Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Naknada na cuvanju druge trudnoce

citic55

Početno Naknada na cuvanju druge trudnoce

oprostite ako se tema ponavlja,
    al ne stignem čitati topice
    i molim vas da mi odgovorite na par pitanja

Trentno sam na porodiljskom 9. mjeseci, i jos imam pravo do kraja 4.tog mjeseca 2007. Prije desetak dana saznala sam da sam trudna, evo sada vec mjesec dana.

Za vrijeme prosle trudnoce sve je proslo u redu, makar je ginekolog predlagao da cuvam trudnocu, sada kada je ustanovio da sam ponovo trudna rekao mi je da cu vjerovatno morati prelezati ponovnu trudnocu, da mi nije pametno nazad na posao.

Ono sto me zanima je finacijske prirode... dali postoji mogucnost da primam za vrijeme bolovanja (cuvanja trudnoce) punu porodiljnu naknadu (cca 4200 kn), te nakon poroda klasiku 4200kn prvih 6 mjeseci, a nakon toga 2500kn.

Dakle da nakon 4.tog mjeseca 2007 odmah odem na bolovanje, ili je bolje da nekako stisnem i odradim mjesec, dva pa onda na bolovanje. Nije mi bas svejedno dali cu dobiti 2000kn na cuvanju ili 4200 kn.

Hvala na odgovoru unaprijed...

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Bila ti na čuvanju, porodiljnom ili radila, računa se prosjek zadnja 3 mjesečna primanja (ili 6, više ne znam, javit će se netko). Dakle, lako je za izračunati, tj. baš ti i nije povoljna situacija, nažalost. Osim ak sam nekaj krivo shvatila pa baljezgam.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    Bila ti na čuvanju, porodiljnom ili radila, računa se prosjek zadnja 3 mjesečna primanja (ili 6, više ne znam, javit će se netko). Dakle, lako je za izračunati, tj. baš ti i nije povoljna situacija, nažalost. Osim ak sam nekaj krivo shvatila pa baljezgam.

mislim da je zadnjih 6 primanja

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

osim u slucaju da ides direktno s jednog porodiljnog dopusta na drugi, naknada ce ti biti minimalna. ako ipak zelis povecati prosjek place, te na bolovanju i kasnije tijekom porodnog dopusta primati veci iynos place, dovoljno je da radis 3 mjeseca kako bi ti naknada bila jednaka iznosu place, odnosno maximalnom iznosu naknade 4250kn.
    Iskustvo iz prve ruke

citic55

Početno

puno hvala na odgovoru

al čula sam da može biti dvije plače i da naknada iznosi 4250 kn

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nisam sigurna da sam skužila - ako idem direktno s porodiljnog na bolovanje šta se računa???? Prosjek zadnjih 3mj (znači 2500kn) ili.....

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ovakvo je stanje s trudnoćama koje su bliske, ali ne toliko da se redovni porodiljni nadovezuju jedan na drugi:

UVOD
    Ako nema uplata poslodavaca između dviju trudnoća, pada se na 1781 kn na komplikacijama, a na 1600 kn za cijelo vrijeme porodilnog.

Da se to izbjegne, potrebno je stoga između porodiljnih imati barem dvije (dakle, ne tri ili šest) uplate (dakle, ne nužno pune plaće) poslodavca. Pri čemu ne smiju obje biti u istom mjesecu.
    To teoretski znači da ako se vratiš na posao zadnji radni dan u jednom mjesecu i prvi radni dan slijedećeg mjeseca, eto već dviju uplata (one se ionako računaju na satnicu, zato je dovoljno 1 dan odraditi a ne cijeli mjesec).

ZAPLET
    Međutim, uplate poslodavac prikazuje putem obrasca (mislim da se zove ER1) koji pokazuje uplate unazad 6 mjeseci, ali ne uključujući tekući mjesec. Stoga u praksi to ipak znači odraditi (minimalno):
    zadnji radni dan 1. mjeseca + cijeli 2. mjesec + cijeli 3. mjesec + prvi radni dan 4. mjeseca.
    I onda prvog dana 4. mjeseca predići obrazac; na njemu će se tek tada moći vidjeti te dvije neophodne uplate: u 2. mjesecu ona zarađena u 1. mjesecu i u 3. mjesecu ona zarađena u 2. mjesecu.

ZAKLJUČAK
    Ako se već mora iz financijskih razloga vratiti na posao neko vrijeme, najbolje bi bilo završiti s prvim porodiljnim što prije (ranije ga zatvoriti), odraditi koliko treba pa što prije krenuti na čuvanje druge trudnoće. Uostalom, tako ćeš skrati onaj dio priče sa naknadom 2500 kn a prodilji onaj sa naknadom 4200 kn.

Napomena:
    Naknade se odnose za slučaj kad su one maksimalne.
    Ovo je situacija ispitana prije par mjeseci, pa postoji eventualna mogućnost da se nešto izmjenilo.

Ana17

Početno

Dalm@, i mene zanimaova tema. Što ti znači "Uostalom, tako ćeš skrati onaj dio priče sa naknadom 2500 kn a prodilji onaj sa naknadom 4200 kn. "

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

koliko ja znam moraš primiti 3 mjesečne plaće, znači 2 radiš + godišnji. Inače padaš na minimalac. Moja šogorica je lani tako.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

"prodilji" znači "produlji"...
    Htjedoh reći:
    Prvi porodiljni se samoinicijativno skrati (dakle, kraća mu je ona druga polovica sa 2500 kn), vrati se na posao, odradi potreban minimum (super ako se da još kakav godišnji iskoristiti), onda krene bolovanje za drugu trudnoću (4250 kn), pa na dugi porodiljni (opet prvo 4250 pa onda 2500)...
    Disclaimer: Naravno da ne sugeriram namještanje bolovanja, nego govorim za slučaj da je takva liječnička procjena.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •