Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: damen-kapric

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno damen-kapric

    Ima li neko recpt za ovaj starinski kolac?
    Nisam sigurna da mu se naziv bas ovako pise :?

  2. #2
    yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb, Dubrava
    Postovi
    1,779

    Početno

    Kapric Dame
    (preduvijet - topla kuhinja , najmanje 25°C - svi sastojci kolača moraju biti na sobnoj temperaturi)
    tekuće dizano tijesto umješa se od uzdignutog kvasa (30g) u 50 ml mlijeka i šećera, u to umješano 300g glatkog brašna, 200 ml miljeka i 140g margarina (ili 120g maslaca)
    tijesto se pusti dignuti na toplom na nekih 20 minuta, a za to vrijeme se istuće snijeg od 4 bjelanjca i 4 žlice šećera u prahu
    pridignuto tijesto ulije se (mora imati tekuću konzistenciju) u namašćenu tepsiju i peče na 200°C dok ne porumeni po površini
    kisela ili trpka marmelada (ribizl, drenak, šipak ili šumsko voće) koja je do tada bila držana na toplom (najbolje gore na štednjaku u kojem je pečnica) premaže se u tankom sloju na brzinu (da tijesto ne sjedne) na površinu dopola pečenog tijesta, zatim se sve prekrije slatkim snijegom (šaumom) i vrati u pečnicu dok površina snijega ne porumeni
    jako je važno da prostorija i dalje bude topla, da se sve skupa ne bi spustilo

    mljaaaaaaaaaaaaac!

  3. #3

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Citiraj yasmin prvotno napisa
    tekuće dizano tijesto umješa se od uzdignutog kvasa (30g) u 50 ml mlijeka i šećera, u to umješano 300g glatkog brašna, 200 ml miljeka i 140g margarina (ili 120g maslaca)
    Svezi kvasac?
    Istopljeni margarin?

    Citiraj yasmin prvotno napisa
    pridignuto tijesto ulije se (mora imati tekuću konzistenciju) u namašćenu tepsiju i peče na 200°C dok ne porumeni po površini
    Velicina tepsije?
    Od prilike koliko dugo se pece?

    Izvini ako gnjavim, nisam bas vesta kuvarica

  4. #4
    yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb, Dubrava
    Postovi
    1,779

    Početno

    Citiraj stefania prvotno napisa
    Svezi kvasac?
    Istopljeni margarin?


    Velicina tepsije?
    Od prilike koliko dugo se pece?

    Izvini ako gnjavim, nisam bas vesta kuvarica
    svježi kvasac, margarin sa pjenjačem razmuti da bude glatak
    moja tepsija je cca30x40
    peče se otprilike 20 min, ali to puno ovisi i o pećnici

    ne gnjaviš, a nisam niti ja baš nešto prevješta!

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Hvala puno, nadam se da cu uspeti napraviti

    pozdrav

  6. #6

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Ma scusa sta sa zumancima :?

  7. #7
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    ja imam recept bez kvasca - super jednostavan je. Ako hoćeš, pogledam doma za recept

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj stefania prvotno napisa
    Ma scusa sta sa zumancima :?
    To i mene zanima.

  9. #9
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Napisati ću ja svoj.

    Ovako napamet znam da se napravi biskvit od žutanjaka, šećera, brašna, margarina i praška za pecivo.
    Kada je napola pečeno stavi se ribizl (ja ga uvijek imam u frizeru) i onda gore bjelanjci sa šećerom i sve se zapeče do kraja.

  10. #10
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ja radim ovak:

    40 dag brašna
    1 žličica praška za pecivo
    30 dag margarina
    10 dag šećera
    3 žutanjka

    U brašno s praškom za pecivo razmrvi se margarin, doda šećer i žutanjci te se umijesi tijesto. Razvaljati ga na oko 1 cm debelo i staviti u namazanu tepsiju. Peći oko 20 min na 220 stupnjeva (može i na 200), tako da bude napola pečeno. Polupečeno tijesto posipati s 50 dag ribizla, po želji posipajte vanilin-šećerom, po tome rasporediti snijeg od 5 bjelanjaka i 25 dag šećera i staviti u pećnicu da se ispeče do kraja dok ne dobije svjetložutu boju (ja pečem još jedno desetak minuta, a onda ugasim rol i sušim dok korica ne postane tvrda)

  11. #11

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    ja imam recept bez kvasca - super jednostavan je. Ako hoćeš, pogledam doma za recept
    Cekam i unapred se radujem :D

  12. #12
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    zaboravila sam danas. recept mi je doma, a tamo ne palim kompjuter. Probati ću se sjetiti sutra.

    Meni je taj kolačer prefin.

  13. #13

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno


  14. #14
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    joj, isprika - stiže sutra, obećajem!!!!

  15. #15
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    stefania evo recepta:

    Tijesto:
    25 dag margarina
    25 dag šećera u prahu (ja stavim 6 žlica normalnog šećera)
    6 žutanjaka
    6 žlica oštrog brašna
    prašak za pecivo na vrh noža
    limunova korica
    rum
    1 dcl mlijeka

    Miksati margarin i šećer, dodavati naizmjenično žutanjke i brašno i prašak za pecivo, dodati ostale sastojke i staviti peći cca 20-30 minuta na 180 C.
    Izvaditi, staviti ribizl, i na njega snijeg od 6 bjelanjaka i 25 dag šećera u prahu (ja opet stavim obični),

    Zapeći na smanjenoj temperaturi.

    Meni je kolač prefin!!!!

  16. #16

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Zvuci njam, njam, a nije ni komolikovano.
    Kad napravim javljam utiske.

  17. #17
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    stvarno je jednostavan kolac - i ja ću ga danas, sutra raditi

  18. #18
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Hm, kolače ne spremam jer je dijeta, MM će se morati još strpiti.
    Danas kuham bukovače s paštom

  19. #19

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Draga nanoibeba kolac je ispao odlicno, a MM je prokomentarisao da je bolji i od baka Neveninog!
    Triput ura za nas dve!!! :D :D :D
    Baka je inace bila izvrsna kuvarica, ali je ja na zalost nisam upoznala.
    Ovaj kolac mi je cesto spominjao, kao najdrazi bakin medjutim niko nije imao recep da mi da.
    Jos jednom puno hvala .

  20. #20
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    E baš mi je drago.

    I ja sam ga radila, ali nemam više ribizla, pa sam stavila maline, koje se nisu do kraja otopile, pa je kolač ispao prevlažan. I takav "loš" se pojeo

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •