Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Djeciji doplatak2

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Djeciji doplatak2

Zna li netko moze li se djeciji doplatak primati na neki drugi racun a ne na postanskoj banci? i kako uopce promjeniti racun ako se moze? Jos nesto: do sada smo djeciji primali na muzevo ime, mogu li ga promjeniti da dolazi na moje ime? Takodjer, kako to promjeniti, kome se triban obratiti za te promjene? Unaprijed hvala.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Djeciji doplatak2

Citiraj malena beba prvotno napisa
    Zna li netko moze li se djeciji doplatak primati na neki drugi racun a ne na postanskoj banci? i kako uopce promjeniti racun ako se moze? Jos nesto: do sada smo djeciji primali na muzevo ime, mogu li ga promjeniti da dolazi na moje ime? Takodjer, kako to promjeniti, kome se triban obratiti za te promjene? Unaprijed hvala.
    meni niko nikad nije rekao da dječji moram primati u poštanskoj banci...
    ja ga primam u skroz drugoj
    za ovo drugo neznam

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kad predaješ papire za doplatak, napišeš broj računa i banku na koji želiš primati i to je to.

goce1

Početno

Da bi primala doplatak na svoje ime moraju i djeca biti prijavljena na tebe, jer zahtjev se podnosi na ime nosioca osiguranja, a može ići na tekući račun bilo koje banke, što se navede na zahtjevu!

Ana17

Početno

Na osnovu čega se uopće prima dječji doplatak. Oprostite ako pitam glupa pitanja, ali tek sam nova mama i slabo sam upoznata s pravima koja imam. Još sam na porodiljnom, ali uskoro se vračam na posao. Do sada je moja bebica bila prijavljena na muža. Sad bih je prebacila na sebe. Postoji li neka posebna procedura ili jednostavno odjava-prijava.

goce1

Početno

Ide sam odjava sa njega na tebe, ali to bi trebala promjeniti i na poreznoj kartici, barem sam ja tako napravila!

Ana17

Početno

Pretpostavljam da i promjenu na poreznoj kartici rade u firmi (ili te možda pošalju da sama napraviš u poreznoj?)

goce1

Početno

ja sam radila sama jer smo mi privatnici , ne zanam kako je drugdje!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ana17 prvotno napisa
    Pretpostavljam da i promjenu na poreznoj kartici rade u firmi (ili te možda pošalju da sama napraviš u poreznoj?)
    pa obzirom da istovremeno trebas donijeti i svoju i muzevu poreznu karticu /s jedne se odjavljuje, na drugu prijavljuje/, tesko da ti to firma obavlja.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Po osiguranjem mislite na zdravstveno osiguranje? Uopce neman pojma preko koga je mala osigurana. Sto se tice porezne kartice, na muzevoj je navedeno dijete a ne na mojoj. To znaci da ne mogu mjenjati osiguranje na sebe?

goce1

Početno

moja djeca su bila na mužu i kada sam htjela prebaciti doplatak na moj tekući račun morala sam im prebaciti zdr.osig. preko sebe a onda i promjeniti podatke na poreznoj kartici isto s muža na sebe.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

molim vas, može me netko podsjetit kaj još treba za doplatak osim plaće i kopije osobne. tj. kaj mi treba od maloga? nemrem naći di sam si to zapisala prošle godine i sve mi isparilo

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jučer smo dobili riješenje da nam od 01.01.2007 za tekuću godinu dječji dodatak iznosi 1000 i nešto kuna (troje djece, prije smo primali oko 500 kn),a nismo još podnjeli novi zahtjev. Što to sad znači? Moramo li svejedno podnositi novi zahtjev ili je to sad riješeno za ovu godinu?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da to nije skupa s onim dodatkom 500 kn za treće dijete?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zebra prvotno napisa
    molim vas, može me netko podsjetit kaj još treba za doplatak osim plaće i kopije osobne. tj. kaj mi treba od maloga? nemrem naći di sam si to zapisala prošle godine i sve mi isparilo
    Tvoj i mužev prosjek plaće, ispunjen zahtjev za dječji i staro riješenje.Osobna i rodni list ne trebaju ako si dala prošle godine

Početno

poslid i ja sam dobila rjesenje pa nisam ni predavala za ovu godinu.
    no doduse i da sam predala, nama ne mjenja nista na stari, razlika nam je mozda u deset kuna... jos uvijek ne prelazimo najvisi cenzus, cak imamo jos lufta od nekih 200kn.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Poslid i daphne, MORATE predati zahtjev ako želite i dalje primati dječji. To su vam samo došla rješenja za tekuću (fiskalnu) godinu po novom zakonu koji se primjenjuje od 01.01.2007.

zebra, na stranici mirovinskog piše:

Uz zahtjev za nastavno utvrđivanje prava na doplatak za djecu od 1. ožujka 2007.(prevođenje), dostavljaju se:

- dokazi o ostvarenim prihodima svih članova kućanstva u prethodnoj godini
    - dokazi o nastalim promjenama u statusu korisnika i djece
    - dokazi o nastalim promjenama u broju i svojstvu članova kućanstva
    - početkom nove školske godine dokaz o redovitom upisu za djecu koja su navršila 15 godina života

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

imam jedno tj dva pitanja pa se nadovezujem na temu
    zasto me traze za dj.doplatak i izvode (PK kartice)za 2005????
    i drugo, dal imam pravo na 500kn za trece dijete ako samo jedno dijete prima dj.doplatak(imamo pravo jer smo dobili pojacanu majcinu njegu na malenu, pa direkt dobija doplatak)?jer ako uz sve ove papire koje traze za prosle dvije godine (meni to potpuno ?? moram priznat ) ne dobijemo za ostalo dvoje dj.doplatak, ocemo dobiti bar tih 500kn za trece dijete???
    zna li neko???

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

vanjci tko te je to tražio i na koji način. U popisu dokumenata uz zahtjev to nigdje ne stoji ili ja ne vidjeh :?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Na ovoj stranici piše:

Određivanje pronatalitetnog dodatka

Korisniku uz utvrđeni iznos doplatka za djecu pripada i dodatak u iznosu po 500,00 kuna za treće i četvrto dijete. To znači da se, uz određenu ukupnu svotu doplatka određenu rješenjem, korisniku dodaje 500,00 kn
    ako koristi doplatak za troje djece, odnosno 1 000,00 kn ako koristi doplatak za više od troje djece.

[/b]

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

dakle, evo da imate informaciju, dobila sam zenu koja mi je potpisana na zahtjevu za dodatnim papirima (mimek, predali smo sta je pisalo ali onda su poceli zahtjevi pa daj jos ovo, daj jos ono...)-- dodatnih 500kn se dobije samo ako svo troje djece prima djecji doplatak.
    a zasto traze od 2005?-zato sta racunaju od 1.3.jedne do 1.3. druge godine kao jednu godinu :? . kako sam zahtjev predala prije 1.3. oni ga obraduju kao da sam ga predala od 1.3.2006. i da trazim za 2006 doplatak!!!! kuzite smisao ? ??? meni totalno bedasto ali eto.....

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Goce 1 pročitala sam da si nešto prije napisala da dječji ide na onog na koga su djeca prijavljena i mogu ti reči da to nije toćno. Klinci su prijavljeni na mog supruga, a djećji ide na moje ime.
    Prije 4 godine dječji je išao na supruga, poslje toga nisam više dobivala dječji do prošle godine kad sam ispunila zahtjev na svoje ime.
    A ustvari nigdje u formularima ni nigdje se ne navodi na koga djeca glase.
    lijep pzdrav

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

tako je.
    i ja sam predala zahtjev na svoje ime ,a klinci su prijavljeni na MMa.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Također. Kći je od prvog dana osigurana po ocu, a ja već godinama primam dječji na svoje ime.

Mene zanima nešta drugo, sinoć sam nešta računala pa me zaintrigiralo...

Dakle, što se točno računa pod dohodak? Da li je to iznos plaće poslije skinutih doprinosa, ili se s te cifre još skida i uplaćen porez i prirez?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dohodak je bruto-doprinosi, prije obustave poreza i prireza.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

DA, ALI SE ZA DJEĆJI OBRAČUNAVA DOHODAK KOJI SI PRIMILA TJ. KOJI TI JE ISPLAĆEN TJ.NETTO

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Sorry, zalutala sam, samo su mi porezne prijave u glavi, a ovdje se radi o dječjem doplatku.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Upravo to me i zaintrigiralo, to oduzimanje plaćenog poreza.

Sad me još zanima da li smo ja i MM morali prijaviti djecu na sebe i koristiti ih kao olakšicu na plaći?

Naime, ispada da nismo imali djecu na plaći, plaćali bi veći porez, tj. u konačnici bi imali znatno manji dohodak i ušli bi u cenzus s kojim bi ostvarili pravo na DD. A s troje djece to je popriličan iznos, osobito s ovim dodatkom od 500 kuna.

Pa onda ispada da bi kroz poreznu prijavu mogli ostvariti povrat poreza i pisati na njoj olakšicu na djecu i tako ostvariti povrat u komadu.

E sad me zanima dali sam ja to našla nekakvu rupu s ovakvim načim razmišljanja ili se u svemu tome krije nešta protuzakonito?

I prije me ta cifra povrata poreza interesirala baš kod tih izračunavanja dohotka...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi nemamo prijavljenu djecu na pk iz razloga što u mojoj firmi nebi imala veču plaču samo bi mi smanjili osnovicu i sve bi ostalo isto ovako ja dobijem solidan povrat poreza.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

opet ja gnjavim
    pitanje za one koji su u Zg: nose li se zahtjevi i dalje u Žajinu (zbuniše me na sranici HZMOa)?
    ako smo izgubili rješenje od prošle godine jel to kraj svijeta sad, pa sve opet ponovo?
    zvala sam 0800br. al se ne javljaju sad, ali ak ne znate idem sutra do trešnjevke pa ću na licu mjesta valjda saznat.
    zahtjevni formular kupim u NNovine?
    :/ sori, ja sve što ima formulare i šaltere zaboravim čim obavim

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Je, je u Žajinu. Normalno ispuniš formular i priložiš dokumente.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zašto meni nitko ne zna odgovoriti?

Jel smijemo ja i MM odjaviti svoju djecu sa svojih plaća i tako si na kraju godine smanjiti ukupni dohodak i ostvariti pravo na DD? I jel onda pravno u redu da u poreznim prijavama iskoristimo te olakšice i dobijemo sve to kroz povrat poreza natrag? Ili bi nas zbog toga uhapsili?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne bi vas nitko uhapsio, to smijete napraviti. To što propisi o dd-i i o porezu na dohodak nisu usklađeni, to ne znači da biste išta radili protupropisno.

I smatram da si super to iskemijala, sasvim legalno i financijski korisno.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sanjice, ja se pomalo razumijem u poreznu plaće i porez ali nije mi jasno što bi dobila time da djecu skineš sa poreznih kartica.Dohodak je isti da li imaš ili nemaš djecu na sebi (makar je to tako kod mene u poduzeću) Jedino ako djecu imaš na PK možeš imati pravo na povrat poreza, ne kužim kako bi ti smanjila dohodak da skineš djecu sa sebe.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zato što dohodak za dječji nije dohodak prije poreza, nego poslije poreza.

Netko je to i gore već potvrdio, a tako piše i na onoj potvrdi koja se kupuje u knjižari i koju daješ u računovodstvo da ti napišu dohodak u prošloj godini.

"U potvrdi se prikazuje ostvareni dohodak od nesamostalnog rada umanjen za iznos poreza i prireza..."

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Zato što dohodak za dječji nije dohodak prije poreza, nego poslije poreza.

Netko je to i gore već potvrdio, a tako piše i na onoj potvrdi koja se kupuje u knjižari i koju daješ u računovodstvo da ti napišu dohodak u prošloj godini.

"U potvrdi se prikazuje ostvareni dohodak od nesamostalnog rada umanjen za iznos poreza i prireza..."

KOLIKO JA ZNAM DOHODAK ZA DJEČJI JE DOHODAK KOJI TI DOBIVAŠ NA RUKE TJ. IZNOS KOJI TI JE ISPLAĆEN A U TO SE NE RAČUNA POREZ I PRIEZ.KADA SE RAČUNA PLAČA +POREZ + PRIREZ TO JE BRUTTO PLAĆA, A IZNOS KOJI TI DOBIŠ KADA POSLODAVAC PLATI TVOJE DOPRINOSE TO JE NETTO I TO JE IZNOS KOJI TI DOBIŠ I KOJI SE RAČUNA ZA DJEČJI DOPLATAK.

A ŠTO SE TIĆE POVRATA POREZA TO JE VEĆ NESTO DRUGO DA LI MOŽEŠ DJECU SAMO TAKO SKINUTI SA KARTICE JA STVARNO NEZNAM , ZNAM SAMO DA NISAM KLINKU PRIJAVILA KAO OLAKŠICU OD ONOG DANA KADA SE RODILA NEGO KASNIJE, PA SAM ZA ONE MJESECE KOJE NIJE BILA NA KARTICI TJ ONE MJESECE KOJE JU NISAM KORISTILA ZA OLAKŠICU, A MOGLA SAM -DOBILA POVRAT,

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Upravo to me i zanima, jer zahvaljujući djeci koja su prijavljena na nas MM i ja svaki mjesec dobivamo nekih 650 kuna veću plaću, odnosno plaćamo vrlo malo poreza.

Nama ove godine dječji doplatak bježi za nekih 2 500,00 kn. Da nismo koristili olakšicu na plaći za jedno ili dvoje djece, plaćali bi veći porez i za taj iznos bi nam bio umanjen naš dohodak. I tada bi imali pravo na DD.

A olakšicu bi onda iskoristili na poreznoj prijavi.

Ajmo konkretno - jel netko radi na pisanju potvrda za DD? Sutra ću provjeriti kod mene na poslu kako bi mi napisali potvrdu da slučajno predajem zahtjev?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja radim, i piše se neto plaća, nakon obustavljenog poreza i prireza. I ako ja i netko imamo isti bruto, a ja imam olakšicu na dijete a taj drugi nema, moja neto plaća za dd je veća jer manji porez (ili ga uopće nema), a drugome je neto manji jer plaća porez.

Utvrđivanje dohodovnog cenzusa

Ukupni dohodak kućanstva jest zbroj dohodaka

a) od nesamostalnog rada
    b) od samostalne djelatnosti
    c) od imovine i imovinskih prava
    d) dohodak od kapitala
    e) dohodak od osiguranja
    f) od drugog dohotka i
    g) drugih primanja

umanjenih za svotu poreza i prireza koje ostvari korisnik i članovi njegovog kućanstva prema propisima o porezu na dohodak i odredbama ZDD.
    http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=100

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja radim u kancelariji ( istina nisam na plaćama) ali sam u istoj sobi sa curom koja to radi . Oćito je da u mom poduzeću ista plaća da li dijete koristim kao olakšicu ili ne.Tako nije svagdje.
    Stvarno ne znam kako to kod tebe u poduzeću funkcionira jer napominjem da nije svagdje kako kod mene.a sto se tice porodiljni je lijepa naknada tj iznos za 3 djece je mjesećno cca 1 100 kn.
    Sretno

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Maniva, tu apsolutno nešta ne štima. Nikako ne može biti ista plaća, odnosno, može biti ista plaća prije poreza, ali porez mora biti različit, pa tako i iznos za isplatu na kraju.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

To i sama znam ali naš gazda je odredio netto plaću koju onda kolegica obračunava tako da ona sama obračunava za svakog pojedinačnog brutto plaću tako dase prilagodi porez i prirez i da na kraju par ljudi ima istu plaću.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Iako to nije u redu, ne moraš biti na gubitku. U tom slučaju nemoj nipošto djecu imati na svojoj kartici, neka ih svo troje ima muž, a na kraju godine napravite izračun. Ako on nema dovoljno veliku plaću da iskoristi svu poreznu olakšicu, nekog od djece piši ti na svojoj poreznoj prijavi i izvuci povrat poreza na taj način van.

Vještim kalkulacijama može se iskombinirati dosta povrata.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Minnie, gle ovo:

Na poleđini zahtjeva za DD piše i ovo:

Korisnik doplatka za djecu dužan je nadoknaditi štetu koja nastane zbog nepripadne i nepravilne isplate doplatka, te će se kazniti za prekršaj ako:

- ostvari pravo na doplatak na osnovi neistinitih, odnosno netočnih podataka
    - ne prijavi u propisanom roku svaku promjenu koja utječe na gubitak prava ili smanjenje svote doplatka.

Nije li to kvaka koja bi me mogla koštati ako odjavim djecu s plaće a oni me prokljuvaju jednog dana?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Uvijek (ili gotovo uvijek) postoje sankcije za davanje netočnih podataka. Ali ako ti prijaviš za DD svoje godišnji neto identičan netu prikazanom na IP obrascu koji je otišao u poreznu upravu, i koji odgovara neto plaćama prikazanim na RS obrascima, onda ti ne daješ netočne podatke.

Nitko ne može prisiliti da olakšicu za dijete odmah prijaviš, tvoja je pravo i tvoja je odluka da li ćeš to napraviti ili ne kroz godinu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •