Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Desni bok

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Desni bok

Drage moje, znam da se vec pisalo o ovome i oprostite sto ponavljam, ali nikako da nadjem pravo objasnjenje zasto ne bih smjela spavati na desnom boku...
    Sad sam u 28 tjednu i vec mi je dosta lijevog boka
    Jel stvarno ne smijem spavati na desnom?
    Hvala vam!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Stvarno ne znam. Znam da je bolji lijevi, ali zašto ne desni to nisam ni znala. Ja spavam na oba dva boka i nemam nikakvih problema, a i ne vjerujem da bih mogla samo na jednom. :/

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ležanjem na desnom boku povećana maternica pritišće na donju šuplju venu (to je najveća vena u tijelu koja odvodi krv iz donjih dijelova tijela prema srcu), a ona je smještena uzduž i ispred kralješnice s desne strane (s lijeve strane je aorta, najveća arterija). Kako na nju pritišće, tako se smanjuje dotok krvi prema srcu, pa srce izbacuje smanjenu količinu krvi prema tijelu i naravno i prema maternici, posljedica je smanjena prokrvljenost maternice i smanjeni dotok krvi i bebi. Zato se u patološkim stanjima u trudnoći, kada je potrebno mirovanje, kod poroda itd. preporučuje upravo ležanje na lijevom boku.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam u 32-om, i pripisano mi strogo mirovanje. to znači (praktički) ležanje 0-24, u prijevodu-LIJEVI BOK NE DA ME IZLUĐUJE NEGO....
    pitala sam doktora dal mogu i na desnom, da me već sve kliješti i boli na lijevom da nema šanse da tako zaspim, on mi je odgovorio kratko i jasno 'može, nema problema'!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i ja sam spavala na lijevom dok ne utrne (čitaj 20 minuta), a onda opet tako isto na desnom...
    trudnoća je bila uredna po knjizi....vjerovatno i to ima neke veze...

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja također forsiram bokove, a pitala sam za desni i vele da može, da ćemo osjetiti ako nam bilo koji položaj ne paše. Kad bebi neki položaj ne paše kažu da će se pobuniti! Ugl.spavam više na desnom nego na lijevom!

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kaze se da nekim trudnicama ne odgovara ni lezanje na leđima upravo zbog toga sto se pritisce ta vena, pa moze doci i do nesvjestice.
    Ali ja nisam primjetila takve znakove, pa lezim i na ledima i na obadva boka!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma to sam htjela čuti!
    Tenks, mislim da ću brzo u krevetac!!

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a jedan od razloga je i taj što pupkovina ide negdje od desne strane trbuha do bebe, pa ako si na desnom boku jači je protok hrane i kisika...

Ja još uvijek spavam na lijevom boku i leđima...kao i prije trudnoće....

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

trebalo je pisat....."pa ako si na lijevom boku...." a ne desnom

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni je dr rekla da spavam kako mi paše. U prvoj trudnoći sam forsirala lijevi bok i ludila dok nisam došla roditi. Kada su me pregledali i ustanovli položaj djeteta legli su me na desni bok. Moj zaključak je da o položaju djeteta ovisi koji bok će nam više odgovarati. (Iako mi to nitko do sada nije potvrdio.)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a što ako spavam na boku ali malo više nagnuta prema trbuhu, tj.postrance prislonjena na trbuh (ne znam kako da drugačije opišem taj položaj)? ne smeta me, niti smeta bebici (nadam se??), a jedino tako mogu zaspati?

chiquita

Početno

I ja sam spavala tako,nije mi smetalo spavati ni na jednom boku ni na leđima.Pokušaj staviti veliki jastuk tako da što manje pritišćeš trbuh.Dok ležiš na boku stavi jastuk između nogu i tako da podupre trbuh.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kupila sam si jastuk " BANANA ", super mi je i jako dobro mogu zaspati. Mogu ga samo dalje preporuciti. Kasnije ga mozete koristiti za dojenje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja bila jutros kod doktora, i usput ga pitala za desni bok.
    Malo mi je pričao neke stručne izraze koje baš nisam shvatila, ali uglavnom: što manje na desnom boku jer se tako pritišće neka vena koja tjera krv u srce, pa tako srce slabije pumpa i manje krvi šalje na sve strane pa i bebici.
    To je onako kako sam ja to shvatila Zapravo je i Becky to napisala (ali malo stručnije)

Shiwy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam u 33 tjednu. Do pred nekoliko tjedana nisam imala problema niti na jednom boku, čak ni na leđima (iako sam izbjegavala kao što preporučuju), ali sada već nekoliko tjedana kad legnem i na kratko na desni bok javlja mi se pritisak u glavi kao da me nešto guši (pritišće one vratne žile) i kao da ću past u nesvjest (srce počne brže lupati i/li mi počnu trnuti ruke i/li noge). Naravno, čim se to dogodi stignem reagirati. Zato mislim da nemaju svi problema s tim - ako ih imaš onda to i osjetiš.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I ja imam iste simptome kada spavam na leđima. Uvijek se namjestim na bok, a onda se usred noći probudim na leđima i u panici provjeravam je li mi dijete OK.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Shiwy, to kaj se tebi javlja bilo bi otprilike ono kaj se zove sindrom donje šuplje vene, kad maternica stvarno pritisne na nju. S takvim simptomima treba svakako izbjegavati desni bok. A moje je skromno mišljenje za ostale cure da je bolje spavat na desnom boku nego cijelu noć živčaniti na lijevom. Cure potpuno vas razumijem, ja više nemrem ležati ni na jednom boku, ni na leđima pa noći provodim pred kompjutorom... Čekam onaj sretni dan da rodim i da se napijem Voltarena ili Ibuprofena

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja se jedino na desnom boku posteno i naspavam jer je to i inace "moja" strana spavanja...na ledjima nisam nikada mogla spavati...a kada sam na lijevom boku strasno mi trne noga ...

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj *andy* prvotno napisa
    Kupila sam si jastuk " BANANA ", super mi je i jako dobro mogu zaspati. Mogu ga samo dalje preporuciti. Kasnije ga mozete koristiti za dojenje.
    ja isto imam taj jastuk i dobar mi je ali ja stavim sredinu ispod glave i krakove oko sebe, kao da spavam u gnjezdu, a čitala sam da ga treba staviti jedan kraj pod glavu a drugi među noge, nije mi baš jasno kako da to izvedem. :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tibica prvotno napisa
    Citiraj *andy* prvotno napisa
    ja isto imam taj jastuk i dobar mi je ali ja stavim sredinu ispod glave i krakove oko sebe, kao da spavam u gnjezdu, a čitala sam da ga treba staviti jedan kraj pod glavu a drugi među noge, nije mi baš jasno kako da to izvedem. :?
    ja ga polegnem ko zmijicu pored sebe i onda si prislonim koljeno na to a gornji dio obgrlim rukama..nemam pojima zasto ...meni je problem jedino sto si bananu polegnem s lijeve strane kao da se prisilim spavati na tom boku,a ubiti cijelu noc spavam na desnom boku sa sfrkanim poplonom tak da mm shizi kak sam svaku noc otkrivena a uredno nam je otvoren prozor tijekom noci...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •