zanima dali je u Hrvatskoj još uvijek na snazi minimalna porodiljna naknada (ona u iznosu od 1600 kn) nakon napunjenih 6 mjeseci djeteta?
I dali se moram sama javiti na socijalno il će mi poslati poziv?
zanima dali je u Hrvatskoj još uvijek na snazi minimalna porodiljna naknada (ona u iznosu od 1600 kn) nakon napunjenih 6 mjeseci djeteta?
I dali se moram sama javiti na socijalno il će mi poslati poziv?
Trebaš sama otići na područni HZZO i zatražiti produljene do godine dana. Minimalna naknada je 1600, a maksimalna 2500kn.
Minimalna je porasla na čitavih 1.663,00 kn.
Joj, ja nikako da se odlucim gdje cu potrositi te 63 kune viska.![]()
Pa kako ih nije sramota donijeti takav zakon? "Povišica" od cijele 63 kune?Minnie prvotno napisa
![]()
strašno! Cilih 63 lune?
Vau...![]()
Pa to je bilo tak lijepo prezentirano da je MENE čisto sram kako sam zaboravila da je povećana minimalna naknada 8)
a za koga vrijedi maksimalna od 2500? jel se ona isto digla 63 kn?
Naravno da nije 8)
to su samo nama na minimalcu podigli pemziju. pa sad ne znamo di bi prvo krenuli, jel u graz il odma u pariz.
marta oprosti, žalosno je, al si me stvarnomarta prvotno napisa
![]()
Je li tko čuo da će ove godine u sklopu populacijske politike početi vrijediti zakon da će majke koje su prijavljene na neodređeno cijelu trudnoću primati prosjek svoje plaće?
Ja sam od par ljudi to čula, malo mi je čudno da nam je država taaako velikodušna ali kad promislim da je prediszborna godina možda i ima nade, a?![]()
Neznam dali je podatak tocan, mada sam i sama nesto nacula!bellissima prvotno napisa
Nadajmo se zajedno mozda ipak upali![]()
to bi bilo i vise nego dobro :D
Neznam za koga sve vrijedi ali sam cula da recimo ja kao samohrana mama imam pravo na taj iznos drugih 6 mjeseci!mamuška prvotno napisa
![]()
Bojim se da je to tek prijedlog zakona koji još nije došao u saborsko čitanje, a temelji se na činjenici da su majke sa višim zaradama (a ipka ih ima, ne dovoljno na žalost, ali ima) krajnje obespravljene i degradirane činjenicom da je maksimalna naknada 4250 kn, što je u tim slučajevima npr. polovina/trećina njihove uobičajene plaće, pa ispada da su se prisiljene vratiti na posao nakon 6 mjeseci, da bi očevi sa nižim plaćama npr. koristili ostatak prodoiljnog dopusta.bellissima prvotno napisa
Bilo bi u najmanju ruku izvrsno da to prođe i počne se primjenjivati. Nadam se za mog života![]()
Da ne otvaram novu temu...
Uskoro mi počinje porodiljni, a kako sam imala problema sa poslodavcem i to sam riješila, moj poslodavac me želi ponovo prijaviti na posao.
Kako se ranije nisam mogla odjaviti sa hzzo-a, jer mi nebi priznali komplikacije (morala bi prekidati bolovanje pa ga ponovo otvarati) nisam se ni odjavljivala. Kako mi uskoro bolovanje prestaje, mislila sam se odjaviti sa hzzo-a i da me moj poslodavac prijavi preko sebe. Dal je to izvedivo?? Mislim da je.
Sad me zanima što se tu mijenja, kolila bi mi bila porodiljna naknada (bila bi prijavljena na plaću od 2500kn) ?? Dal bi mi naknada bila tolika, ili manja... ???
Molim Vas ako itko zna da mi pomogne i odgovori...ne znam što da radim...
Dal da ostanem nezaposlena ili da me poslodavac prijavi...
bellisima, ovako stoje stvari, draga ministrica Kosor je proučila da se majke s većim primanjima teže odlučuju na trudnoću i kraće ostaju na porodiljnom zbog velikih razlika između plaće i porodiljne naknade koja je max 4250kn. onda su provjerili statistiku i izračunali da je takvih majki samo 8% od ukupno zaposlenih majki i da to ne bi bio prevelik trošak za državu. mislim da je napisan prijedlog i strateški se čuva za izbore pa da dobiju i tih 8% glasova. neki dan je u Vukovaru bila krštena kuma pa je najavila ove promjene, al onako diplomatski tako ako ne prođe nikom ništa, al navodno kreće iduće godine!
Naknada bi ti bila 1.663.- kn bez obzira na visinu prijave, jer ne bi imala isplata na R-1 obrascu, ili bi imala samo jednu isplatu.anna24 prvotno napisa
Poslodavac me uspio projaviti, i kako je vesna72 napisala porodiljna naknada bit će mi minimalna, no to me ne brine.
Najviše od svega, drago mi je to što je moj poslodavac priznao grešku i ponovo me prijavio, jer da nije, morao bi platiti ogromne kazne i to bi ga koštalo još više.
Znam da nisam jedina koja je dobila otkaz u trudnoči, i nisam jedina koju se pokušalo izmanipulirati. Možda sam trebala ići na tužbu i izvući još više, ali nisam takva osoba. Sa suprugovom plačom i mojoj naknadom bit će nam super. Tih 1600kn bit će za djetetove pelene i hranu.
Nadam se da će biti još više žena koje će se boriti za sebe i neće dati da ih se omalovažava samo zato jer su žene, djevojke ili majke...
Također znam da, kad prođe godinu dana, da ću morat tražiti novi posao i da ću ga teško dobiti jer imam malu bebu, ali ni tu se neću tako lako predati.
božana prvotno napisa
a kad bi to moglo biti? ima li šanse da budem sretnica zahvaćena promjenama? termin mi je u veljači
Službeno obrazloženje prilikom odbijanja prijedloga delimitacije bilo je da je to ionako u planu za 2008. (nove populacijske mjere)
Nadati se uvijek možemo, ali nije naodmet malo i "pripomoći" dodatnim aktivizmom, što Roda radi već duže vrijeme![]()
Za nove snage uvijek ima mjesta.
šta treba dignit u zrak? 8) zezam se, naravski
to "u planu za 2008." moglo bi znači značiti i primjenu u 2008. ili samo nekakvo usvajanje za poslije?
Na to ti može odgovoriti samo Vlada RH :/
Predstavnik Vlade Republike Hrvatske istaknuo je da je pitanje rodiljnih naknada pa i delimitiranje istih, sastavni dio sustavne provedbe Nacionalne populacijske politike koje će se urediti u 2008. godini uz potrebne izmjene važećih propisa iz područja rada, obveznog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja i drugih propisa. Inicijativu pozdravlja, ali napominje da je za takvu mjeru potrebno osigurati sredstva kojih sada u Državnom proračunu nema.
piši propalo ...obećanj ludom radovanje ... kako oni slože ta svoja priopćenja ...
Nemoj tako.
Nekad davno porodiljna je biila i manja. I ja sam bila revoltirana. I učlanila se u Rodu.
Nekad davno, u Rodi sam na tom području dosta i radila. A što se napravilo?
Npr.
Hoću reći, sa stavom "piši kući propalo je" i propada. A ja ŽELIM vjerovati da ne mora propasti. Zbog svih onih mama koje na porodiljni tek kreću. Mene osobno to više ne dira. Pa opet se trudim naći vremena za raditi na tomePODRUČJE RODILJNIH NAKNADA I PRAVA NA RODILJNI I RODITELJSKI DOPUST
Zahvaljujući udruzi RODA, moguće je na jednom mjestu dobiti sve informacije vezane uz prava trudnica i majki/očeva na rodiljnom dopustu, a uspostavljena je dobra suradnja s HZZO-om u svrhu dobivanja odgovora na upite korisnika.
Svojim djelovanjem, Udruga je pridonijela klimi koja je rezultirala povećanjem rodiljnih naknada 2004. godine, te postigla da se i majkama studenticama i ostalim nezaposlenima regulira rodiljna naknada.
Pritiskom na HZZO, izrađen je naputak područnim službama da otac može početi koristiti rodiljni dopust bilo kada u drugoj polovici prve godine djeteta, a ne samo s navršenih točno šest mjeseci, kao što je dotad bilo definirano.
HZZO je ispunio naše zahtjeve za isplaćivanjem rodiljnih naknada majkama na račun izabrane banke.![]()
ma nisam odustala. samo me nerviraju ti političari i njihove floskule. znam da pojedinci, udruge i slično mogu učiniti mnogo. i na našem kružoku smo jutros pričale o naknadama, svi, manje-više, imamo isti problem. recimo to tako - problem, u ovoj sreći koja nas je pogodila.
Ako se stvarno bude isplaćivao prosjek plaće, ima li kakve šanse da to zakači i nas koji ćemo malo ranije krenuti na porodiljni. Meni je termin u 12. mjesecu, a i izbori su tu negdje krajem godine, čini mi se. Zna li netko kako to ide?
cure na mom zimskom kružoku su napisale da je odbijen taj prijedlog![]()
podzravljam
Zanima me nešto u vezi ovakvog slučaja.
1.Osoba je prijavljena na minimalac, a stimulacijom joj povećaju plaću na cca 3000kn. da li se kad se nosi prosjek plaće gleda prosjek neto plaće (znači točan iznos koji dobije, podijeljen na sate) ili ima kakve veze na to koliko joj je prijava.
2. Ta ista osoba imala je prekid u radnog odnosa od 1,5mjesec. da li se za prosjek uzimaju mjeseci u kojima je radila, ili pak mora na ovom radnom mjestu imati 6.mjeseci rada?
Unaprijed hvala.
1. Prosjek isplaćenog neto sata
2. 6 mjeseci unatrag, bez obzira na prekid (dakle sada bi to bile isplate u periodu 02-07 mj.)
hvalaaaaa![]()
mislila jesam da je tako, ali nisam htjela "pametovati" dok ne budem sigurna.... malo radim s radnicima (odjave i prijave) ali kad ljudi okolo svašta pričaju onda se zapitam
hvala još jednom
Zna li tko koliko mjeseci tijekom trudnoće moram raditi da bih primala maksimalnu porodiljnu naknadu (po mogućnosti, delimitiranu)? Do 4. mjeseca sam bila na bolovanju zbog mučnina, ali u rujnu se vraćam na posao, termin mi je početkom veljače.
Moraš imati najmanje dvije isplate u R1 obrasu u 6 mjeseci koji prethode mjesecu u kojem otvaraš porodiljni.
Tako je sada. A do iduće godine stignu još svašta promijeniti. Skupa sa delimitacijom![]()
Hvala, Vesna. Ja ću ipak, što se delimitacije tiče, misliti pozitivno![]()