Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Kada VAN nakon Kozica?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Kada VAN nakon Kozica?

Doba je kozica, na forumu sam našla dosta o tome kako se nositi s njima ali nigdje ne mogu naći o izlasku iz kuće nakon njih.
    (kada kažem Van mislim na boravak na zraku)

Jedna tura kozica je odrađena ovih dana, a sada je na redu I.
    Krenule su jučer i sada sam u totalnoj dvojbi obzirom na to da u subotu planiramo odlazak na skijanje. Ona poslije četvrtka više neće biti zarazna za druge, a mene zanima da li je pametno da je vodimo ili ne.

Što su vama preporučali. Ne bi se kretala među ljudima nego bi bila na suncu i svježem zraku ušuškana u vreču.

Kada Van nakon Kozica?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja mislim da se može odmah čim spadne temp (ako se ima).
    Naš najbolji, pregenijalni i neprežaljeni pedijatar koji je otišao u penziju ( još nismo našli zamjenu) je rekao tako. Ali bilo je to prije 4 godine, možda su se znansteno-medicinske teorije promijenile odtada po tom pitanju...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vikiikatja prvotno napisa
    ja mislim da se može odmah čim spadne temp (ako se ima).
    Naš najbolji, pregenijalni i neprežaljeni pedijatar koji je otišao u penziju ( još nismo našli zamjenu) je rekao tako. Ali bilo je to prije 4 godine, možda su se znansteno-medicinske teorije promijenile odtada po tom pitanju...
    Hvala ti... to sam tako željela čuti.
    Pozdrav tebi i tvom neprežaljenom
    :D :D :D

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nasa pedijatrica ima skroz drugi pristup. Kada smo bili na kontroli 17 dan kozca (koje su se tada sve osusile i pocele padati) rekla je sto manje ici van, max. do 1h, ne dati da se umara, nositi je ili voziti u kolicima. Izbjegavati kontakt s djecom i drugim ljudima (radi gripe)...Uzimati vitamine i ojacati imunitet. Na "staro" ce se vratiti tek za 3-4 mjeseca.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kada je J. imao kozice pedijatrica nam je rekla da dođemo na kontrolu 10-ti dan kozica. Pogledala ga je i poslušala i rekla da je OK. ( u to doba je bio sav prekriven suhim krastama)
    DObili smo i potvrdu da možemo u vrtić....

Ja ga još nisam dala baš zbog tog imuniteta... ali kaže ona da može.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je dokica rekla da idemo van kad padne zadnja krasta s lica, a u vrtic da moze 14. dan (iako vec i ranije nije bila vise zarazna)

e sad, mi smo vec 12. dan bili u parku jedno 2 sata, a da smo cekali da padne zadnja krasta s lica, ne bi izlazili iz kuce mjesec dana.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo u setnji sreli susjedu sa malim klincem i kada nas je vidjela, sokirala se. Odmakla se od nas, pitala pa kako smo VEC vani. Ja kazem pa to je 22 dan, sve kraste su suhe, nije vise zarazna. Ma kakvi, kaze ona, najzarazniji su dok se tijelo rjesava virusa - njena teorija. I kaj da velim, samo smo produzili dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a cuj, ja sam vec pisala kako su nas zaobilazili na cesti i komentirali... sto ja mogu sto mi dijete ima takvu kozu, evo, ona jos uvijek po cijelom licu i tijelu ima poprilico vidljive crvene fleke, a sad joj je 36. dan

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je naša rekla strogo u kući 2 tjedna, a treći tjedan da ga ne šaljem u vrtić već da ga isto pazim s malim boravkom vani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko mene pamćenje služi najveća začkoljica, osim mogućih komplikacija je ali to je valjda iza svih virisnih bolešćina je drastičan pad imuniteta
    pretpostavljam da boravak na svježem zraku ne može biti loš ali ono odmaranje , oporavak

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vjerujem da to dugodnevno zadržavanje u kući govore upravo iz neinformiranosti i zbog institucija kao što je vrtić da budu sigurni da je djete 1000000% zdravo.
    Osim toga ljepše je raditi kada je manja grupa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne znam, ja vjerujem da imunitet padne, i da je zara inace bolezljiva, i ja bih ju sto duze cuvala.
    ali, obzirom na njen inace super trooper imunitet, odlucila sam da cemo se ponasati najnormalnije, odmah ici van i nista ne komplicirati. odluka se pokazala dobrom.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moram napomenuti da Kada govorim o izlasku van mislim na dijete koje se dobro osjeća, koje nema temp., koje je živahno i veselo i vrlo dobrog općeg stanja (osim naravno krastica).
    Inaće do sada 11 mj. imali jedan dan temp. 38,1, nismo stigli niti do doc. otići a ona je već bila super.
    Braco nam donosi streptokoke i ostale beštije a ona kao stjena.
    Vjerujem da će je kozice malo oslabiti, ali ona je cura za 5 i vidim da to odlično podnosi....

Hvala svima na savjetima i mišljenjima...
    Inače upravo zvala ped. i kaže ona ako je sve OK 9-10 dan slobodno van.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Inače upravo zvala ped. i kaže ona ako je sve OK 9-10 dan slobodno van.
    dijete je zarazno 9-21 dan prije nego mu uopće izbiju kozice, kad one izbe već je bolest skoro gotova... par dana i to je to... glupo je zdravo dijete čuvati u kući, prije da će mu biti bolje ako ode na svjež zrak i promijeni klimu nego da je doma u 4 zida

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mala ispravka:
    dijete je zarazno par dana (mislim najvise 5) prije nego sto izbiju kozice, a 9-21 dan traje inkubacija

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

lutonjica kozice su zarazne sve dok se krastice ne osuše.... vrijeme inkubacije je i zarazno doba jer se kozice isto tako prenose kapljičnim putem, šire se krvotokom i tek onda izbijaju mjehurići... to traje 9-21 dan, kod svakog djeta drugačije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam govorila do kad su zarazne, naravno da su zarazne do momenta kad se ne posuse.
    kod ostalog sto sam rekla i dalje stojim, dakle inkubacija 9-21 dan, zaraznost 5 dana prije izbijanja do susenja krasta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.plivazdravlje.hr/?section...bolesti&bid=52

evo bila sam u krivu, dijete nije zarazno 5, vec samo 2 dana prije izbijanja kozica, pa do momenta kad se plikici prestanu pojavljivati

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

neda mi se ulaziti u takve rasprave....

samo još nešto, i tih 5 dana prije zaraze su dani inkubacije jer bolest još nije izbila, kako bi onda objasnila epidemije kozica... kad jedno djete u vrtiću dobi kozice, dobije i njih 70% a ovaj ostatak će dobiti drugom prilikom...
    teško je i samim doktorima pričati o tome al da nitko nije zarazan za vrijeme inkubacije onda bi odmah maknuo svoje djete kad bi vidio simptome a ne da još njih 7 od 10 dobije...

nek se javi netko pametniji, nek nas prosvijetli

no hard feelings

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, tih 5 (odnosno 2 dana) je i inkubacija i zaraznost. znaci, kozice jos nisu izbile (izbit ce za 2 dana), ali dijete je ta zadnja 2 dana zarazno. i tako se razbole i ostali, kuzis?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

u svakoj knjizi piše drugačije... evo moja knjiga iz pedijatrije piše ovako kako sam ti rekla, zvala sam frendicu koja studira mikrobiologiju kod nje je opet drukčije, razlika u par dana... piše vrijeme inkubacije i zarazno doba od 9-14 dana, doktori kažu drugačije, a praksa opet drugačije..

moja nećakinja je imala nedavno kozice, mi smo se družili s njom jer nismo znali da ima, s tim da prije toga nije bila u vrtiću jer ju je baka čuvala, oko 2 tjedna, i ipak ih je dobila na dan kad je trebala opet u vrtić... zvala seka u vrtić da ih informira a teta bila sva tužna jer je prazan vrtić 7 dana... pa kad to sve zbrojiš i oduzmeš ispadne da je mojoj nećakinji od zaraze do prvih simptoma trebalo oko 2 tjedna.. znači zarazzila se u vrtiću... ili možda negdje drugdje...

ma joj ne znam...
    trebale bi na kavu da možemo o tome kak spada...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    pa da, tih 5 (odnosno 2 dana) je i inkubacija i zaraznost. znaci, kozice jos nisu izbile (izbit ce za 2 dana), ali dijete je ta zadnja 2 dana zarazno. i tako se razbole i ostali, kuzis?
    PRAVA ŽIVA ISTINA. Dovoljna su 2 dana da se razbole sva djeca jer u tom periodu zaraženo djete niti ne zna da je zarazno jer nema nikavih simptoma.

Inkubacija i zaraznost su dvije različite stvari.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

od kuda vam ta informcija???
    sad sam se baš zainteresirala

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evo našla ja nešto na medicina.hr

Način širenja bolesti
    Izvor zaraze je bolesna osoba. Bolest se prenosi kapljicama, ali može i bliskim kontaktom. Vodene kozice su visoko kontagiozne, s postotkom javljanja u najmanje 90% među osjetljivim i sero-negativnim osobama. Najčešće su inficirana djeca između 5. i 9. godine starosti i oni čine 50% svih slučajeva bolesti.
    Zaražena osoba postaje zarazna za druge oko sebe u zadnjim danima inkubacije. Pacijenti su infektivni otprilike 40 sati prije početka javljanja vezikuloznog osipa. Tada se virus nalazi u najvećem broju na sluznici dišnog sustava odakle se može kapljicama prenositi u okolinu. Kako virus ne nestaje u potpunosti iz tijela nakon pojave mjehurića na koži, infektivnost se i dalje nastavlja jer je virus, kako smo prije spomenuli, prisutan i u kožnim promjenama. Kada se mjehurići osuše, odnosno kada postaju kraste, tada više nisu zarazne.
    pa eto da se ispričam makar mi svugdje drugačije piše

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a taman smo trebale na kavu ....

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Netko je napisao da mu je dijete 8. dan kozica dobilo upalu pluća :?
    Nama su zadnje kozice izbile tek 10. dan i dok nisam vidjela da se pretvaraju u krasticu činilo mi se stvarno neodgovorno voditi takvo dijete među ljude.
    Iako mu je već pun kufer doma izlazimo po sat vremena i to obično navečer kad dođe i tata s posla, pa nemamo bliske susrete treće vrste tj. da nas gledaju ko svemirce.
    U vrtić idem 20. dan od izbijanja, pa kaj bu
    a krastica će sigurno još biti i to big one na nosku

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

lutonjica možemo još uvijek, ima tu puno toga još za razjasniti a i stvarno smo si blizu, par kilometara

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Podižem! Nama je 7. dan od izbijanja kozica, nove ne izbijaju, postojeće se suše, dijete je zadnja dva-tri dana živahno i puno energije.... Kada smijemo van? Kratka šetnjica ili boravak na igralištu... ludi smo već oboje od ove izolacije!

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo bili doma dva tjedna, nakon toga smo neko vrijeme pazili da ne idemo na sunce. Doduše, bilo je kasno proljeće.

lovely___love avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja dobila na Kopaoniku 8o i neke,pedijatar tamo rekao da sedim u apartmanu i ne mrdam napolje,mama išla umesto mene u školu skijanja-neka vajda od mojih boginja .Kad se vratili kući stari pedijatar bio u fazonu da je trebalo što više da budem na svežem vazduhu Ko je tu u pravu ko će ga znati
    Moja mala ih izgurala po lepom vremenu pa tad kontala da kakve ima veze gde je kad je svuda ista temperatura,a bolje da sedimo pored Dunava na klupi i kuliramo onako penzionerski bez ikakvog divljanja,nego u stanu

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tvoje djete treba izbjegavat kontakt sa drugom djecom jer mu je oslabljen imunitet, i jako je opasno da u ovoj fazi pokupi još neku drugu bakteriju i virus pogotovo sada kada svi šmrcaju...ajde, držte se, proći će to brzo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •