Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Slanutak, cous- cous

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Slanutak, cous- cous

Imate li kakav dobar recept za slanutak? Mi ga radimo samo na jedan način- s porilukom, a recept je iz knjige "Goli kuhar" i fantastičan je, ali vrijeme je da probamo nešto novo.

A kako spremate cous- cous?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Recept moje mame, priprema se obično za Badnjak ili Veliki petak:
    1/4 kg slanutka,
    1/4 kg graha,
    3-4 srednja krumpira,
    2-3 česna češnjaka,
    sol,
    1/2 dl maslinovog ulja,
    pola kapule (omanje, veličine jajeta)

Slanutak i grah odvojeno namočiti večer prije u mlaku vodu. Sljedeći dan ocijediti i isprati. Staviti u lonac zajedno s oguljenim krumpirom narezanim na četvrtine. Dodati dosta vode (kao za juhu, valjda 2-3 litre), posoliti i ubaciti neoguljene češnjakoviće (skinuti onu prozirnu bijelu ovojnicu, ostaviti onu tvrdu). Staviti na vatricu da kuha. Na ulju popržiti kapulu narezanu uzdužno na dva-tri dijela (par minuta, da lagano uvene). Sve zajedno, ulje i kapulu, preliti u lonac sa slanutkom. Kad zakuha, smanjiti i na laganoj vatri kuhati sat i pol do dva (ma dok se grah ne skuha). Izvaditi krumpire, zgnječiti i vratiti u lonac. Pustiti da 5 minuta jako kuha (na jakoj vatri) da se maneštra od slanca lijepo zgusne. Dobar teeek!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Linda, moze taj od "golog kuhara"? Obozavam slanutak

Jedan od najdrazih recepata sa slanutkom mi je jedna lagana salata, ide super uz ribu (npr. losos), obavezno ju pravim uz rostilj ili za neka ljetna vrtna okupljanja, i obavezno u velikim kolicinama da ostane za dan poslije.

Mjere su davno postale odokativne,.

- slanutak
    - kukuruz iz konzerve
    - paradajz narezan na kockice
    - crveni luk narezan na kockice
    - avokado narezan na kockice
    - chilli (crveni, blazeg okusa - ocistiti sjemenke i sitno nasjeckati)
    - svjezi persin sitno nasjeckan (u originalu ide svjezi korijander, no nekima je jakog okusa, pa je persin dovoljno aromaticna i ukusna zamjena prilagodjena nasem ukusu)
    - sok od limuna

Sastojci se izmjesaju i salata se ostavi da se okusi sjedine neko vrijeme prije posluzivanja.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mmmm, čini mi se da je ova Ornelina salata za prste polizati! :D

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni je slanutak najfiniji sam: večer prije ga stavim namakati, kad je skuhan ocijedim ga, začinim maslinovim uljem, dodam sol i papar, po želji se može doliti i malo vode. Njam...

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ima li tko recept kako se od slanutka prave grickalice tzv. leblebije? (mislim da su izvorno iz Makedonije :? )

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovo mi je super:
    RIŽA SA SLANUTKOM
    šalica riže
    pola šalice slanutka (prethodno namočenog)
    Na maslinovom ulju prepržiti luk, 2-3 narezane mrkve, malo celera, narezanu papriku, grašak
    Dodati tekući paradajz i napola skuhanu rižu i slanutak
    dodati papar, m. dušicu, ružmarin, peršin, bosiljak, origano i mažuran

ovo nisam probala, no kombinira oboje
    TABOULE – COUS COUS
    to je couscous iskuhan pa ohladjen pa
    napravljen na salatu sa npr. sitno sjeckanim lukom, susenim
    paradajzima, maslinama, slanutkom i persinom. couscous je odlican i kao
    prilog, ako se napravi sa na maslinovom ulju zastakljnim lukom i
    sjeckanim susenim paradajzima.

daj molim te napisi taj iz golog kuhara!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo recepta za slanutak golog kuhara:

Namakati slanutak preko noći.
    Drugi dan kuhati slanutak najmanje 2,5 sata. Kad je potpuno omekšao, ocijediti.
    Sitno nasjeckati 3 manja poriluka i glavicu luka i pirjati na maslinovom ulju. Kad omekša, zaliti pilećim ili goveđim temeljcem, dodati ocijeđeni slanutak i kuhati. Nakon deset minuta izvaditi oko 40% od cjelokupne mase, usitniti (štapnim mikserom, multipraktikom...) i vratiti. Kuhati još kratko vrijeme da se sve lijepo izmiješa. Dodati sol, papar, svježe ribani parmezan i kockicu putra.

Ovo je zaista fantastično, jedan od rijetkih čušpajza koji moje izbirljive cure obožavaju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

koja telepatija
    evo ti još i recept za namaz - meni je superrr!

1 šalicu slanutka- namočiti i skuhati
    dodati sol, papar, peršin, bosiljak, češnjak
    4-5 maslina - izvadi koštice!
    2 žlice vrhnja
    malo senfa
    suncokretove sjemenke - pola šake
    sve smiksati i mazati po toplom kruhu :D

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ajme, cure, super!
    Ovaj namaz mi zvuči mrak! Ako ne prije, napravit ću ga za Megin rođendan za švedski stol. I ona salata mi zvuči super! I varivo... ma, sve!

Koja sam ja izjelica. Još nije ni pola deset, a već sam spremna za gablec (i to neki konkretan, npr. slanutak ili grah ).

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Ima li tko recept kako se od slanutka prave grickalice tzv. leblebije? (mislim da su izvorno iz Makedonije :? )
    Ovo sam našla negdje na netu, c/p:

PRŽENE LEBLEBIJE

Ovaj tip grickalica pruža isti užitak kao i čips, ali on sadrži daleko manje kalorija i više korisnih materija (proteini, kalcijum i biljna vlakna). Recept koji vam predlažemo, možete uvek osvežiti dodavanjem različitih začina (kari, biber, čili, aleva paprika, mešavina mediteranskih začina...)

Za 4 osobe

Sastojci:
    - 400 g kuvane leblebije - kašika maslinovog ili suncukretovog ulja - so prema ukusu - 1/2 kašičice bibera - 1/2 kašičice belog luka u prahu - 1/2 kašičice origana

Priprema:
    Zagrejte rernu na 250 stepeni C, leblebije pecite u tepsiji povremeno ih mešajući, sve dok ne poprime zlatnu boju (oko 35-40 min.).
    Nakon toga, leblebije uspite u jednu duboku činiju (od stakla ili keramike), prelijte ih kašikom ulja, dobro promešajte, a potom dodajte začine. Pokrijte činiju tanjirom ili nekim odgovarajućim poklopcem i dobro je protresite nekoliko puta. Na ovaj način ulje i začini ravnomerno će se rasporediti po čitavom sadržaju činije.

Hranljiva vrednost jedne porcije (činijica ili šolja): 136 kalorija, 8 % masnoće (1,3 g od čega ja 0,1 g zasićenih masti), 75 % ugljenih hidrata (25,9 g), 17 % proteina (5,7 g), 5,1 g biljnih vlakana, 39,4 mg kalcijuma, 1, 6 g gvožđa i 339 mg soli.

Ja uzmem slanutak iz konzerve. Probala sam s uljem i nije nam se svidjelo, ukusnije mi je kad stavim malo maslaca...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni je najlepsi kao namaz "humus"
    ostavljala sam vec recept, ako ga ne nadjete...pisem opet

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

humus je zakon!

obožavam slanutak! najjednostavniji recept: skuhani slanutak pomiješam s puno sitno sjeckanog svježeg luka, kad ima stavim vlasca, mrvu svježeg bosiljka, domaće bučino ulje, mrvu Umeboshi (ili jabučnog ocata ili limun soka) i soya sosa. I zdjelu salate u udavim se u tome

ili: napraviti povrće u woku na kineski (paprike žuta i zelena, malo luka krupno rezanog, šampinjoni) u to dodam kuhani grah (crveni) i kuh slanutak i malo dimljenog seitana.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Ja uzmem slanutak iz konzerve. Probala sam s uljem i nije nam se svidjelo, ukusnije mi je kad stavim malo maslaca...
    Balarosa, samo prepečeš u pećnici ocijeđeni slanutak iz konzerve??!
    Joooj, beskrajno ti hvala!
    Prije 10-tak godina netko mi je s puta u Makedoniju donio te grickalice. Bile su fan-ta-sti-čnee (ali bez svih ovih začina koje nabrajaš u receptu :? ) ! No, nigdje nisam uspjela naći recept kako da ih sama napravim od slanutka. 'Ajde, baš ću ovo probati kad ga nađem u nekom od lokalnih dućana...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Balarosa, samo prepečeš u pećnici ocijeđeni slanutak iz konzerve??!
    Joooj, beskrajno ti hvala!
    Prije 10-tak godina netko mi je s puta u Makedoniju donio te grickalice. Bile su fan-ta-sti-čnee (ali bez svih ovih začina koje nabrajaš u receptu :? ) ! No, nigdje nisam uspjela naći recept kako da ih sama napravim od slanutka. 'Ajde, baš ću ovo probati kad ga nađem u nekom od lokalnih dućana...
    Tako je, samo pečeš do zlatnožute boje... od začina sam probala jednom crvenu papriku i bilo mi je bezveze, a jednom origano što je ok, ali još mi je najbolje samo posoljeno.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Coccinella, oko 400g slanutka. Ispričavam se na propustu.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I kod mene se upravo krcka

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kupila i ja slanutak pa se spremam skuhati po receptu Golog kuhara.
    Pitanje: Kuhala bi ga u expres loncu. Da li znate koliko bi ga onda trebalo kuhati?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nemam express lonac, pa ti ne znam reći, ali vidjet ćeš i sama kad je slanutak potpuno mekan. Sigurno će ti trebati manje nego meni s običnim loncem.
    I mi smo u petak imali to za ručak i bilo je prefino, a i teta čuvalica, koja je prvi put uopće probala slanutak, ostala je oduševljena.
    Izdvojila sam malo kuhanog slanutka u posebnu zdjelu i čuvam ga u frižideru da danas probam onaj namaz. Sigurna sam da će biti mljac!

Baš mi je drago da je goli kuhar pobudio toliko zanimanje. Javite kako je ispalo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala Linda. Problem je što u expres loncu ne mogu probati da li je dovoljno mekan :/ ....

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Fakat sam seljo.
    A da ti onda ipak uzmeš lonac vulgaris, pa fino probaš?

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Hvala Linda. Problem je što u expres loncu ne mogu probati da li je dovoljno mekan :/ ....
    Preko noci namocen slanutak u ekspres loncu kuhas oko 40 minuta nakon sto "propisti".

Ja tako skuham vece kolicine i zamrznem porcije za nekoliko buducih obroka.

Linda, 'goli slanutak' je :D

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Odlična ideja, hvala Ornela!

lininamama

Početno

Bojim se da recept za leblebije nije tako jednostavan.
    Znam tacno jer moj deda je to pravio,njemu je to blo zanimanje,
    i moj tata je radio to kratko.
    Postupak traje dugo i ne koristi se kuvani slanutak.
    Sjecam se kad su se pekle leblebije citav kvart je mirisao
    Ja sam iz Makedonije,leblebija je izvorno iz Turske,ne iz Makedonije.
    Pozdrav

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj lininamama prvotno napisa
    Pozdrav
    Jel bi mogla pitati tatu ( ili dedu) barem okvirno kako teče postupak. Neću im biti konkurencija u poslu. Da, i meni je malo čudno peći ga kuhanog jer leblebije uopće ne liče na kuhani slanutak...
    A rekla sam da je izvorno iz Makedonije misleći da je MENI osobno izvorno iz Makedonije budući da sam ih dobivala od tamo. Izvorno izvorno je vjerojatno iz Turske, a tko zna otkud je opet stigao u Tursku... no nećemo sad ići ispitivati genetiku

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Slanutak, cous- cous

Citiraj Linda prvotno napisa
    Imate li kakav dobar recept za slanutak? Mi ga radimo samo na jedan način- s porilukom, a recept je iz knjige "Goli kuhar" i fantastičan je, ali vrijeme je da probamo nešto novo.

A kako spremate cous- cous?
    Od cous cousa najbolji mi je taboule: paradajz na kockice (5-6 kom), paprika na kockice (2 kom), mladi luk (3-4 kom), 2 soka limuna, 5-6 zlica maslinovog, sol, papar, svjeza metvica i persin. Sve staviti uz 500gr cous cousa u posudu za salatu, poklopiti poklopcem (moze se dodati nekoliko zlica vode ako paradajz nije bas socan) i ostaviti u frizideru nekoliko sati.
    Moji to svi obozavaju :D

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Samo da javim da sam jučer napravila Metvičin namaz od slanutka i fenomenalan je! Toplo preporučam!!! :D

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Me again
    Linda, za koliko ljudi je ovih 400 grama?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nama ispadne za troje odraslih (mm, teta čuvalica i ja) i dvije curke (ali one jedu kao ptičice), s tim da smo ti mi prave izjelice pa smažemo svaki i po nekoliko tanjura.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Znači za petoro odraslih dovoljno? (i mi znamo grabiti dva tanjura )

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mislim da bi bilo dovoljno, ali za svaki slučaj ispeci uz to još nekakvo meseko (pohance, faširance ili nekaj na naglo).
    Ako se bojiš da ne bude dosta, slobodno stavi više slanutka (npr. 500 ili 600 g) i malo više temeljca. Neće se ništa bitno promijeniti, a količina će biti veća.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja od slanutka preporučam falafel

http://www.cooking.com/recipes/static/recipe4858.htm

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pozdrav [/quote]

Jel bi mogla pitati tatu ( ili dedu) barem okvirno kako teče postupak. Neću im biti konkurencija u poslu. Da, i meni je malo čudno peći ga kuhanog jer leblebije uopće ne liče na kuhani slanutak...[/quote]

I mene baš zanima. Ja nikad nisam jela pravi pa ni ne znam kako bi to trebalo izgledati, zato mi je ova brzinska verzija bila ok. Sad sam išla još malo tražiti i, ako sam dobro shvatila, to zapravo nije običan slanutak nego neka druga vrsta?

lininamama

Početno

Ne moram ih pitati zato sto znam kako ide postupak,
    gledala sam kako rade tisucu puta.
    Potrudicu se nakratko da vam opisem,ali napominjem da ne moze se raditi kod kuce,u tavu ili slicno i nemozete im biti konkurencija u poslu
    jer odavno ne rade vise to.
    Kao prvo radi se sa obicnim slanutkom,ovaj sto uzimamo u konzervi je za kuhanje i taj je drugaciji.
    Leblebije se rade u velikom ''kazanu'' neznam kako se kaze na Hrvatskom, ispod koje je vatra,i masina mjesa to.
    Prvo ide nepeceni slanutak u kazanu,i mjesa se na tihoj vatri oko 15 minuta,da slanutak malo smeksa,gotov je kad uzmes zrno i pod malim pritiskom ''pukne''. Onda se to skine sa vatre i ostavi se dobro pokriven.
    Slijedeci dan se postupak ponovi,ali ovaj put ne da ''pukne'' nego da mozes zrno lako odgrizti na pola,opet se pokrije i ostavi se da se ohladi.
    Slijedeci dan se slanutak stavi u veliku posudu i nakvasi se sa oko litrom vode ( ja ovdije pricam o vecom kolicinom slanutka ) da bi ljuska nabubrila.
    I ostavi se preko noci. E tek sada dolazi pecenje. U istoj masini ali ovaj put ne sa perajem da se mjesa samo,vec sa... e sad je problem neznam kako se zove taj zavrsetak na masini i njegov posao je ne da mjesa slanutak nego da ga pritisce odozgo da bi se lijepo ispekao i da se ljuska oguli. Nadam se da ste makar nesto razumjeli jer kao sto vidite moj Hrvatski je prilicno los.
    Dream,mozda si jela nase leblebije

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Baš ti hvala, Lininamama!

Razumjela sam sve što si napisala i vidim da je nemoguće to raditi doma sam . Eh, sad sam razočarana jer tko zna kad ću više moći doći do tih pravih leblebija... A to je naajbolja grickalica koja postoji (valjda i najzdravija) i tako fino miriše na pečeno, mmmm...

Heheh, ove koje sam jela bile su savršene, ako su bile vaše, stvarno ste pravi majstori! 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •