moja bebica je sa 3 i pol tjedna zavrsila u bolnici zbog bronhiolitisa i to 9
dana...kako se ponasat nakon toga i sta radite za prevenciju..
citala sam da su djeca koja tako rano obole sklonija alergijama...
moja bebica je sa 3 i pol tjedna zavrsila u bolnici zbog bronhiolitisa i to 9
dana...kako se ponasat nakon toga i sta radite za prevenciju..
citala sam da su djeca koja tako rano obole sklonija alergijama...
1. Doji!!!
2. zabrani posjete svima koji šmrcaju, imaju temperaturu ili su samo bili u kontaktu s nekim tko je bolestan.
3. ne idite s bebom u posjete, shoping centre, crkvu, tramvaj,.... ili ambulante.
4. vjetrite stan, ako se netko razboli (osim tebe) neka barem spava u drugoj sobi.
5. ako dojiš svako malo nakapaj par kapi svog mlijeka u nos.
Dojenje daje imunitet prema tim bronhitisima
Usprkos našem isključivom dojenju, M. je već sa 3 i pol mjeseca bio bolestan; jaki kašalj, curenje nosa, par dana temperature i tad je popio svoj prvi antibiotik![]()
Ja sam inače ko mala bila sklona bronhitisima (ma i još sam), a i 1. put sam ga dobila sa 3 mjeseca pa je valjda tu sklonost nasljedio od mene. No ja sam bila kratko dojena, pa sam se nadala da će on biti zdrav barem prvih 6 mjeseci, ali šipak!
I dreniraj!
Uzmi bebaca u ruku, nasloni na rame i lupkaj po bronhijima, da se ta sluz otapa. STo cesce to bolje!
Nama pedijatrica rekla ne izlaziti kada je vani magla.
Oprez kod drenaža, ako je opstrukcija pluća nikako se nesmije drenirati na svoju ruku. Savjetovati se sa doktorima obavezno. Tako nam je rekla fizijatrica koja je drenirala M.a na Srebrnjaku.
Ne postoji zlatno rješenje za sprjećiti bronhitise, samo postoji bolje upoznavanje s bolesti i pravovremeno reagiranje.
Mi smo imali blaži oblik bronhiolitisa prije 4 mjeseca i pedijatrica je preporučila inhalacije ali samo sa fiziološkom otopinom 3 puta na dan. Inhalirali smo ju par dana i sve je hvala bogu prošlo bez lijekova, tad sam je još i dojila puno češće.
Cure, kad ste prepoznale da se radi o bronhitisu? Ma ne bih željela ispasti neodgovorna majka al evo da se prvo posavjetujem s vama jer vidim da dosta toga znate.
Toni je prije 10tak dana dobio diteper i polio cjepivo. Sad ima 3 dana da kašlje dosta i hropće lagano, temperaturu nema i nosić je Ok.
Mi smo zaista stalno u šetnji jer ovdje je krasno sunčano vrijeme. Jučer prvi put nismo izišli van. Pitam se da li da ipak poduzmem koji korak ili da sačekam još malo. Dala sam mu čajić od (kršitelj koda)a prvi put otkad se rodio, inače je 100% na cici.
![]()
bronhitis i bronhiolitis nisu ista bolest iako jako slicna. moja bebicaje jako kasljala zbog silne sluzi pa je i povratila par puta. takodje je pri izdisaju zvizdala i imala prepun nos
pa sam ju odvela u vinogradsku i tamo su joj dijagnosticirali bronhiolitis!
Zna li netko razliku izmedju bronhitisa i bronhiolitisa? I je li taj bronhiolitis dr. naziv za opstrukcije?
Mi smo prije 3 dana bili kod naseg pedijatra zbog kasljanja. Rekao je da je to viroza, da antibiotici ne pomazu i dao neku njegovu muckalicu za kasalj.
Danas sam ga morala voditi kod dezurnog dr. koja je rekla da se razvio bronhiolitis :shock: , inhalirala ga ventolinom, dala injekciju solu medrola (?!) i sirup Ventolin.
Iskusne mame malo podrske jer me ovo ful sokiralo![]()
Krešo je negdje sredinom prvog mjeseca prebolio bronhitis. Doktorica nas je poslala na Srebrnjak sa dijagnozom bronhiolitisa, a gore su postavili dijagnozu akutnog bronhitisa. Uglavnom, 10 dana dnevne bolnice. Prva dva dana solumedrol, inhalacije ventolinom i flixotidom, aspiracija nosića. Treći i četvrti dan sve isto osim solumedrola i krenuo je na drenažu, a peti pa do kraja smo dolazili samo na inhalacije i drenažu. Tu i tamo aspiracija, zadnja tri dana više nije bilo potrebe. Nakon toga sve super, nosić čist. Ja sam bila jako uplašena, pogotovo nakon prvog posjeta bolnici međutim on se jako brzo oporavio. Sad kad gledam čini mi se puno manje strašno nego onda.
Mum2Be, kakva vam je dalje terapija?
Šaljem vamozdravilice i da što prije prođe.
I mene zanima razlika između bronhitisa i bronhiolitisa??
Grga je sa dva mjeseca završio u bolnici zbog bronhiolitisa.Pokupio je prehladu od mene i onda su mu se dišni putevi napunili i teško je disao,bio je sav blijed i plav oko očiju.Kad su tako mali to se sve brzo razvije jer su im kanalići u bronhijima jako mali a i ne znaju iskašljavat i šmrkat.
Svašta su nam rekli u bolnici kad smo išli doma,u smislu da ćemo se često viđat zbog sličnih problema.I makar su za dojenje nisu se mogli načudit kako tako malo dijete nema dudu ni flašicu i kako mu ne dam ništa osim mog mlijeka.Skoro da su mi htjeli reći da bi mu trebala dati i čaja ili adaptiranog jer mu moje mlijeko nije dovoljno pa se zato razbolio.Ali ja sam tada već bila sigurna u sebe i naše dojenje (nakon prvog mjeseca koji je bio problematičan) i dojili smo do 6 mjeseci isključivo,a i dan danas je cica vrlo bitan izvor hrane mom malom mišu koji od tada nikada više nije bio ni šmrkav a kamoli bolestan.
Sad ima 14 mjeseci i mislim da bi se već pokazala kakva alergija ili bolest da je mislila,ali evo ništa.
Dakle,savjet je da dojite ako možete,i sa dohranom nemojte žurit,polako ,sve se stigne.
najbitinije ti je da mu cistis nos, jer bronhiolitis ti je bolest koja se moze razviti od prehlade, gripe, bilo cega sta puni djeciji nos. Male bebe ne znaju puhat nos i onda taj sekret udahnu i zacepe ime se te bronhiole u plucima i nastane bronhiolitis. Stavljaj puno fizioloske otopine u nos. Ja sam svojoj bebici od mjesec dana stavljal po pol mililitra-mililitar sa spricom u nos. To im otopi sekret i onda ga progutaju i pokakaju sto je puno bolje nego da ga udahnu. Moja beba je zbog bronhiolitisa zavrsila na infuziji i na kisiku (toliko joj se sve zacepilo da joj je falilo zraka) i 5 dana nije nista dobivala osim infuzije i stalno su joj kapali fiziolosku, a kakala je po punu pelenu crne cluzi. Pa sad zamisli to sve u plucima.Originally Posted by Mum2Be
Al vidim da je tvoja bebica puno veca, pa vjerojatno nije tako jako podlozna tako kriticnom razvoju bolesti!
Evo mi jutros opet bili na pregledu i sad je rekla da nije bronhiolitis, nego opstruktivni bronhitis :? Valjda ipak nije tako duboko otislo.
Opet se inhalirao ventolinom i sirup za doma + ona muckalica od naseg pedijatra (nesto sa sljezom). I fizioloske + efedrin kapi.
Ja se stvarno nadam da sad ide na bolje, on vec bolje zvuci, a stvarno ga je bilo uzas slusati.
Belurka nadam se da je bebica sada dobro![]()
je bebica je super, prosla su dva tjedna od kad je izasla iz bolnice,ali sam ja tamo pobrala gripu, upalu uha, virusnu upalu grla i konjuktivitis na ocima. Sad sam i ja bolje, a bebi je prosla bez toga, mada sam ja bila s maskom na faci od kad je ona izasla iz bolnice. Nesto mi je govorilo da ne skidam tu masku...valjda je pomoglo.
Sto se tice lijecenja, i ona je u bolnici dobivala taj ventolin sta siri disne puteve, kapali su joj nos s fizioloskom i inhalirali. Stavljali su staklenu kutiju nad nju i unutra bi stavili vlaznu krpu da joj bude vlazniji zrak.Tako
da mozes na radijatore stavit mokre rucnike da ovlazis zrak i to je to dok ne prodje. E da, i pod madrac bi joj stavili trokut da ne lezi na ravnom. Lakse je disat na povisenom. Ja bi rekla da je madrac bio pod kutem od 60 stupnjeva, jako koso su je drzali ali to fakat pomaze za lakse disanje!!Drz se, bit ce sve ok!!
je bebica je super, prosla su dva tjedna od kad je izasla iz bolnice,ali sam ja tamo pobrala gripu, upalu uha, virusnu upalu grla i konjuktivitis na ocima. Sad sam i ja bolje, a bebi je prosla bez toga, mada sam ja bila s maskom na faci od kad je ona izasla iz bolnice. Nesto mi je govorilo da ne skidam tu masku...valjda je pomoglo.
Sto se tice lijecenja, i ona je u bolnici dobivala taj ventolin sta siri disne puteve, kapali su joj nos s fizioloskom i inhalirali. Stavljali su staklenu kutiju nad nju i unutra bi stavili vlaznu krpu da joj bude vlazniji zrak.Tako
da mozes na radijatore stavit mokre rucnike da ovlazis zrak i to je to dok ne prodje. E da, i pod madrac bi joj stavili trokut da ne lezi na ravnom. Lakse je disat na povisenom. Ja bi rekla da je madrac bio pod kutem od 60 stupnjeva, jako koso su je drzali ali to fakat pomaze za lakse disanje!!Drz se, bit ce sve ok!!
Uf jadne vas dvije sto ste sve prozivile¨
Eno ,moj andjelak spava snom pravednika, i iako lezi na ravnom, dise lijepo ko da mu nije nista (njemu je najgore kad se digne).
Ujutro idemo sve prijaviti nasem pedijatru pa cemo viditi sto on kaze!
U principu nista novo, i dalje terapija ventolinom. A s obzirom da sam i ja imala kao mala bronhitise i alergije, rekao da je on skloniji tome. A ja se nadam da se ipak nece ponavljati.
I jos mu se i oko upalilo, pa je dobio neku mast.
nista,inhalacije i lijek ako je potreban,paziti da nije suh prostor niti prevlazan,bez dima cigarete ili jakih parfema ili sl,ma to se ne moze sprijeciti vec drzati pod kontrolom nazalost
nista,inhalacije i lijek ako je potreban,paziti da nije suh prostor niti prevlazan,bez dima cigarete ili jakih parfema ili sl,ma to se ne moze sprijeciti vec drzati pod kontrolom nazalost
Sad, s obzirom da nije bronhiolitis, da je proslo vec 5 dana, a danas je prekrasnan dan, zanima me smije li u setnju? Jos kaslje, ali nikako nije imao temperaturu i opcenito je dobre volje.
Strah me da ne napravim jos gore ako izadjemo vani, a opet mislim da mu svjez zrak ne moze skoditi :?
Mi smo isli van, jedino sam se trudila vise ga voziti u kolicima ili lagano setati (da se ne oznoji, pa da nesto ne navuce na pluca). Ako zrak nije preostar ili vlazan, ja sam uvijek za van
i ja isto mislim da svjezi zrak ne moze skoditi. treba izbjegavat zatvorene prostore, bar dok ne prodje ovo cudno vrijeme...
Ma da, zvala ja i pedijatra i rekao da mozemo!
A danas opet oblacno![]()