Ima li neko recpt za ovaj starinski kolac?
Nisam sigurna da mu se naziv bas ovako pise :?
Ima li neko recpt za ovaj starinski kolac?
Nisam sigurna da mu se naziv bas ovako pise :?
Kapric Dame
(preduvijet - topla kuhinja , najmanje 25°C - svi sastojci kolača moraju biti na sobnoj temperaturi)
tekuće dizano tijesto umješa se od uzdignutog kvasa (30g) u 50 ml mlijeka i šećera, u to umješano 300g glatkog brašna, 200 ml miljeka i 140g margarina (ili 120g maslaca)
tijesto se pusti dignuti na toplom na nekih 20 minuta, a za to vrijeme se istuće snijeg od 4 bjelanjca i 4 žlice šećera u prahu
pridignuto tijesto ulije se (mora imati tekuću konzistenciju) u namašćenu tepsiju i peče na 200°C dok ne porumeni po površini
kisela ili trpka marmelada (ribizl, drenak, šipak ili šumsko voće) koja je do tada bila držana na toplom (najbolje gore na štednjaku u kojem je pečnica) premaže se u tankom sloju na brzinu (da tijesto ne sjedne) na površinu dopola pečenog tijesta, zatim se sve prekrije slatkim snijegom (šaumom) i vrati u pečnicu dok površina snijega ne porumeni
jako je važno da prostorija i dalje bude topla, da se sve skupa ne bi spustilo
mljaaaaaaaaaaaaac!
Svezi kvasac?yasmin prvotno napisa
Istopljeni margarin?
Velicina tepsije?yasmin prvotno napisa
Od prilike koliko dugo se pece?
Izvini ako gnjavim, nisam bas vesta kuvarica
svježi kvasac, margarin sa pjenjačem razmuti da bude glatakstefania prvotno napisa
moja tepsija je cca30x40
peče se otprilike 20 min, ali to puno ovisi i o pećnici
ne gnjaviš, a nisam niti ja baš nešto prevješta!
Hvala puno, nadam se da cu uspeti napraviti
pozdrav
Ma scusa sta sa zumancima :?
ja imam recept bez kvasca - super jednostavan je. Ako hoćeš, pogledam doma za recept
Napisati ću ja svoj.
Ovako napamet znam da se napravi biskvit od žutanjaka, šećera, brašna, margarina i praška za pecivo.
Kada je napola pečeno stavi se ribizl (ja ga uvijek imam u frizeru) i onda gore bjelanjci sa šećerom i sve se zapeče do kraja.
Ja radim ovak:
40 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
30 dag margarina
10 dag šećera
3 žutanjka
U brašno s praškom za pecivo razmrvi se margarin, doda šećer i žutanjci te se umijesi tijesto. Razvaljati ga na oko 1 cm debelo i staviti u namazanu tepsiju. Peći oko 20 min na 220 stupnjeva (može i na 200), tako da bude napola pečeno. Polupečeno tijesto posipati s 50 dag ribizla, po želji posipajte vanilin-šećerom, po tome rasporediti snijeg od 5 bjelanjaka i 25 dag šećera i staviti u pećnicu da se ispeče do kraja dok ne dobije svjetložutu boju (ja pečem još jedno desetak minuta, a onda ugasim rol i sušim dok korica ne postane tvrda)
Cekam i unapred se radujem :DNanoiBeba prvotno napisa
zaboravila sam danas. recept mi je doma, a tamo ne palim kompjuter. Probati ću se sjetiti sutra.
Meni je taj kolačer prefin.
stefania evo recepta:
Tijesto:
25 dag margarina
25 dag šećera u prahu (ja stavim 6 žlica normalnog šećera)
6 žutanjaka
6 žlica oštrog brašna
prašak za pecivo na vrh noža
limunova korica
rum
1 dcl mlijeka
Miksati margarin i šećer, dodavati naizmjenično žutanjke i brašno i prašak za pecivo, dodati ostale sastojke i staviti peći cca 20-30 minuta na 180 C.
Izvaditi, staviti ribizl, i na njega snijeg od 6 bjelanjaka i 25 dag šećera u prahu (ja opet stavim obični),
Zapeći na smanjenoj temperaturi.
Meni je kolač prefin!!!!
Zvuci njam, njam, a nije ni komolikovano.
Kad napravim javljam utiske.![]()
stvarno je jednostavan kolac - i ja ću ga danas, sutra raditi
Hm, kolače ne spremam jer je dijeta, MM će se morati još strpiti.
Danas kuham bukovače s paštom
Draga nanoibeba kolac je ispao odlicno, a MM je prokomentarisao da je bolji i od baka Neveninog!
Triput ura za nas dve!!! :D :D :D
Baka je inace bila izvrsna kuvarica, ali je ja na zalost nisam upoznala.
Ovaj kolac mi je cesto spominjao, kao najdrazi bakin medjutim niko nije imao recep da mi da.
Jos jednom puno hvala.
E baš mi je drago.
I ja sam ga radila, ali nemam više ribizla, pa sam stavila maline, koje se nisu do kraja otopile, pa je kolač ispao prevlažan. I takav "loš" se pojeo