ninochka, zanimljivo pišeš.
Razmatram sve ove "pro et contra" postove drugih forumašica. Istina je da je najbolje kad se može birati i kombinirati, odnosno učiniti da dijete nema traume zbog odlaska roditelja (čitaj:mame) na posao. Naime, K. je čuvala baka do njene navršene 3. godine i to je bilo ok, ali tada smo mm i ja odlučili da je upišemo u vrtić. Baka je inače u mirovini (predavala je u osn. školi) i ima dosta slobodnog vremena i rado se bavila s K., ali željela sam da dijete bude sa svojim vršnjacima i kad je krenula sve je bilo ok (prvi tjedan je bilo malo , ali djeca i tete su bili divni prema njoj i ona je počela rado odlaziti). Kad dođe iz vrtića (boravi tamo od 8 do 12 h, tj. nakon ručka ide doma, jer sam na porodiljnom, pa tada dođem po nju) rado priča o svemu što su taj dan radili, što je pričala sa svojim malim prijateljima, raduje se da ih opet vidi, itd. (zapazila sam puno pozitivnih promjena kad je K. krenula u vrtić, a naravno, i ona prolazi kroz dobro nam znane "faze"!). Inače je K. u mješovitoj grupi djece od 3 do 6 godina! Nažalost, u vrtiću ponekad ima papanja smokića, pašteta, pijenja coca cole i sl., što mi baš i nije drago (jer doma to ne konzumiramo, a to joj je valjda važniji primjer!), ali to i nije tako često. K nama često dolazi baka ili mi odlazimo k njoj kad god K. želi. Uglavnom i vrtić i baka imaju ulogu u odrastanju K., a najvažnije je da je ona sretna.
Naime, kad se budem vratila na posao kad P. navrši godinu dana, dogovorili smo se da će i njega čuvati baka do navršene 3. godine, a tada će i on krenuti u sekinu vrtićku grupu, naravno, zajedno s njom.
Razumijem da je svaka mama u dilemi što odnosno tko je najbolje/najbolji za čuvanje njenog dijeteta, ali osobno sam zadovoljna s mogućnošću da imam baku koja je rado prihvatila čuvanje unuka, ali i s našom odlukom da naša djeca s navršenih 3 godine idu u vrtić (nemam dojam da to nije dobra opcija). Uostalom i mm i ja se dosta bavimo s dječicom (kao i svi vi, roditelji, na ovome forumu!) i istinski uživamo u našim zajedničkim trenucima. [/quote]