kratko pitanje - koliko se i na koji način izgled grudi mijenja kod dojilja? u razdoblju dok doje, ili kad skroz prestanu dojiti?
ps. odgovor neće imati veze sa mojom odlukom na dojim (ako ću moći, nadam se)
kratko pitanje - koliko se i na koji način izgled grudi mijenja kod dojilja? u razdoblju dok doje, ili kad skroz prestanu dojiti?
ps. odgovor neće imati veze sa mojom odlukom na dojim (ako ću moći, nadam se)
samo 1% mama ne mogu dojiti
sve ostale mogu, naravno, ako je to njihov informirani izbor, i uz podrsku okoline i dobrih savjeta, ako su joj potrebni...
dijenje ne utjece na promjene u izgledu grudi, one se s dojenjem ili ne mijenjaju zbog godina, sile gravitacije, oslabljenih misica i sl...
ne treba zaboraviti da je dojenje najbolji izbor od strane djeteta i da nista bolje, zdravije dijete ne moze dobiti osim majcinog mlijeka....ono je optimalno za djetetov rast i razvoje, smanjuje rizik od pojave proljeva, imunoloskih bolesti, ekcema, nastanka zutice, upale uha, viroza, infekacija urinarnog trakta a ako se dojena djeca i razbolje, simptomi su manje izrazeni i opravak je brzi, dokjenje osigurava optimalni razvoj djetetova mozga, smanjuje rozik od SIDSa, prevencija je pretilosti kod djece....
ne treba zaboraviti da dojenje koristi i majci i njenom zdravlju 8smajnjuje rizik od pojave raka dojek, jajnika i maternice, dojenje se maternica ranije vraca u svoju orvobitnu velicinu, dojenje djekule opustajuce na majku i ona ima mogucnost bolje povezanosti s djetetom i njegovim potrebama
...
ima toga![]()
od kada dojim izgled grudi mi ni najmanje nije bitan, imaju novu funkciju. i super mi je taj osječaj neopterečenosti!
Ja dojim već 6 mjeseci i ne vidim neke velike promjene.
Inače imam male grudi ( premale za moj ukus ) i jedino su se malo povećale i dobila sam par sitnih strijica. I to je to.
[zrinka]dijenje ne utjece na promjene u izgledu grudi, one se s dojenjem ili ne mijenjaju zbog godina, sile gravitacije, oslabljenih misica [/quote]i sl...
ja se nebi složila s ovim dojila sam oba dva sina i nakon prestanka grudi su mi izgledale katastrofa sve se objesilo i razvuklo a i smanjile su se za 1 broj sigurno .moje poznanice koje nisu dojile nisu imale nikakvu promjenu što se grudi tiče.no to mi nije bilo bitno ,ni prvi ni drugi put .dojenje mi je prekrasno i to je to.[/quote]
Smiješna mi je ova tvrdnja da se grudi ne promijene od dojenja. Popričajte malo sa ženama koje su dojile barem godinu dana i vidjet ćete da je to iznimka, a ne pravilo.
Meni su se, naravno, grudi prvo naglo povećale, zatim vratile na staru veličinu (manjinu) i sada su obješenije nego prije i daleko mekše. Jedna je i mrvicu manja i obješenija od druge. To ne izgleda katastrofalno, ali su promjene očigledne i neće me nitko uvjeriti da bi se u ove dvije godine objesile čak i da nisam dojila...
A da je dojenje djeteta vrijedno toga - naravno da jest.
znam za sve prednosti dojenja, za mamu i dijete, zahvaljujući rodinim stranicama![]()
definitivno sam odlučila dojiti, izgled dojki me zanima čisto informativno (ne bih htjela da nekoga eventualne promjene obeshrabre u dojenju, mene sigurno neće)...jer sam na nekom topicu (ne znam više kojem) pročitala ironičnu kritiku da majke ne doje jer 'čuvaju svoje dekoltee' - nije sad bitna kritika, nego me zanimalo kakve veze ima izgled dekoltea s dojenjem.
grudi su mi u trudnoći inače prilično narasle, dapače s dvojke na skoro peticu. pomalo su neskladne s ostatkom tijela (obzirom da sam niska), pa priželjkujem da se po završetku trudnoće bar malo smanje ili oblikuju sličnije onome prije... i bradavice su mi oooogromne, bar troduplo veće nego prije trudnoće...!!
isto tako, jedna poznanica koja doji jako se žalila da joj se grudi 'izobličuju', što god to značilo...no isto sam tako u više navrata primijetila da ne nosi grudnjak, pa onda eventualna 'izobličenja' smatram njenom krivicom.
mojoj mami nakon svake bebe (sve je dojila) sise bi ostale pune i broj veće![]()
I mojoj. Izgleda da sam ja pokupila tatine geneMGrubi prvotno napisa
![]()
Moje su nakon dvoje djece došle više manje na isto, malo su mekše. Male su bile i ostale (ali slatke!). Nakon prestanka dojenja bi im trebao koji mjesec da se vrate u formu. Mislim da se promjene mogu očekivati i da ima različitih iskustava.
k2007
smanit če ti se definitivni,ne brini ja sam isto za vrijeme dojenja imala ogromnu 5 nekih mjesec dana nakon prestanka samo su nestale,jedno vrijeme mi se baš bilo ružno pogledat u ogledalo,poslje sam se navikla.pozitivno je da se s vremenom ipak lagano popravlja izgled,mada nikad neče biti kakve su bile prije trudnoče.![]()
vrlo vjerojatno bi ti grudi jednako tako izgledale i da nisi dojila: na promjenu izgleda dojki najviše utječe sama trudnoća, a ne smiješ zaboraviti ni da je prošlo nekoliko godina od vremena prije trudnoće do danas.princezica prvotno napisa
Meni su se grudi nekako ispuhale, nakon puno mjeseci dojenja i baš su bile onako, mekane, obješene....E sada, 4 mjeseca nakon pretanka dojenja ostala sam trudna i grudi su mi sada opet kao jabučice. Kakve će biti nakon dojenja druge bebe ne znam a iskreno niti se time zamarm. Bitnije mi je da mi i druga beba bude ovako lijepo cikila kao prva, a za sve ostalo me nije briga.
apricotmožda ali nekako ni sam uvjerena ,takvo je moje iskustvo ko što sam rekla prije svakoj mami koju znam da je dugo dojila desilo se isto ko meni ,moja sestra je dojila 10 dana i izgled grudi joj je indentičan kao prije.ja samo iznosim svoje zapažanje.ne vjerujem da može negativo djelovat na ičiji stav o dojenju jer ako to može ,vrlo vjerojatno bi ti grudi jednako tako izgledale i da nisi dojila: na promjenu izgleda dojki najviše utječe sama trudnoća, a ne smiješ zaboraviti ni da je prošlo nekoliko godina od vremena prije trudnoće do danas.![]()
Hm, čudno, 15 godina se nisu mijenjale, a onda je zub vremena kroz zadnje dvije nadoknadio svojeapricot prvotno napisa
![]()
Nakon trudnoće su bile sasvim lijepe, nepromijenjene, možda malo veće.
Sada su takve da ih nerado gledam ( a i MM). Ipak i dalje dojim.
I niti sekundu nisam požalila svoju odluku.
Ja sam se izdajala dosta kratko (nisam dojila), kojih mjesec i pol, i grudi su mi se dosta smanjile (manje su nego prije trudnoce) i objesile. Mislim da izdajalica moze dosta unistiti grudi, moja kolegica s posla se izdajala 6mj i grudi su joj se takodjer dosta opustile i objesile. Sigurno je bolje dojiti nego izdajati, jer to ispumpavanje putem izdajalice zasigurno jako unistava grudi.