Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: oslobađanje plačanja poreza i kredit

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno oslobađanje plačanja poreza i kredit

Uskoro dižemo kredit za kupnju stana ( novogradnja) koji će glasiti na MM ( on će i uzeti kredit).Kako je njemu to prva nekretnina pretpostavljam da je na snazi još uvijek onaj zakon o oslobađanju od plačanja poreza.Zanima me mora li on prilikom podizanja kredita već biti prijavljen na novoj adresi?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo prošle godine kupili kuću i mm je dizao kredit, nije morao biti prijavljen na novoj adresi

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Inače se dosta info-a može naći na poreznim stranicama: http://www.pu.mfin.hr/index.asp, ali trenutno štekaju (veljača je...).
    Ali zato škicni ovaj topic:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=35464
    Citiraj pužić prvotno napisa
    Zanima me mora li on prilikom podizanja kredita već biti prijavljen na novoj adresi?
    Ne, prijavljivanje se riješava u roku mjesec dana nakon kupnje, kao jedan od uvjeta za oslobođenje od poreza.
    Međutim, za početak može biti dovoljna i izjava (ovjerena kod javnog bilježnika, za svakog člana obitelji posebno) da čvrsto obećavate da će te se preseliti čim prije. Jer, ponekad se npr. kupuje nekretnina u gradnji ili restauraciji pa se i takve izjave uvažavaju. Meni je uz takvu izjavu stiglo rješenje o oslobođenju čak prije nego sam referentici donijela prijavu prebivališta.
    Uglavnom, bitno je predati papire (makar i nepotpune) u roku mjesec dana od datuma na kupoporodajnom ugovoru.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

šta moram se i ja prijaviti na novu adresu? Nisam to mislila, jer sam prije 3 mj izvadila sve nove dokumente na stan koji već imamo, a glasi na mene!Mislila sam ja ostati projavljena gdje jesam(isti grad) , a on na novu adresu i beba kad dode!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi kad smo tražili oslobođenje od poreza na promet nekretnina morali smo biti prijavljeni na toj adresi (suvlasnici smo stana) jer je to jedan od uvjeta da bi se dobilo oslobođenje, međutim to nema veze s dizanjem kredita. U banci te nitko ne pita hoćeš li ti tamo stanovati ili ne.
    Važno je samo da onaj na koga glasi stan (vlasnik) prilikom prijavljivanja poreza na promet nekretnina bude prijavljen na adresi stana koji se kupuje - to je obavezno jer PU traži posebnu potvrdu MUP-a o prijavi prebivališta.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Postoji još jedna caka da ako se traži oslobođenje, niti bračni drug ni djeca (koja žive s njim na istoj adresi), ne smiju imati u vlasništvu odgovarajuću nekretninu kojom su riješili stambeno pitanje. Pod odgovarajućom se smatra osim higijenskih i inih uvjeta i veličina stana u odnosu na broj članova domaćinstva, ali o tome je već bilo riječi na jednom drugom topicu.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sad imam stan od 40 kvadrata ( to sam imala i prije braka), obzirom da beba dolazi kupili smo veći ( 60 kvadrata) .Ima li propisana kvadratura s obzirom na br. članova ili je dovoljan razlog za kupnju većeg povećanje obitelji?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ispravka:
    Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    ...da čvrsto obećavate da će te se preseliti čim prije...
    Preciznije, da će te prijaviti prebivalište.
    --------------------
    Tebe i supruga razmatraju po pitanju nekretnina zajedno. Znači, ako imate stan (pa nek je i na tvoje ime), onda suprugu ne pomaže što je njemu prva nekretnina.
    Svakako pročitaj spomenuti topic.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala na odgovorima.koliko sam uspjela sad pročitati na netu čini mi se da MM neće biti oslobođen od plačanja poreza jer ja već imam stan. :/ Jedino ne uspjevam pronaći info. šta se dogada ukoliko se obitelj širi i kupujemo novi stan.Ovaj postojeći manji moramo onda prodati kako bi bili oslobođeni ili???ako ima link koji detaljno obješnjava bila bi zahvalna!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ti nitko to točno ne zna raći, ali 40 m2 je premalo za tročlanu obitelj (mislim da je 80 ili 85 m2) pa možete probati tražiti oslobađanje plaćanja poreze (ili barem dijela poreza)

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo našla sam nešto korisno na Legalis forumu:

Sukladno Zakonu o porezu na promet nekretnina, članak 11, stavak 1, točka 9. porez na promet nekretnina ne plačaju:
    građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:

9.1. da imaju hrvatsko državljanstvo,

9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,

9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:

za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora

za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora

za 3 osobe do 80 m2 stambenog prostora

za 4 osobe do 90 m2 stambenog prostora

za 5 osoba do 100 m2 stambenog prostora

za 6 osoba do 110 m2 stambenog prostora

za 7 i više osoba do 120 m2 stambenog prostora

9.4. ako veličina nekretnine (stan ili kuća) koju građanin kupuje prelazi zadane površine iz podtočke 9.3. tada se porez na nekretninu plaća samo na višak stambenog prostora,

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

to si sve mogla pronaći i na topicu koji ti je linkala Dalm@

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ali u principu ti nitko ne zna reći što znači neadekvatan - je to je i mali stan. Samo šta se onda plaća - razlika ili ništa.

Znam neke ljude koji su tražili oslobađanje ali nikakvo rješenje nisu dobili - u stvari nisam uspjela ništa konkretno doznati

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ukoliko nitko od članova obitelji (bračni drugovi ili djeca ili roditelji a žive u istom kućanstvu) nema adekvatan stan, plača se porez na razliku u kvadratima. Dakle vas je npr. troje, imate stan od 70 m2, sada kupujete stana od npr 100 m2.
    oslobođeni ste plačanja poreza na 80m2, ali razliku do 100m2 morate platiti (ili ti 20 m2). Nemojte zaboraviti da i spremište i garaža spadaju u kvadraturu stana samo umanjeni za određeni koeficijent.

Ali znam slučaj gdje je porezna uhvatila osobu u prikrivanju istine jer je osoba imala u vlasništvu darovanu nekretninu. Nije bila zadovoljavajućih kvadrata za život, pa su morali platiti razliku, s tim da su tražili i provjeravali prijave na svim adresama prebivališta unatrag 15 godina.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

andreja - razlika između tih. npr 70 m2 koje imaš i 80 m2 koje možeš imati je samo 10 m2. Znači 70 je neadekvatno a 80 je adekvatno. Ne znam jel kužiš što hoću reći. Tko može reći da ti je stan neadekvatan po veličini.

Ili ima vas 4 u obitelji, imate stan od 88 m2, koji je znači neadekvatan, kupite novi od 90 m2 i na taj ne platite porez. To je ono što ja ne razumijem. Taj pojam neadekvatno, a i kada sam zbvala poreznu, nikakav suvisli odgovor nisam dobila. (nije da imam stan od 88 m2, ovo je samo slikovito)

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pužić ti je navela tablicu kvadrature za određeni broj članova obitelji po kojoj se obračunava odnosno tolerira oslobađanje od poreza u slučaju da su svi ostali uvjeti zadovoljeni. Dakle, prema nekakvim standardima adekvatno za 3 osobe je 80 m2, za 4 90m2. AKo vas je samo dvoje, a kupujete stan od 100 m2, po tablici ste oslobođeni plačanja poreza za 65 m2, a razliku do 100 plačte porez -jer taj "višak" kvadrata je luksuz, a ne potreba. Postoji još jedna fora koju smo mi primjenili. Kad smo kupovali stan, nismo bili u braku. I meni i mom mužu to je bila prva nekretnina i na temelju toga što je u ugovoru stajalo da smo oboje vlasnici stana (pola-pola) bili smo oslobođeni za svakog 50 m2, ukupno 100m2. Naš stan je imao 110 m2 i još 48 m2 garaža. I platili smo porez na razliku od 10 m2 i na cijelu kvadraturu garaže sa koeficijntom vrijednosti garaže.
    Ne znam da li je sada jasnije.
    Mislim, tebe nitko ne prisiljava da ti kupiš veći stan ako ne želiš, nemaš novaca, nemaš potrebe. Ovdje granica nije minimum, nego maximum.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •