Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 363

Tema: Osuđujete li?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Trina,

u lakšoj socijalizaciji s okolinom

Dojenje je topao i blizak način kojim majka može odgovoriti na različite potrebe svojeg malog djeteta. Ono, ne samo da okrjepljuje i zadovoljava potrebe za hranom i tekućinom, nego ono znači sigurnost, utočište i ima učinak utjehe. Dojenje učinkovito ublažuje frustracije, bolove uzrokovane malim nezgodama koje prate prve korake. Pravodoban odgovor na djetetove potrebe kroz dojenje je ujedno i najbolji put k razvoju djetetove samostalnosti. Svako dijete ima svoj razvojni put i u različito je vrijeme spremno prestati doživljavati dojku kao utjehu i utočište. Djeca koja se osamostaljuju onda kada su sama za to spremna pokazuju daleko više samopouzdanja nego djeca kojoj je učenje samostalnosti nametnuto onda kada tome još nisu bila psihički dorasla.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zrinka,očito je i logično je da ja i ti nećemo na zelenu granu.Ti tvrdiš svoje,ja tvrdim da svaka čast tebi i svima koje doje ako će i 55 mjeseci.Ali ja želim svoje pravo da radim kako ja hoću,bez osude,isto kao što nikad nisam i nikad neću osuđivati nikog drugog zbog dugog dojenja,negojenja,carskog,epiduralne itd itd.

Bit mojih postova i nije bila da ti meni dokazuješ ovo ili ono,bit je da svatko radi kako misli da je najbolje i pusti druge isto to.

Btw,ja nisam jedna od onih koje treba "prosvijetliti",ja volim dojenje i uživam u njemu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    Trina,

u lakšoj socijalizaciji s okolinom

Dojenje je topao i blizak način kojim majka može odgovoriti na različite potrebe svojeg malog djeteta. Ono, ne samo da okrjepljuje i zadovoljava potrebe za hranom i tekućinom, nego ono znači sigurnost, utočište i ima učinak utjehe. Dojenje učinkovito ublažuje frustracije, bolove uzrokovane malim nezgodama koje prate prve korake. Pravodoban odgovor na djetetove potrebe kroz dojenje je ujedno i najbolji put k razvoju djetetove samostalnosti. Svako dijete ima svoj razvojni put i u različito je vrijeme spremno prestati doživljavati dojku kao utjehu i utočište. Djeca koja se osamostaljuju onda kada su sama za to spremna pokazuju daleko više samopouzdanja nego djeca kojoj je učenje samostalnosti nametnuto onda kada tome još nisu bila psihički dorasla.
    Riana,razlika je ogromna između jednogodišnjeg i trogodišnjeg djeteta.Kao odgajateljica( i mama troje djece) imam određenih iskustava i saznanja ali neću sad o tome.Uživajte!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

OK, pitala si, pa sam to kopirala...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja nisam bila dojena....pa eto kad sam krenula u školu nikako se niasm mogla odvojit od mame.....koma...ustvari ja vam PRAVO nisam progovorila do 16god

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne prosvjescujem ja tebe

a mogla si iz topica procitati, cijelog, da nema osude...

ti si mene lijepo pitala, ja ti odgovorila a kad me netko potegne za jezik oko dojenja, ne znam stat, kad je to tako lijepo...

samo, cekam tvoje odgovore, pokrenula si ovu diskusiju pa bi voljela cuti i ostalo

ja ne vjerujem u ovu floskulu da svatko radi kako misli da je najbolje i pusti druge da rade sto hoce

ako me se pita, odgovorim, i primjetit cu, recimo, kad se beba vozi nevezano u sjedalici i nece mi biti drago....i ako imam prilike, upozorit cu roditelje....
    ako netko pusi u drustvu bebe, reci cu mu da ne radi to...
    ako netko smatra da je stetno dojenje dvogodisnjaka, reci cu mu da nije...
    i tako...

ja cvrsto vjerujem i stojim iza toga da se beba trebaju voziti u autosjedalici, da se ne smije pusiti pokraj bebe i da je dojenje dvogodisnjaka dobra stvar...

sve 5

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ej da poznam jednu mamu i njenog sina koji je bio dojen 5god!!! mali ne da nije ovisan o mami...neg pravi mali samostalko...jest moga bi ponekad pripazit na jezik

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zrinka, bravo. Brižno, jasno, jednostavno, a puno ljubavi...a opet bazirano na iskustvu, informiranosti...što na kraju rezultira neprepuštanju nekoj pogrešnoj struji! A plivati uzvodno uvijek je teže nego obrnuto. Hvala ti što svoje bogatstvo dijeliš.
    Pa svak može pročitat i po tome se ravnat. Mislim da Zrinka svojim izborom nikad nije nikom drugom odredila što će i kako.

Ja ću zadržat pravo subjektivnosti i ponovit što je jednom netko već lijepo i sažeto rekao:"Pametnom dosta!"

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

što se tiče, radi kako najbolje znaš i pusti druge tako...

možda je najbolje što ja znam zapravo pogrešno. znam iz iskustva, vlastitog.
    zato imamo istraživanja i znanstvene dokaze, tvrdnje.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ne znam kako su bubimirko i trina shvatili moj post kao negativan jer mi to uopce nije bila namjera. vec sam ionako napisala da ne osudujem, ni u ovom segmentu zivota niti u drugima. kaj ja znam zasto je neko odlucio ili napravio to sto je. nije na meni da o tom razmisljam, a kamoli sudim. kao sto rekoh, zao mi je djece koja nisu dojena i majki koje nisu dojile, jer je to stvarno obostrano predivan osjecaj i cin sam po sebi.
    no, da se ne opravdavam. respect 8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

što se tiče, radi kako najbolje znaš i pusti druge tako...

možda je najbolje što ja znam zapravo pogrešno. znam iz iskustva, vlastitog.
    zato imamo istraživanja i znanstvene dokaze, tvrdnje.
    upravo tako
    nismo se rodili s svim znanjem ovog svijeta, sve što znamo smo naučili,
    i učenje ne prestaje dokle god dišeš...
    ako želiš doći do istine moraš ući u raspravu s ljudima koji misle drukčije
    izvažeš argumente i ubaciš svoj instikt

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mikka,žao mi je ako si tako shvatila,nisam se ja na tvoj post nadovezala
    Zrinka,evo navest ću par svojih(osobnih) razloga protiv produljenog dojenja iako mi je to glupo raditi jer jednostavno NE osuđujem nikoga,to je moje mišljenje o dojenju moje djece.

Prehranbena vrijednost majčinog mlijeka-sve stoji,sve 5 ali moje mišljenje je da zdrava prehrana jednogodišnjeg, dvogodišnjeg....djeteta može biti jako kvalitetna i bez majčinog mlijeka. Nisam stručnjak ali pažljivo odabrane namirnice itekako zadovoljavaju potrebe dječjeg organizma i bez unosa majčinog mlijeka.
    Socijalizacija-Na ovom forumu često čitam kako dojenje NIJE uobičajena pojava a naročito produljeno dojenje.Ja živim u jednoj sredini gdje dosta majki doji( ne koliko bi trebalo) i zna dobrobit majčinog mlijeka(i bez rode jer još uvijek smo inf.nepismeni uglavnom) a uvijek je bilo i mama koje su dulje dojile svoju djecu.To ipak nije česta pojava ali ih ima.Nažalost,nijedna od tih mama koje ja znam nisu sretne što još doje nego ne mogu dijete odbiti od cice.Imala sam priliku vidjeti troje djece(dvoipolgodišnjaci) koji su krenuli u vrtić a još su se dojili.I bilo je problema sa prilagodbom i odvajanjem od mame,puno većih nego kod ostale djece.Možda je to bio slučaj samo kod njih ali to je ono što sam ja vidjela.
    Emotivni razvoj-svi znamo da dojenje igra veliku ulogu u emotivnom razvoju djeteta.Ali dojenje nije jedini način emotivnog zbližavanja majke i djeteta.Meni osobno dojenje nije nikad predstavljalo maženje mene i moje djece iz razloga što su svi bili brzosisači i posisali bi u max 5 minuta.I u to vrijeme nisu ni dopuštali nekakve druge kontakte(rukom,poljupcima) i imala sam osjećaj da im sisa služi isključivo za hranjenje i to je to.Ali zato poljubaca i zagrljaja nije nikad dosta ni meni ni njima i to traje još uvijek i trajat će valjda zauvijek,dojenje nema apsolutno nikakve veze s tim.Sigurnost i emotivna stabilnost postiže se drugim fizičkim kontaktima.
    Mama kao osoba za sebe-postoji nešto što se rijetko spominje na ovom forumu a to je mama kao žena,osoba za sebe,supruga,čovjek sa vlastitim potrebama koje ne uključuju majčinstvo.Meni trebaju i druge stvari.Ja nisam kompletna osoba ako mi život ne uključuje i neke druge stvari.Smatram da svakoj mami itekako dobro dođe da djeca koji put prespavaju kod bake ili nekog drugog bliskog a da mama i tata odu negdje.I opuste se do kraja.Nekome ne ali meni opuštanje podrazumijeva i par čaša nečega (ovo namjerno spominjem jer sam tu više puta pročitala kako su nemajke one koje žele nekad i popiti nešto) i dr.To je nemoguće ako se dijete doji.
    Dijete koje se doji najčešće ne spava dobro po noći nego više puta traži sisu.Meni osobno je neprihvatljivo 4 godine nespavati po noći.Meni je doduše tako nekako i ispalo jer sam troje djece rodila u vrlo kratkom razdoblju ali ne spavati zato što 3-godišnjak želi sisu 5 puta noću,...to nije za mene.

Meni je iskreno glupo što sam sad sve ovo napisala jer ja sam zagovornica dojenja i ja sam ta koja svim oko sebe priča o dobrobiti dojenja ali iskreno,tu se ne osjećam kao prodojeća majka zato što u moje majčinstvo nije uključeno produljeno dojenje.Ali eto,to bi bio moj okvirni odgovor Zrinki

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I neću više pisati na ovu temu jer mi nije uopće ugodno razgovarati na ovaj način.

bubimirko

Početno

[quote="zrinka"]

moje dojke su stvorene da bi bile hrana mom djetetu
    i takvog sastava hrane, savrseno njemu prilagodjenog, vise nigdje nema...

a do kad to.....zakaj ga onda ne dojiš doživotno...kaj nakon 4...5...prestaje biti tvoje dijete ili više ne zavrijeđuje najbolje od svoje majke

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zaboravio si da dijete spontano odustane od dojenja kad mu ono više nije potrebno

bubimirko

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    zaboravio si da dijete spontano odustane od dojenja kad mu ono više nije potrebno
    je a kad je to........??????zato i postoji topic o odvikavanju sa cice

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

neko dijete s dvije godine, neko s pet. ipak, u većini slučajeva mama ohrabruje dijete na smanjivanje ili prestanak, zato imamo topic.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

prijenos antitijela kroz mlijeko nije zanemariv. :D

slažem se da smo različiti i svatko ima druge potrebe. nije isto meni s jednim djetetom i nekome d 2,3...
    i mislim da dojenje funkcionira sve dok je to radost i djetetu i mami.

mamaV

Početno Re: Osuđujete li?

Citiraj limunada prvotno napisa
    Dakle pitanje za mame-dojilice glasi: jeste li skloni osudi ili suosjećate s majkama koje nisu uspjele u dojenju?
    Tko si molim te ti ili bilo tko drugi da ikoga za išta osuđuješ/te? Radi toga što ne doji? Što vozi crveni auto? Što se čudno zove? Samo zato jer TI dojiš ne daje ti za pravo nikoga osuđivati. Ja stvarno ne razumijem mentalne sklopove koji ovakva pitanja proizvode. Ja evo dojim i ne pada mi napamet ovako razmišljati! Pa valjda danas, u 21. stoljeću, žene smiju imati mišljenje i pravo izbora. Da, to je najbolje za dijete, ali ako netko iz nekog razloga jednostavno ne želi ili ne može, to je isključivo NJEGOVA STVAR!!! Ne znam da li imaš koga bliskog tko nije uspio dojiti iz nekog razloga. Ako imaš, valjda si svjesna koliko ovakva bezobrazna pitanja bole.
    Eto, toliko od mene i nadam se da će Rodine akcije i dalje na POZITIVAN način poticati dojenje te i dalje biti podrška mladim majkama kao što su bile meni.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne da mi se sve čitati i par postova mi je previše. činjenica je da osuđujem, ali sve više u sebi - što je za mene izvjestan napredak

i da. na ravno da mama koja NE ŽELI dojiti voli svoje dijete. to je neupitno

ali ipak voli malo više sebe jer je NJOJ tako lakše, a DJETETU je onako bolje

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

čisto tehnički gledano...ako 1% il čak ako 5% žena ne može dojiti iz pravpog razloga...a ostale il neki dio ne doji iz komoditeta i sl...e pa sorry al i ja smatram da je dojenje baza majčinstva...svi se mi farbamo izvana, a iznutra....okrečeni grobovi...obuć dicu oćemo, ne daj Bože da su gola...al dojit dat antitijela, vitamine, minerale i iznad svega ljubav...eh to je pitanje komoditeta...ma daj molim te...to je čista sebičnost...jest i dosta neznanja...
    potpisujem neku mamu koja je na jednom topicu napisala da je dojenje dio majčinstva i to temelji

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Trina, možda te život odvede u produljeno dojenje i uživanje za dijete i tebe u njemu. Nemoj stvari postavljati konačnima. Možda jednostavno situacije počneš spoznavati na način na koji sada ne možeš ni misliti. U tome je čar roditeljstva.
    Žao mi je da kao majka troje djece i odgojiteljica ne uvažavaš djecu u svoj njihovoj osobnosti.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    Žao mi je da kao majka troje djece i odgojiteljica ne uvažavaš djecu u svoj njihovoj osobnosti.
    ovca i janje, mislim da si ovo dosta preostro napisala.
    ili ti mozda poznas trinu, pa ti se cini da ima neuvazavajuci odnos prema svojoj djeci?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zbog ovakvih izjava udrugu Roda se doživljava kao jednu napasnu i arogantnu organizaciju koja traži izgovor za iživljavanje na svima i svemu.Ja znam da Roda ima sasvim drugačije ciljeve i da ne može utjecati na sve članove ili forumaše ali nažalost mnogi to ne znaju.Meni je zbog toga žao jer ovakvim stavom u državi Hrvatskoj kad su rodilje,dojilje i djeca u pitanju postići će se jeno veliko-NULA!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Zbog ovakvih izjava udrugu Roda se doživljava kao jednu napasnu i arogantnu organizaciju koja traži izgovor za iživljavanje na svima i svemu.Ja znam da Roda ima sasvim drugačije ciljeve i da ne može utjecati na sve članove ili forumaše ali nažalost mnogi to ne znaju.Meni je zbog toga žao jer ovakvim stavom u državi Hrvatskoj kad su rodilje,dojilje i djeca u pitanju postići će se jeno veliko-NULA!
    Ne znam na koju točno izjavu misliš i sasvim si u pravu da ne možemo utjecati na izjave forumaša.
    Srećom, Roda je već daleko odmakla od nule kad je u pitanju rad s rodiljama, djecom i pogotovo dojiljama u Hrvatskoj, što je vidljivo već i letimičnim pogledom naš rad, npr. na portalu.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=1

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo sto si sad napisala trina, opce nije lijepo, ni suvislo...

meni je zao sto ti diskusiju shvacas toliko osobno,
    tvoj dojam je da se udruga takvom dozivljava, jer je mozda ti takvom dozivljavas...i zbog toga mi moze biti osobno zao...

ali
    po pitanju dojenja, mogu ti reci da jesmo autoritet u ovoj drzavi, i to govorim s punim pravom...
    ono koliko je udruga roda napravila za dojenje u RH, nitko do sad nije napravio...
    pozvani smo u nacionalno povjerenstvo za dojenje, sudjelujemo na donosenju zakona o dojenju, unicef nas je pozvao da sudjelujemo u njegovom projektu prve 3 su najvaznije....
    jedini smo iz Hrvatske clanice IBFANa i monitoriramo primjenu pravilnika o nadomjescima za majcino mlijeko...
    na SOS telefonu o dojenju svakodnevno odgovaramo na probleme dojilja i nastojimo im pomoci..
    odrzavamo male skole dojenja u zagrebu i po mogucnosti u ostalim dijelovima hrvatske...
    stalno se educiramo i imamo nove clanice, polaznice rodine edukacije o dojenju...
    pomazemo mamama na forumu i na mejlovima...
    prevodimo nove preprouke, objavljujemo nove tablice rasta...
    previdmo i objavljujemo tekstove o dojenju na nasem portalu....
    izdajemo brosure i letke o dojenju...
    obiljezavamo svake godine svjetski tjedan dojenja...

tvoja izjava se moze shvatiti kao uvreda za sve nase sos savjetnice i svaku od nas koja se skolovala i educirala u rodi, koje smo zavrsile komunikacijske radionice, koje dezuramo na telefonu i svoje slobodno vrijeme trosimo da bi nekome pomogle...i sve to besplatno i sve to volonterski....

ako ti ne vidis vise od nule, zaista mi je zao...
    ja vidim veliki pomak, i to me cini sretnom...

slobodno se kao odgojiteljica mozes ukljuciti u projekt udruge 'za vrtice iz bajke', tamo nam mozes pomoci svojim znanjem i iskustvom, ako mislis da mozes i ako zelis promjene...
    svi sa dobrim ideja i voljom su dobro dosli

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jooooooj, a što bi bilo da se pokrene tema abortusa..... (uopće nije smiješno. ne znam ni sama čemu ovaj smajlić)

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ovo sto si sad napisala trina, opce nije lijepo, ni suvislo...

meni je zao sto ti diskusiju shvacas toliko osobno,
    tvoj dojam je da se udruga takvom dozivljava, jer je mozda ti takvom dozivljavas...i zbog toga mi moze biti osobno zao...

Nažalost nemam vremena više čitati i raspravljati ali ovo mi je upalo u oči.Kako bih shvatila ovo:

Trina, možda te život odvede u produljeno dojenje i uživanje za dijete i tebe u njemu. Nemoj stvari postavljati konačnima. Možda jednostavno situacije počneš spoznavati na način na koji sada ne možeš ni misliti. U tome je čar roditeljstva.

osim osobno?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ne doživljavam Rodu ja kao nešto negativno ali puno ljudi doživljava

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno. Nikada nas neće svi voljeti ili misliti da radimo dobro. Mi primamo i pozitivne i negativne kritike, promišljamo ih i modeliramo naše djelovanje ako mislimo da treba.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

zrinka

Trina, ovca_i_janje nije isto sto i Roda. Ja se nimalo ne slazem s njenim postom i postujem tvoje stavove, s nekima se i slazem, takodjer, zasad ne vidim sebe kako dojim trogodisnjaka, ali ne znaci da necu. Ako njemu bude jako jos uvijek stalo do dojenja, mislim da cu zbog toga zrtvovati svoj komoditet (ako i ja ne budem jednako uzivala u tome). Vidjet cemo.

mamaV, pises da u 21. stoljecu zene imaju pravo na misljenje. Pa moze li to misljenje onda biti da u sebi osudjuju majke koje ne doje iskljucivo zbog komoditeta? Osudjujem postupke koji mi se ne svidjaju - to je isto moja stvar i moje pravo. Nije da idem okolo i nekom to prigovaram ili nabijam na nos.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ne osuđujem, ali mi bude krivo da nisu djetetu dale maximum sebe (u doslovnom smislu).

ali ja najviše mrzim kad mi netko kaže da nije imao više mlijeka zbog stresa!!!

puno puta sam davila sa savjetima o dojenju, o produženom dojenju, pa mi se vratilo time da sam ih idući mjesec vijdjela sa bočicom u ruci, i rekla sam nikad više, samo kad me netko pita, tad ću savjetovat.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Žao mi je što se cijela ova rasprava pretvorila u čisto prepucavanje.Nije mi bila namjera izazivati ikoga ali jednostavno ne mogu se pomiriti s tim da ovdje vlada stav da mame koje svjesno NE ŽELE dojiti dijete preko godinu ili godinu i pol nisu dobre mame.I to mi je zločesto i nije fer.
    Summer,ja sam skoro sigurna da neću dojiti i ovo dijete dulje od gore navedenog baš zbog mog komoditeta i ne mislim da radim išta loše ako se povodim za sobom i svojim potrebama.Automatski i za djetetovim jer teško da bi i dijete bilo sretno i zadovoljno kad bi mama s takvim entuzijazmom dojila.
    Rekla sam da neću više pisati na ovu temu ali prsti me češkaju dok ovo čitam .Zbog svojih nekakvih stavova sam se i uključila na ovaj forum,čitam vas odavno i cijenim sve vaše akcije i "borbu" da nam svima bude bolje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    mame koje svjesno NE ŽELE dojiti dijete preko godinu ili godinu i pol nisu dobre mame.
    A ne, ne, ne - to stvarno nitko nije spomenuo. Dojenje kao "obveza" (nemoj doslovno shvatiti!) odnosi se na prvih 6 mjeseci dok je to djetetova isključiva hrana, a kasnije - kako tko voli. I nije istina da to nisu dobre mame, takve procjene su koma i nisu na mjestu. No, činjenica jest da svatko ima svoje demokratsko pravo u glavi si gruntati i mrmljati u bradu kako protiv mama koje ne doje, tako i protiv onih koje doje produženo.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: Osuđujete li?

Citiraj mamaV prvotno napisa

valjda danas, u 21. stoljeću, žene smiju imati mišljenje i pravo izbora. Da, to je najbolje za dijete, ali ako netko iz nekog razloga jednostavno ne želi ili ne može, to je isključivo NJEGOVA STVAR!!! .
    oprosti, ali ovo mi jer skroz kontradiktorno.
    najbolje za dijete (dakle, pravo je djeteta da bude dojeno), a isključivo njegova stvar (majčina) ako to ne želi ili ne može?

K2007, mislim da bi se po pitanju abortusa, stvarno online počupale
    , dobro veliš nije smiješno

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Zrinka post za stavit ga na vrh podforuma da ga svi procitaju!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ispričavam se Trini, prije svega.

Onu rečenice sam napisala sa smislom koji nije shvaćen jer je napisano nevješto, nespretno i nedovoljno upućeno.
    Doticala sam se one rečenice gdje Trina govori kako zna majke iz njezine okolice koje produženo doje jer ne mogu odbiti dijete. Trina je rekla kako to nije za nju. Htjela sam napisati da su i djeca sudionici dojenja (života) i mogu nas odvesti negdje drugdje od onoga što smo predvidjeli ili možda početno željeli. Drugim riječima, da ćeš i ti Trina možda jednom produljeno dojiti, i da ćeš u tome uživati, kao što i sada uživaš u dojenju.

Namjerno nisam kvotala jer sam htjela napisati ono što sam ja shvatila iz napisanog.

Ispričavam se još jednom i nadam se da sam sada pojasnila ono što sam željela napisati. Pretjerala sam.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zrinka krasno napisan post

Citiraj zmaj prvotno napisa
    čisto tehnički gledano...ako 1% il čak ako 5% žena ne može dojiti iz pravpog razloga...a ostale il neki dio ne doji iz komoditeta i sl...e pa sorry al i ja smatram da je dojenje baza majčinstva...
    Mozes ti smatrati da je dojenje baza majcinstva, ali sve one majke koje su vise od tih 1% okarakterizirati da ne doje zbog svog komoditeta... Hellou ? :shock:

Pa zene kod nas ne doje jer nemaju ispravne savjete o dojenju! Gdje god se okrenete dobit cete lose i nesipravne savjete pocevsi od podrske sestara u bolnici, preko patronazne, do pedijatra. Losi savjeti kud god krenete (cast iznimkama - postoje, ali ih je zaista malo). Pa ne koriste mame kod nas adaptirano jer im je tako lakse (je, mozda kasnije i koriste taj izraz ne bi li same sebe u to uvjerile). Garantirano ne koriste adaptirano iz komoditeta, jer da ga koriste, onda ne bi imale griznju savjesti sto ne doje, ne bi bilo negativnih emocija, i ne bi bilo napada na nas koji promoviramo dojenje. Sve te njihove emocije ukazuju na to da su istinski htjele uspjeti u dojenju a nazalost nisu. Tu nema ni traga komoditetu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam psiholog, ali čini mi se da se kod djece od 2, 3 godine koja doje i imaju problema s odvajanjem možda brkaju uzroci i posljedice - možda se radi o djeci koja su jako ovisna o mami i baš zato doje, a bez dojenja ne bi imali ništa lakše, a možda bi bilo i teže, odvajanje.
    Evo, moj mlađi sin je baš kad sam ga prestala dojiti (15 mj.) baš ušao u fazu teškog odvajanja i velikog nepovjerenja prema svemu novom - da li je to dvoje povezano, ili je naprosto bilo vrijeme za tu fazu, ne znam. A isto tako je i od malog buckića usprkos dobrom apetitu postao mršavko i pomalo rahitičan.
    Tako da mi je sve u svemu baš krivo što ga nisam dojila duže (nakon mjesec dana nedojenja sam pokušala, ali on je kategorički odbio).

bubimirko

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Tako da mi je sve u svemu baš krivo što ga nisam dojila duže (nakon mjesec dana nedojenja sam pokušala, ali on je kategorički odbio).

zna klinac kaj dela......pametno malo stvorenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Zrinka krasno napisan post

Citiraj zmaj prvotno napisa
    čisto tehnički gledano...ako 1% il čak ako 5% žena ne može dojiti iz pravpog razloga...a ostale il neki dio ne doji iz komoditeta i sl...e pa sorry al i ja smatram da je dojenje baza majčinstva...
    Mozes ti smatrati da je dojenje baza majcinstva, ali sve one majke koje su vise od tih 1% okarakterizirati da ne doje zbog svog komoditeta... Hellou ? :shock:

Pa zene kod nas ne doje jer nemaju ispravne savjete o dojenju! Gdje god se okrenete dobit cete lose i nesipravne savjete pocevsi od podrske sestara u bolnici, preko patronazne, do pedijatra. Losi savjeti kud god krenete (cast iznimkama - postoje, ali ih je zaista malo). Pa ne koriste mame kod nas adaptirano jer im je tako lakse (je, mozda kasnije i koriste taj izraz ne bi li same sebe u to uvjerile). Garantirano ne koriste adaptirano iz komoditeta, jer da ga koriste, onda ne bi imale griznju savjesti sto ne doje, ne bi bilo negativnih emocija, i ne bi bilo napada na nas koji promoviramo dojenje. Sve te njihove emocije ukazuju na to da su istinski htjele uspjeti u dojenju a nazalost nisu. Tu nema ni traga komoditetu.
    Plus, nedostatak podrške.
    Osoba iz MD-ove familije je nedavno rodila i SVI, ali svi redom - muž, sestra, mama, svekrva - sabotiraju njezino dojenje doslovce joj gurajući čaj i adaptirano pod nos. Ona je uporna i još isključivo doji, ali bojim se da to neće dugo potrajati. Nema internet, ne živi u gradu, ima veliku želju za dojenjem, ali se mora boriti s ljudima koji sustavno potkopavaju njezinu vjeru u svoje tijelo.

Tužno skroz.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da istina Luna. To sam zaboravila

bubimirko

Početno

[quote="Luna Rocco"] ima veliku želju za dojenjem, ali se mora boriti s ljudima koji sustavno potkopavaju njezinu vjeru u svoje tijelo.

ja vjerujem da to ne rade iz zlobe već očito smatraju da di to bilo najbolje za nju........dakle kao što sam 100x rekao......ako si nešto odlučio budi ustrajan i dosljedan , a te fore da lupam glavom o zid samo zato kaj mi je netko rekao ne pušim....ak nekaj odlučiš, to i napravi bez obzira kaj drugi mislili ali budi i odgovoran da poslije snosiš poslijedice ili budeš nagrađen za svoje odluke

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e bubimirko, lako je to reći, ali...
    kad žena rodi onda je lupaju hormoni, ja sebi nemogu virovat kakva sam bila :shock: povodljiva, plačljiva, nesigurna...
    a inače (eto napokon sam u normali) sam s obe noge na Zemlji, racionalna, hladnokrvna i tvrdoglava ko magarac, ono : glavon kroz zid, ako treba
    ali hormoni... užas
    budi sritan što nikad to nečeš osjetiti

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Vidim da se ova tema proširila, pa ću se nadovezati na mamaziku i postaviti pitanje.
    Moje dijete očigledno nije bilo spremno na odvajanje od cice (s 30 mjeseci starosti) a to vidim po njenoj opsjednutošću cicama kad god me ugleda bez grudnjaka. Ne samo bez grudnjaka, kad se mazimo prisloni glavu na moj dekolte, ugura mi ručicu pod majicu kad god je ljuta, tužna, umorna...
    Puno pričamo o tome kako joj je cica služila kao hrana kad je bila malena, a pošto je to sad stvar prošlosti kažem kako je dovoljno velika da joj cica više ne treba jer se drugačije mazimo, hranimo...
    Očito sam ju odvojila prerano, a u tom periodu odvajanja mi se nije činilo da odveć pati ili da se ljuti. Njene su emocije ostale pritajene, ja ih nisam znala prepoznati i ja sam mislila da je sve prošlo s tih mjesec, dva odvajanja.
    Međutim, ona i nadalje pokazuje veliki interes za moje cice, što je intenzivnije počelo čak i mjesecima iza odvikavanja. Sada ne cica točno godinu.
    Da imam još mlijeka, možda bih se i vratila na dojenje, ali ovako... do kad će ovo trajati? Kako da se postavim? Da joj to dozvolim ili odlučno odbijem?
    Da napomenem.. odlučila sam se na odvikavanje jer nisam primjećivala tendenciju opadanja podoja, već naprotiv.. a kako nisam bila dovoljno informirana (što sada znam) da dijete ipak prestane samo dojiti kada je na to spremno, mislila sam da ja tome moram stati na kraj.
    Što mi savjetujete, da li je netko imao takvu situaciju i da li mislite da sam joj nasilnim prekidom dojenja kada na to nije bila spremna samo produžila "ovisnost" fizičke prisutnosti cice u njenom životu ili je to "normalan" razvoj situacije?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja bih na tvom mjestu povečala maženje između vas dvije, pojačala osječaj bliskosti, dokle ne "napuni emocionalni spremnik"
    i pomalo mic-po-mic preusmjeravala nježnost na čiste zagrljaje i puse

mislim da bi odbijanje bilo kontraproduktivno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa
    Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    ima veliku želju za dojenjem, ali se mora boriti s ljudima koji sustavno potkopavaju njezinu vjeru u svoje tijelo.
    ja vjerujem da to ne rade iz zlobe već očito smatraju da di to bilo najbolje za nju........dakle kao što sam 100x rekao......ako si nešto odlučio budi ustrajan i dosljedan , a te fore da lupam glavom o zid samo zato kaj mi je netko rekao ne pušim....ak nekaj odlučiš, to i napravi bez obzira kaj drugi mislili ali budi i odgovoran da poslije snosiš poslijedice ili budeš nagrađen za svoje odluke
    Ma ni ja ne mislim da je to iz zlobe, to su ljudi koji je vole i žele joj dobro, no nisu educirani i hranjenju (kao i ostalim aspektima odgoja) prilaze po nekoj usmenoj predaji ("Tako je radila i moja mama, a i susjeda Štefica").

Razumijem što ti hoćeš reći i djelomično se slažem - ja uopće nisam doživljavala iskusnije žene koje su mi govorile da ne uzimam u bolnici dijete po noći jer se "moram odmoriti" ili da će mi umrijeti bez vode (o, da, doslovce da će mi umrijeti...) - ali znam da nije svatko toliko jak i uporan, da nema pristup informacijama, da nema podršku prijatelja i MD-a (a ja sam od njega imala i imam podršku do neba).

Uglavnom, nije to tako jednostavno...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

probajte nešto smisliti što će opet na neki način biti samo vaše (kao dojenje), nešto što ćete dijeliti samo vas dvije, neki vid nježnosti, igru, pjevanje, draganje, neki ritual koji će vas obje zbližiti na novi način.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

netko je bio brži....

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

probajte nešto smisliti što će opet na neki način biti samo vaše (kao dojenje), nešto što ćete dijeliti samo vas dvije, neki vid nježnosti, igru, pjevanje, draganje, neki ritual koji će vas obje zbližiti na novi način.
    To da, ali mene "brine" isključivo ta njena potreba da unatoč obilnoj količini fizičkog kontakta, ona i dalje poseže za cicama, mazila bi se s njima, prislonila glavu, zavukla ruku... to me muči: presjeći ili dozvoliti joj u određenoj mjeri? Bar dok se i ta potreba ne smanji kao što bi se, da je išlo prirodno, jednog dana i dojenje?
    Meni u biti to nije ugodno, jer sam taj osjećaj pospremila u prošlost i nisam više u tom filmu. Ali, ne bih željela nju povrijediti, o tome se radi

Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •