Prije mjesec dana je mojoj kcerkici (tada 3 mjeseca starosti), na redovnoj kontroli, doktorica posumnjala na sum srca. Odmah smo otisli kod pedijatra-kardiologa i potvrdilo se da su njene sumnje bile opravdane. Dijagnoza je sljedeca:
Klinicki bez promjene opsteg stanja.Na plucima nalaz uredan.Na srcu ictus neupadljiv, nema thrilla, akcija srca ritmicna, tonovi jasni uz sistolan sum III/6 na lijevom rubu sternuma. Trbuh b.o. Jetra i slezena u fiziol. granicama. Periferni pulsevi uredni.
EHO uredna venska konekcija, kao i AV/VA sklop. Nema dilatacije srcanih supljina. Uredan luk aorte sa ograncima prema vratu. Valvue uredne morfologije i pokreta. Protoci uredni. Kontinuitet ventrikularnog septuma uredan. Notira se kao mali protok preko muskularnog dijela ventrikularnog septuma. Kontinuitet atrijalnog septuma uredan, prisutan protok preko foramena ovale.
Ostali nalaz uredan.
Dijete se opservira kao mali muskularni VSD i Foramen Ovale Apertum.
Prevencija infektivnog endokarditisa. Kontrola za tri mjeseca.
"Laickim jezikom" mi je doktor objasnio da postoji mogucnost spontanog zatvaranja ovih "rupica", ali mi nije rekao sta u slucaju da do toga ne dodje - koliko ce utjecati na normalan zivot moje kcerke i da li ce biti potreban operativni zahvat.Kao i svaki roditelj (posebno sto je prvo dijete), ne mogu a da ne budem zabrinuta i da se ne pitam da li sam ja nesto grijesila u toku trudnoce (ne pijem, ne pusim, u trudnoci sam bila aktivna, izbacila sam kofein,...) zbog cega joj se srce nije pravilno razvilo. Znam da sad tu ne mogu nista promijeniti, ali me interesuje da li ima ista sto je u mojoj moci da pomognem kcerkici da se prirodnim putem ove njene rupice zatvore ("pricale zene kod brice" da treba piti kozje mlijeko, stavljati obloge od svinjske masti na prsa,...).
Molim misljenje doktora i iskustva roditelja sa slicnim problemima!
Na žalost ne mogu ti pomoći konkretnim savjetom i primjerom, ali bih vam samo htjela poslati velike želje da vam se taj problem spontano, sam od sebe i bez operacija, riješi .
Una, nemoj sebe kriviti, ti si u trudnoći činila sve najbolje za svoju bebu, ali jednostavno takve stvari se događaju.
Hvala mnogo, i lijepa rijec mnogo mi znaci i nadam se da ce sve biti u redu sa mojom djevojcicom. Ona je divna i napredna beba i svi me uvjeravaju da ne bi tako dobro napredovala da su ove rupice neki ozbiljan problem. Ali ja se ipak pomalo bojim, sto je najnormalnije. Jedino ne dozvoljavam sebi panicarenje, jer time nam objema samo mogu odmoci!
Jos jednom mnogo hvala! Od zelim sve najbolje tebi i tvojoj porodici!
Moja Rina ima otvoren foramen ovale i iako svakih 4 mjeseca hodamo na kontrole nitko mi još točno nije odgovorio na pitanje koje si ti postavila. Kod Rine se rupica nije zatvorila, ali nije se ni povećala, štoviše zadnji put ju je kardiologica jedva našla ultrazvukom. Koliko sam ja skužila ne bi trebalo biti problema do puberteta, a kasnije je moguća operacija. Do prije 5 godina, otvoren foramen ovale se obavezno operirao! Nadam se da sam ti pomogla!
i moja kćerkica imala dijegnozu foramen... našli joj u zgbu na rebru. ako možeš doći do dr, Mandića, ima negdje i na forumu pod dj. kardiolog...da ti pogleda. kažu svi da je vrstan stručnjak. navodno radi i privatno u bolnici?!?
dakle: to je rupica između 2 klijetki ili između predklij. i klijetk..nisam 100% sigurna, i bebama se zatvori između rođenja i prva 3, 4 tjedna. ali nekima ne. normalnim se smatra da se zatvori do kraja 1. god.života, a ako ne ide se u oper.zahvat. većina beba ne mora na tako drastične metode jer sve bude o.k. kardiolog prati srce uzv, pa ako ima šuma to je to. osim toga, bitno je i da li ti bebica možda plavi oko usta ili po nožicama. zašto? pa ne znam točno, ali valjda zbog kontrole kako i koliko dobro radi srce...
evo, ovo je ono što sam uspjela saznati od dr. ako je nešto krivo napisano ili netočno, molim da mi dr. oproste, ja sam samo mama koja brine i hoće pomoći
Mnogo vam hvala na javljanju! Ne mogu reci da mi je sad lakse, kad znam da ima jos curica sa istim problemima, ali cu nam svima drzati palceve da se sto prije sa njima izbore i da nam budu uvijek zdrave i vesele!
Hvala na informaciji za dr. Mandica, ali mi zivimo u Sarajevu, tako da cemo njega zapisati kao zlatnu rezervu, ako slucajno budemo morali ici dalje. Zbog mama i bebica iz Sarajeva, koje eventualno imaju slicnih problema, da kazem da smo mi bili kod prim.dr. Terzica, u Pedijatrijskom savjetovalistu bolnice Kosevo i da smo culi da je izvrstan pedijatar-kardiolog. Ako nekome treba informacija kako stici do njega, slobodno mi se obratite!
Una je prije 7 dana bila kod pedijatrice na pregledu, zbog male prehlade, i ova je rekla da se sum jos uvijek cuje (ona ga je i otkrila), a krajem marta idemo na prvu kontrolu kod dr. Terzca, pa cemo cuti sta on kaze!
Jos samo da kazem da Una nikad nije plavila oko usta, niti po nozicama, izuzetno je napredna i vesela, super jede (iskljucivo sisa jos uvijek) i spava i ni po cemu se ne bi reklo da ima bilo kakav zdravstveni problem. To me ohrabruje u nadi da ce se njene rupice spontano zatvoriti ili barem ostati dovoljno male da joj ne predstavljaju smetnju u rastu i razvoju!
Pusa za sve mame i djecicu, budite uvijek dobri i zdravi!!!