-
O cjepljenju - za Davora
Ja se unaprijed ispričavam administratorima, naime, tražila sam zabranu pristupa pa mogu samo ovdje pisat. Daddycool, nisam mislila da ćeš me tako hladnokrvno ukinuti - nadala sam se nekom upozorenju tipa za "dan ili dva ćete biti onemogućeni". One 3 poruke da sam sigurna su mi greškom poslane 3 puta, pa je valjda i to pogodovalo hitnom prekidu komunikacije :grin:
Uglavnom, ostala sam dužna na jednoj temi pa molim da mi se dozvoli da ovim putem odgovorim jer odgovor smatram prilično važnim. Tema se nalazi na Zdravlju djece - Cijepivo protiv tuberkuloze.
Dakle, ako mogu...
"Davore, ne znam zašto misliš da pljujem po nekome ako sam uvidjela da krivo zaključuješ i dovodiš u vezu neke stvari (osim ako misliš da je to kod tebe nemoguće?).
Kad se dijete cijepi protiv tuberkuloze nastaje ožiljak (potvrda da je došlo do reakcije tijela na klicu), ako to izostane znači da nema odgovora i dijete nije zaštičeno od tbc-a i kao takvo mora se cijepiti bez obzira na ppd test. Negativan test kod dijeteta koje ima ožiljak znači da dijete nije bilo u kontaktu s klicom tbc-a, tj. ako se takvo dijete ponovno cijepi jer mu je test "loš" dolazi do jake reakcije zbog hiperimunizacije cijepivom.
Uglavnom, ono što mene muči je to što će mnoge majke tebe slijepo poslušati jer stvarno zvučiš pametno i učeno, a koliko je to opravdano... s obzirom da nemaš znanje iz medicine koje bi ti trebalo biti jako velika podloga za donošenje ispravnih zaključaka, jer kao što već stoti put naglašavam medicina je jako kompleksna znanost i ne može se naučiti preko interneta. Medicina se ne može studirani ni izvanredno, valjda i to nešto govori.
Nisi ti glup čovjek, daleko od toga, ali previše zabrazdiš u neku ideju i jednostavno ne vidiš i ne čuješ druge argumente, znam jer i ja se tako nekad ponašam. Ovo sad, definitivno nije takav slučaj, ovo što ću ti sad napisati nije namjera da te omalovažavam ili ti solim pamet. Nemam smajlije pa ću samo napomenut da ovo pišem bez imalo cinizma.
Dakle, cjepivo protiv tbc-a štiti bebe i malu djecu od poslijedica zaraze koje mogu biti katastrofalne. Da tuberkuloze ima u neku ruku pokazuju i relativno česti pozitivni ppd testovi.
Polio - argumenti ti stoje, ali problem nastaje kad se svi ili večina odluče ne cijepit.
Hripavac - je bolest koja kola među odraslom populacijom (zato se i ne cijepe djeca starija od 6 godina radi hiperimunizacije tj. pretpostavke da su već bili izloženi hripavcu iz okoline, pa im reakcije znaju biti gadne). Kako onda uvjeravati neku majku da dijete ne cijepi kad joj ona prva može prenjeti tu bolest misleći da je malo prehlađena. Da li si ikad vidio necijepljeno dijete oboljelo od hripavca... vjeruj mi to je strašno i to nitko ne bi poželio svom djetetu, kamoli bebi. Mogučnost zaraze je prevelika, a bolest za bebu preteška.
Tetanus - dijete se može cijepiti i kao starije ili nakon gadne rane.
Difterija - također kao i tetanus nije cijepivo koje štiti od bolesti, nego toksoid, koji štiti od posljedica bolesti koje mogu biti katastrofalne pa i sa smrtnim ishodom. Opet te pitam da li si vidio dijete oboljelo od difterije - ja jesam.
Vodene kozice, ospice, rubeola, zaušnjaci - nijedna od ovih nije strašnja bolest (osim možda ospice imaju nešto veče i teže komplikacije)
Kad se dijeca ne bi cijepila protiv ospica one bi bile u rangu s kozicama, rubeola je opasna za nerođenu djecu, zaušnjaci za mušku djecu.
Mislim da je bsg, cjepivo protiv hripavca i difterije više nego nužno, ali to je samo moje skromno mišljenje utemeljeno na znanstvenim činjenicama i dokazima. Da se razumijemo, ni moja djeca nisu cijepljena svim cjepivima, ali ipak pokušavam razlučiti što je bitno, a što ne. Nadam se samo da će sve mame svaku informaciju koju nađu na internetu detaljno proučiti i raspraviti s nekim stručnijim od mene i Davora, a kome vjeruju.
P.S. Molim administratore da moju poruku smjeste na odgovarajući pdf ili bar Davoru na pp.
Hvala na razumijevanju,
Arijana
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma