-
Državljanstvo bebe
Ja sam državljanka RH, a on BIH.
Koje će državljanstvo moći imati beba? jel može imati dvojno?
i kakav je postupak?
Hoćemo li mi dobiti dvojno kad se vjenčamo?
-
i kad rodim bebu u zgb jel možemo kući k tatici prek granice?
već vidim da će bit papirologije na kile, kao što ih još uvijek skupljamo za vjenčanje.
-
Pa nakon vadjenja rodnog lista i domovnice mozes izvaditi putovnicu. Ne znam koliko se tamo ceka, nama je postupak trajao oko mjesec dana. Nakon toga beba moze najnormalnije putovati i prelaziti preko granice.
Nisam sigurna kako je s bosanskim zakonom. Po hrvatskom mislim da ti beba moze imati dvojno drzavljanstvo. Moja starija kcer ima dva.
Nakon rodjenja (tu u Becu) morali smo odnijeti rodni list u Zenicu i tamo je prijaviti. Pa nakon toga u Splitu.
E sad, u Bosni su trazili potvrdu da vec nije prijavljena u Hr. Tako da sam skoro pa sigurna da u Bosni ne mozes dijete prijaviti ako je prvo prijavis u Zg. Obrnuto moze. (mozda da to sve provjerite sluzbeno jer moja starija kcer ima cetiri i po godine, zakon se mozda mijenjao)
Ako budete morali birati, preporucujem prijavu i vadjenje hr dokumenata jer si slobodnija sto se tice putovanja. Mm ima bosansko drzavljanstvo i dokumente i jos uvijek mora traziti vizu za otici u neke zemlje. S hr dokumentima ide lakse. Plus sto beba u Hrvatskoj dobije putovnicu na pet godina. Znaci na dug period ste mirni. U Bosni se dijete upisuje u putovnicu roditelja, nemam pojma moze li dobiti svoju vlastitu.
-
Zaboravila sam napomenuti, za sve dokumente u Hr i u Bosni oba roditelja su se trebala potpisati ili dati punomoc. (tako je barem bilo kod nas, a mi smo sve dokumente sredjivali iz Beca ili smo pisali punomoc mojim roditeljima)
-
uh već mi je muka...i niš ne kužim kak ću to izvesti...
gdje se o tome trebam raspitati? u MUPu?
i brine me to s putovnicom mjesec dana nakon...jer ne mogu ja živjeti u Zagrebu tako dugo tj. on ne može ostati u Zgbu zbog posla...neću da budemo razvojeni pogotovo odmah nakon što se bebica rodi.
hvala puno na pomoći...
-
Beba definitivno moze imati dvojno drzavljanstvo i po bosanskim zakonima. E sad, nemam pojma igra li ulogu to gdje ju prvo prijavis, u BIH ili u Hr.
I dijete se u BIH vise ne moze upisivati u pasos roditelja, vec mora imati svoj vlastiti.
Nek ti se muz raspita u maticnom uredu u mjestu njegovog stanovanja za proceduru oko prijave djeteta, oni ce mu najbolje znati reci.
-
Leki, na koliko vremena daju pasose bebama?
-
Zorana, u BiH se djeci pasoš izdaje na 2 godine, bar je tako bilo(prije 5 godina) i čekalo se samo 2-3 dana, u Sarajevu, možda je u Zenici više jer oni sve papire vjerovatno šalju u Sarajevo. Trebaju dokumante potpisati oba roditelja.
Yuma, Hrv. državljanstvo, ne dobivaš odmah po vjenčanju, mislim da trebaju proći barem 3 godine, pogledaj na MUP stranicama detalje. Sada se manje čeka na putovnicu(oko 2 tjedna) ali možeš tražiti i žurno izdavanje uz molbu, imaš u Pertinjskoj poseban šalter za žurno, pa pitaš koliko traje.Žurno se moglo dobiti uz valjano pismeno obrazloženje, tipa bolest, put..
Sretno!
-
Da, jos uvijek je na dvije godine. Mi smo prosle godine cekali sedam dana na pasos. Oba roditelja moraju doci, predati potrebne dokumente i u prisutnosti sluzbenika potpisati saglasnost, a podignuti pasos moze samo jedan od roditelja.
-
-
ukoliko beba po tati dobije austrijsko drzavljanstvo..dali je potrebno vaditi i nasu vizu ili ne...?ubiti,znam da nije potrebno ko potrebno samo nisam sigurna dali ima neke poante se ici s tim maltretirati ili ne...?
s jedne strane si mislim bolje nek se nadje,a s druge strane da nam nije potrebno...zanimaju me vasa iskustva...jel ukoliko nakon rodjenja bebe moze sve proci puno brze,jeftinije i s manje papirologije da to odma rjesimo ili da pustimo da ima samo austrijsko drzavljanstvo pa nek jednog dana sama odluci sto ce htjet...
-
državljanstvo
od prije neki dan kad je potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu izmedju bih i hrvatske beba bez problema moze imati oba drzavljnstva
i nema nikakve veze gdje prvo prijavis dijete, ali buduci da ste u rh da bi s bebom presli granicu morate prvo tamo dsve papire srediti i dobiti putovnicu pa tek onda ovdje sredjivati:uvjerenje o državljanstrvu, rodni lis-tj maticni broj, CIPS prijava pa tek onda pasoš
mi to jos nismo obavili
sretno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma