vaditi van.
    Spirulina ti više spada u suplemente poput vitamina i strahovito smrdi. Ako je za lijek OK, ali u svim ostalim slučajevima...
    Hiziki, wakame... (ideš kako mi ide japanski ) i ostale alge koriste se u specifičnim slučajevima i općenito nekome tko nije na makrobiotici ne znače puno. Izuzetak je agar agar, koja se koristi za želiranje umjesto želatine (koja se radi od papaka, kože i ostalih strahota životinjskog porijekla).

Svakodnevno uzimanje jedne te iste namirnice opterećuje jetru, bez obzira na to kako se ta namirnica zove (vino, soja, meso, sir...)

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, budem pogledala u dućanu Gea (jel' se tako zove?) u Domjanićevoj.
    Još imam jedno pitanjce. Naime, gdje mogu nabaviti neku knjižicu tipa "zdrava hrana 101"? Jerbo nisam vična upotrebi alaga i inih zdravih sastojaka u svojoj kuhinji pa bi mi trebale instrukcije.
    Mi doma nismo nikakvi makrobiotičari i slično, ali ne zaziremo od zdrave hrane. Ja čak navijam za postupni prelazak na bezmesnu prehranu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ~lex~ prvotno napisa
    gdje mogu nabaviti neku knjižicu tipa "zdrava hrana 101"?
    Pojma nemam. Korisno je prvo se usmjeriti u nekom od vegetarijanskih smjerova pa onda tražiti literaturu, a fore skupljati sa strane. Prvi korak u tom smjeru bio bi odabrati kakve namirnice želiš ili ne želiš koristiti, kakve začine ili egzotiku voliš...
    Moj primjer - osnovno usmjerenje laktovegetarijanska prehrana ajurvedske orijentacije, s perverzijama iz makrobiotičke, meksičke i indonezijske kuhinje. Jednom tjedno riba, jaja samo u kolačima (koje drugi rade ) i majonezi. I puuuno začina.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •