Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 132

Thread: Koji express lonac kupiti?

  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default Koji express lonac kupiti?

    Eto odlučila se i ja na taj korak.

    Znam da ima nekoliko topica o njemu, ali nisam vidjela konkretne preporuke za neku marku. ako ima, molim uputite me.
    Ako je reklama, može na pp

  2. #2
    Irchi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,219

    Default

    Lagostina.
    Inače već sam postala o ovoj istoj tematici i sad kad sam pokušala pronaći taj topic nema. Vjerojatno izbrisan :/ .

  3. #3

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    molim obrazloženje i gdje ga ima za kupiti. I koliko košta?

    A iskustva sa Zepterom i AMCom?

  4. #4

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    Zepter, definitivno.
    Najbolji na svijetu! :D
    Nije da reklamiram ali od kad sam ga dobila preporodila sam se, nemam osjećaj da kuham i da gubim na vremenu, sve ubacim u lonac, u roku par minuta najviše 5 digne se gumbić koji označuje da je došlo do procesa kuhanja te smanjim na minimalno, uključim timer i bavim se svojim poslom. Najduže jelo se kuha 1sat i to smrznuta junetina i to tvrda, ostalo od 5-10 min., krumpir je gotov za 7min. sarma za pol sata...
    A kako je tek ukusna riba!
    Ne smijem dalje o jelu, na dijeti sam!

  5. #5

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Zepter :D

    No ja sam makrobiotičarka, pa bi ti mogla do detalja objašnjavati razliku koja se osjeti u riži.

    I budem, ak' te zanima

  6. #6

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Zepter :D

    No ja sam makrobiotičarka, pa bi ti mogla do detalja objašnjavati razliku koja se osjeti u riži.

    I budem, ak' te zanima

  7. #7

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    Da odmah (i prije postavljenog pitanja) odgovorim o kojem se Zepteru kod mene radi Syncro-click-2 poklopac za brzo kuhanje
    Radi se o poklopcu koji ide na sve Zepterove lonce istog promjera.
    Dobila sam ga na poklon al sam čula da je papreno skup oko 3,500kn
    ali ak ga koristiš svaki dan ispleti se investicija!
    Pozdrav!
    p.s. (nemam nikakve veze s Zepterom, čak nisam bila ni na jednoj prezentaciji, a voljele bih).

  8. #8

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    Zaboravih reći da ta cijena uključuje i lonac od 9l

  9. #9

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    A jel imate iskustva sa Zepterom da ponekad para izađe van prije nego što je gotovo i onda treba nešto raditi ispočetka...super sam sad to objasnila, ali čula sam jedno takvo iskustvo

    Samo vi meni objašnjavajte do besvjesti, može i na pp.

    Mara, ja nisam makrobiotičarka i ne namjeravam skroz preći, ali sam u zadnje vrijeme počela malo proučavati knjige od JBPejić i namjeravam početi nešto po tome kuhati. Dakle, svaka info je dobrodošla

  10. #10
    LeeLoo's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Istra
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by Irchi
    Lagostina.
    Inače već sam postala o ovoj istoj tematici i sad kad sam pokušala pronaći taj topic nema. Vjerojatno izbrisan :/ .
    ..i mi isto.I to imam dva ista-jednog kupili a drugog dobili kao vjenčani poklon.I još sam misllal ma što će mi dva ali sada mi baš trebaju.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    I ja imam Lagostinin, dobila ga također kao vjenčani poklon i stvarno je fenomenalan. Ma u normalnom loncu skuhana juha nikad nema takav okus ko ova iz expresa, kao niti meso i sve ostalo.

  12. #12
    Rhea's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    752

    Default

    Gdje ste kupili i koliko platili Lagostinin?

  13. #13

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Podižem

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    FISSLER !!!!
    Zakon lonac! Samo u njemu i kuham i to sve!
    Super je!

    Ne cuje se (ne pisti dok se jelo kuha), ima economy i energy save nacine kuhanja!

    Super za odrzavanje, jednostavan za koristenje,, .... sve super!

    Mana - lonac od 6l kosta oko 800kn! Kupljeno kod nas u Merkuru!

    Ako ce netko kupovati ovaj lonac - moja preporuka:
    kupite 2u1, odnosno 2 express lonca ovaj od 6l+manji od cca 3-4l,
    to je komplet, pase isti poklopac, kosta oko 1500kn ali imate 2 lonca !!!

    Meni je sada jako zao sto nisam kupila ta dva u kompletu... jer sada taj manji samostalno kosta isto kao i ovaj veci !


    Ovo je taj lonac:
    http://www.fissler.net/Pressure_cook...w,jpg.9.0.html


  15. #15
    Andora's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Posts
    1,076

    Default

    ok, sad marke imamo, a cijene?

  16. #16
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Vidjela sam da i AMC ima onaj poklopac koji zapravo od svakog lonca napravi ekspres što je praktično.
    Ja imam nekakav obični, ne znam proizvođača ali me svakodnevno vjerno služi godinama.

    Mara baš me zanimaju detalji o razlici u kuhanju riže.

    Moj prvi ekspres lonac je kupio muž, i držeći se one zablude koja govori da je veće i bolje, kupio onaj od 9l
    Možete misliti kako je izgledalo kuhanje riže za nas dvoje u tom loncu, a nismo ga mogli zamijeniti jer ga nije kupio u Hr

  17. #17
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Lagostina. Kupila sam ga u mercatoneu prije par mjeseci i super je.
    300 kn. 7 litara.

  18. #18

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Ma ja sam kao prvi eks. lonac imala onaj naj naj običniji i u njemu mi je riža često zagorila, no otkako saqm prešla na zepter syncro preporodila sam se. a još paše na sve zepter posude tog promjera.
    No on se isplati ukoliko imaš zepter posuđe.
    Da nemam odlučila bi se za fissler i to onaj 2u1

  19. #19
    madi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    245

    Default

    LANGOSTINI NAJ NAJ EXPRES LONAC :D

  20. #20

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    740

    Default

    Nedavno sam dobila Lagostina ekspres lonac i zadovoljna sam.
    Zasad kuham samo cuspajze, a koliko vidim po knjizici s receptima moze se kuhati doslovno sve. Problem je sto su upute na talijanskom pa nista ne razumijem.
    Jel normalno da onako jako pisti svakih 5-10 minuta?

    Jel moze netko pliz napisati:
    Koliko se kuha (nakon sto pocne pistati)
    a) pileca juha
    b) teleća juha
    c) juha od povrca
    d) tjestenina
    e) riza
    f) grah, slanutak i sl.
    g) leca i sl?

  21. #21
    LeeLoo's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Istra
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by lonni
    Nedavno sam dobila Lagostina ekspres lonac i zadovoljna sam.
    Zasad kuham samo cuspajze, a koliko vidim po knjizici s receptima moze se kuhati doslovno sve. Problem je sto su upute na talijanskom pa nista ne razumijem.
    Jel normalno da onako jako pisti svakih 5-10 minuta?

    Jel moze netko pliz napisati:
    Koliko se kuha (nakon sto pocne pistati)
    a) pileca juha
    b) teleća juha
    c) juha od povrca
    d) tjestenina
    e) riza
    f) grah, slanutak i sl.
    g) leca i sl?

    Ja ovako.
    a) 40 min
    b) 1 h
    f) 25 min
    ...nakon što "zapipšti" ...a inače i moj pišti svakih par minuta,valjda to tako ide...

  22. #22
    Andora's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Posts
    1,076

    Default

    a koliko traje dok ga mo'š otvorit?

  23. #23

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    I ja imam Lagostinu, 7L. Zadovoljna sam, brzo se skuha, ali meni nekako okus onog što je skuhano u običnom loncu nije isti kao kad isto jelo skuham u ekspresu.
    Negdje sam čitala da se dosta važnog iz hrane gubi kad se kuha pod tlakom pa zato izbjegavam ekspres ako baš nisam u gužvi. Radje kuham na pari sve što mogu.

  24. #24
    LeeLoo's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Istra
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by Andora
    a koliko traje dok ga mo'š otvorit?
    ..ja-čim dulje..ide brže kad ga stavim u sudoper u hladnu vodu dok prestane pištiti i onda ga jošpustim malo na sobnoj temp..za svaku sigurnost-ja čekam minimalno sat i pol..da ne bude buuuuuuuuuuuuuuuummm!!!!

  25. #25
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    kazu da je fissler zakon
    i krenuli ga kupiti kad ono 1000kn :shock:
    mislim, vjerujem da vrijedi, al puno brate, puno

    lagostina je, nadam se jeftinija
    jel zna tko cijene?

  26. #26

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    740

    Default

    a koliko traje dok ga mo'š otvorit?
    Ja sama ispustim paru podizuci onaj pipak na poklopcu. I kad para vise ne izlazi, otvorim. Jel to krivo?

    Naime ni ja ne zelim:
    buuuuuuuuuuuuuuuummm!!!!

    Negdje sam čitala da se dosta važnog iz hrane gubi kad se kuha pod tlakom pa zato izbjegavam ekspres ako baš nisam u gužvi.
    Zar nije bila spika da je ekspres zdraviji od obicnih lonaca?

  27. #27

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    740

    Default

    jel zna tko cijene?
    Ja sam svoj dobila, LeaB je gore napisala da je 300 kn za onaj od 7L.

  28. #28
    Andora's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Posts
    1,076

    Default

    da... mislim da se običnim kuhanjem gubi ono važno iz hrane, jer ako kuhaš zatvoreno onda zatvoreno i ostane - osim buuuuuuuuuuummmm, onda ipak sve ode u neku stvar

  29. #29

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Ja sam sad zbunjena.
    Osim što još uvijek ne znam koju marku da kupim, sad neki kažu da je zdravije u ukusnije u loncu, neki da je zdravije NE u loncu
    Osim toga, koja je poanta kuhanja u njemu ako poslije treba čekati sat i pol da se otvori?

  30. #30
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Ekspres lonac jako pišti ako se kuha na prejakoj vatri, inače samo malo šušti.
    Meni ekspres lonac služi za kuhanje žitarica, stavim točan omjer žitarica i vode, navijem sat, kad odzvoni-gotovo je.
    Integralna riža kratkog zrna kuha se 50min.
    Što se tiče čekanja nakon kuhanja, dovoljno je 5min, a ako se baš jako žuri može se staviti u hladnu vodu.
    Nema nikakav bum jer se sigurnosni ventil može lagano podizati dok para ne izađe van(bar na ovom mome).

    Branka tako je to kada tražiš mišljenje a mišljenja se razlikuju- :?

  31. #31

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,340

    Default

    Branka, ovo ti se kod LeeLo potkrala greška oko otvaranja.

    Moj se može, a imam Fissler, otvarati isto nakon laganog podizanja ispušnog ventila ili pod hladnom vodom.

  32. #32

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    ivke, ma znam
    i htjela sam različita mišljenja, ali mi se teško odlučiti

  33. #33
    lara26's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    split
    Posts
    306

    Default

    ja imam tefalov clipso
    kostao je oko 700 kn, nisam ga jos upotrijebila, ali namjeravam ovih dana.

    ne znam za druge, ali ovaj se ne moze otvoriti ako je pod tlakom. malo bi me bilo strah upotrijebiti te koji mogu

  34. #34

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    589

    Default

    ma, kakav buuuuum?!? pa zar se još prodaju ekspres lonci koji se mogu otvoriti iako su još pod tlakom???? (di? da poklonimo šefu kad bude isao u penziju )

    a sad ozbiljno: moja lagostina se fizički NE MOŽE otvoriti dok tlak ne padne na atmosferski jer jedan plastičan pipac, štapić koji iz poklopca ulazi u ručku to onemogućava. Trebala bih ga slomiti ukoliko bih željela otvorit lonac dok je još pod tlakom.

  35. #35

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Jel ima samo jedan model Lagostine ili više njih? KOliko košta i gdje se može kupiti?

  36. #36
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,859

    Default

    Ja sam svoj (Lagostina) kupila u Mercatoru, koštao je oko 400 kuna i super mi je. Ne znam koliko je litara.
    Isto sam kuhala u njemu žitarice po makrobiotičkim pravilima, vjerujem da je u Zepteru lakše, meni se znalo dogoditi da mi se primi dok nisam savladala tehniku -- stvar je samo u laganoj vatri, a imam i prigušivač plamena.
    Ali za 'obično' kuhanje nemam nikakvih problema.

  37. #37

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    192

    Default

    Quote Originally Posted by Foška
    (di? da poklonimo šefu kad bude isao u penziju )
    Ja bi svom poklonila odmah

  38. #38
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by roko006
    Quote Originally Posted by Foška
    (di? da poklonimo šefu kad bude isao u penziju )
    Ja bi svom poklonila odmah
    Hehe, ima nas još! LOL, mislim da bismo mogli osnovati klub prezadovoljnih djelatnika koji svome šefu/šefici za poklon žele kupiti ekspres lonac sklon eksplodiranju. Još bismo u nekom dućanu ostvarili i popust na količinu!

  39. #39

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Rule of thumb za duljinu kuhanja je podijeliti sa 3 vrijeme kuhanja u običnom loncu - meni štima

    s time da se računa i vrijeme nakon što je štednjak isključen, sve dok je pokazivač tlaka na poklopcu dignut (na Fissleru se moraju vidjeti 2 bijele crte)

    i kažu polijevati hladnom vodom odozgo, ne stavljati u vodu

  40. #40

    Join Date
    May 2006
    Location
    italy
    Posts
    49

    Default

    Ja imam Lagostinin vec 2 godine, ali osim supe i jos par stvarcica ne znam nista drugo da skuvam u njemu :/ .

    Dajte recepte ili me uputite gde mogu da ih nadjem :? .

  41. #41

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    740

    Default

    Ja sam s tim loncem dobila i knjizicu recepata, ali su na talijanskom pa samo gledam slike.
    A po slikama sve se moze kuhati - rizota, saftovi, razni deserti...

  42. #42

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Ja ipak kupila Lagostinu. Bacam se na proučavanje.
    Ali znate kaj mi nije jasno. Kako se kuha npr juha ili neko varivo gdje treba neke nairnice staviti ranije, a neke kasnije jer im treba različito vrijeme da se skuhaju? Otvarati ga? ali to je komplicirano i nestane tlak i....ne znam ne zvuči mi logično

  43. #43

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Quote Originally Posted by branka1
    Kako se kuha npr juha ili neko varivo gdje treba neke nairnice staviti ranije, a neke kasnije jer im treba različito vrijeme da se skuhaju? Otvarati ga? ali to je komplicirano i nestane tlak i....ne znam ne zvuči mi logično
    može se otvarati ali da je komplicirano - je, i na kraju s otvaranjima traje jednako dugo ko u običnom loncu... ja to izbjegavam

  44. #44
    Irchi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,219

    Default

    Quote Originally Posted by branka1
    Ja ipak kupila Lagostinu. Bacam se na proučavanje.
    Ali znate kaj mi nije jasno. Kako se kuha npr juha ili neko varivo gdje treba neke nairnice staviti ranije, a neke kasnije jer im treba različito vrijeme da se skuhaju? Otvarati ga? ali to je komplicirano i nestane tlak i....ne znam ne zvuči mi logično
    Kad kuham juhu, prvo u otvorenom zakuham meso, pa onda ubacim povrće ili strpam sve zajedno, poklopim i opet bude super. Koje varivo, misliš na kelj ili mahune u koje strpaš krumpir? Pa možeš to slobodno kuhati sve zajedno.
    Inače ako želiš dodavati namirnice kasnije nije to neki problem, lonac staviš pod hladni mlaz vode i to ne na ventile već okolo po poklopcu i samom loncu. I onaj sigurnosni filter koji ti dozvoljava da ga otvoriš pada za manje o minute. Utrpaš ono što trebaš i ponovo zatvoriš i to je to.
    I jedna napomena prvo kuhaš na najjačem plamenu, a kad počne pištati smanjiš na najmanji. I oprezno kod kuhanja riže, tjestenine i one hrane koja radi pjenu kod kuhanja, nikad ne smiješ napuniti lonac više od 2/3.
    Pitaj ako još nešto trebaš. Ja sve što se može kuham u ekspresu.

  45. #45
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Ja imam 2 od Laagostine (5 l i 9l) i Fissler od 3 l i 7 l. Lagostinu smo jednu dobili, a drugu kupili u Trstu i ne znam koja je bila cijena jer smo si nakupovali još stvari,a Fisslerove nam je kupila moja mama u Austriji (jedan set za sebe, jedan za nas) i mislim da je komplet bio oko 200€. Oba su odlična i Lagostina i Fissler.

  46. #46
    lara26's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    split
    Posts
    306

    Default

    Quote Originally Posted by lara26
    ja imam tefalov clipso
    kostao je oko 700 kn, nisam ga jos upotrijebila, ali namjeravam ovih dana.

    ne znam za druge, ali ovaj se ne moze otvoriti ako je pod tlakom. malo bi me bilo strah upotrijebiti te koji mogu
    evo upotrijebila sam ga danas, prvi put. skuhala sam kokosju juhu i odlicno je ispala, lonac nije eksplodirao, a juha super ukusna. super je sta se povrce ne raspadne, a bilo je skroz skuhano.
    moram priznati da sam se malo bojala i onako sa pristojne udaljenosti ocekivala kad ce para propistati.
    juha je bila gotova u 20 min i bila je

  47. #47

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    740

    Default

    Irchi
    Ja sve što se može kuham u ekspresu
    ajde please nabaci par ideja. Iz tvog iskustva, sto je najbolje kuhati u ekspres loncu, a za sto nema razlike u odnosu na obicni?[/quote]

  48. #48
    Irchi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,219

    Default

    Quote Originally Posted by lonni
    Quote Originally Posted by Irchi
    Ja sve što se može kuham u ekspresu
    ajde please nabaci par ideja. Iz tvog iskustva, sto je najbolje kuhati u ekspres loncu, a za sto nema razlike u odnosu na obicni?
    Grah, mahune, kelj, krumpir za pire, cijeli krumpiri, klipovi kukuruza, kestenje, rižota razna, saftovi, gulaši, sva mesa na naglo (svinjetina, junetina, piletina), sarma, punjene papirike, ćufte, juhe, povrće i ne mogu se više sjetiti. Uglavnom sve tako radim, ako ne želim kuhati pod pritiskom koristim lonac kao i svaki drugi. Nitko ne kaže da moraš obavezno staviti poklopac .

  49. #49

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    Quote Originally Posted by lonni
    Irchi
    Ja sve što se može kuham u ekspresu
    ajde please nabaci par ideja. Iz tvog iskustva, sto je najbolje kuhati u ekspres loncu, a za sto nema razlike u odnosu na obicni?
    [/quote]

    Meni sva jela skuhana u expressu imaju puno bolji okus nego kuhana u običnom loncu.
    Ma nema šanse dobit tak saftnu govedinu ak kuhaš u običnom loncu, pa tak i svo drugo meso, ko da sve izađe iz njega a iz expresa ima puni okus.
    A da ne pričam o suhom kuhanom mesu koje je 10 puta ukusnije iz ekspresa, a isto tak i svo povrće.

  50. #50

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    740

    Default

    thx cure!

    Sad nesto ne kuzim za snicle na naglo i za saft te gulase. Kako to radite u ekspres loncu? U kojem trenutku zatvarate kod safta?
    Moze neki konkretan primjer? Pa da pobacam sve ostale lonce, ionako nemam mjesta u kuhinji.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •