Citiraj jadranka605 prvotno napisa
Često se nakon druženja s njim vrati s pričama o smrti, bolestima, govori mi kako će on biti jako tužan ako ja umrem i sličnim jako ružnim temama.

Ne volim takve teme i smatram da je dijete od 5 i pol godina još malo da bi o tome pričao. Imali smo nažalost smrtni slučaj u užoj obitelji i tad je saznao šta to znači.
Bez obzira što ti misliš da bi tvoje djete trebalo razmišljati samo o pjesmicama, igračkama i lijepim stvarima, ne možeš zatvarati oči pred stvarnošću. Imali ste smrtni slučaj u obitelji (možda nakon teške bolesti) i to je otvorilo pandorinu kutiju. Užasi su pobjegli van iz kutije i ti ih više ne možeš zatvoriti nazad u kutiju, spremiti kutiju na tavan i zaboraviti na sve. Često si ni mi odrasli ne možemo objasniti smrt, tugu, gubitak drage osobe, pitanje što se nakon smtri dešava, a kako je tek malom djetetu. Kako je on tek prestrašen i izgubljen u svemu tome. Ti mu moraš pomoći i objasniti najbolje što možeš sve te ružne stvari koje su dio života.

Najbolje da unaprijed pripremiš objašnjenja i da onda potegneš razgovor o tim temama npr. dok slažete kockice i sl. Vjerojatno ćete trebati više puta razgovarati i s vremenom bi se taj razgovor mogao mijenjati i prilagođavati ovisno o djetetovim reakcijama.

Nakon što smo mi imali jedan smrtni slučaj u obitelji i dva kod prijatelja, Elena se prestrašila da će i ona umrijeti, da ću ja umrijeti itd. Ona mi to naravno uopće nije rekla sve dok ja nisam otvorila temu i počela je ispitivati. Možeš si zamisliti kako ju je to mučilo.