Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: ostavinska rasprava

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno ostavinska rasprava

sestra i ja imamo pravo na 1/12 imovine preostale nakon smrti bake i djeda, ostale dijelove naslijeđuju ujaci i tetke. prije zakazane ostavinske rasprave nitko nas od rođaka nije zvao i sestra i ja smo otišle kod bilježnika, dale izjavu da prihvaćamo nasljedstvo te poslale bilježniku, budući da je mjesto ostavinske 500 kilometara daleko i nismo mogle organizirati da imamo slobodne dane u to vrijeme.
    na dan ostavinske zvao nas je jedan ujak, da nas pita kako to da nismo došle i zašto smo prihvatile naslijedstvo, kad on namjerava ići živjeti u kuću u kojoj su živjeli baka i djed (jedino nasljedstvo). dvije je tetke nagovorio da se u njegovo ime odreknu nasljedstva, jedna je tetka postupila isto kao i mi, a drugi ujak (s njim je u svađi) nije se ni pojavio.
    sada ujak koji je zvao kaže da, moramo platiti ročište, da moramo doći na slijedeće ročište, koje također moramo s njim platiti, da moramo platiti mjernika da nam odmjeri dio, i da kad sve to platmo da će nas on isplatiti za naš dio kuće ako želimo. sad me zanima
    - ujak nam nudi da poništimo izjavu o tome da prihvaćamo naslijedstvo i da se naslijedstva odreknemo u njegovo ime ili u ime drugih nasljednika. Je li to uopće moguće?
    -ako poništenje nije moguće, što da napravimo, budući da samo put do mjesta gdje će se održati ostavinska košta više od 500 kuna, još troškovi ostavinske, mjernika, stvarno ćemo bankrotirat, jer smo se prihvatile nasljedstva?
    -da izbjegnemo neke troškove možemo li napisati punomoć na tetku koja se nije odrekla nasljedstva da ona u naše ime potpisuje dokumente koje treba i slično?
    -što ako ne dođemo na slijedeće ročište i ako ne platimo troškove?

pomagajte, ako znate, jer nemam love za odvjetnika!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mislim da ne motaš ništa plaćati. Niti moraš dolaziti. Pogotovo znam da ne moraš platiti mjernika. Mjernik ti ni ne može odvajati ni parcelirati ako nisu svi suvlasnici suglasni. Osim ako se radi o nekom sudskom postupku u što čisto sumjam.

za jedno sigurno znam, a to sam pročitala iz nebrojenih ostavinskih rješenja: ako se netko od nasljednika ne odazove na raspravu niti se uopće ne očituje ni pismeno ni usmeno, smatra se da prihvaća svoj zakonski nasljednio dio, koji mu se i dodjeljuje. Da se ti i sestra niste odazvale ni javile na raspravu, bila bi vam pripisana vaša 1/12 po zakonu. Osim u slučaju da su vas ostali nasljednici zatajili nekako.
    ja bih ti preporučila da nazoveš bilježnika kod kojeg se ostavinska vodi i pitaš detaljno.
    Osobno, ne vjerujem tvom ujaku niti riječi. Mislim da je njemu u interesu da se vi odreknete nasljedstva u njegovo ime.

Koliko se sjećam ostavinske iz smrti mog djeda, njegova djeca su platila nekih 200- tinjak kuna svaki, mislim da se to odnosilo na porez i (možda) troškove rasprave.
    U svakom slučaju, okreni broj tel. bilježnika, i ne sekiraj se, i ne daj da te namagarče.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: ostavinska rasprava

Citiraj anamar prvotno napisa
    - ujak nam nudi da poništimo izjavu o tome da prihvaćamo naslijedstvo i da se naslijedstva odreknemo u njegovo ime ili u ime drugih nasljednika. Je li to uopće moguće?
    jednom dana nasljednička izjava se ne može poništiti

a u ostalome - slažem se s tinkie winkie

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: ostavinska rasprava

Vi ste dužne jedino snositi dio troškova ostavinskog postupka razmjerno vrijednosti naslijeđene imovine, ako se nasljdnici međusobno drugačije ne sporazume.Ne morate se odazivati na ročište. Opunomoćiti se mogu jedino rođaci prvog stupnja u pravoj liniji, dakle, roditelji odnosno djeca ili odvjetnik. Po starom ZPP-u mogao se bilo tko, sad više ne.
    Mjernik je suvišan. Prvo iz razloga što se suvlasništvo ne može podijeliti na takav način, već je prtrebno provesti diobu suvlasničke zajednice.
    Svaki suvlasnik je razmjerno svom suvlasničkom udijelu suvlasnik na svakom dijelu stvari u suvlasništvu. Ne može se nekretnina u suvlasništvu podijeliti na način da svatko dobiva jednu prostoriju i sl. Tako se može dogovoriti uporaba nekretnine u suvlasništvu, ali u pravnom prometu to nema značenja.
    Ako to planirate prodati ujaku, jednostavno po završetku ostavine, napravite kupoprodajni ugovor kojim ti i sestra prodajete ujaku svoj suvladnički dio predmetne nekretnine i sve ste riješili. Koliko sam shvatila, to bi i bio obostrani interes.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima članak o sličnoj situaciji jučer u jutarnjem.

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

prvo - ujak te svarno deebeelo hoće preveslat i isprepadat vjerojatno znajući da nisi u stranju podmiriti takva davanja kakva tije nabubetao...
    kakav mjernik.. kakvi bakrači...
    imaš pravo na svoj dio i prihvati ga a što ćeš kasnije s njim ti odluči, mjernik nema veze u cijeloj stvari kod eventualnog prodavanja vašeg dijela došao bi u obzir procijenitelj, bilježnik i odvetnik..na kojeg imaš pravo besplatno preko komore-njima se obrati,
    slažem se da nazoveš bilježnika i pitaš ga za troškove i daljnje postupke, naime imaš pravo i biti oslobođena na imovinskom osnovi- pitaj na porezno ili bilježnika..., ukolko ti primanja ne prelaze.. ali ne znam koliko- tu potvrdu dobiješ na poreznom, zatim ako si đak, student i ima još toga-PITAJ OBAVEZNO.
    Za početak zovi bilježnika i ne slušaj okolo a pogotovu ne TOG DRAGOG UJAKA.
    goood luck

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

II. Stjecanje ostavine i odricanje od nasljedstva

Prelazak ostavine na nasljednike

Članak 129.

(1) U času ostaviteljeve smrti nasljednik stječe nasljedno pravo i na njega po sili zakona prelazi ostavina umrle osobe, čime postaje njegovo nasljedstvo.

(2) U istom času nasljednik stječe i ostala prava i obveze vezane uz njegovo svojstvo nasljednika, ako što drugo ne proizlazi iz njihove pravne naravi.

(3) Nasljednik trajno ostaje nasljednikom, osim ako se valjano ne odrekne svoga nasljednog prava (odricanje od nasljedstva).

(4) Isto vrijedi i za stjecanje prava na zapis, kao i za stjecanje zapisa.

Odricanje od nasljedstva

Članak 130.

(1) Nasljednik se može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donošenja prvostupanjske odluke.

(2) Ovo odricanje vrijedi i za potomke onoga koji se odrekao, ako odricatelj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.

(3) Ako su odricateljevi potomci malodobni, za ovo odricanje nije potrebno odobrenje tijela nadležnog za poslove skrbništva.

(4) Za nasljednika koji se odrekao u svoje ime smatra se kao da nikad nije bio nasljednik.

(5) Ako se odreknu nasljedstva svi nasljednici koji pripadaju najbližem nasljednom redu u času smrti ostavitelja, na nasljedstvo se pozivaju nasljednici sljedećega nasljednog reda. Za slučaj da se nasljedstva odreknu ostali nasljednici prvoga nasljednog reda bračni drug ostaje u prvom nasljednom redu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hm... mislim da se samo upisuješ u zemljišnu knjigu kao vlasnik 1/12, to je više vlasnika nad jednom nekretninom...
    više je tvoj ujak "ograničen" jer ne može bez tvoje dozvole ni prodavati, ni stavljati pod hipoteku itd.

papirologije ima u svakom slučaju...

sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •