Ako su bolesni i majka i beba da li se više isplati otvoriti bolovanje na bebu ili na mamu?
Ako su bolesni i majka i beba da li se više isplati otvoriti bolovanje na bebu ili na mamu?
Na bebu, a i poslodavac je sretniji, jer ide na teret HZZO-a.
Ja kažem na mamu
Ovisi kolika ti je plaća
Ako je na mamau, onda se dobiva 70-80% place, nisam sigurna.Vrijeska prvotno napisa
Ako je na bebu, onda 100% place, ali max. 4250.
Dakle, ako je placa 3000 kn, onda se vise isplati na bebu jer se dobiva svih 3000 kn. Ako je placa npr. 8000 kn, onda se vise isplati na mamu.
Tako sam i ja mislila ali su mi rekli da na bebu ne dobivam 100 %. Plaća mi je veća od maksimuma. Zna li netko kojim zakonom je to regulirano?
Na djecu do 3 godine starosti se dobiva 100% (od 3 pa nadalje 70%, ali opet ne više od 4250 kn) ali je max iznos 4250 kn. Znači ako ti je plaća vaća od toga nećeš dobiti puni iznos.
Poštovana,
naknada plaće za njegu djeteta mlađeg od tri godine iznosi 100% od osnovice i isplaćuje se na teret sredstava Zavoda. Visinu naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda utvrđuje Zavod, s time da najviši mjesečni iznos naknade plaće obračunate prema odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona ne može iznositi više od proračunske osnovice uvećane za 28%, odnosno oko 4.250 kuna.
Srdačan pozdrav,
Ovo je meni odgovoria glasnogovornica HZZO-a. Mislim da je jednom napisala zavoda umjesto zakona![]()
da li se mora raditi određeni broj mjeseci da bi se dobilo 100% bolovanje na dijete ili 70-80% plaće na mamu ili se može ići odmah nakon porodiljnog pod tim uvjetima
Ha, to je drugo pitanje, kako se računa osnovica. Jer ne dobiješ to 100% plaće, nego 100% osnovice. Jel netko zna što je i kako se ta osnovica računa?
Najbolje da nazoves HZZO ili pogledas na njihovoj stranici. I pogledaj da li se tih 70% odnosi na bruto ili neto jer je to onda druga prica, odnosno treba se malo poigrati s izracunom.
Imas na www.moj-posao.net kalkulator za preracun placa, super je za brze izacune sta je povoljnije.
Evo našla sam ovdje
http://www.hzzo-net.hr/obvezno/nakna..._bolovanja.htm
Po tome imam pravo na 100% što mi poslodavac osporava. Gdje i na koji način to riješiti? S obzirom da novac isplačuje hzzo trebam li tražiti povrat kod njih?
Mislim da ti placau isplacuje poslodavac, a HZZO njemu vraca novac. Dakle, HZZO ne isplacuje tebi.Paula prvotno napisa
U ovome sto si nasla pise: Što kada poslodavac radniku ne isplati naknadu plaće?
U slučaju kada osiguraniku pravna, odnosno fizička osoba nije utvrdila naknadu plaće na način i u visini utvrđenoj Zakonom u roku od 60 dana, osiguranik ima pravo uložiti prigovor Zavodu. Zavod će obračunati naknadu plaće i obračun dostaviti osiguraniku i pravnoj, odnosno fizičkoj osobi u roku 30 dana.
Pravna, odnosno fizička osoba dužna je osiguraniku isplatiti naknadu plaće u roku od 30 dana sukladno obračunu koji je dostavio Zavod.
Ja mislim da trebas: otvoriti bolovanje, poslodavacu donijeti doznaku, i ako ti sjedne manja placa od one koju smatras da si trebala dobiti, napravis kako gore pise, ulozis prigovor Zavodu.
I koliko sam skužila povrat novaca može stići za 12o dana![]()
E sad još samo moram naći i izračune i u lovna vještice![]()
Meni se dogodilo da sam otišla na bolovanje radi sebe i djeteta nešto više od mjesec dana nakon povratka s porodiljnog, i ne baš tako mlada ali svejedno naivna, prijavila sam bolovanje radi djeteta. No, kako se u HZZO-u visina naknade računala na bazi prosjeka primanja u zadnjih mislim 6 mjeseci, a kako sam ja u tom razdoblju još uglavnom bila na porodiljnom, dakle bez primanja, računali su mi naknadu po njihovom minimumu (ne sjećam se sad koliko je bio, tada je porodiljna naknada za drugih 6 mjeseci bila 1600 kuna, mislim da je i minimum s HZZO-a bio negdje toliki, uglavnom puuuno manji od 4250). A da sam prijavila bolovanje na sebe, gledala bi mi se samo moja zadnja plaća, a koju sam već jednu dobila u punom iznosu, i kad sam poslije računala bi li mi bilo povoljnije da sam išla na sebe, ispalo je da bih tako profitirala za jedno 400 kuna!
Znači ulogu igra i visina mamine plaće, ali i njen prosjek u zadnjih nekoliko mjeseci (treba provjeriti koliko mjeseci je sada na snazi).
Točno, računa se prosjek zadnjih 6 mjeseci pa je onda to baza za dalje. Tako ako si bila na porodiljskom, sve ti to ulazi u prosjek nažalost.
Isto tako ako si samo par dana na bolovanju, a nemaš preogromnu plaću, dobiti ćeš pun iznos, jer oni isplaćuju dok ne dođu do 4250kn - više nemaju.
I mene ovo zanima, samo se ja dvoumim između godišnjeg i bolovanja za sebe.
Zvala sam HZZO (besplatni telefon 08007979) i tamo mi rekoše ovako:
ako su prije bolovanja prethodile 2 isplate plaće, tada se kao osnovica uzima puna plaća, a ne dijeli se sa 6 mjeseci.
Ima li netko iskustava s takvim slučajem?