Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: POVRATNICI i prilagodba u osnovoj skoli!!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno POVRATNICI i prilagodba u osnovoj skoli!!

Mozda sam ovo vec negdje spominjala, ali me zanima kakva ste vi iskustva imali ili ste culi za slicna o onoj djeci koja ne govore dobro Hrvatski jer su zivjeli u nekoj drugoj drzavi i sada nastavljaju skolovanje u Hrv. tocnije cetvrti razred osnovne?
    Dali ucitelji izadju u susret roditeljima i dali imaju neke olaksice? Npr. moja djeca imaju teskoca sa izgovaranje onih nasih slova sa kvacicama, te nista skoro ne razlikuju. Inace slabo pise i govori Hrv. Dali postoji mogucnost prisustva roditelja u razredu kao pomoc iz pocetka? Mislim da bi na taj nacin puno vise pohvatao i ono sto ne bi to bi doma rijesavali.
    Bilo kakvo iskustvo dobrodoslo.
    Sto se tice upisa u vrtic, kada se vrse upisi, na pocetku ljeta ili jos prije?

ivanaibruno

Početno

u mom gradu su upisi za iducu jesen od sijecnja. to u drzavni. a u privatni tek u svibnju.

sto se tice uklapanja djece u razrede: u principu roditelji ne sjede s djecom u ucionici. no, u dogovoru s nastavnikom i ravnateljem, moglo bi se i to dogovoriti. nema olaksica. slova s kvacicama- ak su problem u izgovoru- ide se logopedu. ak je stvar da ne znaju jel se kaze kuca s crticom il kuca s kvacicom- isto nema olaksica- to se naprosto bifla napamet. cak i ovi domaci klinci to tak moraju svladat, ak im ne ide.

tolerira se mijesanje ije i je.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala! Ima li mozda netko osobnih iskustava?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eto ja sam sama nasla web stranicu od skole u koju bi trebao ici i ugodno sam se iznenadila. Neka dosta ekoloski osvjestena skola. Cak je i vrtic u blizini. Sad mi samo preostaje da porazgovaram sa ravnateljicom.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

prošle godine u školu u kojoj sam radila upisala se (u 5. razred) djevojčica iz makedonije. dosta je loše govorila i pisala hrvatski jezik. škola je bila dužna organizirati dopunsku nastavu s tom učenicom te joj dati odgovarajući rok za polaganje hrvatskog jezika.

to se organiziralo na način da je nastavnica HJ jednom tjedno održavala dopunsku s tom učenicom i još jedan sat tjedno pedagoginja.

s obzirom da ni roditelji nisu baš dobro govorili hj, u pomoć učenici više su bila uključena ostala djeca u razredu/susjedstvu.

na kraju školske godine održana je provjera njenog znanja jezika (pročitala je jedan tekst, odgovorila na desetak pitanja vezana uz tekst, rekla par rečenica o sebi pred komisijom - ništa puno ni zahtjevno). i dobila potvrdu da je svladala hrvatski jezik.

iz svih ostalih predmeta je najnormalnije ocjenjivana.

još samo da napomenem da su učitelji tijekom šk. god. bili vrlo tolerantni te se imalo razumijevanja ako se pri odgovaranju gradiva iz npr. geografije nije mogla sjetiti kako se nešto kaže na hrvatskom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj camel prvotno napisa
    prošle godine u školu u kojoj sam radila upisala se (u 5. razred) djevojčica iz makedonije. dosta je loše govorila i pisala hrvatski jezik. škola je bila dužna organizirati dopunsku nastavu s tom učenicom te joj dati odgovarajući rok za polaganje hrvatskog jezika.

to se organiziralo na način da je nastavnica HJ jednom tjedno održavala dopunsku s tom učenicom i još jedan sat tjedno pedagoginja.

s obzirom da ni roditelji nisu baš dobro govorili hj, u pomoć učenici više su bila uključena ostala djeca u razredu/susjedstvu.

na kraju školske godine održana je provjera njenog znanja jezika (pročitala je jedan tekst, odgovorila na desetak pitanja vezana uz tekst, rekla par rečenica o sebi pred komisijom - ništa puno ni zahtjevno). i dobila potvrdu da je svladala hrvatski jezik.

iz svih ostalih predmeta je najnormalnije ocjenjivana.

još samo da napomenem da su učitelji tijekom šk. god. bili vrlo tolerantni te se imalo razumijevanja ako se pri odgovaranju gradiva iz npr. geografije nije mogla sjetiti kako se nešto kaže na hrvatskom.
    Pa meni je Makedonski kao i nas, tako sladak jezik. Ima li jos netko tko uopce nije govorio niti jedan Slavenski jezik?
    Meni stariji jednostavno tesko izgovara neke rijeci koje i ja tek sada vidim koliko su teske. Engleski je totalno lagan za izgovaranje. A tek ona palatalizacija i padezi :shock:

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam predavala učeniku koji je došao iz Njemačke - slabo je poznavao jezik i imao općenito loše predznanje! Nakon prvog polugodišta, uz dopuštenje roditelja i u dogovoru s pedagogom i psihologom škole, izrađivali smo mu posebne kartice iz lekcija koje smo obrađivali: kraće i razumljivije, radili s njime posebno, usmeno ga ispitivali jer mu je tako bilo lakše....
    Uglavnom je imao problema s predmetima u kojima je bilo puno teksta: povijest, zemljopis, hrvatski....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marilu, a u koji grad dolaziš?

ovdje u zagrebu ima osnovna škola s programom na engleskom jeziku... u nju idu djeca stranih državljana, i djeca iz hrvatske koja žele nastaviti školovanje na engleskom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj medoribica prvotno napisa
    Ja sam predavala učeniku koji je došao iz Njemačke - slabo je poznavao jezik i imao općenito loše predznanje! Nakon prvog polugodišta, uz dopuštenje roditelja i u dogovoru s pedagogom i psihologom škole, izrađivali smo mu posebne kartice iz lekcija koje smo obrađivali: kraće i razumljivije, radili s njime posebno, usmeno ga ispitivali jer mu je tako bilo lakše....
    Uglavnom je imao problema s predmetima u kojima je bilo puno teksta: povijest, zemljopis, hrvatski....
    Znam da ce biti problema, ali mi je bitno da se svi oni koji rade s njim trude i da mi izidju u susred. Ne bih zeljela da ga odmah idu ocjenjivati.
    Buduci da ide u cetvrti razred, mislim da mu je malo lakse nego kad ima i povjest, zemljopis itd.
    A sto se tice znanja, ne bih da ga hvalim, ali ima dosta siroko znanje, dobar je u sahu, obozava gledati one "discovery i animal planet" kanale na tv. Ja sada citam s njim svaki dan na Hrvatski. Poznaje dobro zemljopis, buduci da je putovao u Evropu i onda bih mu objasnjavali dosta. A i u skoli su ucili puno toga. Doslovno zna vise o planetama i dinosaurima nego ja. Samo nastavite sa svojim iskustvima, do sada mi se cine dosta pozitivnim, da ima samo netko bas da je povratnik, dobro bi doslo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marilu - opet ja .

U KOJI GRAD DOLAZIŠ???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ZAKON
    o osnovnom školstvu

Članak 37.

Osnovne škole dužne su djeci koja dolaze iz drugih republika pružiti pomoć u svladavanju gradiva.

Posebnu pomoć osnovne škole dužne su pružiti djeci građana Republike Hrvatske koji se vraćaju iz inozemstva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S mojom kćeri u razred ide curica iz Indonezije.
    Došla je na polugodištu drugog razreda , znala je hrvatski ko ja arapski , otprilike
    Čak joj ni mama nije znala ništa.
    Do kraja školske godine , ne samo da je naučila jezik , nego je prošla
    s odličnim. :D
    Ipak to klinci savladaju lakše od odraslih.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    S mojom kćeri u razred ide curica iz Indonezije.
    Došla je na polugodištu drugog razreda , znala je hrvatski ko ja arapski , otprilike
    Čak joj ni mama nije znala ništa.
    Do kraja školske godine , ne samo da je naučila jezik , nego je prošla
    s odličnim. :D
    Ipak to klinci savladaju lakše od odraslih.
    E ovo nisam ocekivala!! :D Hvala vam puno na postovima, puno mi znace.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •