Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: zamjena kazne radom za opće dobro- hitno!

Bmama

Početno zamjena kazne radom za opće dobro- hitno!

Dobila sam u blizini svoje kuće kaznu za pojas u iznosu od 500 kuna na koju sam se naravno žalila ali mi nisu uvažili žalbu.
    Kaznu nisam platila sada sam dobila obavijes da li pristaje u zajenu za kaznu za opće dobro, pa me zanima ima li netko iskustva s time- što se radi i u kojem vremenskom trajanju?. Ja sam mama 10-mjesečne djevojčice koju još uvijek dojim.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tjah,

ja ti vjerojatno neću pomoći, ali ja bih radije platila 500 kn nego išla uz dijete koje dojim negdje raditi za opće dobro.
    KOliko je sati u pitanju?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj da
    fakat
    i ja sam dobila neki dan isto
    moram se javit na sud
    dobro da ste me podsjetile

misla sam im ponudit da volontiram u nekoj udruzi dok to ne odradim 8)

Početno

ajd im ponudi volontiranje u Rodi

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

moj bratić uvijek izabere umjesto novčane kazne ovaj rad za opće dobro jer institucija koja se time bavi ne postoji u Hrvatskoj i nitko ga više ne dira niti je ikad bio pozvan da to "odradi", to mi je pričao prije par godina, možda se nešto promjenilo, ali ne vjerujem

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mukica!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj fjora prvotno napisa
    moj bratić uvijek izabere umjesto novčane kazne ovaj rad za opće dobro jer institucija koja se time bavi ne postoji u Hrvatskoj i nitko ga više ne dira niti je ikad bio pozvan da to "odradi", to mi je pričao prije par godina, možda se nešto promjenilo, ali ne vjerujem

tak je i dalje navodno

Bmama

Početno

da li netk zna koliko je sati u pitanju? Kazna je 500 kuna. Ja isto mislim da ću se vjerojatno javiti da to odradim. a već sam počela raditi u svojoj firmi, pa me zanim još ako netko zna da li to bude u radn ovrijeme ili vikendom

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Iz Zakona o prekršajima:
    Zamjena i prisilno izvršenje novčane kazne i globe

Članak 45.

(1) Ako počinitelj prekršaja kojem je izrečena novčana kazna ili globa u visini do 500,00 kuna u cijelosti ili djelomice ne plati izrečenu novčanu kaznu ili globu sud će donijeti odluku da se neplaćena novčana kazna ili globa s pristankom počinitelja zamjenjuje radom za opće dobro na slobodi.

(2) Rad za opće dobro na slobodi određuje se u trajanju koje je u razmjeru s izrečenom neplaćenom novčanom kaznom ili globom od najmanje tri do najviše deset radnih dana. Rok za izvršenje rada za opće dobro ne može biti kraći od jednog mjeseca ni dulji od šest mjeseci.

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MM je bio prije par mjeseci na sudu, i odlučio se za taj rad. Čak su mu oni sami rekli da to kod nas uopće nije organizirano i ne provodi se.

Zašto bi više itko plaćao kazne?

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj anavi prvotno napisa
    MM je bio prije par mjeseci na sudu, i odlučio se za taj rad. Čak su mu oni sami rekli da to kod nas uopće nije organizirano i ne provodi se.

Zašto bi više itko plaćao kazne?
    E, kad bi to svi znali.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se ne svida nacin na koji se ovdje raspravlja o prometnim kaznama, bez ikakvog ocitog osvrta na ono sto je do njih dovelo.

Bmama, nadam se da ces se, bez obzira na to je li na kraju platis kaznu ili odradis dobrovoljni rad, ipak ubuduce vezati svaki put, bez obzira na to koliko si daleko od kuce, ako ne za sebe, onda za tvoje dijete.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

MM trazio rad za opce dobro u zamjenu za placanje kazne, dobio rjesenje da treba odraditi 3 dana, ali nikada nije dobio gdje ni kada, tako da je od tada proslo 2 godine ali nikad kaznu nije odradio po rjesenju. inace volontira vec 10 god u udrugama, ali naravno da se to nigdje ne biljezi i nema veze s kaznom.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    misla sam im ponudit da volontiram u nekoj udruzi dok to ne odradim 8)
    nema šanse. bila sam tamo prije par mjeseci zbog parkirne kazne i pitala kako izgleda taj rad za opće dobro, pa su mi rekli -ono što sudac odredi, nema biranja.
    volontiranje je nešto dobrovoljno, a ovo je kazna.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Citiraj fjora prvotno napisa

tak je i dalje navodno
    navodno se to sad promijenilo, tako su meni bar rekli.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Da. Ali kazna radom za opće dobro, a rad u udruzi jest rad za opće dobro.
    Citiraj Ancica prvotno napisa
    Meni se ne svida nacin na koji se ovdje raspravlja o prometnim kaznama, bez ikakvog ocitog osvrta na ono sto je do njih dovelo.
    Ovdje se uopće ne raspravlja o prometnim kaznama(i onome što je do njih dovelo) nego o kaznama za prekršaje (koji nisu nužno i prometni) i zamjeni novčane kazne radom za opće dobro.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima godinu i pol kako sam zamjenila novcanu kaznu za opce dobro i nikad nista nisam dobila,pitala sam svoju kolegicu koja je odvjetnica za savjet ona je rekla da kod nas jos i ne postoji taj dobrotvorni rad!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Ovdje se uopće ne raspravlja o prometnim kaznama(i onome što je do njih dovelo) nego o kaznama za prekršaje (koji nisu nužno i prometni) i zamjeni novčane kazne radom za opće dobro.
    Ja sam mislila na ton koji je meni navlacio na to kako je bolje odabrati rad za opce dobro jer to ionako neces morat radit (jer sistem nije za to organiziran) tipa "kako se sto bolje izvuci". Mozda sam ga krivo protumacila.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, jel mislite da je to OK? Ta cinjenica da, iako u zakonu postoji takav smjer (rad za opce dobro umjesto novcane kazne), da se ne odvija tako u praksi i da dolazi do toga da se za pogreske propisane zakonom ne snose posljedice.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Da. Ali kazna radom za opće dobro, a rad u udruzi jest rad za opće dobro.
    eh, nije point da si sam biraš kaznu koja tebi paše , pa tu se gubi onda svaki smisao takve kazne...osobito ako ti je volontiranje gušt u udruzi a ne kazna

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, jel mislite da je to OK? Ta cinjenica da, iako u zakonu postoji takav smjer (rad za opce dobro umjesto novcane kazne), da se ne odvija tako u praksi i da dolazi do toga da se za pogreske propisane zakonom ne snose posljedice.
    meni to apsolutno nije ok i užasno mi smeta što na taj način fukcionira jako puno toga u Hrvatskoj.
    sistem-dobro je dok te ne uhvate.
    "muljanje" je društveno prihvatljivo, čak i simpatično, dok se moralizira i osuđuje koješta drugo.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Smjer je dobar (rad umjesto novca), cak mislim da bi nekad trebalo kaznjavati upravo radom, a ne novcano, jer bi onda mozda utjecaj na savjest bio veci. Ali nije dobro da se ne primjenjuje, i da to ljudi odabiru jer znaju da sistem ne funkcionira, pa nece biti kaznjeni.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ancica, mama Juanita zamjena novčane kazne radom za opće dobro određena je propisom, dakle zakonodavac smatra da je to kazna kojom se postiže svrha kažnjavanja.
    Ovdje se radi od "bezazlenim" prekršajima za koje je propisana novčana kazna do 500,00 kn . Druga je stvar što nam je država ovakva kakva je, pa do sada (a nadam se da napokon hoće) nije to uspijela provesti u praksu (pogledajte samo vojnike koji civilno služe vojni rok, zar nisu pridonijeli općem dobru?).
    Zamislite da ovo profunkcionira u praksi i da Roda npr. u vrijeme rasprodaje "dobije" kao pomoć nekoliko kršnih prekršitelja koji su novčanu zamijenili kaznom rada za opće dobro .

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

[b (pogledajte samo vojnike koji civilno služe vojni rok, zar nisu pridonijeli općem dobru?).
    Zamislite da ovo profunkcionira u praksi i da Roda npr. u vrijeme rasprodaje "dobije" kao pomoć nekoliko kršnih prekršitelja koji su novčanu zamijenili kaznom rada za opće dobro .
    OT, ali da li Roda moze primiti/traziti novake da odsluze civilni vojni rok?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ana,

ja sam se maloprije vratila sa suda.
    Tamo mi je covjek, kada sam rekla da bi ja odradila svoju kaznu u nekoj udruzi rekao tocno ovako:

"gospodjo, jako lijepo od Vas, ali vjerujte mi, ja jos nisam vidio da je izko dobio rješenje o tome da se kazna zaista i izvrši. Država je donjela dobar pravilnik, ali nije osogurala mehanizme da se on provodi, pa dok se to ne osigura vi ste s ovim papirom u principu oslobodjeni placanja kazne ako u roku od 6 mjeseci ne dobijete nalog za izvrsenje, a ja vam, kazem vam, jos nikad u zvotu nisam vidioi.

i da on meni papir tj. rjesenje na kojem izmedju ostaloig pise da se kazna izrecene pravomocnim i izvrsnim rjesenjem zamjenjuje radom za opce dobro na slobodi u trajanju od 3 radna dana. Rad za opce dobro na slobodi izvrsit ce se u roku od mjeseci --> ovo nije greska, to u roku od koliko mjeseci JEDNOSTAVNO NE PISE, dok u obrazlozenju pise da rad za opce dobro na slobodi moze trajati najmanje 3, a najvise 10 radnih dana, a rok za izvrsenje rada za opce dobro na slobodi ne moze biti kraci od jednog mjeseca niti duzi od 6 mjeseci.

Sto znaci da sam ja nakon 6 mjeseci od danas, slobodna od rada za opce dobro na slobodi.

ne mislim ja da je to super, ja bi radije da to odradim u recimo rodi ili u nekoj drugoj udruzi i da se to stvarno negdje zapise kao moj drustveno koristan rad

al nisam ja kriva sto drzava donosi zakone ipravilnike, a ne osigurava da se oni provode

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    al nisam ja kriva sto drzava donosi zakone i pravilnike, a ne osigurava da se oni provode
    Upravo tako.
    Citiraj Deaedi" prvotno napisa
    OT, ali da li Roda moze primiti/traziti novake da odsluze civilni vojni rok?
    Čini mi se da ranije to nije bilo moguće, a da je sad dopušteno, ali nisam baš sigurna :? .

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ide ovak s rocnicima: moze svaka udruga koja ima dva zaposlena

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam točno za prekršaje ali u kaznenim postupcima zamjena kazne sa radom za opće dobro funkcionira. Sporo, istina, jer jednostavno nema dovoljno poslodavaca koji hoće primiti ljude na takav rad.
    Tako, da Roda ponudi isto sigurno bi bilo prihvaćeno...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Irchi, ne slazem se da se ovdje radi o "bezazlenim" prekrsajima. Nije nimalo bezazleno ako nisi vezan i netko te strefi i zavrsis slomljenog vrata u jarku.

Al se slazem da je problem u drzavi (mada, mi smo svi ta ista drzava u neku ruku) koja tako aljkavo provodi svoje propise.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bezazleni sam stavila namjerno pod navodnike, a bezazlenost sam povezala s visinom kazne, a ne s posljedicama učinjenog prekršaja .

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je sam ti rekla ,to je meni odvjetnica rekla da ubiti taj sustavu opce ne funkcionira,super sad imas jednu brigu manje!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ja sam smislila rad za opće dobro za prometne prekršitelje: mogli bi pomagati prelaziti cestu djeci i starijima...

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

curke, ako se ne varam, kod nas nije definiran zakon o radu za opće dobro,
    a u prekršajnom postupku postoji mogućnost zamjenje kazne,
    tako da ti lijepo zamjeniš kaznu,
    a oni ti nakon toga nemaju na osnovu čega donjeti rješenje jer nemaju zakonsku osnovu... :? zasad je tako!

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Reguliran je zakon o radu za opće dobro, koji se odnosi na neke prekršaje i neka lakša kaznena djela kad se svrha kažnjavanja postiže tim radom........ Samo što sve karike u lancu nisu još organizirane pa se to ne može za sada provesti u djelo. Na sreću, ili na žalost....?

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Reguliran je zakon o radu za opće dobro, koji se odnosi na neke prekršaje i neka lakša kaznena djela kad se svrha kažnjavanja postiže tim radom........ Samo što sve karike u lancu nisu još organizirane pa se to ne može za sada provesti u djelo. Na sreću, ili na žalost....?

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ja radim u jednoj humanitarnoj udruzi (Crveni križ). Još nikad nismo imali neku odraslu osobu koja je upućena na ovakav "rad", ali redovno imamo po nekoliko maloljetnika koji izvršavaju po 30 do 50 sati humanitarnog rada.
    Ne znam kako to funkcionira kod punoljetnih, ali nama socijalna radnica iz CZSS-a upućuje ovu djecu u dogovoru s nama, potrebama i mogućnostima. Uglavnom stvar funkcionira i ne vidim razloga da ne bi šljakala i kod punoljetnika. Osobno mislim da bi bilo u redu da se ovakva "kazna" odradi. ...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Definitivno zamieni za rad jer to još nije saživilo i u međuvremenu će ti nastupiti zastara

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

drage moje iz pouzdanih izvora znam da se kazne ispod 500,00 kn jako slabo plačaju pa su na sudu uzeli tu američku foru sa tim " radom " ali to kod nas NE postoji i zato slobodno mjenjajte!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma osnovni je problem u tome što ima previše ljudi kojima je novčana kazna zamijenjena radom za opće dobro, a premalo ustanova u kojima bi se iste izvršavale, te manjak kadra koji bi vršio nadzor i tu je osnovni problem.

I zato je svima primarnije da onda rad za opće dobro izvršavaju okrivljenici koji su oduđeni i kazna izrečena u kaznenom postupku, nego u prekršajnom. Kroz neko vrijeme će to i kod nas saživjet samo je pitanje kada.

Problem je i u tome što treba nać i ljude koji će nadzirat to izvršavanje rada za opće dobro a to je veliki i skup mehanizam, a kod nas je očito tak da se prvo donese zakon, a tek nakon toga razmišlja koliko je teško provesti ga u djelo.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja bih se još malo nadovezala. Postoji i pravo da se za manje prekršaje (do 500kn i jedan ili dva kaznena boda) izreće mjera opomene. To treba odmah napisati na PP. Ako nekog zanimaju detalji - mogu potražiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •