Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Udaljenost radijatora i namještaja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Graskica

Početno Udaljenost radijatora i namještaja

Namještamo dnevni boravak. E sad...znam da bi bilo mudro i ekonomično radijator ostaviti "slobodan " i ne opteračivati ga stavljanjem namještaja ispred njega no prostor je skučen a puno toga treba stati. Isprobali smo sve moguće kombinacije ali kutna garnitura jednom stranom mora doći ispod prozora tj. ispred radijatora. Udaljili smo ju koliko god je to moguće, a to je cc 15 cm od radijatora. Jel to ok?! Hoće li radijator radit bez problema, kakva su vaša iskustva? Ne znam...možda radim problem tamo gdje ga nema :? Inače, grijanje je plinsko etažno a ta soba je ujedno "ona" u kojoj se nalazi termostat...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

radijatoru neće biti ništa, ali će vam trosjed pokupit većinu topline što znači da će vama biti hladnije, pa ćete morati jače grijat, pa ćete imati i veće račune za plin...

ja i zavjesu preko zime podižem na prozorsku dasku da ne gubim toplinu...

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

miha je u pravu.
    radijatoru neće biti ništa, ali topli zrak struji prema gore, tako da ne postoji prepreka da se nešto stavi ispred radijatora. Ovisno od kojeg materijala je kutna, pazi da ne dođe do rasušivanja materijala.

Graskica

Početno

Kutna je kožna.
    Do sada nikada nije bio slučaj da komad namještaja moram stavit pred radijator i moram priznat da nikada nisam razmišljala nit se informirala o prednostima i nedostacima istog. Sada sam međutim skors zbunjena. Sinoć recimo došlo par prijatelja. Jedan veli - nikako ništa stavljat ped radijator jer gubiš toplinu, zbunjuješ termostat i imaš znatno veće troškove grijanja. Drugi pak kao AndrejaMa misli da nema nikakve prepreke za tako nešto. Ukoliko odmakneš desetak cm (što smo mi i učinili) topli zrak normalno struji i sve radi za pet a još uz to sa "lijepom kutnom zakloniš pogled na ružni radijator". Malo sam googlala al ništ konkretno oko toga nisam našla...Ne znam. Probat ću nazvat neku firmu koja se bavi ugradnjom radijatora.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hej, vjeruj meni! To mi je struka! Činjenica je da je najbolje da nema ničeg ispred radijatora, ali ako se to ne može izbjeći....
    Kad staviš namještaj ispred, toplina dijelom "udara" u namještaj i grije ga, a većim djelom struji prema gore i kruži po prostoriji. Namještaj samo redovito održavaj, premazuj onim sredstvima za njegu! Kad imaš zavjesu od stropa do poda onda je situacija malo drugačija. Većina toplog zraka ostaje "zarobljena" u prostoru između zavjese i prozora i nema kuda izaći. To je definitivno najveći gubitak topline.
    U nekim prostorima (primjerice uredi, restorani i sl. pa čak i u nekim kućama) ljudi ne žele da im se vidi radijator. I skrivaju ga iza različitih maski - drvenih ili slični materijl koji na sebi ima proreza ili je izveden kao gusta rešetka.
    A što se termostata tiče, on je obično na nekom zidu i mjeri temperaturu unutar prostorije a ne temperaturu radijatora. Dakle, kutna ispred njega ga ne zbunjuje.

Graskica

Početno

Evo sam razgovarala i sa čovjekom koji ugrađuje radijatore i klime. Rekao sve, sve isto, skoro pa istim riječima. Struka je struka...
    Rješeno! Kutna ostaje ispred radijatora. AndrejaMa, hvala ti punoooo!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno radijatori

AndrejaMa, hvala ti!!!
    ja sam se godinama borila s mojima doma i rezala zavjese do radijatora jer nisam htjela grijati zavjese...

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •