Vid je prva 4 mj. spavao čitavu noć, ili bi se budio 1-2x, uglavnom 6 sati bi spavao u komadu bez problema. ALI..odjednom su zadnjih nekoliko tjedana zaredale besane noći, tj. stavimo ga kao i obično spavati oko 21 h, on se budi svakih sat, sat i pol, hoće ciku - nakon dojenja vratim ga u njegov krevetić, ali nakon nekoliko dojenja i nosanja iz kreveta u krevetić, on završi s nama u krevetu oko 3h, pa do jutra - doslovno priključen na ciku, koju ne ispušta. Kad se probam malo pomaknuti da mogu bar malo odspavati - on protestira, vuče me za piđamu - hoće ciku, onda mu ja dam i on ciki, mljacka, duda tak do jutra. To se ranije niikad nije događalo, pa nemam pojma da li je to sad neka prolazna faza ili kaj..ja sam totalno neispavana, a niti on baš ne spava takvim ritmom, to je cjelonoćno "roštiljanje" po krevetu s cikom u ustima.. :D :D
Ped. mi je rekla da krenemo s dohranom - još nismo /voće/ i da ako se često budi po noći da mu mogu navečer davati rižine pahuljice sa svojim izdojenim mlijekom. Frendica me uvjerava da je Vid sigurno gladan :?, jer je veliki i kao njemu puno treba../sad ima 8200 g i 68 cm, sutra navršava 5 mj./. Inače, po danu mu je ritam isti kao prije i on nije ništa nervozniji, cendraviji nego inače - ali po noći... :/
Da li ima tko sličnih iskustava..?
ja mislim da je poceo sanjati i da zato trazi sigurnost mame .
u djecjoj centrali su nas pozvali na sastanak bas kad je moj mali imao skoro 5 miseci i tu su nam rekli da neka se ne iznenadimo ako bude trazio cesce ciku jer sada puno vise razume i ne zele nista propustiti pa puno puta okrecu se i prekidaju dojenje ako cuju zvukove i na taj nacin budu samo polu siti i brze ogladne a mama dobija dojam da je puno cesce nego inace na cici.
Draga anek, što da ti kažem nego: welcome to club!
Vidovo noćno buđenje nema veze s potrebom za nadohranom ( on ima oko 5 mjeseci ( ako se ne varam ) i njemu sve energetske potrebe još uvijek zadovoljava tvoje mlijeko ). A i kad počnete s dohranom ( koju Svjetska zdravstvena organizacija preporuča tek s navršenih 6 mjeseci jer se smatra da je tek tada djetetov probavni sustav u mogućnosti posve probavljati nove namirnice i sa smanjenim rizikom od pojave alergija ), ne mogu te utješiti i reći da se Vid neće buditi. ( Evo, Matej ima godinu i po, klopa svu hranu ko veliki, još siše i - budi se noću ).
Dječici je dojka uvijek zadovoljavanje i emocionalnih potreba, osjećaj sigurnosti, smirenje i nema toga čaja ili večernje kašice na ovom svijetu koja je može zamijeniti! A nemoj zaboraviti ni da je Vid došao u doba kad ga počinju mučiti i zubići, to se osjeća naročito noću. U tom slučaju bih ti savjetovala premazivanje desni gelom ( imaš kupiti u ljekarni, ne znam mu ime ) koji smanjuje bol djetetu.
No, preporučila bih ti nešto što će tebi puno olakšati stvar: skini 1 ogradicu s Vidova krevetića i pripoji ga uza svoj krevet. Tako nećeš morati noću ustajati nego ga samo dovući k sebi ili se ti otkoturati dijelom tijela u njegov krevetić i u polusnu mu dati siku.
Sretno, draga, i ne brini se! tebi i Vidu!