a šta ako pedijatar ne želi prijaviti nuspojavu?mamanatali prvotno napisa
a šta ako pedijatar ne želi prijaviti nuspojavu?mamanatali prvotno napisa
Dvije godine spina potroši i veće spin doktore od tebemujica prvotno napisa
U međuvremenu vrijeme nije stajalo i barem je onaj toksičan otpad zvan MoPaRu otišao u povijest. Podsjećam koliko si ga žučno (i bez argumenata) veličao. I za tako mali uspjeh se vrijedi izboriti.
Jednakovaljana prijava je i ona od magistre u ljekarni. Pa ako neće pedijatar, magistra obično hoće (pogotovo jer su za svaku prijavu jedno vrijeme dobivale bodove, ne znam je li to još uvijek tako).a šta ako pedijatar ne želi prijaviti nuspojavu?
Ako je mo-pa-ru povučeno s "tržišta" zašto ga naš pedijatar i dalje ima?
I i dalje cijepi djecu s njim?
Sestra mi je rekla, kad sam pitala što imaju u zamjenu kad su ovo povukli - da i dalje imaju staro jer ga nitko nije "tražio"/povukao.
I da nisu ništa novo dobili :?
Ovo je bilo prije cca 2-3 tjedna.
ako se dobro sjećam, nije niti jedna prijava nuspojave cijepljenja stigla od ikakve magistre.
Niti ne treba.
Jer se cjepiva niti ne trebaju prodavati u ljekarnama.
Ovo se nije smjelo dogoditi.kahna prvotno napisa
Na žalost, dogodilo se.
Jer je došlo do velikih pogrešaka u distribuiranju cjepiva.
Nisam u toku.
Dal je onda mo pa ru i dalje povučeno?
Nije povućeno. Već je za prvu dozu zamijenjeno Priorixom.
U drugoj dozi se i dalje koristi cjepivo Imunološkog.
Ovdje se ne mogu s tobom složiti. Odnosno u firmama u kojima sam radila (originatorskim) postoji vrlo ozbiljan stav prema nuspojavama. Dakle, ne pitamo liječnike da li imaju nuspojave nego jesu li zadovoljni s lijekom. Kad god je postojao neki problem, pa bila to i bezazlena glavobolja, nuspojavu smo prijavljivali. U roku 24h ona mora biti na mailu, da bi u kratkom roku bila prosljeđena dalje. Čak smo i poticani da ih prijavljujemo, jer nije "normalno" da lijek nema nuspojave. Koliko znam u generičkim kompanijama to nije tako.mujica prvotno napisa
kad sam trebala kupiti priorix, sestra mi je dala papirić (veličine dlana) na kojem je nešto napisala, da ja odem u ljekarnu kupiti cjepivomujica prvotno napisa
?
zašto?mujica prvotno napisa
ako je dokazan prijenos?
ili čekaju da potroše zalihe ili čekaju da netko prijavi prijenos i kod druge doze
hm... ne vidim po čemu je ovo što si napisala u neskladu s onime što sam ja napisao....twin prvotno napisa
na žalost, uvijek ima onih koji rade onako kako ne valja.MGrubi prvotno napisa
zato što se taj prijenos događa nakon prve doze, a ne nakon druge.MGrubi prvotno napisa
a kaj ima lošeg u tome?MGrubi prvotno napisa
imaš li ti neku bolju ideju?
ako cjepivo nevalja onda ne valja
neka krenu u razvoj boljeg
Ovo nije točno. Ista pravila vrijede za sve kompanije i lijekove, bili originalni ili generički.Odnosno u firmama u kojima sam radila (originatorskim) postoji vrlo ozbiljan stav prema nuspojavama. Dakle, ne pitamo liječnike da li imaju nuspojave nego jesu li zadovoljni s lijekom. Kad god je postojao neki problem, pa bila to i bezazlena glavobolja, nuspojavu smo prijavljivali. U roku 24h ona mora biti na mailu, da bi u kratkom roku bila prosljeđena dalje. Čak smo i poticani da ih prijavljujemo, jer nije "normalno" da lijek nema nuspojave. Koliko znam u generičkim kompanijama to nije tako.
Tko kaže da ne valja?MGrubi prvotno napisa
Da krenu u razvoj drugoga?
Zamisli da Imunološki rzavije novo cjepivo protiv čega li već.
I za to cjepivo treba provesti klinička ispitivanja da se dokaže da je jednako imunogeno, a manje reaktogeno od njihovog postojećeg proizvoda.
I da te pedijatar pita bi li pristala da na tvome djetetu isproba neregistrirano cjepivo za koje nisu poznate nuspojave. I da zbog toga treba nekoliko puta djetetu vaditi krv da se vidi razvija li protitijela.
Bi li pristala?
E , zajebanog li vremena, svi nešto znaju. pitaju, preispituju...I za to cjepivo treba provesti klinička ispitivanja da se dokaže da je jednako imunogeno, a manje reaktogeno od njihovog postojećeg proizvoda.
I da te pedijatar pita bi li pristala da na tvome djetetu isproba neregistrirano cjepivo za koje nisu poznate nuspojave. I da zbog toga treba nekoliko puta djetetu vaditi krv da se vidi razvija li protitijela.
Bi li pristala?
Blažena ona post-ratna (2. svjetski rat) , a i ratna (domovinski) vremena kad ne moraš nikog ništa pitati - maži sa testiranjima, pa kud koji mili moji....
Ili studentska ...ko te pita - maži, piči (možda je netko i nešto zapisao, pa je moj slučaj imao neku zabilježbu) - ipak 4. puta u 5. godina dobiti BCG-cjepivo nije mala stvar - možda bi se mogla prijaviti za Guinessa...
Najbolje bi bilo Mujice, da si nađete neku nerazvijenu zemlju u srcu Afrike, pa uz humanitarnu pomoć i pelene svakom djetetu po jedna doza 'testnih uzoraka'...Tamo, nažalsot, još nitko ništa ne pita...A ako nekom lokalnom šerifu kakvu pinku u džep...sve ide ko podmazano...
nemujica prvotno napisa
neka nađu druge testne kuniće
i Priorix ih je imao
Koji to mi Suzaks?suzaks prvotno napisa
Boli mene dupe za to kako i gdje će bilo koji proizvođač testirati svoja cjepiva. Bitno mi je samo da ne bude na našoj djeci.
Opet si nešto pobrkala.
A to da se daš 4 puta BCG-irati na fakultetu ti baš ne služi na čast. Mislim, ljudi na fakultetu bi trebali misliti svojom glavom, zar ne? Jesi li završila taj fakultet? Ili si odustala nakon pet godina?
mujica prvotno napisa
Nisam rekla da ne vrijede ista pravila već da se ne poštuju. Isto tako se originatorske firme traže dozvole etičkog povjerenstva i ministarstva dozvole za studije praćenja pacijenata a generičke firme to rade u kontinuitetu i bez ikakvih dozvola. Na komadiću papira. Vjeruj, ogromna je razlika u radu jednih i drugih. I u kontroli države jednih i drugih.mamanatali prvotno napisa
Mujica napisa:
Ma ne...znaš da hranim kokoši i pajceke sad..žal i bože faksa...Mislim, ljudi na fakultetu bi trebali misliti svojom glavom, zar ne? Jesi li završila taj fakultet? Ili si odustala nakon pet godina?
...ma gdje sam onda imala ikakvu informaciju o BCG-iranju...samo sestre koje te cijepe ...ako ti test nije pozitivan...MORAŠ se cijepiti za ulaz u dom...ali tu temu smo Mujice već tisuće puta obrađivali...
...i njom ti želim reći da u ovj državi kaj se cjepljenja tiče NIJE SVE PROMPTNO, HUMANO, PAMETNO, PROFESIONALNO i ino...
...i zato se treba preispitivati...
...blago tebi - tebe će i zbog profesije možda i pitati za pristanak testiranja (kao što si onomad potpisao za vlastito dijete - ) - pa ćeš svojim ZNANJEM odvagivati + i -...
...nažalost neke se neće...ili im se neće dati dovoljno informacija...ili ljudi idu linijom manjeg otopora...ili jednostavno vjeruju...
...kad se stvari zakomplicraju, natrag nema, a država ko maćeha....
Moja M. cijepljena 17.6 i evo preksinoc dobila tem 38 negdje oko tri ujutro i to traje do danas s tim da je jutros bila 39,odma smo ju okupali i sad je malo pala.
limf.zljezd. su natecene jako,jucer je rekla da ju boli trbuh ali od kakice jos nista(sad nesto pokusava pa cemo vidjeti),jede slabije ali je vesela nije to ona ko inace ali nise skroz down.sad sam se pocela brinut s obzirom da to sad traje dva dana da nije nesto drugo,a danas je nedjelja i ne pati mi je se po bolnici pa cu cekat pon da zovem pedicu.Mada sam nakon cijepiva pitala pedicu dal ima reakcija na to cijepivo ,ona je rekla da nema :/.
Ne vjerujem da visoka temperatura ima nekakve veze s cijepljenjem kad dođe toliko vremena nakon cijepljenja. Znam da okolo haraju nekakve boleštine, od kojih je češća ona s probavnim problemima. Čuvajte se.
pa nemam pojma kaze da ju ne boli nista,osima kaj kuri i sad nisam pametna dal da joj dajem neki paracetamol protiv temp.il kaj.
a koliko citam po forumima kazu da je to normalno dobit temp i da se u roku dva-tri dana to sve smiri,joj nisam pametna :/
Naš princip je da pustimo temperaturu na miru dok se dijete ne muči, jer i temperatura ima svoju svrhu. Ako se dijete muči, a to obično znači i visoku temperaturu, tek onda lijekovi. Nema smisla odgađati izlječenje lijekovima ako se dijete dobro osjeća.
Tak je...mi isto pustimo curke da se "bore" od cca...38.5 do 39...kako koji put !
Ali liječnik, tj. medicinska sestra, mora izdati nekakvu potvrdu o prodanom cjepivu?mujica prvotno napisa
To ti je malo nategnuto. U principu u cijelom svijetu u bilo kojoj ljekarni na recept možeš kupiti doslovno bilo što. U Americi su me fest zafrkavali kad sam htio kupiti zofran bez recepta, a prodali su mi ga tek kad sam pokazao pasoš i objasnio da ga kupujem za osobu u 'Rvackoj (koji se u to vrijeme kod nas mogao dobiti jedino iz donacija) i da ukupna količina koju mi prodaju odlazi izvan Amerike.
Dakle, recept apotekarima služi kao pokriće za prodaju doslovno bilo koje količine bilo kakve restriktirane supstance, koju prodaju uz profit.
Zašto misliš da bi se živcirali zbog jedne doze cjepiva?
Zdravo,
dolazim iz Slovenije i imam jedno pitanje za vas što se tiče cijepljenja protiv zaraznih bolesti: jeli u Hrvatskoj obavijezno i koji zakon određuje ovo područje? Ako neko ima zakon molio bi da me obavijesti po tome.
Hvala, P.
Pogledaj ovdje: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=58999
Imamo problem s kontradiktornim zakonima :/
Mislim da sam negdje čitala da trudnice koje imaju djecu dobi za Priorix odgađaju cijepljenje do poroda ili :/... zašto? Mislim na koji način predstavlja opasnost za nerođenu bebu, nekako se prenosi?
Šta se desi kad se dijete rodi, dal u tom slučaju više nema opasnosti od prenosa, dal po toj logici ako je jedno dijete od npr. 15mj cijepljeno a drugo od npr. 14 nije, a druže se, možda liznu istu igračku i kod njih može doći do prenosa pa se ovo necijepljeno zarazi? :? Ako može do kad može?
To je živo cjepivo, a klinci cijepljeni živim cjepivom su zarazni. Dakle, cjepivo kojim se cijepe djeca kako bi se "zaštitilo" trudnice od zaraze - širi zarazu.
Taj problem ne bi smio postojati kod acelularnog cjepiva.
Inače je zaraza cjepnim boleštinama "normalna" pojava: polio se širi jedino pomoću živog cjepiva, zaušnjaci se dobiju od MoPaRu i slično. Ako ti se učini da nešto ne štima, radi se o dogmi, pa ti vidi kada ćeš dobiti suvislo objašnjenje.
dobila ih je moja rođakinja kad je malog cjepila sa Mo-pa-ru, no i on se razbolio od njihDavor prvotno napisa
srečom NJM je bio imun ... inače bi najvjerojatnije ostao neplodan
Neplodnost je komplikacija, nije nesto sto se redovno dogadja.MGrubi prvotno napisa
Ako sam shvatila...trebam maknuti svoje dijete od vršnjaka koji je cijepljen Priorixom, a kad nju cijepim postoji mogučnost da se svi razbolimo i još zarazimo ljude okolo :?
A kolko traje taj period kad su ostali (ili mi) zarazni od cijepljenja?
Teoretski se radi o atenuiranim gamadima i takve ne bi trebale biti previše živahne. Problem je samo što osim teorije i spekulacija nećeš dobiti baš nikakav konkretan odgovor, jer se ekipa zadužena za cjepiva samo prigodno čudi i zgraža kad se dogode incidenti. A događaju se redovito. A oni se i dalje čude.
Uzgred, (divlje) zaušnjake sam prebolio i nije mi ništa. Općenito nije neka specijalna bolest, osim što se čovjek osjeća jako čudno. Toliko čudno da to ne znam lijepo opisati.
moj je bio taman 1 god i naravno spreman za cijepljenje, al ja na svu sreću ostala trudna - planirano, naravnoLeeeaaa prvotno napisa
![]()
ginekologica nije dala cijepiti dok ne prođu prva 3 mj, a onda je pedijatar rekao da dođemo po cijepivo pred kraj trudnoće, a mi došli kad je veliki navršio 2 god, a maleni tada imao nepuna 3 mj. u vrtiću nije niko ništa pitao. nadam se da ću nekako uspijeti i sa ovim malenim odužit to cijepivo.
A koji je taj problem? Međutim sa zakonima imamo problema i kod nas u Sloveniji i ozbiljno radimo na tome.Davor prvotno napisa
Našao i uredio sam hrvatski zakon i spremne propise s područja cjepljenja i zaraznih bolesti, pa je sada na vama, da prihvatite odluku i poćnete ozbiljno raditi na tome problemu. Nadam se da se kod vas ne nalazite tek na stupnju na kome ste se tek poćeli pitati dali je zaista sve u redu s cjepljenjem, nego da vam je već postalo jasno o čemu je zaista riječ.
Ako ima neko tko zna o čemu se vodi, neka me kontaktira na info@svood.org, da mu šaljem vašu zakonodavačku literaturu (ako je već nemate sakupljenu) i istoćnica što se tiće problematike cjepiva i cjepljenja. Možda navedem i koju osobu u Hrvatskoj koja do(i)sta dobro poznaje tu problematiku i može vam pomoć.
Do tada lijep pozdrav, P.
Hoćeš reći da u Sloveniji ima nekakva grupa koja se ozbiljno bavi problematikom necijepljenja?
Iskreno ne znam što misliti o poziciji roditelja u Sloveniji, ali bar nemate svog vlastitog proizvođača izuzetno lošeg cjepiva kao mi.
Davor prvotno napisa
Da, u Sloveniji postoji takva grupa od 2000 godine, i već 2001 godine na ustavni sud uložili smo prijedlog za procjenu ustavnosti našeg zakona (Zakon o nalezljivih boleznih), koji isto tako određuje cjepljenje kao obavjezno. No, 2004 Ustavni sud odlučio je da je obavjeznost cjepljenja ne samo prihvatljiva već i nužna, i s time je sud odbacio naše zahtjeve po samoodlućivanju što se tiče cjepljenja. Cjepljenje je kod nas tako i dalje obavjezno.
Ova odluka otvorila nam oči da so došli u susret s realnošću, koju uistinu nismo baš očekivali - odluka bila je sasvim politički obojena i tek tada nam je postalo jasno o ćemu je riječ: o takvim i drugčijim interesima, pre svega financijski obojenima. Bez ikakve sumnje upoznali smo ćinjenicu da su u igri gadne pare velikih farmaceutskih tvrdki, a ne zdravlje ljudi. To je stvarno gadna igra, jer su velike mase ljudi u cjelom svjetu uspeli uveriti u dobrobit i nužnost cjepljenja. A kad uveriš kritičku masu, onda i najveća laž postaje istina, jer je bila obće prihvaćena. Tako radi svjetski globalizam, kojeg krajnje dimenzije još nismo svjesni.
Situacija je u Hrvatskoj veoma slićna toj u Sloveniji, ali mi smo ipak u prednosti jer kod nas još nije prihaćen novi zakon (sadašnji datira u 1995 s manjim popravcima 2004 zbog odluke Ustavnog suda na naše zahtjeve), a vi imate novog od 2007 godine. Mi vršimo sve moguće pritiske (političke, medijske, stručne, obće javnosti...), da se iz zakona ukloni ona gadna riječ OBAVJEZNO i da se cjepljenje uredi uz poštovanje ljudskih prava, koje garantuje Ustav naše zemlje. Ministarstvo za zdravlje planira nov zakon za sljedeću godinu i tako imamo još nešto vremena za pripravu i lobiranje.
Prije dve godine mi smo imali već pripremljen predlog zakona (protekla vlada desne politićke struje, zaćuda) pripremljen na vladi i uložen u opću razpravu. Predlog zakona je komprimitorno regulisao naša prava tako, da je određivao cjepljenje i dalje obavjezno, ali je omogućivao roditeljima, da cjepljenje s podpisom odklone bez sankcija. Međutim obća i strućna javnost bili su protiv tog rješenja zbog istog razloga zbog kojega se pokreće taj naš svjet - straha (pred zaraznim boljestima i svem ostalom). Ali mi dobro znamo, da promjene idu polako, događaju se malim koracima u prilićno dugem vremenskom intervalu, stoga treba biti strpljiv, a i veoma uporan i odlućan. A mi to smo, jer imamo izvrsnu motivaciju - našu djecu i njihovu dobrobit.
Kad je baš riječ o proizvođačima - ne znam je li to pogodnost za nas ili nije, jer iako nemamo svog proizvođača - imamo sve ostale, do nedavno i vašeg.
![]()
Cijepili smo se Priorixom 10.07. i upozoreni smo na mogućnost temperature, ospica i otečenih zaušnjaka nakon cca tjedan dana.
Nadala sam se da ćemo se ipak izvući bez svog tog veselja, s obzirom na postotak npr. povišene temperature 1-10% (na jednoj od ranijih stranica), ali u petak počinje popodne laganom temperaturom, 37,2, a kulminira u nedjelju popodne/navečer kada temperaturu ne uspijevam skinuti pa idemo na hitnu.
Uglavnom, nakon pregleda doktorica se slaže da je to najvjerovatnije od cjepiva, jer je sve drugo ok, ali na moje pitanje o prijavljivanju nuspojava kaže da visoka temperatura nije nuspojava????
Ja i muž smo se pogledali, ali nismo se htjeli upuštati u rasprave...
Jesam li u krivu što se čudim?
(inače temp.danas opet niska i bez spuštanja, lavić opet super raspoložen)
samo da prijavim. mi se cjepili priorixom 29.06..Tjedan dana nakon toga raspad sistema. jaka upala grla , završili na sumamedu, zatim afte? i totalni pad imuniteta. eto...
mi se idemo cjepiti sutra pa ćemo vidjeti....budući sam ja pred porodom nadam se da će sve biti ok ili barem u okvirima dosadašnjih reakcija na prethodno davana nam cjepiva....
![]()
Mi pak odugovlačimooo!
Pogotovo jer sam sada trudna.
I dalje mi se nigdje ne žuri.
Prije treće sigurno neće biti cijepljen.
paid,isto tako i još gore.nije mogao hodati,bolile su ga noge (tj.valjda zglobovi),pad imuniteta je trajao 3-4 mjeseca,limfni čvorovi su i dalje uvećani,nije jeo skoro ništa,stalno se budio po noći i preko dana slabo spavao,bio je mrtvo puhalo od praktički hiperaktivnog djeteta itd.itd...a najgori dio mi je bio što je totalno pao u regresiju razvojnu.totalno.najgore je bilo sa govorom.sa rečenica je propao na prve slogove.sad se to malo po malo oporavlja,uz veeeliku našu intervenciju,ali ono pop**** sam od svega toga.jučer je bila epizoda o cijepljenju i mama koja je odbijala cijepiti svoje dijete baš sa tim cjepivom jer joj je prvi sin teško obolio nakon njega je rekla jednu rečenicu od koje su mi se odsjekle noge jer me podsjetilo na nas.
"kada ste ga cijepili sa tim,kao da je svjetlost izašla iz njega".eto,tako je bilo nama.i iskreno da sam bar bila pametnija i informiranija.
a sad vidim i da nisam ni znala da je priorix živo cjepivo.
(smajlićkojilupaglavomuzid)