mikka,žao mi je ako si tako shvatila,nisam se ja na tvoj post nadovezala
Zrinka,evo navest ću par svojih(osobnih) razloga protiv produljenog dojenja iako mi je to glupo raditi jer jednostavno NE osuđujem nikoga,to je moje mišljenje o dojenju moje djece.

Prehranbena vrijednost majčinog mlijeka-sve stoji,sve 5 ali moje mišljenje je da zdrava prehrana jednogodišnjeg, dvogodišnjeg....djeteta može biti jako kvalitetna i bez majčinog mlijeka. Nisam stručnjak ali pažljivo odabrane namirnice itekako zadovoljavaju potrebe dječjeg organizma i bez unosa majčinog mlijeka.
Socijalizacija-Na ovom forumu često čitam kako dojenje NIJE uobičajena pojava a naročito produljeno dojenje.Ja živim u jednoj sredini gdje dosta majki doji( ne koliko bi trebalo) i zna dobrobit majčinog mlijeka(i bez rode jer još uvijek smo inf.nepismeni uglavnom) a uvijek je bilo i mama koje su dulje dojile svoju djecu.To ipak nije česta pojava ali ih ima.Nažalost,nijedna od tih mama koje ja znam nisu sretne što još doje nego ne mogu dijete odbiti od cice.Imala sam priliku vidjeti troje djece(dvoipolgodišnjaci) koji su krenuli u vrtić a još su se dojili.I bilo je problema sa prilagodbom i odvajanjem od mame,puno većih nego kod ostale djece.Možda je to bio slučaj samo kod njih ali to je ono što sam ja vidjela.
Emotivni razvoj-svi znamo da dojenje igra veliku ulogu u emotivnom razvoju djeteta.Ali dojenje nije jedini način emotivnog zbližavanja majke i djeteta.Meni osobno dojenje nije nikad predstavljalo maženje mene i moje djece iz razloga što su svi bili brzosisači i posisali bi u max 5 minuta.I u to vrijeme nisu ni dopuštali nekakve druge kontakte(rukom,poljupcima) i imala sam osjećaj da im sisa služi isključivo za hranjenje i to je to.Ali zato poljubaca i zagrljaja nije nikad dosta ni meni ni njima i to traje još uvijek i trajat će valjda zauvijek,dojenje nema apsolutno nikakve veze s tim.Sigurnost i emotivna stabilnost postiže se drugim fizičkim kontaktima.
Mama kao osoba za sebe-postoji nešto što se rijetko spominje na ovom forumu a to je mama kao žena,osoba za sebe,supruga,čovjek sa vlastitim potrebama koje ne uključuju majčinstvo.Meni trebaju i druge stvari.Ja nisam kompletna osoba ako mi život ne uključuje i neke druge stvari.Smatram da svakoj mami itekako dobro dođe da djeca koji put prespavaju kod bake ili nekog drugog bliskog a da mama i tata odu negdje.I opuste se do kraja.Nekome ne ali meni opuštanje podrazumijeva i par čaša nečega (ovo namjerno spominjem jer sam tu više puta pročitala kako su nemajke one koje žele nekad i popiti nešto) i dr.To je nemoguće ako se dijete doji.
Dijete koje se doji najčešće ne spava dobro po noći nego više puta traži sisu.Meni osobno je neprihvatljivo 4 godine nespavati po noći.Meni je doduše tako nekako i ispalo jer sam troje djece rodila u vrlo kratkom razdoblju ali ne spavati zato što 3-godišnjak želi sisu 5 puta noću,...to nije za mene.

Meni je iskreno glupo što sam sad sve ovo napisala jer ja sam zagovornica dojenja i ja sam ta koja svim oko sebe priča o dobrobiti dojenja ali iskreno,tu se ne osjećam kao prodojeća majka zato što u moje majčinstvo nije uključeno produljeno dojenje.Ali eto,to bi bio moj okvirni odgovor Zrinki