Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: tips & tricks

Datum pristupanja
    May 2006

Početno tips & tricks

Evo par savjeta za brži odlazak iz kuhinje

1. Grah, slanutak i ostale mahunarke će se nekoliko puta brže skuhati ako se u prvu vodu doda žličica sode bikarbone.
    2. Češnjak je lakše oguliti ako se prije dobro pritisne drškom noža ili istuče čekićem ako se radi o većoj količini.
    3. Dobro je napraviti veću količinu pešta i zamrznuti pa si miran sljedećih 10 jela. Ja ispržim 5-6 glavica crvenog luka, jednu bijelog, dosta peršina i naravno slanine (neki bi rekli špeka), sve izrezano na kockice. Nakon 15-ak min. prženja samljeti štapnim mikserom ili u multiju. Zalediti u vrećice plosnato, pa se lako otkine koliko treba.

Dajte još koji savjet (i nemojte misliti "to sigurno svi znaju", jer sam i sama ovo pod 2 i 3 otkrila nedavno)

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Možda sam glupa ali imam pitanje! Što je to pešto? Nekav umak za tjesteninu?
    Hvala

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja isto htjela pitati sto je to pod brojem 3 i za sto sluzi?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pešt je upravo ovo što sam opisala. Meni je to osnova za svako jelo, a vjerojatno i vama samo što se inače ne miksa. Znate ono..kad popržite luk, crveni pa bijeli s peršinom, pa dinstate..Ovo vam štedi vrijeme jer samo jednom gulite i dinstate te vražje lukove, a poslije otkinete koliko vam treba i dodate u koje god hoćete jelo (variva, faširane šnicle i sl.).

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovo vam štedi vrijeme jer samo jednom gulite i dinstate te vražje lukove, a poslije otkinete koliko vam treba i dodate u koje god hoćete jelo (variva, faširane šnicle i sl.).
    ja glasam za svježe pripremljenu hranu :D , ma koliko to dugo trajalo.

Bila sam na radionici "kako pripremiti obrok za 20 min"? - tako da više od pola toga pripremite dan ranije al nije šala, ozbiljno. ironija

Žitarice se mogu skuhati i koristiti par dana ako stoje u frižideru, ali nakon 24h gube svoju vrijednost, koju kasnije nadoknadjujemo tabl vitamina

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, ja samo przim crveni luk na ulju i nista vise.
    s tim da mi je to osnova samo za rizu i umake, ne za ostala jela.
    persin, pak, dodajem na samom kraju kuhanja...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja ne koristim kupovnu vegetu vec sve njene ali sveze sastojke iseckam u blenderu i tako zamrznem u tankom sloju, to koristim skoro u svakom jelu. I razna povrca tako zamrznem u kockacama, pa dodajem po potrebi u corbice ili variva kao zacin, sto inace ne bih imala na raspolaganju bas svaki put, tipa, celera, rotkve paprike i sl.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Kako oribati jabuke bez guljenja kore?
    - Prerezati na 4 djela, ocistiti kostice i ribati je tako da vam kora na kraju ostane na prstima....ajme sta sam lijepo objasnila
    Tu sam negdje procitala da se tako radi i sa paradajzima ( tko ne voli u satarasu kozicu, a ono vruca voda, pa skidanje...prekomplicirano), naribaju se a kozica ostane u ruci.

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: tips & tricks

1. Ako tijekom kuhanja shvatite da ste presolili jelo, dodajte mu jedan krumpir.

2. Kako svježi krastavac ne bi bio gorak, pri pripremi odrežu mu se oba kraja i onda se njima trljaju odrezana mjesta dok god izlazi bijela pjenica (ni meni objašnjavanje nije jača strana :/ )

3. Da se tjestenina koja vam ostaje za kasnije ne bi polijepila, dodajte joj malo ulja i promiješajte.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ako vam od ručka ostane špinata i pire krumpira, sve izmiješati, dodati jaje i brašna toliko koliko vam treba da napravite kuglu tijesta od kojeg zatim oblikujete njoke- kod nas su zeleni njoki obavezan ručak dan poslije špinata.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: tips & tricks

Citiraj Leina mama prvotno napisa

2. Kako svježi krastavac ne bi bio gorak, pri pripremi odrežu mu se oba kraja i onda se njima trljaju odrezana mjesta dok god izlazi bijela pjenica
    To radim i sa tikvicama, i koliko god da trljam uvijek izlazi pjena.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Ako vam od ručka ostane špinata i pire krumpira, sve izmiješati, dodati jaje i brašna toliko koliko vam treba da napravite kuglu tijesta od kojeg zatim oblikujete njoke- kod nas su zeleni njoki obavezan ručak dan poslije špinata.
    A što je s onim da se špinat, krumpir (i još neki artikli) ne smiju dvaput termički obrađivati? :shock:
    Baš sam prije par dana pričala o ovome s kolegicom koja predaje budućim kuharima neki predmet vezan za nutriciologiju i kaže mi da su nas bake i mame jako dobro učile da se jela s krumpirom i špinatom ne bi smjela ostavljati ni od ručka za večeru ( ako će se grijati) jer se u njima razvija neka tvar ( ne sjećam se što), uglavnom, koja kumulirana kroz vrijeme djeluje vrlo otrovno na organizam...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hm, moram priznati da sam nedavno prvi put čula za to, ali nekako mi to nije odgovaralo logici s obzirom da se špinat i prodaje smrznut (prethodno prokuhan), a njoki i knedle se rade od krumpira koji se, dok se tijesto mijesi, uvijek ohladi... tu su zatim kupovne kašice od špinata, krumpira... A što s lasagnama, štrudlama i ne znam čim sve ne od špinata- isto se špinat ohladi dok se priprema, pa se opet peče.
    Znam da je i moja mama uvijek zamrzavala velike količine blanširanog špinata.
    Zapravo mi je drago da sam ponovo naletjela na ovu informaciju i ako stvarno postoji stručni dokaz (a vjerujem da postoji), onda zanemarite moj recept, a i ja ću prestati s tom praksom.
    Jedino mi onda nije jasno što sa svim onim proizvodima koje sam navela da sadrže prethodno termički obrađen špinat i krumpir?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Baš ću ponovo pitati detaljnije dotičnu profesoricu. Prvi put kad je vidim! :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo jednog zanimljivog linka o špinatu:

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/16/spinat.htm

Dosta je tema o špinatu na dohrani....

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Potrebno je znati da se nitrati iz špinata mogu fermentacijom već skuhanog špinata, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrite koji mogu biti razlog trovanja odstajalim špinatom. Zato se preporuča pripremiti samo onoliko koliko se može pojesti svježe pripremljenog za jedan obrok. Ostatak treba obvezno baciti, a nikako ostaviti za sutra.
    Ajmeeee!!!! :shock:
    Zanemarite moje zelene njoke!!!

A kaj s krumpirom?! Kaj s običnim njokima i knedlama?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam čula da je netko umro od špinata i sama sam ga često jela sutradan. Trebali bi saditi špinat na balkonima da odmah iz saksije ide u lonac. Nakon ove lekcije o špinatu svakako ću opreza radi pripaziti što dajem bebaču, ali ostalo po starom.

1. Pizze su puno ukusnije (i manje masne) ako se peku u tepsiji namazanoj maslacem.
    2. Ako očekujete da će vam se ono što pečete na ulju zalijepiti prvo tepsiju ili tavu namažete komadom maslaca.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam znala za spanac, ali ne i za krompir. Doduse on i promeni boju ako duze stoji skuvan ili pecen. Ima li dokaza da i njega ne treba 2 x termicki obradjivati. Stvarno ima dosta starih recepata u kojima se to radi, njoke, knedle sa sljivama, grenadir mars... i sta sve jos ne :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam znala za spanac, ali ne i za krompir. Doduse on i promeni boju ako duze stoji skuvan ili pecen. Ima li dokaza da i njega ne treba 2 x termicki obradjivati. Stvarno ima dosta starih recepata u kojima se to radi, njoke, knedle sa sljivama, grenadir mars... i sta sve jos ne :?

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kad pečem pizzu ne mastim tepsiju, već stavim masni papir koji više puta upotrijebim za istu svrhu.

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Prije par mjeseci samo malo guglala vezano uz zagrijavanje krumpira - našla sam stranicu gdje je bilo objašnjeno kako nije opasno podgrijati krumpir (jer kako bi se inače radile knedle i njoki?), već je opasno ako ostane duže od pola sata na sobnoj temperaturi - tada bi se mogli razviti neki problematični spojevi... Znači, krumpir bi se trebao brzo ohladiti, pa u frižider, i onda grijati...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

slava,
    ti vjerojatno fino po propisu razvaljaš tijesto pa ubaciš na papir, jel? vjerojatno je fino kad se peče više puta na papiru, to je super ideja. meni tijesto koje sam umiješala mikserom (malo rjeđe) iz plastične posude ide odmah u tepsiju gdje ga pospem brašnom i prstima razvučem

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala Leelee

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo jedan link u vezi zagrijavanja krumpira:

http://www.coolinarika.com/printable...javati-krumpir

a evo i topica gdje se govorilo o tome:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...asc&highlight=